prodimosieysi staalesen

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιες μέρες στη ζωή ενός ανθρώπου που είναι ωσεί παρών, και η σημερινή ήταν μία από αυτές για εμένα. Καθόμουν πίσω από το γραφείο μου μισομεθυσμένος και μισοκοιμισμένος, όταν αντήχησε ένας πυροβολισμός από την άλλη πλευρά του κόλπου Βόγκεν, στο Μπέργκεν. Δεν πέρασε πολλή ώρα κι άκουσα τις πρώτες σειρήνες των περιπολικών, αλλά δεν υπήρχε λόγος να υποθέσω ότι θα εμπλεκόμουν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ώσπου να σηκωθώ όρθιος και να πάω τρεκλίζοντας μέχρι το παράθυρο, όλα είχαν τελειώσει.

Την επόμενη μέρα, διαβάζοντας τις εφημερίδες, έμαθα σε γενικές γραμμές τι είχε συμβεί, ενώ τις υπόλοιπες λεπτομέρειες τις πληροφορήθηκα από δω κι από κει.

Αργότερα, όλοι τούς ανέφεραν με το παρατσούκλι Οι ληστές με τις φόρμες. Μόνο δύο πελάτισσες βρίσκονταν στο ακριβό κοσμηματοπωλείο στο Μπρίγκεν, όταν στις 15:23, την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2001, η πόρτα άνοιξε και τρία βαριά οπλισμένα άτομα που φορούσαν μπαλακλάβες και τις χαρακτηριστικές φόρμες που φοράει συνήθως ο κόσμος όταν κάνει μπάρμπεκιου στην αυλή του, εισέβαλαν στον χώρο.

Οι δύο πελάτισσες, μια μεγαλύτερη και μια νεότερη γυναίκα, λούφαξαν στη γωνία. Εκτός από τις πελάτισσες, στο κατάστημα βρίσκονταν και δύο υπάλληλοι. Ο ιδιοκτήτης ήταν στο γραφείο του. Ίσα που πρόλαβε να σηκώσει το κεφάλι προτού ο ένας εκ των ληστών σταθεί στην πόρτα και τον σημαδέψει με μια καραμπίνα, την κάννη της οποίας είχε πριονίσει. Του είπε σε σπαστά αγγλικά: «Ακίνητος! Έτσι και πατήσεις το κουμπί του συναγερμού, σου την άναψα!»

Ένας άλλος από τους ληστές πήρε θέση δίπλα στην εξώπορτα, με ένα αυτόματο να κρέμεται στο ύψος του μηρού του, και στάθηκε εκεί να φυλάει τσίλιες. Ο τρίτος άνοιξε έναν μεγάλο σάκο, τον έδωσε στην υπάλληλο που στεκόταν μπροστά στις προθήκες και τη σημάδεψε με το όπλο του. Κι εκείνος μίλησε αγγλικά: «Γέμισέ τον!»
Η υπάλληλος αντέτεινε: «Είναι κλειδωμένες!»
«Ξεκλείδωσέ τες!»
«Μα πρέπει να πάρω…» Έδειξε με το χέρι τον πάγκο.
«Κουνήσου, κουνήσου, κουνήσου!»

Εκείνη έριξε μια ματιά στην άλλη υπάλληλο, η οποία κατένευσε με ύφος παραίτησης. Έπειτα άνοιξε ένα συρτάρι πίσω από τον πάγκο, πήρε από μέσα μια αρμαθιά κλειδιά και επέστρεψε στις προθήκες.

Ο ληστής μπροστά της έριξε μια ματιά προς την είσοδο. «Όλα καλά;»

Ο ληστής που έστεκε εκεί κατένευσε αμίλητος.

Ο ληστής στην πόρτα του γραφείου επανέλαβε το ίδιο μήνυμα: «Κουνήσου!»

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου φώναξε:
«Δεν έχετε ιδέα τι κάνετε! Όλα τα κοσμήματα είναι καταχωρισμένα σε διεθνείς καταλόγους. Κανείς δεν θα αγοράσει τα πιο ακριβά κομμάτια».
«Σκασμός!» Ο ληστής έδειξε το χρηματοκιβώτιο στον τοίχο. «Άνοιξέ το».
«Δεν έχω…»

Ο ληστής ήρθε με δυο δρασκελιές μπροστά του και του κόλλησε την κάννη στο κεφάλι. «Άνοιξέ το. Αλλιώς…»

Ιδρώτας ανάβλυσε στο μέτωπο του κοσμηματοπώλη. «Εντάξει, εντάξει… Μη…» Γύρισε την καρέκλα του γραφείου και την τσούλησε προς το χρηματοκιβώτιο.

«Απλώς πρέπει να… τον κωδικό». Ακούμπησε ένα δάχτυλο στο μέτωπό του για να δείξει πόση προσπάθεια κατέβαλλε για να τον θυμηθεί.
«Τον ξέρεις. Μη με κάνεις να βάλω τα γέλια».
«Ναι, αλλά όταν αγχώνομαι…»
«Σε λίγο θα έχεις περισσότερους λόγους για να αγχώνεσαι, αν δεν…»

Ο ληστής χτύπησε την πόρτα του χρηματοκιβωτίου με το όπλο και ο ιδιοκτήτης άπλωσε το δεξί του χέρι. Με τρεμάμενα δάχτυλα άρχισε να γυρίζει την κλειδαριά, εισάγοντας τον κωδικό.

Στο κατάστημα, η μεγαλύτερη από τις δύο υπαλλήλους άνοιξε μία από τις προθήκες. Έβγαλε από μέσα τα ρολόγια ένα προς ένα και τα τοποθέτησε με προσοχή στον σάκο, τόσο αργά, που ο ληστής την έσπρωξε ανυπόμονα και άρχισε να χώνει βιαστικά στον σάκο ρολόγια για κάθε βαλάντιο, ουρλιάζοντας παράλληλα εντολές:

«Άνοιξε και τις υπόλοιπες προθήκες! Κι εσύ…» Κοίταξε την άλλη στον πάγκο.
«Όλα τα συρτάρια! Κι αυτά κάτω».

Μέσα στο γραφείο, το χρηματοκιβώτιο άνοιξε. Ο ληστής έσπρωξε βίαια τον κοσμηματοπώλη και άδειασε το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου πάνω στο τραπέζι. Χαρτιά και έγγραφα προσγειώθηκαν στο πάτωμα. Με μια θριαμβευτική κραυγή, σήκωσε ψηλά ένα κουτί με οκτώ ρολόγια διακοσμημένα με διαμάντια. Ο ιδιοκτήτης τον κοίταζε γεμάτος απόγνωση.

Ο ληστής παράχωσε το κουτί σε μια τσάντα που κρεμόταν από τον ώμο του. Έπειτα άρπαξε ένα πάκο χαρτονομίσματα από το βάθος του χρηματοκιβωτίου και τα έβαλε κι αυτά στην τσάντα.

Στο κατάστημα, η μεγαλύτερη από τις δύο υπαλλήλους άνοιξε μία από τις προθήκες. Έβγαλε από μέσα τα ρολόγια ένα προς ένα και τα τοποθέτησε με προσοχή στον σάκο, τόσο αργά, που ο ληστής την έσπρωξε ανυπόμονα και άρχισε να χώνει βιαστικά στον σάκο ρολόγια για κάθε βαλάντιο, ουρλιάζοντας παράλληλα εντολές: «Άνοιξε και τις υπόλοιπες προθήκες! Κι εσύ…» Κοίταξε την άλλη στον πάγκο. «Όλα τα συρτάρια! Κι αυτά κάτω».

«Μαύρα λεφτά, ε;»
«Απόθεμα σε μετρητά», μουρμούρισε με πίκρα ο κοσμηματοπώλης.

Ο ληστής οπισθοχώρησε προς την πόρτα και κοίταξε κλεφτά μέσα στο κατάστημα. «Όλα καλά;»

Ο ληστής που στεκόταν στην εξώπορτα κατένευσε. Ο άλλος ήταν απασχολημένος να αδειάζει τα συρτάρια του πάγκου. «Μισό λεπτό».

Ο ληστής που βρισκόταν στο γραφείο έστρεψε την καραμπίνα με την πριονισμένη κάννη από τον κοσμηματοπώλη στις δύο πελάτισσες κι έπειτα στη μεγαλύτερη από τις δύο υπαλλήλους. «Μην κουνηθείτε. Η πρώτη που θα πατήσει τον συναγερμό θα φάει σφαίρα». Στεκόταν ακόμα στην πόρτα του γραφείου κι επέβλεπε.

«Τελείωσες;» είπε στον ληστή πίσω από τον πάγκο.
«Τέλος».
«Ωραία».

Ο ληστής στην εξώπορτα άγγιξε το χερούλι και κοίταξε πίσω του για να ζητήσει οδηγίες. Ο ληστής στο γραφείο κατένευσε, η εξώπορτα άνοιξε, και με τα όπλα ανά χείρας το έβαλαν στα πόδια.

Και τότε ήταν που συνέβη.

Καμία από τις τέσσερις γυναίκες δεν είδε τι πήγε στραβά. Άλλοι μάρτυρες, από το πεζοδρόμιο και την προκυμαία στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μετέφεραν αποσπάσματα αυτών που πίστευαν πως είχαν παρατηρήσει. Ένας οδηγός που περνούσε από το σημείο ήταν πεπεισμένος πως είχε δει τα πάντα «με την άκρη του ματιού του», όπως ισχυρίστηκε αργότερα.

dioptra Staalesen rodaΌπως το έσκαγαν οι ληστές, πρέπει να έπεσαν πάνω σε κάποιον στο πεζοδρόμιο. Εκείνος φώναξε, ακολούθησαν ένα δυο δευτερόλεπτα σιωπής, έπειτα ανταλλάχτηκαν κάποια λόγια, αντήχησε ένας πυροβολισμός, και ο περαστικός σωριάστηκε ανάσκελα στο πεζοδρόμιο, με το αίμα να αναβλύζει από το στήθος του, κοντά στην καρδιά.

Οι τρεις ληστές διέσχισαν βιαστικά τον δρόμο, έτρεξαν μέχρι την προκυμαία και πέταξαν τους σάκους σε μια μικρή, λευκή, πλαστική βάρκα που τους περίμενε στο σημείο. Ένας κινητήρας βρυχήθηκε, και η μικρή βάρκα έσκισε τα νερά του Βόγκεν, μέχρι που οι αυτόπτες μάρτυρες την είδαν να εξαφανίζεται λίγο αργότερα πίσω από τη χερσόνησο Νόρντνες.

Στο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης εμφανίστηκε στην πόρτα του γραφείου. Με τους ώμους σκυφτούς είπε: «Σήμανα συναγερμό».

Η πιο νεαρή από τις πελάτισσες ήταν η επόμενη που μίλησε.

«Ο ληστής που στεκόταν στην πόρτα… είμαι σίγουρη… ήταν γυναίκα».

Πέντε λεπτά αργότερα κατέφτασαν οι πρώτοι αστυνομικοί και ειδοποιήθηκαν από τον ασύρματο πως μια εκτεταμένη επιχείρηση αναζήτησης βρισκόταν σε εξέλιξη σε ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ [Betty Smith] «Το αύριο θα είναι καλύτερο» (μτφρ. Μαρία Φακίνου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πιο παγωμένο, πιο μοναχι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ