prodimosieysi McIlvanney rankin

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κον Φίνεϊ μετρούσε τους πελάτες του. Δεν του πήρε ώρα. Το Πάρλορ είχε κάποτε πολύ κόσμο. Όταν τα ναυπηγεία ήταν στην πιο παραγωγική φάση τους, τις βραδιές της μισθοδοσίας οι πελάτες έκαναν ουρά μπροστά στην μπάρα. Την εποχή που συμφώνησε να αγοράσει την παμπ, όταν κέρδισε το στοίχημα, η επένδυση έμοιαζε καλή. Σίγουρα ήταν καλύτερα από τη δουλειά στα ναυπηγεία. Ποτέ δεν είχε νιώσει ασφαλής εκεί. Θυμόταν μια φορά που είχε πάει την Τάρα σινεμά, όταν ήταν περίπου οκτώ ετών. Βάδιζαν πιασμένοι χέρι χέρι, όταν ένας άντρας τού φώναξε από την απέναντι μεριά του δρόμου: «Γεια, Γουίλι!».

«Γεια, Ταμ» του είχε απαντήσει. «Ωραία βραδιά».

Μόλις συνέχισαν τον δρόμο τους, η Τάρα τον είχε ρωτήσει γιατί εκείνος ο άντρας τον είχε φωνάξει με λάθος όνομα.

«Με μπέρδεψε με κάποιον άλλο» της είχε εξηγήσει.

Δεν ήθελε να προσθέσει άλλη μια ρωγμή στην αθωότητά της. Στα ναυπηγεία ήταν γνωστός ως Γουίλι ΜακΛιν, επειδή αυτό το όνομα τους είχε δώσει. Εκείνο τον καιρό, αν συμπλήρωνες το όνομα Κόνεϊ Φίνεϊ σε μια αίτηση για δουλειά, ήταν σαν να δήλωνες ότι ήσουν καθολικός. Οι καθολικοί δεν ήταν ακόμη ευπρόσδεκτοι στο προτεσταντικό τσιφλίκι των ναυπηγείων στον ποταμό Κλάιντ.

Καλή λέξη το «τσιφλίκι». Η πολύχρονη αυτομόρφωση στην οποία είχε υποβάλει τον εαυτό του δεν είχε πάει χαμένη. Συχνά σκεφτόταν, είσαι πολύ καλός για να βρίσκεσαι εδώ, πριν θυμηθεί ότι το μαγαζί ήταν δικό του. Το Πάρλορ ήταν το δικό του τσιφλίκι. Όλα τα σχολικά του χρόνια, οι δάσκαλοί του υπέθεταν, λίγο ως πολύ, ότι αυτός και οι όμοιοί του προορίζονταν για χειρωνακτική εργασία. Τελικά, απέδειξε στους δασκάλους του ότι έκαναν λάθος, σε κάποιο βαθμό.

Αλλά, πάλι, πού ήταν η απόδειξη; Τον τελευταίο καιρό θα μπορούσες να προσθέσεις στο όνομα της παμπ τη λέξη «Κηδειών» και δεν θα έμοιαζε αλλόκοτο [1]. Κοίταξε με έμπειρο μάτι τους πελάτες του, και τους πέντε. Ο γερο-Ραμπ ήταν στο συνηθισμένο τραπέζι του και γινόταν ντίρλα μελαγχολικά και σιωπηλά. Έτσι νάρκωνε πιθανότατα ό,τι τον βασάνιζε, ψυχικά ή σωματικά. Η γυναίκα του είχε πεθάνει, τα παιδιά του ήταν μακριά και δεν του τηλεφωνούσαν ποτέ, ούτε έγραφαν. Έμοιαζε να περιμένει υπομονετικά μέχρι να έρθουν να μαζέψουν τα απομεινάρια του.

Ντυμένες με τα καλά τους αλλά χωρίς να έχουν κάπου να πάνε, ξαναθυμούνταν αναμνήσεις και ιστορίες από τα νεανικά τους χρόνια. Κάποιες φορές ξέθαβαν θολές φωτογραφίες από την τσάντα τους και τις έδειχναν στον Κον για να τις θαυμάσει. Κοντές φούστες, παχουλά πόδια, μάτια αστραφτερά στη σκέψη του μέλλοντος.

Η Σούζι και η Μάριον απολάμβαναν μια από τις τακτικές τους «βραδιές μόνο για κορίτσια». Ντυμένες με τα καλά τους αλλά χωρίς να έχουν κάπου να πάνε, ξαναθυμούνταν αναμνήσεις και ιστορίες από τα νεανικά τους χρόνια. Κάποιες φορές ξέθαβαν θολές φωτογραφίες από την τσάντα τους και τις έδειχναν στον Κον για να τις θαυμάσει. Κοντές φούστες, παχουλά πόδια, μάτια αστραφτερά στη σκέψη του μέλλοντος. Χαχάνιζαν διαρκώς ακόμα και τώρα και έπιναν Cinzano με λεμονάδα και μια φετούλα λεμόνι, αναγκάζοντας τον Κον να περνάει από το κοντινό μανάβικο μία φορά τη βδομάδα για να αγοράσει ένα μοναχικό λεμόνι.

Τους άλλους δύο πελάτες δεν τους ήξερε. Ένας νέος άντρας και μία νέα γυναίκα. Είχε αποφασίσει ήδη ότι δεν του άρεσε η όψη του άντρα. Καθόταν με το ένα χέρι περασμένο στην πλάτη της καρέκλας της συνοδού του, ενώ το άλλο ήταν ακουμπισμένο στο τραπέζι μπροστά της. Ήταν σαν να δημιουργούσε ένα τείχος γύρω της. Από στιγμή σε στιγμή, θα πρόσθετε συρματόπλεγμα και μια ταμπέλα Απαγορεύεται η είσοδος. Της μιλούσε κατευθείαν στα μούτρα, με φωνή χαμηλή αλλά επίμονη. Εκείνη αδύνατον να ήταν πάνω από δεκαοκτώ ετών, κι εκείνος δεν ξεπερνούσε τα είκοσι. Η κοπέλα έμοιαζε αβέβαιη, σαν να προσπαθούσε να υπολογίσει την πιο ασφαλή διέξοδο για να γλιτώσει τον λεκτικό καταιγισμό που έβγαινε από το στόμα του.

Ο Κον αναγνώριζε αμέσως το ψηστήρι της Γλασκόβης. Ήταν ευτυχής επειδή και οι δυο κόρες του ήταν παντρεμένες κι ασφαλείς. Όταν το ζευγάρι σηκώθηκε ξαφνικά και η κοπέλα έσκυψε να πιάσει την ομπρέλα της, ο Κον δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να πετάξει ένα σχόλιο προς το μέρος τους, σαν νόμισμα σε πηγάδι ευχών.

«Προσεκτικά και στο σπίτι εσείς οι δυο. Είναι απαίσια βραδιά η αποψινή».

Ο νεαρός κοίταξε μοχθηρά τον Κον, με βλέμμα που εμπεριείχε τόσο ελπίδα όσο και προσμονή. Όταν η πόρτα έκλεισε πίσω τους και ο Κον διέσχισε το μαγαζί για να μαζέψει τα ποτήρια τους, πρόσεξε ότι η κοπέλα σχεδόν δεν είχε αγγίξει το δικό της. Αυτό ίσως να ήταν καλό σημάδι. Ήταν νηφάλια ακόμη. Την ώρα που βρέθηκε πίσω από την μπάρα και άνοιξε τη βρύση του νεροχύτη, συνειδητοποίησε ότι ο Ραμπ είχε ολοκληρώσει το μεγάλο ταξίδι από το τραπέζι του.

«Έπρεπε να μου βάλεις μια φωνή» του είπε ο Κον. «Θα σου το είχα φέρει».
«Ο γιατρός λέει ότι πρέπει να ασκούμαι λιγάκι. Του είπα ότι θα ασκηθώ κάμποσο όταν κλείσουν τα δημοτικά ιατρεία. Μεταφέρονται σχεδόν δύο χιλιόμετρα μακριά. Μισή ντουζίνα τύποι με άσπρες ποδιές και κανείς δεν σου λέει σε ποιον πρέπει να πας. Για πες μου, αυτό υποτίθεται ότι είναι πρόοδος;»
«Θα χρειαστείς αθλητικά παπούτσια, Ραμπ».
«Δοκίμασες ποτέ να τα γυαλίσεις αυτά;»
«Μπα».
«Γι’ αυτό δεν θα φορέσω αθλητικά. Ο πατέρας μου έλεγε ποτέ να μην εμπιστεύεσαι άνθρωπο που δεν έχει ένα καλό ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια».

Ο Κον κούνησε το κεφάλι και αποφάσισε να μη σχολιάσει ότι απόψε ο Ραμπ φορούσε, ως συνήθως, καρό κλειστές παντόφλες με φθαρμένες λαστιχένιες σόλες. Αντ’ αυτού, έριξε δύο δόσεις ουίσκι στο ποτήρι του και το ακούμπησε στον πάγκο καθώς ο Ραμπ σκάλιζε στην τσέπη του για τα αναγκαία κέρματα.

«Αυτό το κερνάει το μαγαζί, μόνο μην το πεις στο αφεντικό».
«Είσαι σπαθί, Κον».
«Μήπως να το πεις και στη γυναίκα μου αυτό;»
«Θα της το έλεγα, αλλά δεν έρχεται ποτέ εδώ».
«Βρίσκει το μαγαζί κάπως εξεζητημένο». Ο Κον προσποιήθηκε ότι μελετούσε το περιβάλλον. «Τα βελούδινα καθίσματα και τους πολυελαίους».

Παγωμένος αέρας μπήκε, μαζί με μια ριπή βροχής. Οι δυο νεαροί πελάτες στάθηκαν στο κατώφλι, αναποφάσιστοι για το τι έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια. Σχεδόν έμοιαζαν να μην αναγνωρίζουν το μέρος από όπου μόλις είχαν βγει.

Ο Ραμπ δεν μπορούσε να τον παρακολουθήσει και γύριζε ήδη αργά για να διασχίσει τα χίλια μίλια ως το τραπέζι του. Ο ήχος της πόρτας που άνοιξε απότομα στον έξω κόσμο έθεσε σε επιφυλακή τον Κον για φασαρίες. Αλλά δεν μπήκαν σκίνχεντ ή καμιά άλλη τοπική συμμορία. Παγωμένος αέρας μπήκε, μαζί με μια ριπή βροχής. Οι δυο νεαροί πελάτες στάθηκαν στο κατώφλι, αναποφάσιστοι για το τι έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια. Σχεδόν έμοιαζαν να μην αναγνωρίζουν το μέρος από όπου μόλις είχαν βγει. Τελικά μπήκαν σέρνοντας τα πόδια τους, η πόρτα έκλεισε με θόρυβο πίσω τους. Η ομπρέλα ήταν μισάνοιχτη. Στην αρχή ο Κον δεν ήταν σίγουρος αν στο κατάχλωμο πρόσωπο της κοπέλας κυλούσαν σταγόνες βροχής ή δάκρυα. Ο σύντροφός της είχε καταπιεί την υπεροπτική φλυαρία του. Όταν βρήκε τη φωνή του, μίλησε πιο δυνατά απ’ όσο χρειαζόταν.

«Βρήκαμε ένα πτώμα» ανακοίνωσε.
«Πού;» απαίτησε να μάθει ο Κον.
«Στο σοκάκι από πίσω».
«Άστεγος;» ρώτησε η Σούζι.
«Μεγαλόσωμος άντρας, καλοντυμένος. Αυτό είδαμε μόνο».

Ο Κον ζύγιζε τα πράγματα. Θα έπρεπε να ενημερωθεί η αστυνομία, αλλά μήπως ο ίδιος έπρεπε να κάνει κάτι πρώτα; Θα ζητούσαν να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ή να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιό του; Αμφέβαλλε. Έπρεπε να ειδοποιήσει τον Τζον Ρόουντς; Τότε όμως δεν θα έμοιαζε σαν να πίστευε ότι ο Ρόουντς είχε κάποια σχέση;

«Είσαι σίγουρος ότι είναι νεκρός;» ρώτησε, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
«Εκτός αν γουστάρει να ξαπλώνει με ανοιχτά χέρια και πόδια σε όποιο νερόλακκο βρει πρόχειρο».
«Πήγαινε να ρίξεις μια ματιά, Κον» πρότεινε ο γερο-Ραμπ.

metaixmio mcIlvanney rankin to skotadi parameneiΉταν ένας τρόπος να αναβάλει το αναπόφευκτο, υπέθεσε ο Κον. Πήρε το σακάκι του από μια κρεμάστρα σαν να ολοκλήρωνε ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Όλα τα μάτια ήταν πάνω του, το κοιμισμένο δωμάτιο είχε ζωηρέψει ξαφνικά.

«Πειράζει να πάρω ένα ποτό;» ρώτησε ο νεαρός τον Κον όταν πέρασε από δίπλα του.
«Περίμενε να γυρίσω» είπε προειδοποιητικά ο Κον. Άνοιξε την πόρτα και βγήκε στο σκοτάδι.

Η βροχή λιγόστευε, αλλά άφηνε λιμνούλες με νερό που ο Κον έπρεπε να αποφύγει. Το σοκάκι ήταν αυτό όλο κι όλο. Οδηγούσε πίσω από το μπαρ, εκεί όπου φυλάσσονταν σκουπιδοτενεκέδες και άδεια καφάσια. Οι σκουπιδοτενεκέδες ήταν γαλβανισμένοι, αλλά τα καπάκια τους είχαν χαθεί από καιρό, τα είχαν πάρει παιδιά που τα χρησιμοποιούσαν ως ασπίδα ή τα χτυπούσαν ανά δύο σαν παράφωνα κρουστά. Ανάμεσά τους είδε το πτώμα. Ο Κον προσπάθησε να σκεφτεί πότε είχε περάσει από κει τελευταία φορά. Σίγουρα πριν από δυο μέρες. Ο άντρας φορούσε κοστούμι. Ήταν πεσμένος μπρούμυτα και η κόκκινη γραβάτα του έμοιαζε με λωρίδα αίματος. Το κεφάλι του ήταν έτσι γυρισμένο που έκανε ορατό το πρόσωπό του και τα αραιά μαύρα μαλλιά του ήταν κολλημένα πάνω του.

«Ο μαλάκας ο Μπόμπι Κάρτερ» μουρμούρισε ο Κον. «Μπράβο, Μπόμπι. Ωχ, αυτό μου έλειπε μόνο…»

Επέστρεψε στο μπαρ. Έμοιαζε λες και κανείς δεν είχε κουνήσει ούτε βλέφαρο κατά την απουσία του. Χωρίς να βγάλει το σακάκι του, έβαλε μια βότκα για τον εαυτό του και την ήπιε σκέτη με μια γουλιά.

«Λοιπόν;» τον ρώτησε ο νεαρός.
«Τι θα πιεις;» ρώτησε ο Κον Φίνεϊ.


[1] Η παμπ λέγεται Parlour. Funeral Parlour είναι το Γραφείο Κηδειών. (Σ.τ.Μ.)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης» της Κάθριν Αν Πόρτερ (προδημοσίευση)

«Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης» της Κάθριν Αν Πόρτερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον τόμο με τρεις νουβέλες της Κάθριν Αν Πόρτερ [Katherine Anne Porter] «Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πλησίαζαν τα Χρι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, παρουσιάζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, την τελευταία του έκδοση «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στον χώρο του Μεγάρου της Παλιάς Βουλής, Σταδίου 13. Στην κεντρική εικόνα, το Θωρηκτό Αβέρωφ, ζωγ...

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

Θετική εξέλιξη για τον κλάδο του βιβλίου και για τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα μας. 

Επιμέλεια: Book Press

Στις 22 Νοεμβρίου ψηφίσθηκε από τη Βουλή ο νόμος 4996/2022 για τα πνευματικά δικαιώματα, ο οποίος ενσωματώνει τις Οδηγίες (ΕΕ) 789/...

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιό της για το 2023 με ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

10 Νοεμβρίου 2022 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Γράφε για όσα ξέρεις»: Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες αποτιμούν την πιο διάσημη συγγραφική συμβουλή

Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη χιλιοειπωμένη συμβουλή που παροτρύνει τους άπειρους δημιουργούς να βασιστούν στα βιώματα και στις εμπειρίες τους, στην καθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ