fragkoglou

Σε αυτή τη στήλη αναρτώνται αδημοσίευτα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Σήμερα, ο Γιώργος Φράγκογλου.

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Αλισάνογλου

«ΗΛΙΑΔΑ»
(Μια ενότητα και πέντε κείμενα)

Η
[οἳ δὲ σιωπῇ νεκροὺς πυρκαϊῆς ἐπινήνεον ἀχνύμενοι κῆρ (Η 427-428)]

Η1.

Τις μέρες εκείνες του χαλασμού, οι αψιμαχίες, οι εκατέρωθεν απώλειες, τα οδοφράγματα ήταν θέματα δευτερεύοντα, αλλά όλοι γι’ αυτά μιλούσαν. Γιατί δεν τολμούσαν να μιλήσουν για το πιο σημαντικό: το φόβο. Το φόβο της απώλειας. Και δεν φοβόσουν ότι μπορεί αύριο να μην ζεις· φοβόσουν ότι μπορεί να μην ξαναδείς το νεαρό γαλατά ή το παιδί που σέρβιρε καφέδες στο γωνιακό ζαχαροπλαστείο, ή πάλι τους διανομείς γευμάτων, χωμένους μέσα στα χοντρά μπουφάν, με το κατεβασμένο κράνος που άφηνε μόνο δύο σπίθες να περνάνε το νεκρό τοπίο· ή ακόμη το φαρμακοποιό να βάζει κρυφά φάρμακα στην τσέπη των αστέγων που κοντοστέκονταν έξω από το φαρμακείο· ή το βλέμμα της άστεγης που σε χαιρετούσε αμίλητη και συννεφιασμένη, γιατί αυτή ήξερε τι θα πει απώλεια. Και έλεγαν έτσι, μια και ο φόβος τούς έκλεισε το στόμα για το φόβο, έλεγαν για την αχαΐρευτη την κόρη της Σοφίας, που πήγε και τα έμπλεξε με το γομάρι τον Χάρη και η μάνα της έσβησε απ’ τον καημό, για την Μαρία που πήρε το μικρό Ανδρέα κι εξαφανίστηκε από τη γειτονιά, και για τον περίεργο άστεγο με το κίτρινο σκουφί που εμφανίζεται τις νύχτες και σιγοτραγουδά κάτι τραγούδια άγνωστα, σε μια περίεργη γλώσσα, και σταματά μόνον όταν φτάνει μπροστά στην κλειστή πόρτα της Μαρίας, χωρίς να φοβάται τις λάμψεις από τις συγκρούσεις στα στενά. Κι αυτό γίνεται χρόνια τώρα· και οι συγκρούσεις κρατάνε κι αυτές χρόνια τώρα.

(Βουβοί εκείνοι, πονώντας η ψυχή τους,
σώριαζαν στην πυρά τα σώματα)

 

Η2.

Έκθεση 4η
του μαθητή της Γ΄ τάξης Ανδρέα Χ...
Θέμα: Ένα βροχερό βράδυ

Προχθές το βράδυ άρχισε να βρέχει. Όχι δυνατά ούτε ψυχαλιστά. Αργά ή όπως λέει η μαμά μ’ έναν ριθμό μονώτονο. Τα σίνεφα ήχαν μαζευτή από νορίς το απόγεβμα. Μάβρα, απιλιτηκά. Τα σκιλιά έτρεχαν σαν τρελά, ούρλιαζαν. Φένεται πως φοβωντουσαν κι αυτά! Οι γάτες είχαν κριφτεί κάτο από τα αφτοκίνητα. Μόνο μια μικρή γάτα, μάβρη, γιρνούσε τοίχο-τοίχο και νιαούριζε λιπημένα, σαν να είχε παράπονο από τη ζοή. Εγό δεν καταλαβένω γιατή οι γάτες μπορεί να έχουν παράπονο από τη ζοή. Αφού ούτε πολέμους έχουν ούτε νεκρούς ούτε όπλα ούτε μίσος μεταξί τους. Τα σκιλιά μόνο τις μισούν, αλλά αυτά δεν μπορούν να σκαρφαλόσουν στα δέντρα.
Πάντος όταν η βροχή δυνάμοσε, έπεσε σιοπή στη γειτονιά· σαν αυτή που μας διάβασε η κιρία την περασμένη βδομάδα σ’ ένα πίμα:

Άκρα του τάφου σιοπή στον κάμπο βασιλέβει
λαλεί πουλί πέρνει σπιρί κι η μάνα το ζηλέβει.

Κι έτσι πέρασε όλο το βράδυ. Ήσιχο, με βροχή, χωρίς μάχες. Γιατί φένεται πως ο θάνατος φοβάτε τη βροχή.

Σημείωση 1η: Την έκθεση διάβασε στην τάξη η δασκάλα του Ανδρέα, γιατί ο ίδιος έλειπε.
Σημείωση 2η: Από κάτω η δασκάλα είχε γράψει δύο παρατηρήσεις:
α΄) !!!
β΄) Προσπάθησε να βελτιώσεις την ορθογραφία σου.

✴︎ 

Β3.

Θερσίτης
Λόγια μαχαίρια,
Στο ποτάμι του χρόνου
Στυφά κυδώνια.

✴︎

Ζ1.

Ήλιος δε βγήκε απ’ τα βουνά, στη θάλασσα δε λούστη.
Τα σύννεφα αρνηθήκανε και δεν περνοδιαβαίνουν.
Και το φεγγάρι κρύφτηκε, ανθρώποι μην το δούνε.
Βροχή, χαλάζι και χιονιάς κι αυτά το συντροφεύουν.
Και τα πουλιά μιλήσανε κι ήτανε θυμωμένα.
«Η μέρα θρέφει έρωτα, κι η νύχτα θρέφει χάρο,
τον άδικο το χαλασμό η ερημιά τον θρέφει.
Όταν αδέρφια σφάζονται, όταν αδέρφια σφάζουν,
τα λόγια δε χρειάζονται, μόνο σιωπή τους πρέπει».

(αφού δεν θ’ απομείνει άλλη για μένα θαλπωρή, όταν σε βρει εσένα ο θάνατος,
μονάχα σπαραγμός)

✴︎

Θ1.

Το κόκκινο φουλάρι

Ένα κόκκινο φουλάρι έπαιζε με τον άνεμο. «Πού πετάς, κακόμοιρο; Δε βλέπεις τις φωτιές στο βάθος;» «Οι φωτιές έχουν το χρώμα μου. Και τα μάτια των ανθρώπων το ίδιο. Πηγαίνω εκεί όπου ανήκω», είπε το φουλάρι και πέταξε.

Ένα κόκκινο φουλάρι έφτασε στις φωτιές. Κόκκινα μάτια το κοίταζαν, άγρια βλέμματα. «Τι ζητάς, κακόμοιρο; Θέλεις να καείς;» «Εγώ είμαι η φλόγα. Εγώ καίω, και οι άλλοι καίγονται», είπε το φουλάρι και χίμηξε στις φλόγες.

Ένα κόκκινο φουλάρι μπλέχτηκε σ΄ ένα κλαδί, οι φλόγες το έφτασαν και χάθηκε. Μόνο ένα μικρό παιδί το είδε, που πήγε να ψάξει στο δρόμο τα ζάρια που πέταξε ο αδερφός του απ’ το παράθυρο, για να ξορκίσει την τύχη του, την κόκκινη.

(Μια φοβερή βροντή, τον φλογισμένο κεραυνό σφενδόνισε)

✴︎

Τ3.

Το πιο όμορφο παιχνίδι

Αν τ’ άγριο κύμα έρθει και παίξει πάρτα όλα
και δεν σ’ αφήσει ούτε του παπουτσιού την σόλα,
να ξέρεις πως σου έμεινε το πιο όμορφο παιχνίδι,
αυτό που ‘χεις μπροστά σου κι ίσως το ξέρεις ήδη.

Με πέτρες, με χαλίκια, με βότσαλα, κοχύλια
φτιάξε το μαγικό σου κόσμο στου νου τη γρίλια.
Και μην αφήσεις ήλιου ακτίνα να τον δει,
μα κοίτα τον και γέλα σαν το μικρό παιδί.

Πίσω απ’ τα λιθάρια του δρόμου που κλωτσάμε
κρύβεται η χαρά να ζούμε, να γλεντάμε.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην μιλάς,
στις όμορφες στιγμές σου να μάθεις να σιωπάς.

✴︎

Φ2.

Κυβερνητικός πανικός

Εικόνα αποσύνθεσης χαρακτηρίζει από χθες το βράδυ την κυβέρνηση. Οι αντεγκλήσεις υπουργών και το σαρκαστικό γέλιο του πρωθυπουργού έδωσαν τροφή για τα δηκτικά σχόλια της αντιπολίτευσης περί ανικανότητας και πανικού.

Όλα ξεκίνησαν, όταν, αρχικά στους τοίχους κτηρίων της Θεσσαλονίκης και αργότερα όλων των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίστηκαν τα «περίεργα» αποσιωπητικά. Κυβερνητικά στελέχη ομιλούν περί μυστικού κώδικα, που στοχεύει στην ανασύνταξη των εξεγερθέντων πολιτών. Κύκλοι, πάντως, του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θεωρούν πως πρόκειται για δάκτυλο εξ ανατολών και δηλώνουν πως το κίνημα των τριών τελειών θα κατακλύσει τη χώρα.

(Από τον ημερήσιο τύπο της 5/2/2-22)

Απόσπασμα από το πρώτο, ανέκδοτο βιβλίο του Γιώργου Φραγκόγλου με τίτλο Ηλιάδα. Με αφορμή την Ομηρική Ιλιάδα, η Ηλιάδα του Φραγκόγλου ξετυλίγει σε 24 ενότητες το έπος του Ηλία, απολυμένου αρχιτέκτονα στη σύγχρονη δυστοπική Ελλάδα.


Ο Γιώργος Φράγκογλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονική το 1960. Δούλεψε ως φιλόλογος στην δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο (από τη θεατρική κριτική ως τη διδασκαλία στο τμήμα θεάτρου του Α.Π.Θ. και από τη διεύθυνση σπουδών της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. ως την υποκριτική). Μεγάλες του αγάπες, ακόμη, η ανάγνωση βιβλίων, τα ταξίδια και τα κατοικίδια. Η Ηλιάδα είναι το πρώτο του βιβλίο και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Παράδεισος του κανενός» της Σουζάνα Τενόν (προδημοσίευση)

«Ο Παράδεισος του κανενός» της Σουζάνα Τενόν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ποιητική συλλογή της Αργεντίνας συγγραφέως Σουζάνα Τενόν [Susana Thénon, 1935 – 1991] «Ο Παράδεισος του κανενός» (μτφρ. Αθανάσιος Βαβλίδας), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ...

«Ποίηση» του Σεργκέι Μπιριουκόφ (προδημοσίευση)

«Ποίηση» του Σεργκέι Μπιριουκόφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση τριών ποιημάτων από την ποιητική συλλογή του Ρώσου Σεργκέι Μπιριουκόφ (Sergej Birjukov, 1950) «Ποίηση» (πρόλογος – μτφρ. Ελένη Κατσιώλη), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΘΕΜΑ ...

«Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» της Μπεατρίζ Χάουσνερ (προδημοσίευση)

«Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» της Μπεατρίζ Χάουσνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος από την ποιητική συλλογή της –γεννημένης στη Χιλή– Καναδέζας ποιήτριας Μπεατρίζ Χάουσνερ [Beatriz Hausner] «Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» (μτφρ. Χριστίνα Λιναρδάκη), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

«Τηρούμενες αναλογίες» της Πόπης Φιρτινίδου (κριτική) – Ζωντανές ανταποκρίσεις από την ηλικία της ήττας

«Τηρούμενες αναλογίες» της Πόπης Φιρτινίδου (κριτική) – Ζωντανές ανταποκρίσεις από την ηλικία της ήττας

Για τη συλλογή διηγημάτων της Πόπης Φιρτινίδου «Τηρούμενες αναλογίες» (Εκδόσεις των Συναδέλφων). Κεντρική εικόνα: Πίνακας από τον Αργυρό Ουμβέρτο (1884 - 1963) με τίτλο «Ο παππούς» (1912) / Εθνική Πινακοθήκη.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η ψυχολογί...

«Respublica»: μια κοινότητα χαράς απέναντι σ’ ένα σύμπαν καταναλωτισμού και στρες

«Respublica»: μια κοινότητα χαράς απέναντι σ’ ένα σύμπαν καταναλωτισμού και στρες

Για την multi παράσταση «Respublika» του Λούκας Τβαρκόβσκι [Lukasz Twarkowski], σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία παρουσιάστηκε στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα. Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Πολωνός σκηνοθέτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ