chimerinoi kolymvites to vivlio

Προδημοσίευη της εισαγωγής του Αργύρη Μπακιρτζή από το βιβλίο «Χειμερινοί κολυμβητές», μια εικαστική περιήγηση του Κώστα Σιδέρη στα τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Petites Maisons.

Στην κεντρική εικόνα, ο Κ. Σιδέρης και ο Α. Μπακιρτζής σε παλιότερη φωτογραφία με την ηρωίδα του τραγουδιού «Στην τσουλήθρα».

Επιμέλεια: Book Press

Όταν μου προτάθηκε η έκδοση των στίχων των τραγουδιών μου πριν από τριάντα περίπου χρόνια, απάντησα –με την ανεμελιά της ηλικίας, παρότι είχα καβαντζάρει τα σαράντα– με τα εύκολα λόγια «μετά θάνατον». Σε όλους τους δίσκους μας είχαμε ένθετα με τους στίχους των τραγουδιών, δηλαδή ήταν ήδη δημοσιευμένοι και φοβόμουν πως μια συγκεντρωτική έκδοσή τους ίσως με εξέθετε στον εαυτό μου, παίρνοντάς τον πιο σοβαρά απ’ όσο μου επιτρέπει. Τον τελευταίο χρόνο, με τον εγκλεισμό, απελευθερώθηκε ο χρόνος για να κάνω διάφορα πράγματα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μου επέτρεπαν. Έτσι στρώθηκα, με μανία θα ’λεγα, να γράφω για τη ζωή μου, πιο πολύ για να γνωρίσουν τα παιδιά μου άγνωστες πτυχές της ζωής του μπαμπά τους. Το γράψιμο φαινόταν να μην έχει τελειωμό, όμως πλησιάζοντας τις εκατό χιλιάδες λέξεις κι ενώ είχα αρκετά ακόμη να πω, σταμάτησα και στράφηκα σε άλλους καημούς, κυρίως ηχογραφήσεις και περιορισμένες καλλιέργειες στην αυλή του σπιτιού μας. Στα κείμενα περιέλαβα τις ιστορίες που με οδήγησαν να φτιάξω τα τραγούδια των δίσκων που είχαμε κυκλοφορήσει, αλλά και αρκετών άλλων ανέκδοτων. Ο Νίκος Διονυσόπουλος και άλλοι φίλοι με παρότρυναν να σκεφτώ την έκδοση αυτών των κειμένων, οπότε προέκυψε ο προβληματισμός αν είχε νόημα να συμπεριληφθούν και οι στίχοι των τραγουδιών. Έτεινα στον αποκλεισμό τους, αφού το κείμενο ήδη τραβούσε πάρα πολύ.

xeimerinoi saloni

Τότε, στην ονομαστική μου γιορτή την 1η Νοεμβρίου, ο καρδιακός φίλος, συνοδοιπόρος στη μουσική και κουμπάρος Κώστας Σιδέρης μου δώρισε ένα, πρόχειρα δεμένο, προσεγμένο βιβλίο με χειρόγραφους απ’ τον ίδιο όλους τους στίχους των τραγουδιών των δίσκων μας και άλλων ανέκδοτων που παρουσιάζουμε στις συναυλίες μας. Ανάμεσά τους, εκτός απ’ τους δικούς μου, στίχους μελοποιημένους αγαπημένων ποιητών, από τέσσερα τραγούδια του Χάρη Παπαδόπουλου και πέντε του Σταύρου Καραμανιώλα, ενός παραδοσιακού κατ’ επιθυμίαν του Κώστα και από ένα των Γιώργου Κατσαρού, Μιχάλη Σιγανίδη, Σταμάτη Χονδρογιάννη και Θόδωρου Ανανιάδη. Οι στίχοι ήταν ζωγραφισμένοι, ή και στολισμένοι, με κηρομπογιές, ακουαρέλες και χαρακτικά, καμωμένα επίσης απ’ τον ίδιο. Αν και γνώριζα το ενδιαφέρον του για τις εικαστικές τέχνες, δεν είχα φανταστεί πως υπήρχε περίπτωση να επιδοθεί στην άσκησή τους. Έμεινα κατάπληκτος, συγκινήθηκα βαθιά και επιπλέον το αποτέλεσμα μου άρεσε πάρα πολύ. Το ίδιο συνέβη και στους οικείους μου. Μη έχοντας όμως εμπιστοσύνη στην κριτική μου εκτίμηση και φοβούμενος μήπως παρασύρομαι απ’ τη συναισθηματική φόρτιση που μου προκάλεσε το δώρο του Κώστα, έστειλα το βιβλίο στους αγαπητούς φίλους, ζωγράφους Γιάννη Κόττη και Κύριλλο Σαρρή, οι οποίοι εμφανίζονται στη δισκογραφία μας ως φιλοτεχνήσαντες τα εξώφυλλα· ο πρώτος του όγδοου δίσκου μας 23 κόκκινα φώτα και ο δεύτερος του έβδομου Το πέρασμά σου, αλλά και ως ήρωας του τραγουδιού «Ψείρες» του πρώτου. Η πολύ θετική αντίδραση και των δυο με οδήγησε στην ιδέα της έκδοσης αυτού του βιβλίου, το οποίο εκτός από εικαστική περιήγηση στους στίχους των τραγουδιών που παρουσιάζει στις συναυλίες του το συγκρότημά μας Χειμερινοί Κολυμβητές, ουσιαστικά είναι και μια ανθολόγησή τους.

xeimerinoi selida

Ο ενθουσιασμός των δύο παιδιών του αλησμόνητου φίλου και κουμπάρου τυπογράφου Γιάννη Μουγκού, όταν είδαν το χειρόγραφο, οδήγησε στο εγχείρημα της έκδοσής του, το οποίο σκεφτήκαμε να συμπληρωθεί με αναλυτικούς καταλόγους των τραγουδιών σε αλφαβητική σειρά και κατά δίσκο. Ακόμη, αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τις σελίδες με τους μελοποιημένους στίχους ποιητών, παρότι μερικές είχαν ωραίες εικονογραφήσεις, για να μην μπλέξουμε με προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Η φιλική σχέση που είχε αναπτύξει ο Κώστας με τον Γιάννη Κόττη, που ξεκίνησε σε ένα μετασυναυλιακό δείπνο της αθηναϊκής αγοράς, με ώθησε να απευθυνθώ στον διαμένοντα μόνιμα στο Παρίσι ζωγράφο, προκειμένου να γράψει ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα για την έκδοση, κάτι που αποδέχθηκε ευχαρίστως. Όσον αφορά εμένα, δεν γλίτωσα τα σκάγια της εξύμνησής μας απ’ τον Γιάννη, όμως αυτά έχει η δημόσια έκθεση.

Αργύρης Μπακιρτζής


bakirtzis exofΜε δυο λόγια

Ο Κώστας Σιδέρης γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1949, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Εν συνεχεία φοίτησε στη Νομική Θεσσαλονίκης και εργάστηκε σαν δικηγόρος μέχρι το 2016. Με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Ισίδωρο Παπαδάμου γνωρίστηκε το 1973 και οι τρεις τους αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές». Η 50χρονη επαναλαμβανόμενη επαφή του με τα τραγούδια που παρουσιάζουν από το 1981 στις συναυλίες και στους δίσκους τους δημιούργησε μέσα του έναν κόσμο γεμάτο εικόνες, σαν σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Φίλος των εικαστικών τεχνών που όμως δεν είχε ασχοληθεί ποτέ του με τη ζωγραφική, εμπνεόμενος από τα λόγια του Αλέξη Ακριθάκη «Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια. Στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια, κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα ή γράφεις μια ζωγραφική», έφτιαξε το υπό έκδοση βιβλίο με τις ζωγραφιές και τα χαρακτικά του, που στόλισαν τους χειρόγραφους απ’ τον ίδιο στίχους των τραγουδιών του Αργύρη Μπακιρτζή και του το έκανε δώρο στην ονομαστική του γιορτή το 2020.

Ο Αργύρης Μπακιρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της πόλης και συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη. Τραγούδια βγάζει απ’ την πανσέληνο του Αυγούστου του 1969. Με τους Χειμερινούς Κολυμβητές έχει εκδώσει οκτώ δίσκους, δίνοντας απ’ το 1981 ανελλιπώς 10-20 συναυλίες το χρόνο. Απολαμβάνοντας με συγκίνηση το δώρο του Κώστα Σιδέρη, σκέφτηκε ότι μία έκδοσή του, εκτός από εικαστική περιήγηση, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ανθολόγιο των τραγουδιών τους και συναποφάσισαν να δεχθούν την πρόταση των αδελφών Μουγκού, τέκνων του προσφιλούς, αείμνηστου φίλου τους Γιάννη, να προχωρήσει απ’ τον εκδοτικό οίκο «Petites-Maisons» η έκδοση του βιβλίου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Παράδεισος του κανενός» της Σουζάνα Τενόν (προδημοσίευση)

«Ο Παράδεισος του κανενός» της Σουζάνα Τενόν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ποιητική συλλογή της Αργεντίνας συγγραφέως Σουζάνα Τενόν [Susana Thénon, 1935 – 1991] «Ο Παράδεισος του κανενός» (μτφρ. Αθανάσιος Βαβλίδας), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ...

«Ποίηση» του Σεργκέι Μπιριουκόφ (προδημοσίευση)

«Ποίηση» του Σεργκέι Μπιριουκόφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση τριών ποιημάτων από την ποιητική συλλογή του Ρώσου Σεργκέι Μπιριουκόφ (Sergej Birjukov, 1950) «Ποίηση» (πρόλογος – μτφρ. Ελένη Κατσιώλη), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΘΕΜΑ ...

«Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» της Μπεατρίζ Χάουσνερ (προδημοσίευση)

«Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» της Μπεατρίζ Χάουσνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος από την ποιητική συλλογή της –γεννημένης στη Χιλή– Καναδέζας ποιήτριας Μπεατρίζ Χάουσνερ [Beatriz Hausner] «Λατρευτέ επαναστατημένε έρωτά μου» (μτφρ. Χριστίνα Λιναρδάκη), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Το ταγκαλάκι» – μια θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Θεατροποιημένη παράσταση για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που παίχτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2024.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης πήγε...

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Σκέψεις για την Κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) και την πατριαρχία στη λογοτεχνία, με αφορμή την έντονη συζήτηση για τον σεξισμό στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. 

...

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Σκέψεις με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι νέες αναγνώσεις δύο πολυδιαβασμένων βιβλίων της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενός παλιότερου, της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση, κι ενός νεότερου, της «Γραμμής του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ