chimerinoi kolymvites to vivlio

Προδημοσίευη της εισαγωγής του Αργύρη Μπακιρτζή από το βιβλίο «Χειμερινοί κολυμβητές», μια εικαστική περιήγηση του Κώστα Σιδέρη στα τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Petites Maisons.

Στην κεντρική εικόνα, ο Κ. Σιδέρης και ο Α. Μπακιρτζής σε παλιότερη φωτογραφία με την ηρωίδα του τραγουδιού «Στην τσουλήθρα».

Επιμέλεια: Book Press

Όταν μου προτάθηκε η έκδοση των στίχων των τραγουδιών μου πριν από τριάντα περίπου χρόνια, απάντησα –με την ανεμελιά της ηλικίας, παρότι είχα καβαντζάρει τα σαράντα– με τα εύκολα λόγια «μετά θάνατον». Σε όλους τους δίσκους μας είχαμε ένθετα με τους στίχους των τραγουδιών, δηλαδή ήταν ήδη δημοσιευμένοι και φοβόμουν πως μια συγκεντρωτική έκδοσή τους ίσως με εξέθετε στον εαυτό μου, παίρνοντάς τον πιο σοβαρά απ’ όσο μου επιτρέπει. Τον τελευταίο χρόνο, με τον εγκλεισμό, απελευθερώθηκε ο χρόνος για να κάνω διάφορα πράγματα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μου επέτρεπαν. Έτσι στρώθηκα, με μανία θα ’λεγα, να γράφω για τη ζωή μου, πιο πολύ για να γνωρίσουν τα παιδιά μου άγνωστες πτυχές της ζωής του μπαμπά τους. Το γράψιμο φαινόταν να μην έχει τελειωμό, όμως πλησιάζοντας τις εκατό χιλιάδες λέξεις κι ενώ είχα αρκετά ακόμη να πω, σταμάτησα και στράφηκα σε άλλους καημούς, κυρίως ηχογραφήσεις και περιορισμένες καλλιέργειες στην αυλή του σπιτιού μας. Στα κείμενα περιέλαβα τις ιστορίες που με οδήγησαν να φτιάξω τα τραγούδια των δίσκων που είχαμε κυκλοφορήσει, αλλά και αρκετών άλλων ανέκδοτων. Ο Νίκος Διονυσόπουλος και άλλοι φίλοι με παρότρυναν να σκεφτώ την έκδοση αυτών των κειμένων, οπότε προέκυψε ο προβληματισμός αν είχε νόημα να συμπεριληφθούν και οι στίχοι των τραγουδιών. Έτεινα στον αποκλεισμό τους, αφού το κείμενο ήδη τραβούσε πάρα πολύ.

xeimerinoi saloni

Τότε, στην ονομαστική μου γιορτή την 1η Νοεμβρίου, ο καρδιακός φίλος, συνοδοιπόρος στη μουσική και κουμπάρος Κώστας Σιδέρης μου δώρισε ένα, πρόχειρα δεμένο, προσεγμένο βιβλίο με χειρόγραφους απ’ τον ίδιο όλους τους στίχους των τραγουδιών των δίσκων μας και άλλων ανέκδοτων που παρουσιάζουμε στις συναυλίες μας. Ανάμεσά τους, εκτός απ’ τους δικούς μου, στίχους μελοποιημένους αγαπημένων ποιητών, από τέσσερα τραγούδια του Χάρη Παπαδόπουλου και πέντε του Σταύρου Καραμανιώλα, ενός παραδοσιακού κατ’ επιθυμίαν του Κώστα και από ένα των Γιώργου Κατσαρού, Μιχάλη Σιγανίδη, Σταμάτη Χονδρογιάννη και Θόδωρου Ανανιάδη. Οι στίχοι ήταν ζωγραφισμένοι, ή και στολισμένοι, με κηρομπογιές, ακουαρέλες και χαρακτικά, καμωμένα επίσης απ’ τον ίδιο. Αν και γνώριζα το ενδιαφέρον του για τις εικαστικές τέχνες, δεν είχα φανταστεί πως υπήρχε περίπτωση να επιδοθεί στην άσκησή τους. Έμεινα κατάπληκτος, συγκινήθηκα βαθιά και επιπλέον το αποτέλεσμα μου άρεσε πάρα πολύ. Το ίδιο συνέβη και στους οικείους μου. Μη έχοντας όμως εμπιστοσύνη στην κριτική μου εκτίμηση και φοβούμενος μήπως παρασύρομαι απ’ τη συναισθηματική φόρτιση που μου προκάλεσε το δώρο του Κώστα, έστειλα το βιβλίο στους αγαπητούς φίλους, ζωγράφους Γιάννη Κόττη και Κύριλλο Σαρρή, οι οποίοι εμφανίζονται στη δισκογραφία μας ως φιλοτεχνήσαντες τα εξώφυλλα· ο πρώτος του όγδοου δίσκου μας 23 κόκκινα φώτα και ο δεύτερος του έβδομου Το πέρασμά σου, αλλά και ως ήρωας του τραγουδιού «Ψείρες» του πρώτου. Η πολύ θετική αντίδραση και των δυο με οδήγησε στην ιδέα της έκδοσης αυτού του βιβλίου, το οποίο εκτός από εικαστική περιήγηση στους στίχους των τραγουδιών που παρουσιάζει στις συναυλίες του το συγκρότημά μας Χειμερινοί Κολυμβητές, ουσιαστικά είναι και μια ανθολόγησή τους.

xeimerinoi selida

Ο ενθουσιασμός των δύο παιδιών του αλησμόνητου φίλου και κουμπάρου τυπογράφου Γιάννη Μουγκού, όταν είδαν το χειρόγραφο, οδήγησε στο εγχείρημα της έκδοσής του, το οποίο σκεφτήκαμε να συμπληρωθεί με αναλυτικούς καταλόγους των τραγουδιών σε αλφαβητική σειρά και κατά δίσκο. Ακόμη, αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τις σελίδες με τους μελοποιημένους στίχους ποιητών, παρότι μερικές είχαν ωραίες εικονογραφήσεις, για να μην μπλέξουμε με προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Η φιλική σχέση που είχε αναπτύξει ο Κώστας με τον Γιάννη Κόττη, που ξεκίνησε σε ένα μετασυναυλιακό δείπνο της αθηναϊκής αγοράς, με ώθησε να απευθυνθώ στον διαμένοντα μόνιμα στο Παρίσι ζωγράφο, προκειμένου να γράψει ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα για την έκδοση, κάτι που αποδέχθηκε ευχαρίστως. Όσον αφορά εμένα, δεν γλίτωσα τα σκάγια της εξύμνησής μας απ’ τον Γιάννη, όμως αυτά έχει η δημόσια έκθεση.

Αργύρης Μπακιρτζής


bakirtzis exofΜε δυο λόγια

Ο Κώστας Σιδέρης γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1949, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Εν συνεχεία φοίτησε στη Νομική Θεσσαλονίκης και εργάστηκε σαν δικηγόρος μέχρι το 2016. Με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Ισίδωρο Παπαδάμου γνωρίστηκε το 1973 και οι τρεις τους αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές». Η 50χρονη επαναλαμβανόμενη επαφή του με τα τραγούδια που παρουσιάζουν από το 1981 στις συναυλίες και στους δίσκους τους δημιούργησε μέσα του έναν κόσμο γεμάτο εικόνες, σαν σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Φίλος των εικαστικών τεχνών που όμως δεν είχε ασχοληθεί ποτέ του με τη ζωγραφική, εμπνεόμενος από τα λόγια του Αλέξη Ακριθάκη «Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια. Στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια, κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα ή γράφεις μια ζωγραφική», έφτιαξε το υπό έκδοση βιβλίο με τις ζωγραφιές και τα χαρακτικά του, που στόλισαν τους χειρόγραφους απ’ τον ίδιο στίχους των τραγουδιών του Αργύρη Μπακιρτζή και του το έκανε δώρο στην ονομαστική του γιορτή το 2020.

Ο Αργύρης Μπακιρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων της πόλης και συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη. Τραγούδια βγάζει απ’ την πανσέληνο του Αυγούστου του 1969. Με τους Χειμερινούς Κολυμβητές έχει εκδώσει οκτώ δίσκους, δίνοντας απ’ το 1981 ανελλιπώς 10-20 συναυλίες το χρόνο. Απολαμβάνοντας με συγκίνηση το δώρο του Κώστα Σιδέρη, σκέφτηκε ότι μία έκδοσή του, εκτός από εικαστική περιήγηση, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ανθολόγιο των τραγουδιών τους και συναποφάσισαν να δεχθούν την πρόταση των αδελφών Μουγκού, τέκνων του προσφιλούς, αείμνηστου φίλου τους Γιάννη, να προχωρήσει απ’ τον εκδοτικό οίκο «Petites-Maisons» η έκδοση του βιβλίου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα ποίημα του Χρήστου Σακελλαρίδη

Ένα ποίημα του Χρήστου Σακελλαρίδη

Σε αυτή τη στήλη αναρτώνται αδημοσίευτα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Σήμερα, o Χρήστος Σακελλαρίδης.

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Αλισάνογλου

Κόκκοι

στα χέρια της ακτής καταλήγει ο ορίζοντας

...
Η κόμισσα του αίματος, της Αλεχάντρα Πισαρνίκ (προδημοσίευση)

Η κόμισσα του αίματος, της Αλεχάντρα Πισαρνίκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από την ποιητική συλλογή της Alejandra Pizarnik (1936-1972) «Η κόμισσα του αίματος» (μτφρ. Σοφία Χρυσαφοπούλου, Θάνος Καραγιαννόπουλος), εικονογραφημέη από τον Santiago Caruso, που θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία την 1η Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: ...

Ένα ποίημα του Νίκου Βουτυρόπουλου

Ένα ποίημα του Νίκου Βουτυρόπουλου

Σε αυτή τη στήλη αναρτώνται αδημοσίευτα ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Σήμερα, o Νίκος Βουτυρόπουλος.

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Αλισάνογλου

Μασκαράτα

α΄

Να φεύγω θέλω και να ξανάρχομαι
να μείνω πού; αδειάσαν τα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Μια παράσταση βασισμένη στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, στο CARTEL Τεχνοχώρος, στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη (που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 (από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου)

Επιμέλεια: B...

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Κριτική πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία, τόσο τίτλοι μεταφρασμένης και ελληνικής λογοτεχνίας, όσο και δοκίμια, μελέτες κ.ά. Δείτε τα αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2022, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, συχνά μάλιστα και τα ίδια τα βιβλία, γίνονται το κεντρικό θέμα σε πολλά μυθιστορήματα, που αποκτούν έτσι αυτόχρημα τον χαρακτηρισμό του «βιβλιοφιλικού» και έχουν ένα δικα...

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Ο ανθρώπινος νους και τα αχαρτογράφητα μονοπάτια του, η μνήμη και η λειτουργία της, από τα σπουδαιότερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, διερευνώνται τόσο από την επιστήμη όσο και από τη λογοτεχνία. Μια επιλογή λογοτεχνικών βιβλίων με θέμα την αμνησία ή διάφορες διαταραχές της μνήμης, στην πλειονότητά τους μυθι...

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ