mitseon neighborhood

Του Δημήτρη Φύσσα

Όπου όμως είναι φανερό ότι θα μείνουμε μόνο σε διήγημα

Στον Δημήτρη Παπακώστα


1. Όταν πέθανε κι ο δεύτερος δίδυμος Κυρίου (γέννηση 1929) «έκλεισε για μένα μια συγγραφική εποχή», καθώς λένε.

2. Σημειώσεις /κεφάλαια à «Περί μουσικής», «Στο Γράμμο + την Κορέα», «Η δύναμη της μασίνας», «Βάρκα + παράγκα», «Δυο διαφορετικά είδη περιθωρίου», «Η ωραία Παναγιώτα», «Ζώντας μετά τον πόλεμο», «Ανταλλακτική οικονομία», «Απογράφοντας στη Μητσαίων», «Η μόνη σοβαρή διαφωνία τους», «Σουρεαλισμός + μεταπόλεμος».

3. Αναδρομία. Απογραφή του 2000: μου χρεώσανε παλιά σπίτια στη Μητσαίων, όπου σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης. Τότε δεν ήτανε καν εργοτάξιο.

4. Κλικλής Κυρίου. Φθαρμένα ρούχα, γιλέκο, σακάκι επαρχιώτικο, χαμογελαστός, χοντρά γυαλιά, φαλάκρα, γέρος, περίεργη προφορά (μεταξύ Θεσσαλίας και Σάμου). Στον πάνω όροφο παρατημένου νεοκλασικού (να τονίσω ότι έχουν αρχίσει να λένε νεοκλασικά όλα τα παλιά σπίτια;). Στην κουζίνα το κρεβάτι του, μια μασίνα (μήπως να προτιμήσω στόφα;), το τραπέζι. Στον τοίχο κλαρίνο, ακορντεόν, αρχαίοι πίνακες, εταζέρες με μπιμπλό. Χολ - κεφαλόσκαλο της παλιάς σκάλας γεμάτα ψηλούς σωρούς από εφημερίδες. Όλα τα δωμάτια + μπάνιο ανοιχτά, γεμάτα σκόνη + παλιατσαρίες. Συμπλήρωσα τις απογραφικές φόρμες. Όχι οικογένεια. Σοβαρή βαρηκοΐα.

5. Πήγαινα στη συνέχεια με τη Μαρία Κ., + άλλοτε μόνος μου. Τράμπα: του κατέβαζα τις εφημερίδες στα σκουπίδια, κράταγα όσες ήθελα για τον εαυτό μου. Ζούσε χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο. Με ξύλα η μασίνα ζέσταινε, μαγείρευε. Μπιτόνια με νερό «από κάποιο γείτονα». Νοικάρης; àτο πιθανότερο à καμιά μνεία για νοίκι. Ιδιοκτήτης; à απίθανο. Καταληψίας à δεύτερο πιθανότερο.

6. Έπαιζε μουσική αλά Μουφλουζέλης στα όρθια σε ταβερνάκια (έβγαζε πιατάκι) + σπάνια σε κανένα γλέντι σε σπίτι. 35 χρόνια πριν είχε γράψει μια επιτυχία με τον Μπιθικώτση.

7. Ετήσια συνάντηση με Φώντα στα γενέθλιά τους: 22 Ιουλίου. Εναλλάξ σε Σαλαμίνα, Μακρυγιάννη. Άριστη σχέση. Πήγα νησί το 2000, + συναντήσεις τους μέχρι το 2007. Πάντα λέγανε «Κουμουσουπουμού» γελώντας. Ρώτησα, δεν εξηγούσανε. Μόνο ότι είναι αρχικά à Κ.Μ.Σ.Π.Μ.

8. Φώντας Κυρίου. Πιο χοντρά γυαλιά, περισσότερη φαλάκρα, λιγότερο ομιλητικός, πιο σπορ ντύσιμο. Πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος. Μεγάλη περιουσία παλιά, είχε φάει τα πάντα. Τώρα Κανάκια Σαλαμίνας, παραγκάκι + βαρκούλα, αμφότερα παράνομα. Επίσης δίχως οικογένεια, φως, νερό τηλέφωνο. Μασίνα κλπ. Ψάρευε συστηματικά àαντάλλασσε τα ψάρια του με διάφορα τρόφιμα.

9. Αναδρομία μέσα στην αναδρομία. Το παρελθόν τους: Εκτεταμένη ανάπτυξη. Να βάλω τι γονείς ήταν αυτοί που είχαν βγάλει τ΄ αγόρια τους με αρχαία αθηναϊκά ονόματα, + μάλιστα αντίθετης πολιτικής κατεύθυνσης: Ξενοφώντας, Περικλής. Να τονίσω: κανένας πρωτότοκος.

10. Πολλή συζήτηση μαζί τους για πολλά τρέχοντα, καμιά εξήγηση για «Κουμουσουπουμού». Τα γέλια, γέλια.

11. Μάρτης 2008: θάνατος Φώντα. Κηδεία άπορου, τάφος Κούλουρη. Πήγα. Να έχει κάποιο αξιοσημείωτο κατάλοιπο; Να βάλω πώς ειδοποιήθηκε Κλικλής.

12. Κλικλής: μετακόμισε παράγκα Φώντα, μόνο καταχείμωνο Μητσαίων. Χάρισε σε κάποιον τη βάρκα. Μουσικές αρπαχτές + στο νησί. Πυκνότερες οι επισκέψεις μας/μου εκεί.

13. Καλοκαίρι 2011: Θάνατος Κλικλή. Ίδια κηδεία, τάφος.

14. Συγχρονία. «Κουμουσουπουμού» / Κ.Μ.Σ.Π.Μ αν + ξέρω σημασία (φυσικά) να μη το γράψω. Ανεξήγητο μέχρι τέλους. Να ζητήσω ιδέες από αναγνώστες/ώστριες;

 

altInfo
Ο Δημήτρης Φύσσας γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος νεοελληνικής φιλολογίας και πολιτικών επιστημών. Πέρασε από τα κόμματα της Αριστεράς, εργάστηκε σ' ένα εργοστάσιο και σε δύο βιβλιοπωλεία, έγραψε λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες, αρθρογράφησε σε ποικίλα έντυπα, δίδαξε το μάθημα της έκθεσης σε φροντιστήρια άλλων και σε δικά του. Σήμερα ασχολείται με ιδιαίτερα μαθήματα Γλώσσας-Λογοτεχνίας, εταιρική, και πολιτική επικοινωνία/κειμενογραφία, επιμέλεια κειμένων, λεξικογραφία, βιβλιοπαρουσίαση, αθηναιογραφία. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες "Athens Voice" και "Athens Review of Books". Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Μουσείο λαογραφίας» (εκδ. Εστία).   

alt

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr.
Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

Εγκόρ Σόλοδοβ (διήγημα)

«Από το πλήθος των ψυχών σχηματίστηκε μια φαρμακερή αντάρα. Ανέβηκε μέχρι τη σέλα του αλόγου μου, σαν σμάρι άγριων μελισσών έτοιμο να χιμήξει». 

Της Ελένης Μουσάτοβα

Στήριξα τα πόδια μου στους αναβολείς, ίσιωσα την πλά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 63ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον ψυχίατρο και συγγραφέα Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου με αφορμή το βιβλίο του «Ποια ψυχική υγεία και ποια ψυχιατρική, σε ποια κοινωνία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων). ...

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

«Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Πρόγευση Παραδείσου

Για τη συλλογή διηγημάτων της Έλενας Μαρούτσου «Ντόμινο – Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» (εκδ. Κίχλη). Κεντρική εικόνα: Σχέδιο της Χριστίνας Κάμπαρη, κάρβουνο σε χαρτί, 42 x 30 cm, 2018.

Γράφει ο Γιάννης Καρκανέβατος

Βλέποντας το εξώφυλλο, α...

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Νίκος Αδάμ Βουδούρης: «Η Λολίτα ήρθε στην εφηβεία και δεν θα φύγει ποτέ απ' τη ζωή μου»

Από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ στη «Λολίτα» και από τον Παπαδιαμάντη στον Κουμανταρέα. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Νίκου Αδάμ Βουδούρη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ