bresson reflection

Της Μέμης Κατσώνη

Δεν την είχε προσέξει ποτέ αυτή την πόρτα. Κι ας ήταν η τρίτη φορά μέσα στο χειμώνα που φωτογράφιζε τους καταυλισμούς. Καλαμωτή καθώς ήταν, θα την είχε περάσει για μέρος του φράχτη. Το αγόρι με το τσέρκι γλιστράει στο άνοιγμά της, η σκιά του σέρνεται φιδίσια, τα λασπόνερα καθρεφτίζουν τη στιγμή που ο πιτσιρικάς χάνεται, η αντιστοιχία απόλυτη – μόνο ένα ελαφρό ρυτίδιασμα.. .αλλά όχι. Στη στιλπνή επιφάνεια διαγράφεται καθαρά ολόσωμη η λιγνή φιγούρα να αιωρείται καθώς πηδάει πάνω απ’ τη λακκούβα, καμιά πόρτα δεν την καταπίνει. Ο ευρυγώνιος θα έκανε πάλι το θαύμα του. Τα νερά αντανακλούν μια εικόνα που στο πάνω μέρος της φωτογραφίας έχει σχεδόν χαθεί. Λες κι έχουν κρατήσει την προηγούμενη στιγμή – τη μνήμη του νερού. Ο Μπρεσόν ξέρει πως έχει στα χέρια του τη φωτογραφία της χρονιάς, βιάζεται να εμφανίσει τις υπόλοιπες λήψεις για να αναλύσει, να συλλάβει και ίσως να επαναλάβει το τυχαίο. 

Μια μια, εξετάζει κάτω απ’ τη λάμπα τις φωτογραφίες, να εδώ το αγόρι κατεβαίνει τα σκαλιά, το τσέρκι του ξεφεύγει, περνάει ξυστά απ’ τον φράχτη, ο μικρός το αρπάζει πριν πέσει στις λάσπες, πηδάει πάνω απ’ την πιο βαθιά λακκούβα και χάνεται στα δέντρα. Πόρτα πουθενά.

Μεγέθυνση και έλεγχος. Τίποτα στο φράχτη δε δείχνει κάτι πέρα από σφιχτοδεμένα καλάμια. Ούτε μια χαραμάδα. Αλλά σ’ αυτήν εδώ τη φωτογραφία όχι μόνο υπάρχει πόρτα, είναι και ανοιχτή. Λες να μπέρδεψε τα φιλμ; Όχι. Η λήψη που ονομάζει πια «Πόρτα» εντάσσεται κανονικά στην ακολουθία «Αγόρι με τσέρκι». Τυλίγει το φιλμ, το βάζει στο μεταλλικό κουτί, σβήνει τη λάμπα και βγαίνει από τον σκοτεινό θάλαμο. «Παίζουμε με πράγματα που εξαφανίζονται» έχει πει, αλλά είναι και τεχνίτης, θέλει να ξέρει πώς μια πόρτα ανοιχτή μπορεί να κρυφτεί απ’ το φακό σε 17 από τις 18 λήψεις. Και πώς τα λασπόνερα αυτονομούνται.

Έχει μεσημεριάσει όταν ξεπροβάλει το αγόρι με το τσέρκι. Του κάνει νόημα να τον ακολουθήσει, εκείνος καθυστερεί για να κλείσει το τρίποδο, κι έτσι το παιδί χάνεται, η μέρα χάνεται.

Τη ζωγραφική αγάπησε, ζωγραφική σπούδασε, στη φωτογραφία κατέληξε γιατί ο φακός είναι ερώτηση και η απάντηση είναι πάντα εκεί έξω. Εκεί έξω τον βρίσκει και το πρωινό να ψάχνει τη στιγμή-δραπέτη. «Ο φωτογράφος δεν είναι εργάτης αλλά παίχτης», αυτό πιστεύει. Κι έτσι, παίχτης αποφασισμένος, ψηλαφίζει μέτρο μέτρο τον καλαμένιο φράχτη. «Με τα μάτια φωτογραφίζουμε όχι με μηχανές» λέει και οπλίζει τη Λάικα. Έχει μεσημεριάσει όταν ξεπροβάλει το αγόρι με το τσέρκι. Του κάνει νόημα να τον ακολουθήσει, εκείνος καθυστερεί για να κλείσει το τρίποδο, κι έτσι το παιδί χάνεται, η μέρα χάνεται. «Δεν παίρνεις εσύ φωτογραφίες» θα πει αργότερα, «οι φωτογραφίες παίρνουν εσένα». Το βράδυ κάτω από τη λάμπα, εξετάζει με τον μεγεθυντικό φακό πόντο πόντο το πρόσωπο του παιδιού που θέλησε να τον πάρει μαζί του. Κι όταν κοιτάς τα πρόσωπα οι άνθρωποι επιστρέφουν. Με τα καλαμένια τους πόδια, τα ογκώδη γόνατα.

Την τρίτη μέρα φωτογραφίζει κοιμισμένους, ένα κοριτσάκι τόσο δα κρυμμένο πίσω από μια πελώρια κορνίζα, μια σπασμένη ομπρέλα μπροστά στο φράχτη. Κάνει μετά και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης να δει η Λάικα τις διαφημίσεις της σαρδέλας και τους καλοταϊσμένους στα εστιατόρια να ξεκουραστεί το μάτι της.

Βροχές γεμίζουν τις επόμενες μέρες με αντικατοπτρισμούς, καμιά φωτογραφία όμως δεν συλλαμβάνει την αυτονόμηση της «Πόρτας», η «αντικειμενική τύχη», δεν επαναλαμβάνεται. Πλησιάζει πια το τέλος της βδομάδας, την Κυριακή φεύγει, πρέπει να ετοιμαστεί για μεγάλο ταξίδι. Σήμερα έχει ήλιο, θα φωτογραφίσει σκιές στις σκάλες, παιδιά στα χαλάσματα. Έτσι λέει.

Φτάνοντας όμως στον καταυλισμό ξέρει πια πως ο ήλιος έχει αλλάξει, ο ήχος έχει αλλάξει, τα παιδιά σωπαίνουν. Στη σκιά του καλαμένιου φράχτη κανείς δεν κοιμάται. Η Λάικα υψώνεται σε μάτια ορθάνοιχτα, συνηθισμένα στο πένθος, ο φακός ρωτάει, ο Μπρεσόν μαθαίνει. Ένα αγόρι έχει πεθάνει. Πώς; Έπαιζε με το τσέρκι του κι έπεσε στο πηγάδι. Πού είναι το πηγάδι; Πίσω απ’ το φράχτη. Η Λάικα εστιάζει στη σκοτεινή επιφάνεια του νερού, την επιφάνεια των προσώπων, τα σταυρωμένα χέρια. Ο σκοτεινός θάλαμος γεννάει εικόνες άνυδρες, ήλιο κακό. Η ακολουθία «Τέλος διαδρομής» βρίσκει τη θέση της στο μεταλλικό της κουτί, η Λάικα, οι φακοί και τα τρίποδα βολεύονται στο αμάξι και αφήνουν πίσω τους τον καλαμένιο φράχτη, το κρυμμένο πηγάδι, την πόλη με τις διαφημίσεις της σαρδέλας και τα εστιατόρια. Ο καταυλισμός βρίσκει τους ρυθμούς του, τσέρκια κυλούν ξανά στις σκάλες.

Εκείνος φεύγει σε λίγες μέρες για την Κίνα, θα περάσει μήνες ταξιδεύοντας στην απέραντη χώρα. Στις 22 Αυγούστου 1958 θα κλείσει εκεί τα 50 του χρόνια. Συνεχίζει να τοπογραφεί τον κόσμο, να γράφει βιβλία, να χρησιμοποιεί συχνά στο λόγο του το πρώτο πληθυντικό. «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στους δύο κόσμους, τον εξωτερικό και τον εσωτερικό», λέει. Αλλά όταν το αγόρι του έγνεψε να τον ακολουθήσει, εκείνος καθυστέρησε. Κι έμεινε στον εξωτερικό κόσμο «με πέλμα βελούδινο και μάτι ακονισμένο» για χρόνια πολλά.

Δεν έδειξε ποτέ σε κανέναν την «Πόρτα». Η ακολουθία «Αγόρι με τσέρκι» έμεινε στο μεταλλικό κουτί της. Το κοριτσάκι με την κορνίζα ψηφίστηκε φωτογραφία της χρονιάς.

 

katsoniINFO
Η Μέμη Κατσώνη είναι συγγραφέας. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Ο Λένιν στον Άγιο Αντώνιο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***
 
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Τηλεγράφημα 95» του Κυριάκου Χαρίτου

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Τηλεγράφημα 95» του Κυριάκου Χαρίτου

50 συγγραφείς, από τη νεότερη και την πολύ νεότερη γενιά, έγραψαν για την bookpress.gr «Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία». Σήμερα, ο Κυριάκος Χαρίτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 95 ...

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Ίδιοι» της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Ίδιοι» της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου

50 συγγραφείς, από τη νεότερη και την πολύ νεότερη γενιά, έγραψαν για την bookpress.gr «Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία». Σήμερα, η Μαρίνα Αγαθαγγελίδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΊΔΙΟΙ...

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Άι φιλ λοβ» της Χρηστίνας-Καλλιρρόης Γαρμπή

Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία: «Άι φιλ λοβ» της Χρηστίνας-Καλλιρρόης Γαρμπή

50 συγγραφείς, από τη νεότερη και την πολύ νεότερη γενιά, έγραψαν για την bookpress.gr «Μια αλλόκοτη καλοκαιρινή ιστορία». Σήμερα, η Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΆΙ ΦΙΛ ΛΟ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ