Της Ευδοκίας Κατσουρού
Όταν την Τρίτη χιλιετία του έτους 375 πριν και μετά Χριστό αποφάσισα να δουλέψω στην Βάσιμη Εταιρεία Παράδοξης Σύνδεσης, κανένας δεν με είχε προετοιμάσει για τα βάσιμα παράδοξα που θα αντιμετώπιζα μελλοντικά.
Καθημερινά, πήγαινα στις εγκαταστάσεις της για να μελετήσω τη δομή και λειτουργία του συστήματος Παράδοξης Σύνδεσης και τα βράδια συνέχιζα τη δουλειά μου κάτω από το λαμπερό φως του ήλιου. Αυτόματος Χρονοδιακόπτης με Προεπιλογή Προγραμμάτων Λεκτικής Άρδευσης: η ΒΕΠΑΣ διέθετε το προϊόν σε κάθε ενδιαφερόμενο που είχε χάσει τον λεκτικό του προσανατολισμό και αναζητούσε μια σίγουρη λύση. Δεν υπήρχε ηλικιακός περιορισμός ή κάποιου είδους ρήτρα: οι πελάτες αγόραζαν το Χρονοδιακόπτη καταβάλλοντας το ακριβές αντίτιμο και ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος υπάλληλος έβαζε σε λειτουργία το Σύστημα Παράδοξης Σύνδεσης. Υπήρξα για πολλά χρόνια, σίγουρα πάνω από δέκα μήνες, ένας τέτοιος υπάλληλος.
Το όλο σύστημα τροφοδοτούνταν ενεργειακά από δύο ή τρεις Βασικούς Εγκεφαλικούς Πυρήνες σε όλη τη γνωστή τότε γη.
Αρχικά, χρησιμοποιούσα τον Πίνακα Τάσεως Τροφοδοσίας για να προσαρμόσω την λειτουργία του Χρονοδιακόπτη στον εκάστοτε χρήστη: μικρότερη τάση απαιτούνταν για να προγραμματίσω τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών, μεγαλύτερη για όσους άγγιζαν τη μέση ηλικία των πεντακοσίων χρόνων και πολύ ισχυρή, βεβαίως, για τους υπέργηρους της πρώτης μεταναστευτικής περιόδου. Το όλο σύστημα τροφοδοτούνταν ενεργειακά από δύο ή τρεις Βασικούς Εγκεφαλικούς Πυρήνες σε όλη τη γνωστή τότε γη. Στη συνέχεια, έπρεπε να στρίψω τον Επιλογέα Προγραμμάτων σε μία από τις 15 στη νιοστή αριθμημένες θέσεις, ώστε ο χρήστης να επιλέξει οποιοδήποτε από τα προκαθορισμένα Προγράμματα Λεκτικής Άρδευσης. Για παράδειγμα, στη θέση τρία ήταν τοποθετημένη η λέξη πιλότος και ο χρήστης θα μπορούσε να ρυθμίσει τον Επιλογέα του να ανασύρει τη συγκεκριμένη λέξη, κάθε φορά που θα τον ρωτούσαν «τι δουλειά κάνεις;» – εάν, φυσικά, ήταν πιλότος ή σε ένα παιχνίδι γνώσεων, ως απάντηση στην ερώτηση «πώς ονομάζεται ο οδηγός του αερόκλοιου». Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος εξοικονομούσε ενέργεια και θα διατηρούνταν φρέσκος για χιλιετίες.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν, όταν σε ένα Πρόγραμμα Λεκτικής Άρδευσης εντοπίστηκαν λέξεις της παλαιοντολογίας, όπως μύθος, φάντασμα, διαίρεση, τριγωνομετρία, απουσία, αλάτι, νοσταλγία και κάποιες άλλες, χωρίς ταυτότητα. Παρουσιάστηκε, τότε, το εξής: σε συζητήσεις για γνωστά αξιώματα της Πληροφορίας Φυσικού Τόπου, κατά λάθος επιλέγονταν λέξεις όπως μύθος και φάντασμα, με φυσική συνέπεια να πέσει όλο το σύστημα ταξινόμησης της ΠΛΗΦΥΤΟ. Πολλά τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα καταστρέφοντας τα δεδομένα των συστημάτων, πάνω στα οποία είχε δομηθεί η ως τότε ανθρώπινη εμπειρία. Πήρα οδηγίες από την ΒΕΠΑΣ να ακυρώσω προσωρινά τα προηγούμενα προγράμματα και να μηδενίσω τους Επιλογείς, με φορά προς τα αριστερά (ήταν ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ο προγραμματιστής ανενεργός). Η λέξη αλάτι είχε παραβιάσει το προσωπικό μου σύστημα και έτσι μηδένισα όλους τους Επιλογείς προς τα δεξιά.
Μετά από φοβερές ταραχές που προέκυψαν από την έλλειψη κατανόησης και συνέχειας των λέξεων, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να αποσυνδέσουν τους Χρονοδιακόπτες από το εγκεφαλικό τους στέλεχος και με αυτό τον παράλογο τρόπο ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ανθρώπινο είδος με το εντελώς καινοτόμο όνομα: LΟGIKA.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.