alt

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Μιλτιάδης Σαλβαρλής.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αραπάκι

Τις καθημερινές έπαιρνε νωρίς το πρωί τη σφεντόνα και σημάδευε μικρά πουλιά που κάθονταν στα αρμυρίκια. Σημάδευε και τις δεντρογαλιές που ανέβαιναν στα δέντρα, για τα πουλιά κι αυτές ή για τα ποντίκια που αφθονούσαν στην περιοχή. Τα μικρά της τρόπαια τα έδενε σε ένα κορδόνι περασμένο στη μέση της και τα έθαβε αργότερα σε λιλιπούτιους ομαδικούς τάφους. Τις δεντρογαλιές τις άφηνε ψόφιες στη ρίζα του δέντρου. Τις Κυριακές ανηφόριζε μέχρι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Περίμενε στο προαύλιο και μόλις ο ιερέας έφτανε στο «δι’ ευχών» έμπαινε στην εκκλησία, έπαιρνε αντίδωρο και το πήγαινε τρεχάτη στη μάνα της. Με τους μεγάλους δεν είχε πάρε δώσε, ούτε έπαιζε με τα άλλα παιδιά του χωριού. Το αγαπημένο της παιχνίδι ήταν να περνάει μπροστά από τα λιγοστά σπίτια που έβλεπαν θάλασσα, φωνάζοντας στον αέρα «κακές» λέξεις. Μικροί και μεγάλοι ακούγαμε κατ’ ανάγκη το πρόστυχο αυτό ρεπερτόριο, ακούγαμε και το ξύλο που έπεφτε σαν έφτανε στο σπίτι της, ξύλο αλύπητο, σε ένα πλινθόκτιστο του ενός δωματίου, στο τέρμα του αυτοσχέδιου παραλιακού δρόμου που είχαν χαράξει πατημασιές ανθρώπων και ζώων. Ούρλιαζε το Αραπάκι, ούρλιαζε και η μάνα της. Από τον πόνο η μία, από άχτι η άλλη.

Φυσούσε πάντα βοριάς, ένας βοριάς που μας δρόσιζε από τον καυτό ήλιο, και τα κρινάκια ταξίδευαν γοργά στα βαθιά, εκεί που τα νερά αλλάζουν χρώμα και από πράσινα σμαραγδένια γίνονται σκούρα μπλε, για να γλιστρήσουν στη συνέχεια μέχρι το αντίκρυ νησί με το ηφαίστειο, σαν μπαλαρίνες πάνω σε σκούρο μπλε δάπεδο. Αυτό γινόταν κάθε μεσημέρι, κάθε καλοκαίρι, αλλά εμείς δεν το ξέραμε.

Το Αραπάκι. Ετών δέκα. Ένα ατίθασο πλάσμα λιγνό, ψηλό για την ηλικία του, με λεπτά κόκκαλα, με δέρμα που τα καλοκαίρια ο ήλιος το έκανε κατάμαυρο, με μάτια μεγάλα, στρόγγυλα και με μαλλιά κατσαρά, αχτένιστα, σωστή αφρικανή πριγκίπισσα. Μαρία ήταν βαφτισμένη, γέννημα θρέμμα του νησιού, μα το παρατσούκλι «αραπάκι» της ταίριαζε γάντι και όλοι έτσι την έλεγαν. Στο αυτοσχέδιο παζάρι του χωριού αγόραζαν πάντα αυγά από το Αραπάκι και τη μητέρα του, ρωτούσαν μάλιστα αν είναι φρέσκα, από συνήθειο περισσότερο παρά από αμφιβολία. Τα μεσημέρια του καλοκαιριού το παζάρι διαλυόταν νωρίς και το χωριό βυθιζόταν σε έναν λήθαργο, όμοιο με εκείνο των παραμυθιών. Τότε το Αραπάκι κατηφόριζε στον έρημο γιαλό. Μάζευε κρινάκια, εκείνα τα άσπρα τα μυρωδάτα που φυτρώνουν στην άμμο, και ψιθυρίζοντας λόγια ακατάληπτα τα άφηνε να τα πάρει το κύμα. Φυσούσε πάντα βοριάς, ένας βοριάς που μας δρόσιζε από τον καυτό ήλιο, και τα κρινάκια ταξίδευαν γοργά στα βαθιά, εκεί που τα νερά αλλάζουν χρώμα και από πράσινα σμαραγδένια γίνονται σκούρα μπλε, για να γλιστρήσουν στη συνέχεια μέχρι το αντίκρυ νησί με το ηφαίστειο, σαν μπαλαρίνες πάνω σε σκούρο μπλε δάπεδο. Αυτό γινόταν κάθε μεσημέρι, κάθε καλοκαίρι, αλλά εμείς δεν το ξέραμε.

Το Αραπάκι το πήραν συγγενείς, να ζήσει μαζί τους στο εξωτερικό. Το ίδιο κιόλας καλοκαίρι το ηφαίστειο στο αντίκρυ νησί αγρίεψε. Μέρα παρά μέρα η γη έτρεμε κάτω από τα πόδια μας και η αμμουδιά ριγούσε σαν να την περνούσαν από αόρατο κόσκινο. Τα κρινάκια μαράθηκαν. Ο βοριάς που μας δρόσιζε έπαψε να φυσά. Τον Ιούλιο έπεσε ο μπροστινός τοίχος σε δύο από τα πέτρινα σπίτια της παραλίας. Φάνηκαν τα σωθικά τους, χτιστά κρεβάτια, ξύλινα ράφια και κουζινικά από μαντέμι και πηλό. Ένα σπίτι κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού κατέρρευσε. Τον Αύγουστο ράγισε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Λίγες μέρες μετά, το προαύλιο χωρίστηκε στα δύο. Ήρθαν ειδικοί από την πρωτεύουσα, έστησαν μηχανήματα, έμειναν λίγο σε αντίσκηνα και αποχώρησαν με τις σημειώσεις τους. Μαζί τους αρχίσαμε να φεύγουμε κι εμείς. Μέχρι τον Οκτώβριο και τα πρώτα κρύα το χωριό είχε ερημώσει.

Τα καλοκαίρια που ήρθανε έμοιαζαν χίλια. Δεν ήταν όμως τόσα πολλά. Ήταν τόσα όσα χρειάστηκαν να καταλαγιάσει το ηφαίστειο και το αντίκρυ νησί να εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστική ατραξιόν. Δεν απόρησα, λοιπόν, όταν μια ξένη εταιρεία απευθύνθηκε σε μένα και τους συνεργάτες μου, όλοι μας νέοι αρχιτέκτονες, για την αναστήλωση και τουριστική εκμετάλλευση του ερημωμένου χωριού. Εκείνο το απόγευμα περιμέναμε με ανυπομονησία τους ξένους να έρθουν στο ραντεβού. Ήρθαν στην ώρα τους – ένα μικρό μελίσσι με μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στα χέρια και με μέσο όρο ηλικίας τα τριάντα. Ανάμεσά τους ξεχώριζε μια πανέμορφη κοπέλα, ψηλή, αδύνατη, με μάτια μεγάλα, στρόγγυλα, με μαλλιά κατσαρά, πιασμένα πίσω με ένα σοφιστικέ κοκαλάκι, σωστή αφρικανή βασίλισσα. Ήρθε καταπάνω μου, έκανε να με αγκαλιάσει, δεν ξέρω τι ύφος είχα πάρει, μπορεί να έκανα κι ένα βήμα πίσω, πάντως έβαλε τα γέλια. «Η Μαρία είμαι, ρε. Το Αραπάκι» είπε. «Τόσο πολύ έχω αλλάξει;»

* Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΑΛΒΑΡΛΗΣ είναι συγγραφέας.
Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Μικρά δωμάτια πανικού» (εκδ. Μετρονόμος).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΑΛΒΑΡΛΗ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

«Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Το όνομα του ρόδου» και ο «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα» είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Ιωάννας Μπουραζοπούλου. Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τέταρτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Φιλιππινέζου συγγραφέα Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος [Blaise Campo Gacoscos] «Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου) που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ