alt

Για την παράσταση του Laurent Chétouane Khaos, η οποία παρουσιάζεται μέχρι και σήμερα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Του Νίκου Ξένιου

Παράσταση «για δύσκολους λύτες» αποδείχτηκε το Khaos του Λωράν Σετουάν, η συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που ήρθε στην Αθήνα μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο. Βηχάκια, κινητά που αναβόσβηναν σιωπηρά στο σκοτάδι, συνεχείς αποχωρήσεις θεατών και ένα αγενέστατο χειροκρότημα τύπου «Τελειώνετε!» πριν η παράσταση ολοκληρωθεί, έδωσαν το στίγμα της δυσανεξίας του κοινού στη θεματολογία του χάους. Ωστόσο, το Khaos ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα αισθητικής, αφαιρετικότητας και πρωτοποριακής αντίληψης για τον χορό. Κατά πάσαν πιθανότητα λοιπόν ο Σετουάν πέτυχε τον στόχο του: να αναδείξει τη χαμηλή ουδό ανοχής που επιδεικνύουμε απέναντι σε ό,τι αποκλίνει της καρτεσιανής αντίληψης περί παράστασης.

Πρώτη ύλη το άυλο

Ο ευαίσθητος δημιουργός προέβη σε πλήρη αντιστροφή των προτεραιοτήτων που έχουμε συνηθίσει στον χορό: έχτισε την κίνηση «ψηφίδα-ψηφίδα», χωρίς να καταπονήσει σε επίδειξη βιρτουοζιτέ τους ερμηνευτές του, αλλά διερευνώντας τις δυνατότητές του να προσεγγίζουν, να αγγίζουν, να περιστρέφονται σε έναν άξονα χώρου όλο και λιγότερο κάθετο, διατηρώντας ως μοναδικό σημείο αναφοράς τους το πάτωμα.

Η «καρδιά» της χορογραφικής δουλειάς του Σετουάν υπήρξε η συναισθηματική δύναμη του κάθε χορευτή ξεχωριστά. Ο ευαίσθητος δημιουργός προέβη σε πλήρη αντιστροφή των προτεραιοτήτων που έχουμε συνηθίσει στον χορό: έχτισε την κίνηση «ψηφίδα-ψηφίδα», χωρίς να καταπονήσει σε επίδειξη βιρτουοζιτέ τους ερμηνευτές του, αλλά διερευνώντας τις δυνατότητές του να προσεγγίζουν, να αγγίζουν, να περιστρέφονται σε έναν άξονα χώρου όλο και λιγότερο κάθετο, διατηρώντας ως μοναδικό σημείο αναφοράς τους το πάτωμα. Τους έβαλε να παραπαίουν λίγο πριν την κατάρρευση, σε μιαν αέναη κίνηση περιστροφική, προτείνοντάς τους τον «τρόμο του κενού» ως δημιουργικό ερέθισμα: η μουσική που επέλεξε για να τους κινήσει άγγιζε, κατά σημεία, το όριο του «κενού διαστήματος» και, αντίστοιχα, η κίνησή τους έτεινε να διαλυθεί στα εξ ών συνετέθη: όταν η μουσική κατευναζόταν, αντίστοιχα καταστελλόταν και η κίνηση. Όταν η μουσική τρεπόταν σε λυρική, η κίνηση ανακτούσε τα γνωρίσματα του μπαλέτου και των πιο μανιερίστικων εκδοχών του σύγχρονου χορού. Το άγγιγμα των χορευτών αποδεικνυόταν παροδικό, όπως εφήμερο ήταν και το άγγιγμα χορευτών και μουσικών και θνησιγενής η προσέγγιση χορευτών και κοινού. Ο ένας χορευτής ήταν σθεναρός, γήινος, αδύναμος στα τεχνικά μέρη. Ο άλλος ήταν αίλουρος, κλασικής αντίληψης, έτοιμος για στροφές και πιρουέτες. Ο τρίτος ήταν ευαίσθητος, εύθραυστος, πανίσχυρος τεχνικά. Η μοναδική χορεύτρια ήταν στιβαρή, εσωτερική στην ερμηνεία της, μεγάλου εκτοπίσματος παρά το μικρό δέμας της.

Ο βιολονίστας ήταν συγκλονιστικός, ο πιανίστας ήταν ηγετικός μέσα στο όλο δρώμενο, ο τσελίστας ήταν δραματικός. Ενώ ο τσελίστας διέλυε, μία-μία, τις χορδές του τσέλο του, ο πιανίστας έσκυβε κι έπαιζε «νυκτά» μέσα στην ουρά του πιάνου και ο βιολονίστας προσπαθούσε να πιάσει το νήμα από καθεμιά απ’ τις παραλλαγές της Chaconne του Μπαχ (του πέμπτου και τελευταίου μέρους της Παρτίτας σε Ρε Μινόρε για σόλο βιολί, γραμμένης το 1720), οι τέσσερεις χορευτές επιχειρούσαν να ξαναβρούν τη χορογραφική ψηφίδα που ήδη έχουν καθιερώσει και «παγιώσει» από την αρχή της παράστασης. Με αυτές τις πρώτες ύλες «εξύφαιναν» εκ νέου τη χορογραφική γραμμή. Στην πορεία αναμειγνύονταν, στον μουσικό καμβά του Μπαχ, κάποια αποσπάσματα από συνθέσεις του Τζων Κέιτζ και του Βόλφγκανγκ Ριμ: ο μουσικός πειραματισμός ήταν η απόρροια συνεργασίας και προβών του Σετουάν με τους τρεις μουσικούς του. Αντίστοιχα, η τελική χορογραφική εκδοχή ήταν το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους αυτοσχεδιαστικής έρευνας που ο χορογράφος έκανε μαζί με τους χορευτές του. Η αμφισημία της έννοιας του «χάους» στην προσωκρατική φιλοσοφία, ως κενού διαστήματος, χάσματος, αβύσσου, φοβήτρου, αλλά και περιθωρίου επέκτασης, καινοτομίας, σημείου τομής με την αιωνιότητα, «ανοίγματος» προς νέες διεξόδους, της δυνατότητας ανανέωσης: ιδού η φιλοσοφική προβληματική της παράστασης. Οι «ζώνες αναταραχής» που μεσολαβούν ανάμεσα στις θραυσματικές μουσικές φράσεις στάθηκαν τα «σημεία εκκίνησης» προς ένα επαπειλούμενο, επόμενο βήμα χωρίς προκαθορισμένη έκβαση, που ενείχε τις πιθανότητες της ολοκληρωτικής αποδιάρθρωσης, όπως κι εκείνες της ιδεώδους αυτονόμησης έναντι του σκηνικού (και του φιλοσοφικού) χώρου και της επανίδρυσής του μέσω των διαστάσεων της κίνησης που προσέδιδε ο κάθε χορευτής.

alt

Θεματολογία ιδεαλιστική

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ως πείραμα, γιατί απαιτούσε την αυστηρή προσήλωση του θεατή στο «ελάχιστο» της κίνησης και στο «ελάχιστο» του ήχου.

Εκ των πραγμάτων, μη επικεντρώνοντας στην υλική διάσταση της μουσικής και της κίνησης, η χορογραφία Khaos ψηλαφούσε τον ιδεαλιστικό πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ως πείραμα, γιατί απαιτούσε την αυστηρή προσήλωση του θεατή στο «ελάχιστο» της κίνησης και στο «ελάχιστο» του ήχου. Και, στην περίπτωση που επιτυγχανόταν αυτή η συγκέντρωση, ο θεατής μπορούσε να βιώσει υψηλό βαθμό συγκίνησης, που θα ήταν η απόρροια της βαρύτητας που στην αντίληψή του θα προσλάμβαναν τα στοιχεία που αποσιωπώνταν. Τελικά, η μαγεία του «ημιτελούς» (ή του «παρ ’ολίγον» ολοκληρωμένου) ήταν η πηγή της αισθητικής συγκίνησης.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70 το αφαιρετικό ιδιόλεκτο των χορογραφιών, το στοιχείο της ομαδικότητας, η διαμόρφωση εικαστικών «ταμπλό» στον χώρο, η επαναληπτικότητα και η μινιμαλιστική λειτουργία της μουσικής και η μελέτη της σημειολογίας της «εκτός χορού» κίνησης, σε συνδυασμό με ένα ανοικτό αίτημα εκφραστικότητας και επικοινωνίας με το κοινό, περνούν στο έργο του Σετουάν. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται χορογραφικό του έργο στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί δύο θεατρικά έργα σε δική του σκηνοθεσία: Εγκλεισμός πάνω σε κείμενα του Χάινερ Μύλλερ και Λεόντιος και Λένα του Μπίχνερ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 και από το 2001 έχει ανεβάσει κλασικούς (Μίλερ, Μπίχνερ, Σίλερ, Γκαίτε) στα μεγαλύτερα γερμανικά θέατρα (Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία), ενώ άρχισε να χορογραφεί το 2006. Διευθύνει από το 2012 τις μεταπτυχιακές σπουδές του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Φρανκφούρτης, του πανεπιστημίου Freie Universität του Βερολίνου και των πανεπιστημίων της Λειψίας, του Όσλο και του Μπόχουμ. Η καινοτομία του έργου του βασιζόταν εξαρχής στη ρητορική του σώματος, της φωνής και της σιωπής. 

Αυτή η παράσταση προϋποθέτει τις προσλαμβάνουσες του ευρωπαϊκού θεάτρου των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο δραματουργός της παράστασης Μάρτεν Βάιζε (υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Γενικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης) έχει μελετήσει την «παθητικότητα» στα κείμενα του Χέρμαν Μελβίλ και του Ανρί Μισώ. Το αντικείμενο της παρούσας μελέτης του είναι οι διαστάσεις του Διαλόγου στις σκηνικές τέχνες και κομίζει την πείρα από το χορόδραμα της Πίνα Μπάους και της ολλανδικής πρωτοπορίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ