ieronymos_vana_1_opt

Του Λεωνίδα Καλούση

Η σκηνοθέτης Βάνα Πεφάνη παρουσιάζει το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή της ίδιας και του Γιάννη Καρκανέβατου από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Είχαμε μια σύντομη κουβέντα... 

Πού αναφέρεται ο τίτλος του έργου;

Σ έναν στίχο από τους ψαλμούς του Δαυίδ. "Αν σε ξεχάσω Ιερουσαλήμ να παραλύσει η δεξιά μου". Αν ξεχάσω από πού έρχομαι, που ανήκω, που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τι με σημάδεψε στη ζωή μου, τότε κινδυνεύω να μην ξέρω ποιος είμαι και για ποιο λόγο βρίσκομαι εδώ. Μόνο η μνήμη μπορεί να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο.

Από την περίληψη του έργου διαφαίνονται κάποια κοινά στοιχεία με την προηγούμενη παράστασή σας "Ένας κάποιος Παράδεισος", για τη ζωή του Ζενέ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτό;

Αυτή η παράλληλη Ιστορία της Βίας και της Φρίκης ανά τους αιώνες τελικά μ' έχει στοιχειώσει. Τι προκαλεί όλα αυτά τα εγκλήματα στην ανθρωπότητα, ο κοινωνικός ρατσισμός, το δικαίωμα της διαφορετικότητας. Μου φαίνεται ενδιαφέρον όποιο κείμενο μιλά για αυτά τα θέματα.

Γιατί αυτή η εμμονή να αντλείτε το υλικό για τις παραστάσεις σας από μυθιστορήματα και να μην χρησιμοποιείτε αμιγώς θεατρικά κείμενα; Τι πλεονεκτήματα και τι περιορισμούς θέτει vana_2αυτή σας η επιλογή;

Δυστυχώς δεν γράφονται τόσα πολλά θεατρικά έργα όσα μυθιστορήματα. Δεν έχεις λοιπόν πολλές επιλογές. Οι περιορισμοί αφορούν στο να κρατήσεις το ύφος του συγγραφέα όταν κάνεις τη διασκευή και να αποκωδικοποιήσεις τα κρυφά νοήματα. Επίσης είναι δύσκολο να κατασκευάσεις διαλόγους όταν δεν υπάρχουν.

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει το συγκεκριμένο έργο για τον σύγχρονο Έλληνα μέσα στην τωρινή δύσκολη συγκυρία;

Μεγάλο! Το έργο μάς υπενθυμίζει την Ιστορία. Ότι σε περιόδους κρίσης ευνοούνται ο φασισμός και η βιαιότητα. Όταν διάβασα το βιβλίο άρχισα να ανησυχώ και να φοβάμαι περισσότερο, γι' αυτό που βιώνουμε τώρα. Το έργο μας μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου χάρηκες που ήσουν στην θέση του θύτη και όχι του θύματος. Ότι αυτός που παρακολουθεί αδιάφορα ένα έγκλημα, είναι το ίδιο ένοχος μ' αυτόν που το διέπραξε. Ότι οι «διαφορετικοί» δεν είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά άνθρωποι σαν όλους εμάς. Η "Ιερουσαλήμ" –αν την θυμάσαι– σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Σε ποιους "διαφορετικούς" αναφέρεστε;

Το έργο αναφέρεται στους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, στα ψυχιατρεία, στους ανθρώπους που έχουν γυρίσει από τον πόλεμο, στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με μειωμένη κινητικότητα… Το "διαφορετικοί" βέβαια που προανέφερα, περιλαμβάνει και όλους αυτούς που η κοινωνία έχει περιθωριοποιήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Συνεργάζεστε με τους ίδιους συντελεστές που ανεβάσατε την προηγούμενη παράσταση 'Ένας κάποιος Παράδεισος". Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;

Οι συντελεστές σε όλες μου τις παραστάσεις είναι πάντα οι ίδιοι. Για μένα η σκηνοθεσία είναι ομαδική υπόθεση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνω μια δουλειά χωρίς αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνεργάτες μου με κάνουν καλύτερη στην δουλειά μου. Οι ηθοποιοί μερικές φορές αλλάζουν, λόγω των αναγκών του έργου. Αν και όσο μπορώ το αποφεύγω και αυτό. Με εξελίσσει να δουλεύω με κοινούς κώδικες και να βάζουμε κοινούς στόχους.

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτης, κινείστε στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης. Πως βλέπετε τον συγκεκριμένο χώρο στις μέρες μας;

Ο χώρος μας καθρεφτίζει την κατάσταση της χώρας. Είναι ένα μικρό τμήμα του συνόλου. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχει αύξηση της ανεργίας, τα χρήματα που δίνονται στον πολιτισμό είναι ελάχιστα. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι ηρωική πράξη το να ανεβάσεις μια παράσταση σήμερα ή το να συμμετέχεις σ' αυτήν. Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι υπάρχουν πολλές αξιόλογες ομάδες νέων ανθρώπων και κάποιες απ' αυτές βγαίνουν και στο εξωτερικό. Εύχομαι όλα αυτά τα παιδιά να αντέξουν και να τολμήσουν πράγματα που εμείς δεν τολμήσαμε. Και εμείς από την μεριά μας να τους δώσουμε το χώρο που τους αναλογεί. Κάτι που από πέρσι έκανε το Φεστιβάλ Αθηνών και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.


ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΨΥΛΛΙΑ


Λίγα λόγια για το έργο:

Οκτώ μοναχικοί άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη στιγμή μιας ιδιαίτερης ημέρας σ’ ένα ψυχιατρείο. Η σύζυγος, τρόφιμος για χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Ο ψυχίατρος, που φιλοδοξεί να σχεδιάσει το γράφημα που να απεικονίζει την κατανομή της φρίκης διαμέσου των αιώνων. Ο εραστής της συζύγου κατά την διάρκεια της κοινής τους παραμονή στην κλινική. Ο γιατρός με διοικητική θέση. Ο προβληματικός παροπλισμένος πολιτικός. Ένα ανάπηρο παιδί. Ο πρώην πολεμιστής, που κυκλοφορεί διαρκώς οπλισμένος αδυνατώντας να ησυχάσει από το φόβο μιας διαρκούς απειλής και μία πόρνη. Οι οκτώ ήρωες του έργου τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους.

Ιστορία, Ψυχιατρική, Εκκλησία. Μνήμη και Σχιζοφρένεια. Αυτοί είναι οι πόλοι ενός σύγχρονου φίλμ-νουάρ με τίτλο-παγίδα, αφού η Ιερουσαλήμ δεν είναι η πόλη που διαδραματίζεται το έργο, αλλά η πόλη που στοιχειώνει τα μυαλά των ηρώων του.

 

afisa_1ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΤΖΕΡΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

ΗΧΟΙ: DNA LAB

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΚΑΡΗΣ

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ

ΠΑΙΖΟΥΝ: ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΛΕΤΣΑΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ, ΚΟΡΑΗΣ ΔΑΜΑΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ, ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΜΟΥΑΙΜΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΗΣ

 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ- 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 21.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 9 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση:
Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, www.mcf.gr και στα καταστήματα public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία & Αγ. Παρασκευή)  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ