ieronymos_vana_1_opt

Του Λεωνίδα Καλούση

Η σκηνοθέτης Βάνα Πεφάνη παρουσιάζει το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή της ίδιας και του Γιάννη Καρκανέβατου από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Είχαμε μια σύντομη κουβέντα... 

Πού αναφέρεται ο τίτλος του έργου;

Σ έναν στίχο από τους ψαλμούς του Δαυίδ. "Αν σε ξεχάσω Ιερουσαλήμ να παραλύσει η δεξιά μου". Αν ξεχάσω από πού έρχομαι, που ανήκω, που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τι με σημάδεψε στη ζωή μου, τότε κινδυνεύω να μην ξέρω ποιος είμαι και για ποιο λόγο βρίσκομαι εδώ. Μόνο η μνήμη μπορεί να φτιάξει ένα καλύτερο αύριο.

Από την περίληψη του έργου διαφαίνονται κάποια κοινά στοιχεία με την προηγούμενη παράστασή σας "Ένας κάποιος Παράδεισος", για τη ζωή του Ζενέ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτό;

Αυτή η παράλληλη Ιστορία της Βίας και της Φρίκης ανά τους αιώνες τελικά μ' έχει στοιχειώσει. Τι προκαλεί όλα αυτά τα εγκλήματα στην ανθρωπότητα, ο κοινωνικός ρατσισμός, το δικαίωμα της διαφορετικότητας. Μου φαίνεται ενδιαφέρον όποιο κείμενο μιλά για αυτά τα θέματα.

Γιατί αυτή η εμμονή να αντλείτε το υλικό για τις παραστάσεις σας από μυθιστορήματα και να μην χρησιμοποιείτε αμιγώς θεατρικά κείμενα; Τι πλεονεκτήματα και τι περιορισμούς θέτει vana_2αυτή σας η επιλογή;

Δυστυχώς δεν γράφονται τόσα πολλά θεατρικά έργα όσα μυθιστορήματα. Δεν έχεις λοιπόν πολλές επιλογές. Οι περιορισμοί αφορούν στο να κρατήσεις το ύφος του συγγραφέα όταν κάνεις τη διασκευή και να αποκωδικοποιήσεις τα κρυφά νοήματα. Επίσης είναι δύσκολο να κατασκευάσεις διαλόγους όταν δεν υπάρχουν.

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει το συγκεκριμένο έργο για τον σύγχρονο Έλληνα μέσα στην τωρινή δύσκολη συγκυρία;

Μεγάλο! Το έργο μάς υπενθυμίζει την Ιστορία. Ότι σε περιόδους κρίσης ευνοούνται ο φασισμός και η βιαιότητα. Όταν διάβασα το βιβλίο άρχισα να ανησυχώ και να φοβάμαι περισσότερο, γι' αυτό που βιώνουμε τώρα. Το έργο μας μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου χάρηκες που ήσουν στην θέση του θύτη και όχι του θύματος. Ότι αυτός που παρακολουθεί αδιάφορα ένα έγκλημα, είναι το ίδιο ένοχος μ' αυτόν που το διέπραξε. Ότι οι «διαφορετικοί» δεν είναι είδος προς εξαφάνιση, αλλά άνθρωποι σαν όλους εμάς. Η "Ιερουσαλήμ" –αν την θυμάσαι– σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Σε ποιους "διαφορετικούς" αναφέρεστε;

Το έργο αναφέρεται στους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, στα ψυχιατρεία, στους ανθρώπους που έχουν γυρίσει από τον πόλεμο, στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με μειωμένη κινητικότητα… Το "διαφορετικοί" βέβαια που προανέφερα, περιλαμβάνει και όλους αυτούς που η κοινωνία έχει περιθωριοποιήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Συνεργάζεστε με τους ίδιους συντελεστές που ανεβάσατε την προηγούμενη παράσταση 'Ένας κάποιος Παράδεισος". Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;

Οι συντελεστές σε όλες μου τις παραστάσεις είναι πάντα οι ίδιοι. Για μένα η σκηνοθεσία είναι ομαδική υπόθεση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνω μια δουλειά χωρίς αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνεργάτες μου με κάνουν καλύτερη στην δουλειά μου. Οι ηθοποιοί μερικές φορές αλλάζουν, λόγω των αναγκών του έργου. Αν και όσο μπορώ το αποφεύγω και αυτό. Με εξελίσσει να δουλεύω με κοινούς κώδικες και να βάζουμε κοινούς στόχους.

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτης, κινείστε στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης. Πως βλέπετε τον συγκεκριμένο χώρο στις μέρες μας;

Ο χώρος μας καθρεφτίζει την κατάσταση της χώρας. Είναι ένα μικρό τμήμα του συνόλου. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχει αύξηση της ανεργίας, τα χρήματα που δίνονται στον πολιτισμό είναι ελάχιστα. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι ηρωική πράξη το να ανεβάσεις μια παράσταση σήμερα ή το να συμμετέχεις σ' αυτήν. Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι υπάρχουν πολλές αξιόλογες ομάδες νέων ανθρώπων και κάποιες απ' αυτές βγαίνουν και στο εξωτερικό. Εύχομαι όλα αυτά τα παιδιά να αντέξουν και να τολμήσουν πράγματα που εμείς δεν τολμήσαμε. Και εμείς από την μεριά μας να τους δώσουμε το χώρο που τους αναλογεί. Κάτι που από πέρσι έκανε το Φεστιβάλ Αθηνών και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.


ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΨΥΛΛΙΑ


Λίγα λόγια για το έργο:

Οκτώ μοναχικοί άνθρωποι σε μια συγκεκριμένη στιγμή μιας ιδιαίτερης ημέρας σ’ ένα ψυχιατρείο. Η σύζυγος, τρόφιμος για χρόνια σε ψυχιατρική κλινική. Ο ψυχίατρος, που φιλοδοξεί να σχεδιάσει το γράφημα που να απεικονίζει την κατανομή της φρίκης διαμέσου των αιώνων. Ο εραστής της συζύγου κατά την διάρκεια της κοινής τους παραμονή στην κλινική. Ο γιατρός με διοικητική θέση. Ο προβληματικός παροπλισμένος πολιτικός. Ένα ανάπηρο παιδί. Ο πρώην πολεμιστής, που κυκλοφορεί διαρκώς οπλισμένος αδυνατώντας να ησυχάσει από το φόβο μιας διαρκούς απειλής και μία πόρνη. Οι οκτώ ήρωες του έργου τριγυρίζουν μόνοι στη γη, μέχρι τα βήματά τους να συντονιστούν απροσδόκητα και να αποσυντονιστεί ο κόσμος τους.

Ιστορία, Ψυχιατρική, Εκκλησία. Μνήμη και Σχιζοφρένεια. Αυτοί είναι οι πόλοι ενός σύγχρονου φίλμ-νουάρ με τίτλο-παγίδα, αφού η Ιερουσαλήμ δεν είναι η πόλη που διαδραματίζεται το έργο, αλλά η πόλη που στοιχειώνει τα μυαλά των ηρώων του.

 

afisa_1ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΤΖΕΡΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

ΗΧΟΙ: DNA LAB

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΣΚΑΡΗΣ

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ

ΠΑΙΖΟΥΝ: ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΛΕΤΣΑΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ, ΚΟΡΑΗΣ ΔΑΜΑΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ, ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΜΟΥΑΙΜΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΗΣ

 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ- 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 21.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 9 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση:
Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, www.mcf.gr και στα καταστήματα public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία & Αγ. Παρασκευή)  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ