pefani_kosmidis_1

Στον Λεωνίδα Καλούση

Συνέντευξη με τη Βάνα Πεφάνη για την παράσταση «Ένας κάποιος παράδεισος 2» που ανεβαίνει από Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.  Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το έργο εκτυλίσσεται στη φυλακή όπου ο έγκλειστος για πολλοστή φορά, Ζενέ, προσπαθεί να τελειώσει ένα βιβλίο.

Οι ήρωες ξεπηδούν απ’ την φαντασία του, παίρνουν σάρκα και οστά, ζουν την δική τους ζωή στο περιθώριο, μισούν και λατρεύουν τον δημιουργό τους. Η πραγματικότητα και η φαντασία του συγγραφέα μπλέκονται τόσο, που αδυνατείς να καταλάβεις ποια είναι ποια. Ο κόσμος του Ζενέ - πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα- γίνεται ο καθρέφτης του κόσμου μας. 

«Ένας κάποιος Παράδεισος 2»... Αλήθεια, το 2 που αναφέρεται;

Η παράσταση ξεκίνησε πέρσι τον Μάρτιο στην Πάτρα με τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Τον περασμένο Σεπτέμβρη που ανέβηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννης μπήκε ο τίτλος ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 2 ,γιατί ξαναδουλέψαμε το έργο και μας προέκυψε μια καινούργια παράσταση που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Πάτρας. Και επειδή το θέμα του έργου χωράει πολλές αναγνώσεις, δεν αποκλείω την πιθανότητα να υπάρξει και ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 3

Πως ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο συγγραφέα;


Ο Ζενέ από τα χρόνια της σχολής ακόμα, ήταν και είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Να σκεφτείτε ότι με γοήτευε ακόμα και όταν δεν τον καταλάβαινα. Οι Δούλες και το Μπαλκόνι είναι από τα πιο αγαπημένα μου θεατρικά. Όπως και Η Παναγία των λουλουδιών και ο Καβγατζής από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα. Το έργο του Ζενέ είναι βαθιά κοινωνικό, χωρίς να γίνεται διδακτικό και χωρίς να είναι πολιτικά στρατευμένο. Αυτό για μένα είναι το πιο ενδιαφέρον και γοητευτικό στοιχείο του.

Γιατί δεν καταπιαστήκατε με κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρετε, αλλά αποφασίσατε να γράψετε ένα κείμενο βασισμένο στα μυθιστορήματα και την ζωή του;

Μ' ενδιέφερε να μιλήσω γι' αυτόν, για την ζωή του, για τις σκέψεις και τα πιστεύω του. Ο ίδιος υπάρχει περισσότερο μέσα στα μυθιστορήματα του και λιγότερο σταpetrakis_kosmidis_1θεατρικά. Παρ' όλο που δανείστηκα κάποια κείμενα και από το Μπαλκόνι, περισσότερο στάθηκα στον Καβγατζή της Βρέστης, στην Παναγία των λουλουδιών και στις βιογραφίες του. Η ζωή του Ζαν Ζενέ είναι από μόνη της ένα αφάνταστα ενδιαφέρον έργο.

Ο Ζαν Ζενέ στο βιβλίο του Αιχμάλωτος του Έρωτα αναφέρει (σε ελεύθερη μετάφραση) «Όποιος δεν έχει γευτεί την έκσταση της προδοσίας, δεν γνωρίζει τι πάει να πει έκσταση». Εσείς συμμερίζεστε την παραπάνω φράση;
 
Ο Ζενέ είχε πει στον Καβγατζή κάτι παρόμοιο για τον φόνο. Ο ίδιος όμως δεν υπήρξε φονιάς. Κατανοώ αυτή την φράση για την προδοσία χωρίς να σημαίνει ότι την συμμερίζομαι. Και είναι περίεργο που με ρωτάτε κάτι τέτοιο γιατί και της ηρωίδας που υποδύομαι στο έργο, της κάνουν μια αντίστοιχη ερώτηση. Την ρωτούν αν έχει προδώσει ποτέ κάποιον άνθρωπο και εκείνη απαντά; «Εκτός από τον εαυτό μου;»  Η προδοσία είναι ένα θέμα που απασχολούσε πολύ τον Ζενέ.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης;

Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Η πρεμιέρα στην Πάτρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για κανέναν μας. Κούραση, ατέλειωτα πηγαινέλα, ταυτόχρονες υποχρεώσεις στην Αθήνα. Εδώ στην Αθήνα ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη στο Ίδρυμα Κακογιάννης και την τρίτη μέρα των παραστάσεων παθαίνω ένα σοβαρό ατύχημα στη μέση μου και αναγκαστικά διακόπτουμε. Εύχομαι τώρα που ξανανεβαίνουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να το ευχαριστηθούμε επιτέλους.

Κατά την τετράχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, ο Ζαν Ζενέ είχε εμφανιστεί σε μια συνέντευξη ενθουσιασμένος με την χώρα μας, τον ερωτισμό της, την εντυπωσιακή ανάμιξη του φωτός με το σκοτάδι, την ιδέα των αρχαίων να δημιουργήσουν θεούς που τους λατρεύουν και τους ειρωνεύονται ταυτόχρονα. 
Σήμερα 30 χρόνια μετά, ποιο θα ήταν το δικό σας σχόλιο;

Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η άποψη του Ζενέ για την χώρα μας αν ερχόταν τώρα και έμενε εδώ. Μην ξεχνάμε ότι ο Ζενέ μισούσε την συντηρητική και σκοτεινή Γαλλία η οποία πριν τον αποδεχτεί τον είχε στο περιθώριο. Πάντα πάλευε να αποδείξει την διαφθορά των ανθρώπων που αποκαλούνται «καθώς πρέπει». Δυστυχώς μετά από 30 χρόνια βγήκε στη επιφάνεια και η δική μας διαφθορά σ' όλο της το μεγαλείο. Περάσαμε περισσότερο στο σκοτάδι απ ότι στο φως, Και οι «θεοί» που δημιουργήσαμε και λατρέψαμε μας πρόδωσαν και δεν αρκεί να τους ειρωνευτούμε. Όσο για τον ερωτισμό … καταντάει είδος πολυτελείας όταν προσπαθείς να επιβιώσεις. Εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουμε την χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια πιστεύετε ότι θα την αναγνώριζε ο Ζενέ; Εγώ νομίζω ότι θα θύμωνε και απ' ότι λένε όσοι τον ήξεραν θύμωνε πολύ και μισούσε. Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των έργων του.

pefani_ieronymos_1«ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ 2» από τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου στο γκαράζ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ: 

Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νικος Ιωαννιδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΚΕΙΜΕΝΟ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βάνα Πεφάνη
ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιώργος Λυντζέρης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΙΝΤΕΟ: Νίκος Γιαβρόπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Παναγιώτης Καλατζόπουλος
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Άρης Δαβαράκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: DNA LAB. Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Σοφία Μιχαήλ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Βασταρδής- Νίκος Σταυρόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λουκία Σιμονοβίκη
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
E-mail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Η παράσταση είναι ακατάλληλη κάτω των 18 ετών.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 21.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών: 9 ευρώ
Ατελειες ΣΕΗ σπουδαστων δραματικων σχολων: 5 ευρώ 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ