Για την παράσταση του Άρμιν Χόκμι (Armin Hokmi) «Shiraz» στην Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Φεστιβάλ Αθηνών, την έξοχη χορογραφία του ιρανού Άρμιν Χόκμι «Shiraz», που εντάσσεται στην ενότητα «Χορός – Φωνές του Ιράν». Το έργο αποτίει φόρο τιμής στο Φεστιβάλ Τεχνών του Σιράζ (Shiraz Arts Festival), το οποίο διεξαγόταν ετησίως μεταξύ 1967 και 1977 στο νότιο Ιράν. Η αυτοκράτειρα Φαράχ Ντιμπά-Παχλαβί, σύζυγος του σάχη της Περσίας, είχε εγκαινιάσει στα ερείπια της Περσέπολης το θρυλικό αυτό φεστιβάλ, το οποίο, υπό τη διεύθυνση του Ρεζά Γκότμπι, υπήρξε μια από τις ριζοσπαστικότερες πολιτισμικές πρωτοβουλίες του 20ού αιώνα και διήρκεσε έντεκα μόνο χρόνια, έως ότου το σφραγίσει οριστικά η Ισλαμική Επανάσταση.

Ο προγραμματισμός περιλάμβανε θέατρο, χορό, μουσική και κινηματογράφο, ενώ φιλοξένησε μορφές όπως ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Πίτερ Μπρουκ, ο Γέρζι Γκροτόφκι, ο Ταντέους Κάντορ, ο Μερς Κάνιγχαμ, ο Τζον Κέιτζ, ο Γκόρντον Μούμα, ο Ντέιβιντ Τιούντορ, ο Ολιβιέ Μεσιάν, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Ρουμπινστάιν, ο Στοκχάουζεν, καθώς και ποικίλα σχήματα από την Ινδία, τη Σενεγάλη, την Ιαπωνία, τα ιρανικά θρησκευτικά δράματα ta'ziyeh κοκ. Δυστυχώς, όμως, ο Χομεϊνί κέρδισε και οι Ισλαμιστές εφήρμοσαν τη δικού τους τύπου «πολιτιστική επανάσταση», στιγματίζοντας καλλιτέχνες, απαγορεύοντας τη δημόσια έκθεση του σώματος, σφραγίζοντας το αρχείο του Σιράζ και διατηρώντας ελάχιστους θεσμούς, όπως π.χ. το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης. 

Ο Χόκμι επισκέπτεται με τη φαντασία του το αρχείο του απαγορευμένου φεστιβάλ σαν να προσπαθεί να αφουγκρασθεί ένα παρελθόν που δεν πρόλαβε να ζήσει. Επί σκηνής ερμηνεύουν οι Ντάνιελ Σαρ, Λουίζα Φερνάντα Αλφόνσο, Αλεξάντρα Πετρουσέβσκα, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιοχάνα Ράινενεν και Έμυ Βέννα, σε εναλλαγή με τους Σαρλότ Μαντλέν Ούτσιχ, Ξένια Κογχυλάκη, Λεονί Τίρκε και Ελίν Τσάο Βάαχε. Τη μουσική συνέθεσαν οι EHSXN και Reza R. Η σκηνογραφία και η σύλληψη των φωτισμών ανήκουν στον Felipe Osorio Guzmán, ο σχεδιασμός των φωτισμών στον Vito Walter και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Moriah Askenaizer. Σύμβουλος και υπεύθυνος αρχειακής μελέτης για το Shiraz Arts Festival είναι ο Vali Mahlouji. Η πρεμιέρα του «Shiraz» έγινε στη Βρετανία, στο Sadler’s Wells, και ακολούθησαν παραστάσεις στη Γαλλία και στην Κορέα.

Εξοικειώνοντας το κοινό με το γεγονός

Γεννημένος στο Μπουσέρ του Ιράν, ο Χόκμι σπούδασε και ζει ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία. Είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο Montpellier Danse για την περίοδο 2024-2026. Ξεκίνησε τις πρόβες του «Shiraz» μελετώντας αρχεία από έργα των Μωρίς Μπεζάρ και Μερς Κάννινγκαμ, χορευτικά σύνολα «Κατακάλι», φιλμ με παραστάσεις από το Εθνικό Μπαλέτο της Αλγερίας κ.ά. και επιστρατεύοντας ερμηνευτές από διαφορετικό πολιτιστικό background, σαν να ενσωμάτωνε πολλά διαφορετικά έργα στην ίδια χορογραφία «μικρής μετατόπισης» στον χώρο. Η τοποθέτηση του χεριού μπροστά στο πρόσωπο -κεντρική χειρονομία του έργου- είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο οικοδομήθηκε αυτή η «μικρή μετατόπιση» του σώματος και βάσει του οποίου επισημάνθηκε και ο κεντρικός ρόλος του λικνίσματος της λεκάνης (όπως τον είχε επισημάνει κάποτε η Μάρθα Γκράχαμ). Έτσι, η ομάδα απέκτησε κοινό χορευτικό λεξιλόγιο, διατήρησε όμως και σαφώς εντοπίσιμες ιδιαιτερότητες.

Ακολούθησε η διερεύνηση πιθανών χωρικών σχέσεων (π.χ. «σειρών», «αντικριστών μερών», «ζευγαριών» ή «αστερισμών») χωρίς την τήρηση ενός προκαθορισμένου σχηματισμού: ίσως μια κοινή διαδρομή; Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος θα έπρεπε να παραμείνει «ρευστός»: να παραπέμπει, δηλαδή, στη φιλοσοφία αυτού του ιστορικού φεστιβάλ, που παρουσίαζε έργα σε μη συμβατικούς χώρους. Εν ολίγοις, το έργο, εκτός από  χορευτικό δρώμενο, θα έπρεπε να συνιστά και την αναβίωση «εκείνου» του γεγονότος: δηλαδή ο θεατής θα έπρεπε διαρκώς να έχει κατά νου, την ώρα που θα το παρακολουθούσε, πως κάπου αλλού διεξάγεται ένα φεστιβάλ με «αυτές» και «αυτές» τις ποιότητες. Στον θεατή εναπόκειτο το αν θα βίωνε την παράσταση περιγραφικά ή αλληγορικά.

Εντάσσοντας τον χορευτή μόνο μέσα στο πλήθος

Στη δουλειά του Χόκμι, εντάσσεται παλαιότερη μελέτη του για τον διεθνισμό – στον αντίποδα κάθε πιθανής «εθνογραφικής» προσέγγισης μπαίνει η μελέτη των πλαισίων μέσα στα οποία κινείται ο καλλιτέχνης στην κάθε χώρα, ώστε να αποφευχθούν οι πολιτισμικές «κατηγοριοποιήσεις». O Χόκμι συνδυάζει ελεύθερα τα βιώματά του από την ανατροφή του στο Ιράν και τις σπουδές του στην Ευρώπη. Δεν υιοθετείται κάποιος γενικά αποδεκτός κώδικας «αναγνώρισης» μιας χορευτικής μανιέρας εκ μέρους του κοινού: ο θεατής δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει αν πρόκειται για ιρανικό χορό ή για άλλον παραδοσιακό χορό κ.ο.κ. Αντιθέτως, η χορογραφία προσφέρεται ως προκάλυψη της εθνολογικής ιδιαιτερότητας του ερμηνευτή, ως πλαίσιο απελευθέρωσης από τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν: η κατακόρυφη στάση «τέταρτης», με το ένα χέρι μπροστά από το πρόσωπο και το άλλο χαλαρό στο πλάι, μπορεί να δηλώνει αυτήν τη διεργασία αυτογνωσίας εκτός πολιτισμικών κλισέ (η στάση μπορεί να υποδηλώνει ενδοσκόπηση, ανάγνωση ενός κειμένου με προσήλωση, σκίαση του προσώπου ή ακόμη και τη μπούρκα). Το αργό και λιτό βήμα «two-step» λικνίσματος που μεταφέρεται με ανεπαίσθητες χρονομετρημένες κινήσεις στους γοφούς σπάνια διακοπτόταν από κάποια στοιχεία παραλλαγής ή εξέλιξης της κίνησης, όμως τα μοτίβα μεταβάλλονταν: ακριβώς όπως οι ανθρώπινες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται, σε ένα pattern που ελάχιστα παραλλάσσει μέσα στον χρόνο.

Η industrial μουσική των EHSXN και Resa απηχεί περσικές επιρροές tabla και χαμηλόφωνο funky (ή techno-pop) ρυθμό, διανθισμένο με ηλεκτρονικά «μπιπ». Η ομάδα των επτά χορευτών τοποθετείται σε διάταξη που σχηματίζει τις τρεις πλευρές ενός τετραγώνου, πάνω σε λευκό δάπεδο τύπου λινόλεουμ (πλαστικού δαπέδου) ενταγμένου σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και μαύρο. Ο Felipe Osorio Guzmán τοποθετεί δύο έντονες πηγές λευκού φωτός στο βάθος και συνδέει τη μετατροπή του φωτισμού σε κόκκινο με κάποια επιβράδυνση της μουσικής, προσδίδοντας εκπληκτική λιτότητα στο αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός «λευκού μαρμάρου» του Vito Walter μετατρέπεται σε υποκίτρινο και πάλι σε λευκό, καθώς η κίνηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά: το δεξί πόδι σηκώνεται κατά είκοσι μοίρες, εκτελείται ένα μεμονωμένο άλμα (το βασικό 2-2) ή προστίθεται ένα σπάνιο «αραμπέσκ» είκοσι πέντε μοιρών. Μια περιστροφή του ώμου προς τα εμπρός και μετά προς τα πίσω, μια βύθιση σε ρηχό plié με το κεφάλι να γέρνει χαμηλά, μια κυματιστή κίνηση της σπονδυλικής στήλης, των γυναικών ήταν μια πιο χαλαρή, οργανική κίνηση της λεκάνης, ενώ των ανδρών ήταν ελαφρώς πιο άκαμπτη.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου και χορού.


Σύλληψη – Χορογραφία: Armin Hokmi
Ερμηνεία: Daniel Sarr, Luisa Fernanda Alfonso, Aleksandra Petrusevska, Efthimios Moschopoulos, Johanna Ryynänen, Emmi Venna, σε εναλλαγή με: Charlott Madeleine Utzig, Xenia Koghilaki, Leonie Türke, Eline Chao Vaaje
Μουσική: EHSXN, Reza R
Σκηνογραφία / Φωτισμοί: Felipe Osorio Guzmán (Σύλληψη), Vito Walter (Σχεδιασμός)
Κοστούμια: Moriah Askenaizer
Σύμβουλος και αρχειακή μελέτη (Shiraz Arts Festival 1966-1977): Vali Mahlouji

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (κριτική) – Σύγκρουση στο εργαστήρι του Ρόθκο

«Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (κριτική) – Σύγκρουση στο εργαστήρι του Ρόθκο

Για την παράσταση «Κόκκινο» του Τζoν Λόγκαν (John Logan), σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Θέατρο Μουσούρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που φοβάμαι στη ζωή, φίλε μου... Μια μ...

«Καλοσύνη – φροντίδα – δικαιοσύνη»: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη νέα σεζόν – Τι θα δούμε

«Καλοσύνη – φροντίδα – δικαιοσύνη»: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη νέα σεζόν – Τι θα δούμε

Σε μεγάλη εκδήλωση παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τη σεζόν 2026-2027. Οι σημαντικότερες παραστάσεις και δράσεις. 

Επιμέλεια: Book Press ...

Λακλό, Μολιέρος, Μότσαρτ, Βέρντι: Θέατρο και όπερα από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λακλό, Μολιέρος, Μότσαρτ, Βέρντι: Θέατρο και όπερα από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λακλό, Μολιέρος, Μότσαρτ και Βέρντι: θεατρικές παραστάσεις και όπερα από το Εθνικό Θέατρο του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης που θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το επόμενο διάστημα. Εικόνα: Από τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου. 

Γράφει η...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (κριτική) –  Κι αν την Ιστορία κινούν οι φορολογικές, όχι οι ταξικές συγκρούσεις;

«Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (κριτική) – Κι αν την Ιστορία κινούν οι φορολογικές, όχι οι ταξικές συγκρούσεις;

Για το βιβλίο του Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ (Jean -Marc Daniel) «Οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας» (μτφρ. Μαρία Γυπαράκη, εκδ. ΕΠΟΨ). Εικόνα: Ο πίνακας του  Πίτερ Μπρίγκελ του νεότερου «Το γραφείο του φοροσυλλέκτη».

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης 

...
Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε ο Διονύσης Χαριτόπουλος – «Θα είμαι πάντα με τους ξυπόλυτους»

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press

O Διονύσης Χαριτόπουλο...

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας», σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Τερζάκη και σκηνοθεσία του Ουίλλιαμ Κέντριτζ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, από τις 30 Οκτωβρίου και για ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Βιβλία για τα μαθηματικά, το σκάκι, τη… βαρύτητα, που παρουσιάζουν τη σύνθετη σκέψη με απλό τρόπο και συχνά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Εικόνα: Ο Ντάνι Ρενς. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ