petros250

Της Ελένης Κορόβηλα 

Εγώ σαν ήμουνα μικρός, βγήκα για διαδήλωση στους δρόμους. Το πανό μας ήτανε το πιο μεγάλο απ' όλα και τα γράμματα πράσινα πράσινα, κι όλος ο κόσμος φώναζε για φωμί δυνατά δυνατά και για λευτεριά σιγανά σιγανά. 

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει από την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η παράσταση Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, θεατρική μεταφορά του πολυδιαβασμένου ιστορικού μυθιστορήματος για παιδιά και εφήβους της Άλκης Ζέη.

Η μεταφορά του βιβλίου της Άλκης Ζέη δίνει την ευκαιρία στα σημερινά παιδιά να μάθουν και να δουν με τα μάτια του Πέτρου, ενός 9χρονου αγοριού του 1940, στιγμές από τη ζωή μιας αθηναϊκής οικογένειας κατά τη ζοφερή περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς από τους γονείς οι οποίοι συνοδεύουν τα σημερινά παιδιά στο θέατρο να θυμηθούν τους εαυτούς τους ως αναγνώστες του Μεγάλου περίπατου του Πέτρου, πριν από 30 και πλέον χρόνια και να σκεφτούν γύρω από την αξία της μύησης των παιδιών τους σε αναγνώσματα που δεν βρίσκονται απαραιτήτως στους πίνακες με τις νέες κυκλοφορίες.

Ο εκπαιδευτικός και σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς ανεβάζει μια εκπαιδευτική παράσταση αποφεύγοντας τις παγίδες του διδακτισμού. Επί σκηνής ανασυντίθεται το σκηνικό μέσα στο οποίο ο 9χρονος ήρωας βιώνει την παιδική του καθημερινότητα.  Ο Πέτρος, η Αντιγόνη, η Δροσούλα, ο Γιάννης, ο Σωτήρης, η Ρίτα, οι νέοι του μυθιστορήματος ενεργούν ηρωικά επειδή έτσι επιτάσσουν οι δύσκολοι καιροί του πολέμου και της Κατοχής και όχι επειδή είναι γεννημένοι ήρωες. Ο 9χρονος Πέτρος, η 14χρονη αδελφή του και οι φίλοι τους θα βιώσουν με αθωότητα και αφέλεια τις νίκες του ελληνικού στρατού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, με δέος την επιβολή της γερμανικής κατοχής και τις στερήσεις που ακολούθησαν, με θάρρος την ανάγκη για διατήρηση της αξιοπρέπειας, για δράση, για αντίσταση. Θα φοβηθούν, θα προβληματιστούν, θα γνωρίσουν την προδοσία, θα δοκιμάσουν τα δικά τους ηθικά όρια αλλά και των ενηλίκων που είναι στο περιβάλλον τους, ώστε τελικά να ωριμάσουν, να τολμήσουν να πάνε στη διαδήλωση, να γράψουν συνθήματα στους τοίχους διεκδικώντας «Συσσίτιο» και «Ελευθερία. Οι νέοι θα γνωρίσουν την απώλεια και τον παραλογισμό και μετά τον πόλεμο θα εκφράσουν την αστείρευτη ανάγκη τους και ελπίδα για μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι παιδιά μιας εντελώς διαφορετικής εποχής που στα δικά τους διαβάσματα κεντρική θέση έχουν τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα. «Εσύ είσαι ένας και θα περάσεις, θα ξεχαστείς, η Πατρίδα όμως μένει», μια χαρακτηριστική φράση που ηχεί στα αυτιά του Πέτρου σαν πρόταγμα.

Στην δίωρης διάρκειας παράσταση, ο 12μελής θίασος του Εθνικού Θεάτρου αναβιώνει για το παιδικό κοινό μια δύσκολη εποχή χωρίς να εκβιάζει το συναίσθημα και κρατώντας το ενδιαφέρον των σημερινών προέφηβων και εφήβων αμείωτο.

Η Άλκη Ζέη που έγραψε τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου πριν από 40 χρόνια, ήταν 15 ετών όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Πολλά χρόνια αργότερα, και έχοντας ήδη εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα για νέους, Το καπλάνι της βιτρίνας, εισάγοντας πολιτικά και ιστορικά στοιχεία στο βιβλίο για παιδιά, έδωσε στον ήρωά της το όνομα του γιου της για να διηγηθεί ένα κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τα μάτια του παιδιού που υπήρξε η ίδια.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από το 2011 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Θέατρο Rex Παιδική Σκηνή – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»
Δραματοποίηση:  Σάββας Κυριακίδης - Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός
Κίνηση: Αμαλία Μπένετ
Φωτισμοί: Τάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός - Νέβι Κανίνια
Διανομή:
Αντιγόνη Έφη Γούση
Γιάννης, Ιταλός στρατιώτης, Ψηλέας, ΣούραΓιάννης Διαμαντής
Αχιλλέας, Γιαούρτερ, Μάικλ, Κος ΛουκάτοςΑντρέας Κοντόπουλος
Πατέρας, Κουκλοπαίχτης Κωστής Κορωναίος
Δροσούλα Αννίτα Κούλη
Παππούς Γιώργος Μάζης
Κυρία Λεβέντη, Νιούρα Έλενα Μαρσίδου
Σωτήρης Μιχάλης Μουλακάκης
Πέτρος Δημήτρης Πασσάς
Θείος Άγγελος, Διερμηνέας, Κώστας ΑγαρινόςΓρηγόρης Σταμούλης
Ρίτα Ελεάννα Στραβοδήμου
Μητέρα Μαρία Τσιμά

 

Πρώτη παράσταση: 04/10/2012
Τελευταία παράσταση: 28/04/2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 18:00 Κυριακή: 11:30, 15:00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνο ταμείου: 210 3301881, 210 3305074.
Για κρατήσεις σχολείων: 210 3301880. Πληροφορίες: Χαρά Δήμα

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

Για την παράσταση του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (Mohamed El Khatib) «Ending in beauty» στην Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Η θλίψη βρίσκει πάντα καταφύγιο στα αντικείμενα» (“...

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

Είδαμε «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», σε σκηνοθε...

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

Για την παράσταση χορού «16 & 17» από το TAO Dance Theater, τη διάσημη ομάδα σύγχρονου χορού της Κίνας, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ