
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα. Γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, αλλά έζησε τα μαθητικά και γυμνασιακά της χρόνια στην Ξάνθη.
Σπούδασε δημοσιογραφία. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλης, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικά και διορθώτρια. Στο πλευρό του Νίκου Λιβέριου από το ξεκίνημα του βιβλιοπωλείου Πολιτεία, η Νίκη Αναστασέα έδωσε το ξεχωριστό στίγμα της ως βιβλιοπώλης με έγνοια οι αναγνώστες να βρίσκουν αυτό που ζητούν αλλά και αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουν ότι θα ήθελαν να διαβάσουν.
Το πρώτο της βιβλίο «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε» βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Το 2013, για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.
Εργογραφία της:
- Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου (Καστανιώτης, 2015)
- Τα άγρια περιστέρια (Καστανιώτης, 2014)
- Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι (Πόλις, 2012)
- Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού (Κέδρος, 2009)
- Επικράνθη: δια χειρός Αλέξη Ραζή (Κέδρος, 2006)
- Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε (Πόλις, 1998 & Κέδρος, 2007)
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων
Aνακοίνωση Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Νίκης Αναστασέα
Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του βιβλίου, η βραβευμένη πεζογράφος και μέλος της Εταιρείας μας, Νίκη Αναστασέα, έφυγε από κοντά μας, σκορπίζοντας θλίψη όχι μόνο στους αναγνώστες, τους συγγραφείς και τους κριτικούς που αγάπησαν τα βιβλία της, στους εκδότες και τους βιβλιοπώλες που τη γνώριζαν και την εκτιμούσαν, αλλά και σε όσους –και είναι πολλοί – πέρασαν τη δεκαετία του ΄80 από το βιβλιοπωλείο της Πολιτείας και θυμούνται πάντα τις αναγνωστικές της προτάσεις και την αγάπη με την οποία περιέβαλλε κάθε βιβλιοφιλική τους αναζήτηση. Με βαθιά αγάπη για τη λογοτεχνία, η Αναστασέα θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες στυλίστες της νεότερης ελληνικής πεζογραφίας. Εμφύσησε, στον άρτια σμιλεμένο λόγο της, τη βαθειά λογοτεχνική της παιδεία. Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.
Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη 14/2 στις 3 μ.μ. στο νεκροταφεία της Ραφήνας (απέναντι από το εκκλησάκι).
Το ακόλουθο, λιτό βιογραφικό είχε δώσει η ίδια στον ιστότοπο της Εταιρείας Συγγραφέων για την προσωπική της ιστοσελίδα: «Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλις, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικό και διορθώτρια. Διακρίσεις: Το 1998 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε, ενώ το 2013, για το βιβλίο της Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα».
http://authors.gr/members/view/nikh-anastasea
---