Marillyne Robinson portraito

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BOOK PRESS σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στην αμερικανίδα συγγραφέα Marilynne Robinson, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Για την πολυβραβευμένη συγγραφέα, που θεωρείται ζωντανός θρύλος των αμερικανικών γραμμάτων, θα μιλήσουν η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια των βιβλίων της Κατερίνα Σχινά, η μπλόγκερ-συντονίστρια Λεσχών Ανάγνωσης Βιβή Γεωργαντοπούλου και η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη. Τη συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας και διευθυντής της BOOK PRESS Κώστας Κατσουλάρης.

Η αμερικανίδα συγγραφέας, με καταγωγή από το Αϊντάχο, θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαίνοντα λογοτεχνικά πρόσωπα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Hδη με το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα Ρουθ (πρωτότυπος τίτλος: Housekeeping), κατάφερε να μπει στο κλαμπ των μοντέρνων κλασικών πριν κλείσει τα σαράντα. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Pulitzer, Orange, Hemingway Foundation/PEN, National Book Critics Circle Award. Η ίδια αναγνωρίζεται, με ομοφωνία κοινού και κριτικής, ως μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της σημερινής βορειοαμερικανικής πεζογραφίας και διανόησης με έργα μεγάλης πνευματικής αξίας.

Η χαρισματική Robinson ανταλλάσσει απόψεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν διστάζει να εκφράσει δημοσίως ότι είναι θαυμαστής των βιβλίων της και ότι εμπνέεται από τους «κόσμους» που χτίζει εκείνη σε αυτά.

«Η αμερικανική ιστορία με γοητεύει και είμαι ερωτευμένη με την αμερικανική λογοτεχνία, αυτό λοιπόν ασκεί τεράστια επίδραση σε οτιδήποτε γράφω. Κατά παράδοξο τρόπο, αν ποτέ η Αμερική καταλήξει να σταθεροποιηθεί γύρω από μια “ουσία”, θα πάψει να είναι Αμερική». (Marilynne Robinson)

Έγραψαν για τη Robinson

«Αγαπώ τα βιβλία της. Ο ήρωάς της Τζον Έιμς είναι από τους πλέον αγαπημένους μου στη λογοτεχνία».
Barack Obama
 
«Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα μυθιστορήματά της ως εγκώμια για τον άνθρωπο - οι χαρακτήρες που τα κατοικούν είναι ανεξίτηλα δημιουργήματα».
Sarah Fay,The Paris Review 
 
«Μας προκαλεί να επανεξετάσουμε την επιπόλαιη, ανακυκλωμένη εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας. […]
Σαν σειρήνα η Robinson σε τραβάει στον απατηλά ρευστό, υπέροχα φτιαγμένο παράλληλο κόσμο της».
Guardian
 
«Νιώθεις την καθηλωτική απελευθέρωση συσσωρευμένης συγγραφικής αυτοπεποίθησης, την ευχάριστη έκπληξη απέναντι στις απροσδόκητες δυνατότητες της γλώσσας, μια προσεκτική αλλά βαθιά αγάπη για τους ανθρώπους που νομίζαμε πως μόνο οι άγιοι μπορούν να αισθανθούν».
New York Times
 
«Νομίζει κανείς πως δεν γράφονται πια μυθιστορήματα όπου οι αναγνώστες μπορεί να συγχρονιστούν ολοκληρωτικά με τους ήρωες, να απορροφηθούν στην καρδιά και να συμμερισθούν ψυχικά τις πλέον απόκρυφες διαθέσεις των ανθρώπων – πως αυτή η δυνατότητα, η ικανότητα, η χάρις χάθηκε οριστικά μαζί με τους κλασικούς. Κι άξαφνα ανακαλύπτει τις μυθοπλασίες της Marilynne Robinson. […]
Το έργο της προτείνει κάτι τόσο ριζικό όσο έναν διαφορετικό τρόπο να αισθανόμαστε, έναν διαφορετικό τύπο ανθρώπου, ένα άλλο είδος ζωής όπου τις αναρίθμητες αντιξοότητες συνοδεύει η αγωνιστικότητα, απ’ όπου απουσιάζει η δραματικότητα και όπου δεν υπάρχει σπαραγμός, καθώς δίπλα στην ντοστογιεφσκική ένταση των προσωπικών διλημμάτων κυριαρχεί κάτι σαν τη σολωμική αίσθηση “Δεν τόλπιζα να ’ν’ η ζωή μέγα καλό και πρώτο”».
Ελισάβετ Κοτζιά, Η Καθημερινή 
 
«Τα βιβλία της κουβαλούν όλη αυτή τη μακρά παράδοση του αμερικανικού μυθιστορήματος. Ένα ρωμαλέο ύφος που ξεκινάει από τον ρεαλισμό του Στάινμπεκ και φτάνει ως τον μυστικισμό του Φώκνερ. Σε τούτο τον ενδιάμεσο χώρο, πλέριος το δίχως άλλο, κινείται η Robinson δημιουργώντας ατόφιες ιστορίες και ήρωες τόσο ανθρώπινους που κάθε ανάσα τους ακούγεται σαν βρόγχος και κάθε τσάκισμα σαν σιωπηλή μαχαιριά».
Διονύσης Μαρίνος, Fractal
 
«Τι αναζητούμε, λοιπόν, στο έργο της γεννημένης το 1943 συγγραφέως που, ύστερα από 24 χρόνια λογοτεχνικής σιωπής, εξέδωσε το «Γκίλιαντ» στα 61 και το «Λάιλα» στα 71 της; Όπως ο πρόεδρος Ομπάμα, έτσι και ο κάθε αναγνώστης, ο κάθε αγωνιστής της ζωής, έχει ανάγκη τη θετική ματιά της, με ορίζοντα όχι την απρόσωπη ομάδα, αλλά το άτομο. Πρόκειται όμως για θετικότητα που αναδίδεται χωρίς να παραβλέπει τη φρίκη και τη σκληρότητα, χωρίς να εθελοτυφλεί ή να ωραιοποιεί».
Είναι ο ζωογόνος προτεσταντικός ανθρωπισμός μιας αμερικανικής αισθητικής. Τρέφεται εξίσου από το στοιχειώδες ενός σβόλου χώματος όσο και από την απεραντοσύνη του στερεώματος, ενεργοποιείται όμως αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη, μικρή ή μεγάλη, ανθρώπινη πράξη. Η πράξη και όχι τα λόγια ή τα αισθήματα βρίσκονται στο κέντρο της Αμερικής και των μοναδικών στο είδος τους μυθιστορημάτων της Robinson».
Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή

 ***

Λίγα λόγια για τη Marilynne Robinson

Η Marilynne Robinson (Μέριλιν Ρόμπινσον) γεννήθηκε το 1943. Έκανε το ντεμπούτο της στο μυθιστόρημα το 1980 με το Ρουθ (πρωτότυπος τίτλος: Housekeeping, βραβείο Hemingway Foundation/PEN). Έκτοτε εξέδωσε κάποιους τίτλους non fiction και ξαναεμφανίστηκε με μυθοπλασία μόλις το 2004, με το μυθιστόρημα Γκίλιαντ, που κέρδισε το National Book Critics Circle Award και το Πούλιτζερ. Το 2008 εξέδωσε το μυθιστόρημα Στο σπίτι, που κέρδισε το βραβείο Orange, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Λάιλα. Διδάσκει δημιουργική γραφή στην Αϊόβα.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της στο facebook www.facebook.com/MarilynneRobinson, για να διαβάσετε περισσότερα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της: 

Ruth

Ρουθ: Μια αριστουργηματική λυρική αφήγηση με επίκεντρο όσους δεν κατάφεραν να συνδεθούν ποτέ με έναν τόπο, έναν σκοπό, μια καθημερινότητα ή έναν άλλο άνθρωπο· για όσους ζουν ξεχασμένοι από την ιστορία προσπαθώντας να εφεύρουν μια ζωή χωρίς οποιαδήποτε στήριξη.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την ίδια στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New York Times Book Review of Books.

politeia link more

 

 

 

 

  

lailaΛάιλα: Ένα βιβλίο για τον έρωτα που έρχεται όταν πια σε έχει σημαδέψει η ζωή, ένα βιβλίο για την πίστη, αλλά και για όλα αυτά που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, όσο βαθιά κι αν τα νιώθουμε. 

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται η έκδοση ακόμα δύο έργων. 

Επιμέλεια: Book Press

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσε...

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ