
Της Ελπίδας Πασαμιχάλη
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα περπατήσει φέτος στους δρόμους του μεταξιού! Η Κίνα, η σύγχρονη υπερδύναμη και ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 7η διοργάνωση που πραγματοποιείται από τις 22 έως και τις 25 Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo. Δύο χρόνια μετά την επίσημη παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου το 2008, η χώρα μας ανταποδίδει την πρόσκληση και το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωριστεί από κοντά τη συγγραφική δημιουργία μιας χώρας με πολύ διαφορετική λογοτεχνική παράδοση. Μιας χώρας που κατέχει τα πρωτεία στην παγκόσμια εκδοτική παραγωγή.
Πάνω από 200 Κινέζοι εκδότες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και κυβερνητικοί παράγοντες θα εκπροσωπήσουν την κινεζική αποστολή που θα έλθει στη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξώντας σε μια ξεχωριστή εμφάνιση, εφάμιλλη της ιστορίας και της κουλτούρας τους και στοχεύοντας να γοητεύσουν το ελληνικό κοινό. Με ένα επιβλητικό εθνικό περίπτερο έκτασης 700 τ.μ. -4 φορές μεγαλύτερο από εκείνα της Γαλλίας και της Γερμανίας που προηγήθηκαν ως τιμώμενες χώρες- η Κίνα θα εστιάσει στους άξονες «Παράδοση και νεωτερισμός», που είναι και το κεντρικό της σλόγκαν.
Τη σύγχρονη κινέζικη λογοτεχνία θα εκπροσωπήσουν 9 Κινέζοι συγγραφείς: Μπι Φέιγιου (πεζογραφία), Γκάου Χόνγκπε (παιδική λογοτεχνία), Ουάνγκ Σιάο, Νι (ποίηση, πεζογραφία), Χόνγκε (πεζογραφία), Κάο Γιενξουάν (πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία) Γουάνγκ Ξιουμέι (πεζογραφία), Γουέι Γούει (πεζογραφία). Στην 7η ΔΕΒΘ θα παραστεί και ο Κινέζος Υφυπουργός Τύπου και Εκδόσεων Mr. Sun Shoushan.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η εκδοτική βιομηχανία της Κίνας αναπτύσσεται αλματωδώς με ισχυρά ανοίγματα στη Δύση. Οι Κινέζοι εκδότες, αγοράζουν περί τους 10.000 τίτλους ετησίως από δυτικές χώρες και την πρώτη θέση έχουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν Μ. Βρετανία, Γερμανία Γαλλία. Ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την ελληνική βιβλιογραφία με προτεραιότητα φυσικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και στους σύγχρονους συγγραφείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΒΙ έχουν καταγραφεί 250 ελληνικοί τίτλοι μεταφρασμένοι στα Κινέζικα, οι 36 από τους οποίους εκδόθηκαν μετά το 2008. Ανάμεσα στου συγγραφείς που μεταφράστηκαν στα κινεζικά υπήρξαν οι Καζαντζάκης, Καβάφης, Ελύτης και από τους μεταγενέστερους οι Απόστολος Δοξιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρω Βαμβουνάκη, Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα και Μαρία Ρουσάκη.
Οι Κινέζοι εκδότες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποιοι από τους μεγαλύτερους, όπως οι The Commercial Press, People’s Publishing House, Peking University Press, Yillin Press θα συνομιλήσουν σε στρογγυλή τράπεζα με του Έλληνες εκδότες (Πατάκης, Καστανιώτης, Εστία, Εκδοτική Αθηνών, ΜΜ Publication ), θα ενημερωθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/4 στις 10.00 -12.00 στην αίθουσα «Στρατής Τσιρκας».
To ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους Κινέζους συγγραφείς, σε εκδήλωση που θα συντονίσει την ίδια μέρα το βράδι, ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, στο περίπτερο της Κίνας, την Παρασκευή 23/4, 19.00 – 21.00.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης άλλωστε θα λειτουργήσουν δύο εικαστικές εκθέσεις στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΒΘ.:
Έκθεση Εικονογράφησης Παδικού Βιβλίου στην Παιδική Γωνιά, όπου οι μικροί επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις δημιουργίες των Κινέζων εικονογράφων.
Έκθεση Αφίσας Κινέζικου Κινηματογράφου με μία συλλογή εξαιρετικών κινηματογραφικών αφισών.
Σπάνια χειροποίητα κινεζικά βιβλία θα εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Χαρτί, ένα τέχνημα πολιτισμού: Δύο χιλιάδες ιστορίες σε Ανατολή και Δύση». Μια μοναδική συλλογή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό και περιλαμβάνει αντικείμενα, εργαλεία χαρτοκοπτικής τέχνης, δείγματα πολλών ειδών χαρτιού, σπάνια βιβλία και φωτογραφικό υλικό.
Εκδηλώσεις
- «Τρισδιάστατη Κίνα: Κινεζική έκθεση σύγχρονης Τέχνης» στο Κτίριο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (Πέμπτη 22/4, 16.30)
- Εκδήλωση Ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς με ομιλητές καταξιωμένες προσωπικότητες από την Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα (Αθήνα, Divani Caravel, Παρασκευή 23/4, 18.00 -21.00)
- «Ο ιδανικός ηγεμόνας από τον Πλάτωνα ως τον Κομφούκιο» με ομιλητή τον Σωτήρη Χαλκιά, μεταφραστή και συγγραφέα (Θεσ/νικη, ΔΕΒΘ, Helexpo, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καβαδίας», Παρασκευή 23/4, 17.00)
- Ο Γάλλος Φρανβσουά Ζιλιέν, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VII- Denis Diderot και διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Σκέψης θα δώσει διάλεξη για τα εξής θέματα:
«Η παράξενη ιδέα της ομορφιάς : Το ελληνικό γυμνό και η απουσία του γυμνού στην κινεζική τέχνη» και «Η επινόηση του ιδανικού και το πεπρωμένο της Ευρώπης ή πως προσλαμβάνουν τον Πλάτωνα στην Κίνα». (Θεσ/νικη, ΔΕΒΘ, αίθουσα εκδηλώσεων «Νίκος Καββαδίας», Σάββατο 24/4, 11.00)
- «Εβδομάδα κινεζικού κινηματογράφου» 7 επιλεγμένες ταινίες ιστορικού περιεχομένου, σύγχρονα αστικά δράματα και ηθογραφίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και το παλιό κινεζικό αριστούργημα “Five Golden Flowers” (Θεσ/νικη, «Ολύμπιον», 15-21 Απριλίου)