maronitis700

Ημερίδα αφιερωμένη στον Δημήτρη Μαρωνίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργανώνει την Πέμπτη 26.01.2017 στις 18:00 ημερίδα με τίτλο: «Μίμης Μαρωνίτης: Άνδρας πολύτροπος» αφιερωμένη στη μνήμη του μαχητικού διανοούμενου και δασκάλου. 

Οι ομιλητές Λ. Τσιριμώκου, Β. Κάλφας, Θ. Παπαγγελής, Λ. Πόλκας, Β. Αποστολίδου, Δ. Κυρτάτας, Ά. Στυλιανού, Δ. Καψάλης, Γ. Παπαθεοδώρου θα φωτίσουν πτυχές της πολυσχιδούς φυσιογνωμίας του και του πλούσιου ερευνητικού, συγγραφικού και διδακτικού του έργου.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα θα έχει ως εξής: 

 Λίζυ Τσιριμώκου Ένας και πολλοί 

Ο πληθυντικός εαυτός του Δ. Ν. Μαρωνίτη. Διανοούμενος, δάσκαλος, φιλόλογος, κριτικός, ποιητής, δοκιμιογράφος, επιφυλλιδογράφος: όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Γλωσσομανής – αν πρέπει να τονιστεί μία από τις πολλές του ταυτότητες, το συνεκτικό νήμα της πολυδιάστατης προσφοράς και παρουσίας του, σε χρόνο συμπιεσμένο και σε χρόνο ασυμπίεστο. Μικρός ψηφιδωτός περίγυρος «στα χρόνια του και τα χαρτιά του».

Βασίλης Κάλφας - Τα πρώιμα γραπτά του Μαρωνίτη: ένα νέο μοντέλο εκφοράς του επιστημονικού λόγου

H ανάλυση επικεντρώνεται στην Εισαγωγή του Μαρωνίτη στη μετάφραση του πρώτου τόμου των Ιστοριών του Ηροδότου και στα πρώιμα άρθρα του που ενσωματώθηκαν αργότερα στο βιβλίο Αναζήτηση και νόστος του Οδυσσέα. Σκοπός είναι να δειχτεί ότι, σε σχέση με τις καθιερωμένες μορφές εκφοράς των επιστημονικών κειμένων της κλασικής φιλολογίας κατά τη δεκαετία του 1970, τα γραπτά του Μαρωνίτη αποτέλεσαν ένα νέο υπόδειγμα επιστημονικής γραφής, που έκτοτε καθιερώθηκε.

Θεόδωρος Δ. ΠαπαγγελήςΗ «βαθιά δομή» και το ουμανιστικό πάθος της αρχαιογνωσίας του Δημήτρη Μαρωνίτη

Ως μελετητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στην πιο ώριμη φάση του ο Δ. Ν. Μαρωνίτης κατατείνει σε δομιστικού τύπου προσεγγίσεις, όπου τον ερμηνευτικό μηχανισμό καθορίζουν μεγαθεματικές (Πόλεμος-Ομιλία, Πόλεμος-Νόστος) και ειδολογικές (Έπος-Δράμα, Έπος-Λυρική Ποίηση) δυάδες. Ωστόσο, παρά τον φορμαλιστικό και δομιστικό τους πυρήνα, οι αναγνώσεις του δεν απομακρύνονται από την παράδοση της ουμανιστικής κριτικής και αναδεικνύουν τα ευρύτερα γραμματολογικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα των κειμένων.

Σάββας ΚονταράτοςΟ «λόγος» του Δ. Ν. Μαρωνίτη για τη Μέση Εκπαίδευση

Σκιαγραφείται το πολυδιάστατο φάσμα συμπεριφορών, στάσεων και πα-ρεμβάσεων (προφορικών και γραπτών) του Δ. Ν. Μαρωνίτη, με τις οποίες συνέβαλε στην αναδιαμόρφωση της διδασκαλίας και γενικότερα της φιλο-λογικής παιδείας (κλασικής και νεοελληνικής) στη Μέση Εκπαίδευση. Δεί-χνεται, ακόμη, ότι οι σχεδιασμοί του διανοούμενου δασκάλου, τοποθετημέ-νοι πέρα από τον παιδαγωγισμό και τον ακαδημαϊσμό, εκφράστηκαν στο σχήμα του μαχητικού ουμανισμού με στόχο: τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση αφενός· τη σύζευξη του πολιτι-σμού και της παιδείας με την πολιτική αφετέρου. 

Βενετία ΑποστολίδουΗ συμβολή του Δ. Ν. Μαρωνίτη στη Νεοελληνική Φιλολογία 

Αρχαιογνωσία και νεογνωσίαΗ ανακοίνωση εστιάζει στο νεοελληνικό έργο του Μαρωνίτη και επιχειρεί να διερευνήσει τη σημασία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ο Μαρωνίτης δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης νεοελληνική λογοτεχνία, πήρε μέρος σε επιτροπές κρίσης του διδακτικού προσωπικού της ΝΕΦ, εισηγήθηκε διδακτορικές δια-τριβές της ΝΕΦ και γενικά αντιμετωπιζόταν ως «άτυπος» καθηγητής της. Διερευνώντας το ερώτημα τι νέο κόμισε στην ανάπτυξη της ΝΕΦ, η ανακοίνωση θα δείξει πώς ο Μαρωνίτης χρησιμοποίησε στις μελέτες του μεγάλη γκάμα μεθόδων και τρόπων που δεν αποσκοπούσαν ούτε στην επίδειξη αρχαιογνωσίας ούτε στην επιφανειακή «απόδειξη» της αξίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας μέσω μιας επισφαλούς συνέχειας. Ο Μαρωνίτης, με το παράδειγμά του, ανέτρεψε την έως τότε σχέση Αρχαίας Ελληνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Δημήτρης Κυρτάτας - «Οἷός εἰμι»: Αναγνώστης και αφηγητής 

Σχολιάζεται η συνάφεια που είχε το πάθος του Μαρωνίτη για την ανάγνωση και την αφήγηση με τον τρόπο ανάλυσης λογοτεχνικών κειμένων που εισηγήθηκε.

Άρης ΣτυλιανούΟ Μαρωνίτης ως φιλόσοφος διανοούμενος

Αναδεικνύεται η σχέση του Μαρωνίτη ως διανοουμένου με τη φιλοσοφία, τον φιλοσοφικό λόγο, τις φιλοσοφικές πρακτικές, και διερευνάται η οικουμενικότητα και η καθολικότητα της σκέψης του και της πρακτικής του: φιλολογικής, μεταφραστικής, πολιτικής.

Διονύσης Καψάλης - Ο δραστικός λόγος του Δ. Ν. Μαρωνίτη

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, κυρίως με την επιφυλλιδογραφία του στα χρόνια της δικτατορίας, άλλαξε ριζικά τον δοκιμιακό λόγο στη γλώσσα μας, τον προίκισε με νέες τονικότητες και τον κατέστησε ένα όργανο μεγάλης έκτασης και βάθους, ικανό να ανταποκριθεί σε πολλές και διαφορετικές εκφραστικές ανάγκες.

Γιάννης Παπαθεοδώρου«Δίσεχτα χρόνια»: νεοελληνική λογοτεχνία και ιστορική συνείδηση στο έργο του Δ. Ν. Μαρωνίτη

Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι «νεοελληνικές» μελέτες του Δ. Ν. Μαρωνίτη σχετίζονται με τη βιωμένη εμπειρία της δικτατορίας. Επιπλέον, αναδεικνύεται το ερμηνευτικό σχήμα του Μαρωνίτη, στο οποίο κυριαρχεί η σχέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ιστορική συνείδηση της εποχής.

 

Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1
Είσοδος ελεύθερη
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ