girl reading pile of books700

Προτάσεις βιβλίων για μικρά, μεγαλύτερα και αρκετά μεγάλα παιδιά, από τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς που φεύγει.

Της Ελένης Κορόβηλα

To 2016 εκδόθηκαν δεκάδες νέα βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών. Βιβλία που υπογράφονται από Έλληνες δημιουργούς όσο και μεταφρασμένα, που χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από καλαισθησία, καλοδουλεμένη γλώσσα, ευαισθησία στην επιλογή των θεμάτων αλλά και χιούμορ και τρυφερότητα στον τρόπο ανάπτυξής τους.

Από τα νήπια των 3 ετών ώς τους εφήβους, οι επιλογές είναι πολλές. Όπως συχνά επαναλαμβάνουμε, από την ηλικία των 15 και μετά ένας έφηβος μπορεί να διαβάσει τα πάντα ανάλογα με το τι είδους αναγνώστης είναι, δηλαδή τι είδους αναγνωστικές συνήθειες έχει αναπτύξει και ποιο είναι το νόημα που ο ίδιος ή η ίδια αποδίδει στη διαδικασία της ανάγνωσης.

Από την παραγωγή του 2016, επιλέξαμε και προτείνουμε βιβλία για πέντε ηλικιακές κατηγορίες με τα οποία (μεταξύ πολλών άλλων) τα παιδιά θα διαμορφώσουν την αναγνωστική τους ταυτότητα και, βεβαίως, μπορούν να έχουν όμορφες και χαλαρές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. 

Από 3 έως 6 ετών

kaleidoskopio carle hionizeiΣε αυτές τις γιορτές είτε Χιονίζει... (εκδ. Καλειδοσκόπιο) είτε όχι, από τις σελίδες του βιβλίου του Έρικ Καρλ θα ξεπηδήσουν πολύχρωμες νιφάδες που θα καθοδηγήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση των ζώων της φάρμας συντροφεύοντας τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της. Στον υπέροχο κόσμο του σπουδαίου καλλιτέχνη, στην δική του ευφάνταστη φάρμα, το παιχνίδι με τα χρώματα, τα σχήματα, τις έννοιες και τα νοήματα δεν σταματά ποτέ.

patakis idia gataΗ αναζήτηση του νοήματος είναι αδιάκοπη ακόμα κι όταν Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς). Στο βιβλίο του Αμερικανού εικονογράφου και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Μπρένταν Γουένζελ, όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, κυριαρχούν ζώα χρωματισμένα με όμορφα, δυναμικά χρώματα που κοιτάζουν κατάματα τους μικρούς αναγνώστες με τα μεγάλα εκφραστικά τους μάτια, μοιράζονται μαζί τους τις ίδιες απορίες και εξοικειώνονται με την έννοια της διαφορετικής οπτικής.

papadopoulos tigri kerrΤην διαφορετική οπτική τα παιδιά μαθαίνουν να την σέβονται κάνοντας φίλους και δοκιμάζοντας τις σχέσεις τους. Μια αναπάντεχη επίσκεψη, μια απρόσμενη γνωριμία γίνεται εφαλτήριο για νέες ανακαλύψεις και νέους φίλους, όπως στο βιβλίο της Τζούντιθ Κερ Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Στ. Παπαδόπουλος). Το κλασσικό παιδικό βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1968 με μια απλή αφήγηση και εξίσου καθαρό σχέδιο παρουσιάζει τον μυστηριώδη ξένο (την τίγρη) όχι ως απειλή αλλά ως αφορμή για νέες εμπειρίες.

aiora mikros gigantasΠεριπέτειες με το πιο ευτυχισμένο τέλος θα ζήσει και ο Μικρός γίγαντας (εκδ. Αιώρα, μτφρ. Άννα Μαθοπούλου) του Andrés Guerrero. Στο χωριό του είναι ο πιο μικρός γίγαντας κάτι που τον κάνει δυστυχισμένο. Φεύγοντας από αυτό, ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με εκείνον ενός άλλου πλάσματος που δεν είναι στα μέτρα του τόπου όπου ζει. Οι δυο τους θα ταιριάξουν και μαζί θα βρουν τον ιδανικό τόπο που τους χωρά κι όπου θα ζήσουν ευτυχισμένοι.

ikaros xylarakisΤον τόπο του αναζητά κι ο Ξυλαράκης της Τζούλια Ντόναλντσον (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς) ο οποίος έχοντας ξεμακρύνει από το σπίτι του μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες. Εικονογραφημένος από τον ταλαντούχο Γερμανό Άξελ Σέφλερ, ο Ξυλαράκης είναι μια περιπέτεια αναζήτησης κι επιστροφής στην οικογενειακή θαλπωρή.

martis alfons skandaliarisΣε μια ατυπική αλλά δεμένη κι αγαπημένη οικογένεια ζει ο μικρός από τη Σουηδία που τα μεγάλα του ξαδέλφια φωνάζουν Σκανταλιάρη Άλφονς! (εκδ. Μάρτης, μτφρ. Άννα Παπαφίκου). Ακόμη μια ιστορία με ήρωα τον χαριτωμένο και σοφό μέσα στην αφέλειά του Άλφονς γραμμένη από την Γκουνίλα Μπεργκστρόμ. Ο μικρός με τις σκανταλιές του θα πείσει τη γιαγιά και τα ξαδέλφια του ότι αξίζει να τον παίρνουν στα σοβαρά και να παίζουν μαζί του.

papadopoulos kalinyhtaΜετά το παιχνίδι, την εξερεύνηση, τις συνειδητοποιήσεις όμως έρχεται η ώρα που λέμε ένα μόνο πράγμα: Καληνύχτα, λέμε! (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς). Ο John Jory γράφει την βραβευμένη ιστορία του Αρκούδου που δεν βλέπει την ώρα να πάει για ύπνο κι ο Benji Davies την ζωγράφισε με εικόνες.

martis xenia paramythiaΤην ώρα της καληνύχτας ο καλύτερος σύντροφος είναι τα παραμύθια όπως τα τέσσερα παραμύθια, τα τρία από την πλούσια δεξαμενή της λαϊκής παράδοσης, το πρώτο από την Κίνα και τα δύο τελευταία από την Ιταλία και ενδιάμεσα μια επαναφήγηση ενός παραμυθιού του Γερμανού συγγραφέα Βίλχελμ Χάουφ, που συνθέτουν την πρόταση της Ξένιας Καλογεροπούλου για τα μικρά παιδιά. Παραμύθια με τη Ξένια (εκδ. Μάρτης) και σε καθένα από αυτά ο ήρωας ή η ηρωίδα αφού περάσει περιπέτειες και δοκιμασίες γνωρίζει κατά σειρά την αξία της πίστης στις δυνατότητες του καθενός, την kastaniotis paramythouαξία της ταπεινότητας, την αξία της γνώσης και την αξία της προσφοράς.

Η παραμυθού της Σελήνης (εκδ. Καστανιώτη) της Βάγιας Παπαποστόλου προσεγγίζει τρυφερά την αξία της προσπάθειας και της σωστής επιλογής, όπως και τη χαρά της προσφοράς και της ανταλλαγής, μέσα από την ιστορία μιας παράξενης γυναίκας που έχει πολλά να διηγηθεί. Με ποιο αντάλλαγμα; Η εικονογράφηση είναι του Νικόλα Ανδρικόπουλου.

 

Από 6 έως 9 ετών

metaixmio provataΈνα ιδιαίτερα ωφέλιμο κι εξόχως ενθαρρυντικό αξίωμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά, ήδη από αυτή την ηλικία των πρώτων χρόνων του σχολείου και άρα της αρχής των μεγάλων ευθυνών, συνοψίζεται στο «η ισχύς εν τη ενώση» που στον τίτλο της σύντομης ιστορίας του Δημήτρη Μπογδάνου γίνεται το σύνθημα Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα προβατάκι αναρωτιέται γιατί να τρέχουν φοβισμένοι κάθε φορά που νοιώθουν μια απειλή να πλησιάζει, και προτείνει να ενωθούν.

kedros miskaΚι αν τα πρόβατα είναι ικανά να ενωθούν, γάτες, σκύλοι, πελεκάνοι, θαλάσσιες χελώνες και κουνέλια έχουν όλα από μια ξεχωριστή ιστορία που η Κίρα Σίνου ανέλαβε να αποτυπώσει στη Δυναστεία των Μίσκα (εκδ. Κέδρος). Έξι ιστορίες συνύπαρξης με τα ζώα που τα παιδιά θα αγαπήσουν για την αμεσότητα, την τρυφερότητα και την ειλικρίνεια τους. Περίπου μια δεκαετία μετά τον θάνατό της, επανακυκλοφορούν ορισμένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της πολυγραφότατης Κίρας Σίνου.

kaleidoskopio izadoraΜια πάπια είναι ηρωίδα στο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιζαντόρα Ντακ (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Είναι η πάπια Ιζαντόρα που κινείται με χάρη στα βήματα της διάσημης Ισιδώρας Ντάνκαν που έλεγε ότι «Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δεν λέγεται, απ' την ανάγκη να γνωρίσεις το άγνωστο». Η εικονογράφηση είναι του Απόστολου Βέττα.

kedros stilton mezedakiΟ αγαπημένος Τζερόνιμο Στίλτον σε νέες περιπέτειες. Όποια ιστορία του δαιμόνιου ποντικού – ντετέκτιβ κι αν επιλέξουν να διαβάσουν τα παιδιά θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω. Θα γίνεις μεζεδάκι για τους δράκους! (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ελένη Τουλούπη) είναι ο τίτλος μιας ιστορίας που διαδραματίζεται στο Ποντικοφιόρδ όπου έχει σημάνει συναγερμός.

kedros agatha misteryΗ φινέτσα και η διαίσθηση της πανέξυπνης και διορατικής ντετέκτιβ Άγκαθα Μίστερι είναι τα όπλα της καθώς αναζητά Το σπαθί του βασιλιά της Σκοτίας (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ελένη Τουλούπη) στο βιβλίο της σειράς του Σερ Στιβ Στίβενσον. Ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Σκοτία, ένα πολύτιμο κειμήλιο, αρχαίοι μύθοι και φαντάσματα που ξυπνούν για να περιβάλλουν με μυστήριο την εξαφάνιση του κειμηλίου. Μια νέα σειρά που τα παιδιά θα αγαπήσουν για την ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της Άγκαθα που γίνεται αχτύπητο δίδυμο με τον ξάδελφό της Λάρι Μίστερι.

metaixmio varonosΔυναμική, σβέλτη στις κινήσεις και το μυαλό είναι και η Μίλι, η ηρωίδα του Γίργκεν Μπανσέρους θα κάνει τα πάντα στην περιπέτεια που ζει ως σωματοφύλακας ενός βαρόνου που θα πέσει θύμα απαγωγής. Ο εξαφανισμένος βαρόνος (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) είναι μια περιπέτεια με ρυθμό, μυστήριο και γρίφους για δυνατούς λύτες.

kastaniotis papatheodorou fritzΜε αφορμή ένα «αβγόδεντρο» από τη Γερμανία, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου έγραψε μια ιστορία όπου πρωταγωνιστούν Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας (εκδ. Καστανιώτη). Ένα ονειρικό σκηνικό δημιουργείται σε έναν μαγικό κήπο γύρω από ένα δέντρο που είναι στολισμένο με χιλιάδες αβγά. Ένα από αυτά θα ξεφύγει και τότε θα αρχίσει η περιπέτεια της αναζήτησης της ευτυχίας. Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

kedros mikro fantasmaΤο μικρό φάντασμα (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου) του σπουδαίου Γερμανού παραμυθά Ότφριντ Πρόισλερ ζούσε πάνω από 400 χρόνια στο κάστρο της Κουκουβαγιότρυπας. Ήταν ένα άκακο, σκανταλιάρικο μικρό φάντασμα. Κάθε νύχτα, τα μεσάνυχτα ακριβώς, ξυπνούσε και ξεκινούσε τη βόλτα του, έπαιζε και διασκέδαζε και έκανε παρέα με τον μπούφο Πούφο. Κι ύστερα, πολύ πριν ξημερώσει, επέστρεφε στο μπαούλο του και ξανακοιμόταν. Ώσπου μια μέρα αποφάσισε να δει πώς είναι ο κόσμος τη μέρα!

livanis hilakrivi lamiaΗ χιλιάκριβη και η Λάμια (εκδ. Λιβάνη) του Αριστείδη Δάγλα σε εικονογράφηση Κώστα Φραγκιαδάκη είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι που έρχεται από μια άλλη εποχή. Θεματολογικά αλλά και από άποψη της τεχνοτροπίας, τα σημερινά παιδιά μεταφέρονται στο σύμπαν του παραμυθιού όπου πέπλο ομίχλης καλύπτει το φεγγαρόφωτο, στριγκές και υποχθόνιες φωνές τρομάζουν τη Χιλιάκριβη, το κακό καραδοκεί, η μαυροφορεμένη γερόντισσα δεν προμηνύει τίποτα καλό και η Λάμια τυλίγει με τις υποχθόνιες δυνάμεις της το στοιχειωμένο σπίτι.

metaixmio grimmΣτο Ζώα άγρια και ήμερα (εκδ. Μεταίχμιο), τα παιδιά θα συναντήσουν όλους τους αγαπημένους τόπους, τους αγαπημένους ήρωες ενός κόσμου όπου ζώα άγρια και ήμερα παίρνουν τον λόγο και δίνουν λύση σε αγωνίες και ερωτήματα με τρόπο ευφάνταστο και τρυφερό. Πέντε από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ συγκεντρωμένα σε έναν τόμο: Οι μουζικάντηδες της Βρέμης, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η μικρή χηνοβοσκός, Η Χιονούλα κι η Ροδούλα και Ο βασιλιάς βάτραχος, διασκευασμένα από τον Κώστα Πούλο.ikaros karyothrafstis

Αναλλοίωτη είναι και η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) του E.T.A. Hoffmann σε εξαιρετική εικονογράφηση της Valeria Docampo. Για όλα τα παιδιά που περιμένουν το θαύμα κάθε μέρα του χρόνου.

nomiki to spitiΓια τα παιδιά που σε όλα τους αξίζει ένα θαύμα αφηγείται ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μια ιστορία που εξηγεί την κατάσταση των αστέγων μιλώντας για Το σπίτι το δικό μας (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη). Μέσα από ρεαλιστικούς διαλόγους τίθενται όλα τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται στα παιδιά. Στο βιβλίο δίνονται απλές εξηγήσεις για τα δικαιώματα και τον σεβασμό σε αυτά οι οποίες συμβάλουν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών απέναντι στα προβλήματα που ορισμένοι συνομίλικοί τους αντιμετωπίζουν.

patakis agori me valitsaΠροβλήματα που για κάποια παιδιά μπορεί να έχουν ως μόνη λύση να εγκαταλείψουν το σπίτι τους είτε με τις οικογένειές τους είτε ακόμη και μόνα. Το αγόρι με τη βαλίτσα (εκδ. Πατάκη) είναι μια διασκευή του θεατρικού έργου του Μάικ Κένι από την Ξένια Καλογεροπούλου. Το αγόρι ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Όμως φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, ο μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.

 

Από 9 έως 12 ετών

Διαβάζοντας ιστορίες συνηθισμένων παιδιών που τους συμβαίνουν τα πιο ασυνήθιστα πράγματα ή εντελώς ασυνήθιστων παιδιών που παρά τα όσα εκ πρώτης μπορεί να συμπεράνει κανείς τους συμβαίνουν τα εντελώς αναμενόμενα, προσφέρεται στα παιδιά η ευκαιρία να προσεγγίσουν την ίδια ανθρώπινη συνθήκη εξετάζοντας τις δυο όψεις της.

kedros praktoreioΗ ανομολόγητη (ή και κρυφά ομολογημένη) επιθυμία πολλών παιδιών να είχαν άλλους γονείς, καλύτερους, με περισσότερη κατανόηση, να είναι πάντα ξεκούραστοι και διαθέσιμοι, τέλειους, με μια λέξη, γίνεται αληθινή αποστολή για τον Μπάρι, τον ήρωα του Βρετανού David Baddiel στο βιβλίο του Πρακτορείο γονιών - Διάλεξε τους τέλειους γονείς (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου). Ο Μπάρι θα ανακαλύψει ότι μπορεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα για να καταλάβει τελικά πως ίσως εξαρχής να είχε το «τέλειο πακέτο».

metaixmio sybanΤο τέλειο πακέτο είχε και η Δάφνη, η ηρωίδα της Λίνας Σωτηροπούλου, αλλά χρειάστηκε να μάθει πρώτα ότι Όταν το σύμπαν συνωμοτεί (εκδ. Μεταίχμιο) πολλά μπορούν να συμβούν. Μια μαμά που θέλει να δει την κόρη της να διακρίνεται και να λάμπει, μια κόρη που θέλει να μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές κι ένας αναπάντεχος σύντροφος που θα της δώσει τη μικρή, ανεπαίσθητη ώθηση που χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή σε μια αισιόδοξη ιστορία για τις σχέσεις παιδιών – γονιών, και ειδικότερα για τις φλογερές και γεμάτες διαφωνίες σχέσεις των μαμάδων με τις κόρες τους.kedros tserolas doukouzouri

Σπάνια μυθικά πλάσματα έχει να αντιμετωπίσει ο ριψοκίνδυνος Διονύσης Δελής καθώς βρίσκεται Στα ίχνη του ντουκουζούρι (εκδ. Κέδρος). Ο Πάνος Τσερόλας δημιούργησε έναν ήρωα ικανό να αντιμετωπίσει καταστροφικούς βομβαρδισμούς, να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές κι όλα αυτά στο όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον του μακρινού Αστραμπανιμπάντ. Η αποστολή για τον ίδιο και την ομάδα του εξελίσσεται σε μια περιπέτεια δράσης, γεμάτη απρόοπτα, αλλά ξέχειλη από αισιοδοξία και ζωντάνια.

kalentis nilou afrikiΤην επίσης αισιόδοξη ιστορία της Νίλου, της πελαργίνας, αφηγείται ο Γκουίντο Κόντι στις Όμορφες μέρες της Νίλου στην Αφρική (εκδ. Καλέντης, μτφρ. Δήμητρα Δότση). Το ταξίδι στην μαγευτική γη της Αφρικής είναι γεμάτο περιπέτειες και απρόοπτα αλλά αυτή τη φορά δεν είναι μοναχικό. Μαζί με τους συντρόφους της στο ταξίδι θα έχουν συναντήσεις μέσα από τις οποίες θα γίνουν πιο σοφοί και θα ανακαλύψουν πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει υπομονή, ανεκτικότητα, μα πάνω απ' όλα τι σημαίνει αγάπη.

patakis papoutsia fteraΠιο κοντά στο θαύμα της αγάπης φαίνεται πως μπορεί να φτάσει κανείς αν φορά Παπούτσια με φτερά (εκδ. Πατάκη). Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται την ιστορία της μικρής Ρόζας που ζει με τον ψαρά πατέρα της ο οποίος στα κρυφά γράφει ποιήματα. Η μικρή θα κυνηγήσει το όνειρο στη χώρα της Ουτοπίας συντροφιά με έναν μονόφθαλμο γάτο και πολλά εκπληκτικά πράγματα θα συμβούν. 

kedros miaΚάποιον να την σώσει αναζητά και η Μία, το αόρατο κορίτσι (εκδ. Κέδρος) της Δέσποινας Μάντζαρη. Η Μία ζει στα μπλε προάστια της πολύχρωμης πόλης Μηδέν. Αν ήταν και η ίδια μπλε, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το δέρμα της όμως είναι διάφανο σαν μια σταγόνα νερό. Τα παιδιά στο σχολείο την κοροϊδεύουν, και πολλές φορές εύχεται να ήταν πράγματι αόρατη, όπως την αποκαλούν.

 

Από 12 ετών και πάνω

patakis yperohos kosmosΠλέοντας πια στα αχαρτογράφητα νερά της εφηβικής ηλικίας τα ζητήματα είτε τίθενται επιτακτικά είτε επικρατεί αδράνεια. Ο Υπέροχος κόσμος (εκδ. Πατάκη) του Φίλιππου Μανδηλαρά συστήνεται ως ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα όπου με αφορμή ένα πάρτι που είναι άγνωστο αν θα γίνει καν μια ομάδα εφήβων συγκρούεται, φιλοσοφεί, ερωτεύεται κι ονειρεύεται. Το «εγώ» των ηρώων είναι μεγάλο αλλά καταφέρνει να υποχωρήσει μπροστά στο «εμείς».

papadopoulos ogkiΤο «εμείς» είναι το ζητούμενο και στο βιβλίο Ο Όγκι κι εγώ (εκδ. Παπαδόπουλος, μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο) όπου η R. J. Palacio επαναφέρει τον ήρωα του Θαύματος, Όγκι Πούλμαν, ένα παιδί με ασυνήθιστο πρόσωπο καθώς έχει γεννηθεί με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, το οποίο παλεύει να κάνει βήματα στον «έξω κόσμο» κι εκεί οι προκλήσεις είναι πολλές όχι μόνον για τον ίδιο αλλά και για όσους τον συναναστρέφονται. Μέσα από τις ιστορίες τριών άλλων παιδιών που έχουν σχέσεις με τον Όγκι τίθεται το θέμα της επιλογής του να είσαι καλός με ουσιαστικό τρόπο.

patakis magikes istoriesΟ Φίλιππος Μανδηλαράς εμπνέεται από την ελληνική παράδοση σημειώνοντας στις Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης (εκδ. Πατάκη) ότι είναι ιστορίες Νεοελληνικής μυθολογίας. Σε δεκαπέντε ιστορίες μπλέκονται στοιχειά, λάμιες, γίγαντες και δράκοι που γεννιούνται kedros athanasiadisαπό τα σπλάχνα της γης και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους που ζούσαν σ' αυτό τον τόπο εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ένας γάτος δεν λείπει ούτε από τον Λευκό αξιωματικό (εκδ. Κέδρος) του Κυριάκου Αθανασιάδη που συστήνει στα παιδιά τον Πασχάλη, ένα αγόρι το οποίο περιγράφει τη ζωή του ως απόλυτα φυσιολογική, αν όχι και βαρετή, και που συνήθως βρίσκει νόημα σε μικρές παραξενιές κάνοντας ορισμένους να τον θεωρούν αλλόκοτο. Αναμιγνύοντας το στοιχείο του φανταστικού με έναν ομιλούντα γάτο, τον Μεφίστο, θα κληθεί να κάνει τίποτα λιγότερο από το απόλυτο ανδραγάθημα: Να σώσει τη Γη. Δράση από το δωμάτιο ενός αγοριού που υπόσχεται και συνέχεια.

 

Από 15 ετών και πάνω

patakis fotina meriΑναζητώντας το φως οι έφηβοι δοκιμάζουν τα όριά τους και των γύρω τους.Όλα τα φωτεινά μέρη (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Θέμελης Γλυνάτσης) αναζητούν και οι ήρωες της Τζέννιφερ Νίβεν. Ο Θίοντορ Φιντς έχει εμμονή με τον θάνατο. Κάθε μέρα σκέφτεται πώς θα μπορούσε να πεθάνει, αλλά κάθε μέρα ψάχνει και κάτι να τον κρατήσει ζωντανό και ξύπνιο. Η Βάιολετ Μάρκυ ζει για το μέλλον, μετρώντας τις μέρες μέχρι να αποφοιτήσει από το σχολείο, όταν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη μικρή πόλη της, αλλά και να ξεπεράσει τη μεγάλη θλίψη της για τον θάνατο της αδερφής της. Τα παιδιά θα συναντηθούν στο χείλος του γκρεμού και θα σώσουν ο ένας τον άλλο.

kedros zhtima zoisΈνα ζήτημα ζωής και θανάτου (εκδ. Κέδρος) τίθεται και για τους ήρωες της Δέσποινας Μάντζαρη. Ο Μπίλι ζει στο στοιχειωμένο Κάστρο του Μπλούχερβαλ παρέα με τρία φαντάσματα: το Βαρόνο, τη Ρίτα και τον Αντουάν. Παρ' όλα αυτά, βαριέται. Χωρίς να το καταλάβει, ο Μπίλι θα παρασυρθεί σε μια περιπέτεια με ζόμπι, μάγους, μεθυσμένους δράκους, αλχημιστές, χρυσοπράσινους εφιάλτες, γοητευτικές μαθητευόμενες μάγισσες, απεργούς βαρκάρηδες, τροπικές παραλίες, ιπτάμενα κατσίκια, αρχαία ξόρκια, κύκλωπες μπάτλερ, ζωηρούς συνταξιούχους του Κάτω Κόσμου, ένα σκυλάκι με πενήντα κεφάλια που κυνηγάνε την ουρά του, το κερασάκι στην τούρτα, και πολλά ακόμη.

metaixmio atsalokardosΣε έναν φανταστικό κόσμο όπου κυριαρχεί ο φόβος κυβερνά ο άτρωτος τύραννος Ατσαλόκαρδος (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης). Ο Brandon Sanderson γράφει για μια ιστορία για το καλό που αντιστέκεται στον όλεθρο που έφερε η απόδοση υπεράνθρωπων δυνάμεων σε μια ομάδα απλών ανθρώπων οι οποίοι μετατράπηκαν σε αδίστακτα άτομα με πάθος για την εξουσία. Ένας νεαρός, ο Ντέιβιντ, θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για τα δεινά και να κάνει τον Ατσαλόκαρδο να ματώσει, σε τούτο το πρώτο βιβλίο της πολλά υποσχόμενης σειράς.

metaixmio gkanas odysseiaΤέλος, η ιστορία των ιστοριών, η Ομήρου Οδύσσεια (εκδ. Μεταίχμιο) γίνεται από την πένα του Μιχάλη Γκανά ένα άλλο βιβλίο. Ο ποιητής και στιχουργός δεν επαναγηφείται την Οδύσσεια αλλά γράφει ένα έργο έμμετρο πατώντας πάνω σε καλοστρωμένο έδαφος όπου πάνω του τοποθέτησε τα υλικά της παράδοσης και τις ποικίλες διαστρωμματώσεις της ελληνικής γλώσσας μέσα στο χρόνο. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Γρίβα.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 βιβλία για τα πρωτάκια

20 βιβλία για τα πρωτάκια

Eικονογραφημένα βιβλία για μικρούς μαθητές προνηπίου, νηπιαγωγείου και α' δημοτικού για να συντροφεύουν τα απογεύματα αλλά και την ώρα της καληνύχτας.

Επιλογή: Ελένη Κορόβηλα

Το χαρακτηριστικό της ηλικιακής ομάδας 3...

35 + 1 καλά βιβλία για παιδιά κι εφήβους

35 + 1 καλά βιβλία για παιδιά κι εφήβους

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, επιλέξαμε και προτείνουμε για τα παιδιά όλων των ηλικιών ορισμένα από τα καλύτερα βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής (β’ εξάμηνο 2015 και α’ τρίμηνο 2016). Οι προτάσεις μας συμπληρώνονται και από λίγους τίτλους για...

Μικρά χριστουγεννιάτικα και γιορτινά βιβλία για τα παιδιά

Μικρά χριστουγεννιάτικα και γιορτινά βιβλία για τα παιδιά

Για το τέλος της χρονιάς ξεχωρίσαμε από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή βιβλία για μικρά παιδιά που είτε με χριστουγεννιάτικες ιστορίες είτε με ιστορίες που είναι στο πνεύμα της ημερών πρεσβεύουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Σας τα προτείνουμε.

Της Ελένη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Και τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν με το Women's prize 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό. Κεντρική εικόνα: αριστερά η Naomi Klein και δεξιά η V.V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο –  Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο – Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη 2024 για βιβλία που εκδόθηκαν το 2023. Η τελετή απονομής, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μουσείο Μπενάκη. 

Επιμέλεια: Book Press

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στη ...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λουξεμβουργιανής συγγραφέως Ναταλί Ρονβό [Nathalie Ronvaux] «Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» (μτφρ. Χάρης Παπαϊωάννου), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ