mousseio

Ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, από τo Εθνικό Θέατρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ως το τιμώμενο μουσείο λόγω της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), στο πλαίσιο αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων, το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο την θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού (φωτογραφία), από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 Η απαγγελία του ομηρικού έπους υπό τους ήχους μουσικής στην «καρδιά» του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες, και τα 11.000 εκθέματα, θα «παντρέψει» με τον καλύτερο και συγκινητικότερο ίσως τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Την απαγγελία των ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου θα διακόψει μόνο η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18.00-20.30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, που θα περιλαμβάνει ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Σημειώνεται πως η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συνεργειών της πρώτης κρατικής σκηνής και με άλλα σημαντικά μουσεία της χώρας.

Οι γυναίκες ηθοποιοί που θα απαγγείλουν τις ραψωδίες με σειρά εμφάνισης είναι οι εξής:

Φένια Παπαδόδημα, Εύα Κοταμανίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Όλια Λαζαρίδου, Ρένη Πιττακή,

Κάτια Δανδουλάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Άννα Μάσχα, Μαρία Σαββίδου, Ρούλα Πατεράκη, Μαρία Σκουλά, Μπέτυ Αρβανίτη, Λυδία Κονιόρδου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κοκκίδου, Δέσποινα Κούρτη, Αθηνά Μαξίμου, Αγλαΐα Παππά, Θέμις Μπαζάκα, Πέμη Ζούνη, Παρθενόπη Μπουζούρη.

Μαζί τους θα συνεργαστούν και οι εξής άνδρες ηθοποιοί:

Θανάσης Παπαγεωργίου, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Βασαρδάνης, Άρης Τρουπάκης, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Σίμος Κακάλας, Νέστορας Κοψιδάς, κ.α.

Πληροφορίες για τύπο: 210.5288164, 210.5288111

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία βιβλία από Βαλκάνιους συγγραφείς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, ένα για εφήβους και μια συλλογή διηγημάτων. Εικόνα: Από την...

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Στη βραχεία λίστα για το Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου (Women's Prize for non fiction) 2026 είναι, μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Μπούκερ Αρουντάτι Ρόι (Arundhati Roy). 

Επιμέλεια: Book Press

Η μυθιστοριογράφος κ...

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» 2025: Τα βιβλία που ξεχώρισαν και οι συγγραφείς τους

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» 2025: Τα βιβλία που ξεχώρισαν και οι συγγραφείς τους

Το διαδικτυακό περιοδικό λόγου και τέχνης Χάρτης συνεχίζει για πέμπτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. ©freepik

Επιμέλεια: Book Press

Η διάκριση των ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

Για το βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Ι. Θεοδωρακέα «Η αφήγηση της φιλοσοφίας. Μια κοινωνική ιστορία τής δυτικής σκέψης – τόμος Α΄:  Αρχαία φιλοσοφία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ