1 ANGELOS TZORTZINIS700

Σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα στο Παρίσι, με άξονα τη διαπολιτισμικότητα και τίτλο «Café de jour», με αφορμή διήγημα του Δημήτρη Νόλλα.

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Στόχος της δράσης είναι ο αναστοχασμός της έννοιας του vivre-ensemble και η διερεύνηση της επιρροής μίας τραυματικής εμπειρίας όπως αυτή του Νοεμβρίου του 2015 στη καθημερινότητα και τον ψυχισμό των κατοίκων μιας πόλης. Αφορμή στάθηκε το διήγημα του διακεκριμένου συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, «Διάλογοι σε φωτεινό καφενείο», το οποίο κυκλοφορεί σε τρίγλωσση έκδοση (Γαλλικά, Αραβικά, Ελληνικά) εκτός εμπορίου από τις εκδόσεις Ίκαρος. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στο Art Studio K και στη Galerie Basia Embiricos και θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων. Θα ξεκινήσει με ένα βιωματικό εργαστήριο και θα συνεχιστεί με ομιλίες και debate σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων σχετικά με τις δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον πολυ-πολιτισμικό χαρακτήρα των Παρισινών καφενείων και συμμετέχοντες διακεκριμένους Ευρωπαίους φωτογράφους, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία του Έλληνα μουσικού Theodore.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Παρισιού με τίτλο “La Nuit de Débats”. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου, ύστερα από ιδιωτική πρωτοβουλία της New Wrinkle.

H εκδήλωση «Café de Jour» τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Unesco (International Decade for the Rapprochement of Cultures 2013-2022), καθώς και του Αν. Υπουργού Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,, κ. Νίκου Ξυδάκη.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων | Σάββατο 2 Απριλίου 2016:

Βιωματικό Εργαστήριο 
Τίτλος: ‘Μετανάστευση: Στοχαζομενοι το μέλλον της αρμονικής συνύπαρξης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης’
Τόπος: Galerie Basia Embiricos * | Ωρα: 11:00 – 14:00
Εισηγητές:
Jacques Plouin (Εμπειρογνώμων Στρατηγικού Σχεδιασμού & Foresight)
Ιριάννα Λιανάκη Δεδούλη (Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Foresight)
Περιορισμένη συμμετοχή.
Ανάγνωση 
Tόπος: ArtstudioK* | Ωρα: 18:00 – 18:10
Ανάγνωση του διηγήματος του Δ. Νόλλα, «Διάλογοι σε Φωτεινό Καφενείο», Εκδόσεις Ίκαρος, 2016 (Γαλλικά, Ελληνικά, Αραβικά) από τη Δάφνη Πατακιά (Ηθοποιός) 

 

Ομιλίες | Ανοιχτή Συζήτηση

Α’ μέρος| ‘Συνυπάρχοντας αρμονικά στη σύγχρονη εποχή’ 
Tόπος: ArtstudioK* | Ωρα: 18:15 – 19:30
• ‘Για μία ποιητική της συνύπαρξης’, Γιώργος Βέης (Πρέσβης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, Ποιητής)
‘Να συνυπάρξουμε αρμονικά στο σύμπαν’, Σταύρος Κατσανέβας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris-Diderot, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροσωματιδίων και Κοσμολογίας)
• ‘Συν-υπάρχειν: Ενας εννοιολογικός και πολιτικός μαίανδρος’, Κατερίνα Στενού, (Εμπειρογνώμων, πρ. Διευθύντρια της UNESCO για θέματα πολιτιστικής πολιτικής και διαπολιτισμικού διαλόγου)
• ‘Το σοκ της δημιουργικότητας’, Marc Cheb Sun (Διευθυντής της περιοδικής έκ-δοσης D'ailleurs et d'ici, éd. Philippe Rey)
‘Παριζιάνικα καφενεία και η κουλτούρα της πόλης’, Emmanuelle Lallement (Εθνολόγος)

 

Β’ μέρος| ‘Συνυπάρχοντας αρμονικά στη ψηφιακή εποχή

Tόπος: ArtstudioK* | Ώρα:19.45 – 20.30
Valérie Jeanne-Perrier (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης)
Asma Azizi (Διδάκτωρ Πληροφορικής καi Επικοινωνίας)
Sylvain Lapoix (Δημοσιογράφος, δημιουργός του hashtag #porteouverte)
Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας
Tόπος: ArtstudioK* | Ωρα: 21:00 – 21:30
«...τα καφενεία παντού στον κόσμο, αλλά κυρίως στη Γαλλία, είναι η μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής αγοράς».

 

1 MELISSA DAVID 400Με αφορμή το διήγημα του Δημήτρη Νόλλα «Διάλογοι σε φωτεινό καφενείο» (Εκδόσεις Ίκαρος, Τρίγλωσση Έκδοση –Ελληνικά, Γαλλικά, Αραβικά, 2016), οι φωτογράφοι καλούνται να αποτυπώσουν τον κόσμο των café, με την ευρύτερη έννοιά τους –όχι μόνον ως χώρων χρηστικής αξίας, αλλά και ως χώρων συμβολικής σημασίας· χώρων όπου συναντώνται και συνδιαλέγονται διανοούμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, δίνοντας έτσι διαπολιτισμική διάσταση στα café.
Στην έκθεση θα συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι φωτογράφοι:
Άγγελος Τζωρτζίνης | Yan Morvan | Nίκος Αλιάγας
Mélissa David | Romain Estebanr | Ειρήνη Βουρλούμη
Eric Fayolle | Παύλος Φυσάκης | Τάκης Σπυρόπουλος
Τατιάνα Καραπαναγιώτη | Sheppard Pepper | Carole Bellaiche 
 
Συναυλία 
Tόπος: ArtstudioK* | Ωρα: 21:30 – 22:30 
Theodore(μουσικός, περφόρμερ) 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.cafedejour.eu | Επικοινωνία: info@new-wrinkle.org | 6948804086 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γιάννης Γρηγοράκης (1950-2026) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ