lamprakis690

Στις 27 Μαΐου 1963 κατέληξε στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση το βράδυ της 22ας Μαΐου καθώς έβγαινε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ όπου είχε διοργανωθεί εκδήλωση της «Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη».

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Η επίθεση που είχε σαν στόχο τον ειρηνιστή βουλευτή, παρουσιάστηκε από την αστυνομία σαν «τροχαίο ατύχημα». Ο Λαμπράκης δέχθηκε επίθεση από τρίκυκλο, το οποίο οδηγούσε ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης και επέβαινε ο επίσης παρακρατικός Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Πάνω από 50 χρόνια μετά, τα βιβλία που φωτίζουν την υπόθεση Λαμπράκη που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και συγκλόνισε την Ελλάδα δεν είναι τόσα πολλά όσα θα φανταζόταν ίσως κανείς. Κορυφαίο κι αξεπέραστο ανάγνωσμα για να εισαχθεί κανείς στο πνεύμα της ταραγμένης εποχής παραμένει το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. 

«Η πολιτική δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη έγινε την ώρα που βάδιζε σχεδόν μόνος -τον συνόδευαν ελάχιστοι «Φίλοι της Ειρήνης»- σ' ένα χώρο όπου βρίσκονταν εκατοντάδες παρακρατικοί, 180 άντρες της χωροφυλακής, όλη η τοπική ηγεσία του σώματος: από το στρατηγό Μήτσου μέχρι το διευθυντή της αστυνομίας Ευθύμιο Καμουτσή και τον υποδιευθυντή Μιχ. Διαμαντόπουλο και από το διοικητή Εθνικής Ασφαλείας ταγματάρχη Κωνσταντίνο Δόλκα μέχρι τους υπομοιράρχους Εμμ. Καπελώνη και Δημήτριο Κατσούλη -από τα μεγάλα ονόματα της υπόθεσης Λαμπράκη.

Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε -και ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ- ποιοι άλλοι ήταν εκεί από αυτούς που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στη δολοφονία και ποιοι δούλευαν για ποιον εκείνη την άγρια νύχτα στη Θεσσαλονίκη», γράφει στο βιβλίο του «Πολιτική Δολοφονία: Υπόθεση Λαμπράκη» (Ποντίκι, 1995, εξαντλημένο) ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου.

Το μυθιστόρημα που δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα

Αν πρέπει όμως κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο για την πολιτική δολοφονία που σημάδεψε την ταραγμένη δεκαετία του '60 αυτό είναι το "non fiction novel" μυθιστόρημα Ζ του Βασίλη Βασιλικού.

vassilikos-zΛίγο καιρό μετά τα γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα και προκάλεσαν αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις, ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε εν θερμώ το «Ζ», ένα βιβλίο που έγινε σύμβολο για τον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας και αποτελεί σταθμό για τη μεταπολεμική πεζογραφία. Συνδυάζοντας επίσημα ντοκουμέντα, στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας και μυθιστορηματική πλοκή ο Βασίλης Βασιλικός συνέθεσε το μυθιστόρημα μιας τραγικής στιγμής για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ο ίδιος υποβάθμιζε τη λογοτεχνικότητα του βιβλίου που όπως έχει πει «από όταν γράφτηκε η πρώτη φράση, το βιβλίο γράφτηκε σε 21 μέρες».

Το Ζ κυκλοφόρησε το 1966 από τις εκδόσεις Θεμέλιο με την επεξήγηση «Το φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος». Επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το 2011. Ο Βασιλικός εξηγεί: «Είναι κάτι ανάλογο με το χαρακτηρισμό -μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα- "non fiction novel" που λανσάρισε στο "Εν Ψυχρώ" ο Τρούμαν Καπότε. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει να 'ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το Ζ υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας». Τρία χρόνια αργότερα ο Κώστας Γαβράς θα γυρίσει την ταινία Ζ, βασισμένη στο βιβλίο του Βασιλικού με πρωταγωνιστή τον Υβ Μοντάν (στο ρόλο του άτεγκτου ανακριτή, που δεν ήταν άλλος από τον Σαρτζετάκη). Η ταινία περιλαβάνεται στην ειδική συλλεκτική έκδοση του 2011.

Το υλικό που αποτέλεσε τη βάση για το μυθιστόρημα

voultepsis-exofyllo1Λϊγους μήνες πριν την έκδοση του Ζ, κυκλοφορεί το βιβλίο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Αυγή Γιάννη Βούλτεψη «Υπόθεση Λαμπράκη, Η μάχη: Θεσσαλονίκη 1963». Ο Βούλτεψης, μαζί με τους δημοσιογράφους Γιώργο Ρωμαίο (δημοσιογράφος τότε της εφημερίδας Το Βήμα) και Γιώργο Μπέρτσο (της εφημερίδας Ελευθερία), είχε αποκαλύψει το σχέδιο δολοφονίας του Λαμπράκη και είχε ξεσκεπάσει την οργάνωση των παρακρατικών «Καρφίτσα». Το βιβλίο δεν θα έχει την ίδια τύχη με αυτό του Βασιλικού. Αν και το υλικό του, όπως είχε συνταχθεί από τον Βούλτεψη ως προϊόν της δημοσιογραφικής έρευνας σε συνδυασμό με την εκτενέστατη δικογραφία, αποτελούσε το «Κοράνι» όπως το αποκαλούσαν οι παράγοντες της δίκης για την υπόθεση Λαμπράκη, «αποκηρύχθηκε» από την ΕΔΑ ενώ λίγους μήνες αργότερα αποσύρθηκε από τη χούντα και πολτοποιήθηκε. Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε το 1998 από τις εκδόσεις Αλκυών μαζί με τον δεύτερο τόμο που περιέχει τα συμπεράσματα του συγγραφέα από τη δίκη: «Υπόθεση Λαμπράκη, 1963-1967: Η πορεία, η δίκη, η καταγωγή, η προβοκάτσια». Ο Γιάννης Βούλτεψης έχει πει πως ο Βασιλικός είχε κι εκείνος παραλάβει ένα αντίτυπο του λεγόμενου «Κορανίου». 

Και άλλα πέντε βιβλία για τον Λαμπράκη και την ταραγμένη δεκαετία του '60

trigazis-exofylloΣτην επέτειο των 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη κυκλοφόρησε το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη Ο Λαμπράκης και το κίνημα ειρήνης (Ταξιδευτής, 2013). Ο συγγραφέας αποπειράται να συστήσει στους αναγνώστες τον Λαμπράκη από το ξεκίνημα της ζωής του, στο χωριό Κερασίστα της Αρκαδίας, στις σπουδές της Ιατρικής και τη ζωή στον Πειραιά όπου το 1961 εξελέγη βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. Ο Λαμπράκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στο βιβλίο που είναι αφιερωμένο στο κίνημα Ειρήνης εκείνης της περιόδου ο Λαμπράκης ουσιαστικά αυτοβιογραφείται μέσα από εκτενή αποσπάσματα των προσωπικών του ημερολογίων.

petridis-exofyllo2Στο βιβλίο του Υπόθεση Λαμπράκη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Προσκήνιο το 1995, ο καθηγητής πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας Παύλος Β. Πετρίδης (1947-2000), είχε συγκεντρώσει όλο το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης, την εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο εφετών και τα πρακτικά της δίκης που έγινε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης. Ένα βιβλίο εργαλείο για όποιον θέλει να αναβιώσει μέσα από τα δικαστικά έγγραφα το κλίμα της εποχής. 

trigazis-arvaniti-exofylloΚυκλοφορεί επίσης, το βιβλίο Παρασύνθημα Λαμπράκης (Τυπωθήτω, 2003) των Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου και Πάνου Τριγάζη. Ένα βιβλίο που έχει ως θέμα τον Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης Λαμπράκη και το ειρηνευτικό κίνημα στην Ελλάδα.

papaioannou-ignatiou-exofylloΜια ανασύνθεση της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου που σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση των ανακτόρων με τον Καραμανλή έκαναν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Κώστας Παπαϊωάννου στο βιβλίο τους Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τη χώρα; (Λιβάνης, 2014). Η δημοσιογραφική έρευνα στα Αρχεία των ΗΠΑ έφερε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, μια σειρά αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία φωτίζουν τα γεγονότα: πώς τα είδαν τότε οι Αμερικανοί, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις τους, τι τους εξέπληξε, τι τους τρόμαξε - ενώ επιχειρούν να δώσουν μια απάντηση γιατί όλα αυτά μας ενδιαφέρουν σήμερα. 

kouzinopoulos-exofylloΤέλος, με τα μεγάλα πολιτικά εγκλήματα που οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της, και με το γεγονός πως τα περισσότερα εξ αυτών ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί τους δε βρέθηκαν ποτέ, ασχολείται ο Σπύρος Κουζινόπουλος στο βιβλίο του Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες (Ιανός, 2013). 

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α', ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Χαλκίδης, ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Στο βιβλίο παρουσιάζει στοιχεία, μαρτυρίες αλλά και αδημοσίευτες φωτογραφίες.  

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εσπερίδα για τον ποιητή και φιλόλογο Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο Σπίτι της Κύπρου

Εσπερίδα για τον ποιητή και φιλόλογο Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμά τον ποιητή, βιβλιογράφο, μελετητή της λογοτεχνίας, Δημήτρη Δασκαλόπουλο σε εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, ώρα 17:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Φωτογραφία © Ειρήνη Σαββ...

30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Βραβεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – Βραβεύτηκε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στον αναγεννημένο χώρο της οικίας Μποδοσάκη, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του ΕΙΠ (1992-2022). Κεντρική εικόνα: Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, προ...

«Δεν έχει νόημα να γράφεις χωρίς κέφι»: 8 συγγραφικές συμβουλές της Αν Ράις

«Δεν έχει νόημα να γράφεις χωρίς κέφι»: 8 συγγραφικές συμβουλές της Αν Ράις

Η Αν Ράις (Anne Rice) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας που ασχολήθηκε κυρίως με το είδος του γοτθικού τρόμου. Το πλέον γνωστό της έργο είναι το μυθιστόρημα «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα», που την καθιέρωσε ως μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς τρόμου της γενιάς της, και ενέπνευσε την ομότιτλη κινηματογραφική διασκευή ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή - “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή - “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή-“Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τ...

Τζάιλς Μίλτον: «Αυτό που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1922 θα μπορούσε εύκολα να συμβεί ξανά»

Τζάιλς Μίλτον: «Αυτό που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 1922 θα μπορούσε εύκολα να συμβεί ξανά»

Συνέντευξη με τον Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον (Gilles Milton) για το βιβλίο του «Χαμένος παράδεισος - Σμύρνη 1922, η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού ελληνισμού» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Μίνωας). Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σήμερα, 3 Οκτωβρίου, στο Αμερικανικό Κολλ...

«Bros» – Η αδελφότητα της βίας κατά Καστελλούτσι (κριτική)

«Bros» – Η αδελφότητα της βίας κατά Καστελλούτσι (κριτική)

Ο θεατής που βγαίνει σοκαρισμένος από το «Bros» του Ρόμεο Καστελλούτσι (Romeo Castellucci, παραγωγή της Societas για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) δεν έχει την παραμικρή βεβαιότητα: κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωπολογικά και -κυρίως- οντολογικά ερωτήματα τον κατακλύζουν.

Του Νίκο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πλατωνικοί διάλογοι» του Χάρη Βλαβιανού (προδημοσίευση)

«Πλατωνικοί διάλογοι» του Χάρη Βλαβιανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα του Χάρη Βλαβιανού «Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι», που θα κυκλοφορήσει μέσα Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

...
«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Καβανόζη «Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας – Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

Δέκα κλασικά βιβλία που λογοκρίνονται ξανά και ξανά

Δέκα κλασικά βιβλία που λογοκρίνονται ξανά και ξανά

Πολλοί πιστεύουν πως η εποχή που τα λογοτεχνικά βιβλία απαγορεύονταν και καίγονταν στην πυρά έχει παρέλθει. Στην πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα, πολλές συντηρητικές ομάδες σε πολλές χώρες του κόσμου επιχειρούν να λογοκρίνουν και να καταστρέψουν ακόμα και έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, με διάφορες δικαιολογίες....

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ