Προσεκτικές επιλογές, για παιδιά κι ενήλικες, με μεγάλα αλλά και ανερχόμενα ονόματα, περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για την επόμενη σαιζόν.
Επιμ. Ελένη Κορόβηλα
Διατρέχοντας το πρόγραμμα του θεάτρου Πόρτα για τον χειμώνα 2015-16 δύο λέξεις έρχονται αυτομάτως στο μυαλό: ελπίδα και επιθυμία. Ελπίδα πως με τέτοια συγκέντρωση δημιουργών που βρίσκονται στην ακμή τους θα δούμε πολύ καλό θέατρο και επιθυμία να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις γίνεται. (Φωτογραφία από την παράσταση Mojo που παίζεται για λίγες ακόμη παραστάσεις και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο.)
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πόρτα, και οι συνεργάτες του θέτουν ως κεντρικό ερώτημα που διατρέχει όλα τα έργα που θα παρουσιαστούν την επόμενη περίοδο την αναζήτηση της «αυτοσυνείδησης». Για να την προσεγγίσουν έχουν εντάξει στον προγραμματισμό παραστάσεις θεάτρου με έργα κλασικής αλλά και σύγχρονης (και όχι τόσο γνωστής) στην Ελλάδα δραματουργίας, χορού, μουσικές παραστάσεις, πολλές παραστάσεις για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία ως την εφηβεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπλήξεις όπως η παράσταση που θα έχει την υπογραφή του Νίκου Καραθάνου με τίτλο BRAZILIAN RHAPSODY. Χωρίς λόγια, με μουσική και χορό και άγνωστο τι άλλο...
Ξεκίνημα με θέατρο από την Αυστραλία και τον Καναδά
Το ψυχολογικό θρίλερ του Αυστραλού Άντριου Μπόβελ «Σκοτεινές γλώσσες» θα ανέβει το Νοέμβριο. Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ' έναν αυτοκινητόδρομο. Κατηγορούμενος για το φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Πολλά πρόσωπα μπλέκονται σταδιακά στην υπόθεση ενώ γεννώνται ερωτήματα όπως: Γίνεται, εν τέλει, να εμπιστευτείς έναν άγνωστο; Και πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας;
Το έργο μεταφέρθηκε το 2011 στον κινηματογράφο ("Lantana") σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα.
Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα, Γιώργο Χρυσοστόμου
Τον Δεκέμβριο ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ, συνεργάτης του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικός συντελεστής του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soul and Pepper Theatre, παρουσιάζει, στην πρώτη του συνεργασία με το Πόρτα, ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παίχτηκαν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια: το «This is War» της νεότατης Χάνα Μόσκοβιτς.
Μια τετράδα στρατιωτών, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, απολογείται προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες ενός πολύ δυσάρεστου συμβάντος μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Ποιος είναι ο πραγματικός πόλεμος εν τέλει; Ποιοι οι αθώοι; Ποιοι οι ένοχοι;
Σκηνοθεσία: Άλαν Ντίλγουορθ
Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Ηλία Μουλλά
(Η παράσταση θα συνοδευτεί από διαλέξεις και σεμινάρια της συγγραφέα και του σκηνοθέτη. Με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας).
Κλασσικό ρεπερτόριο, η αναζήτηση της ευθύνης μέσα από τη λογοτεχνία...
«Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» του Αλφρέ ντε Μυσσέ είναι το έργο προγραμματισμένο για το ξεκίνημα του 2016. Το πρώτο αριστούργημα του σπουδαίου Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα που καταγράφει με συγκίνηση και λεπτό χιούμορ τους στρόβιλους της ερωτικής δίνης μέσα στην οποία περιπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα. Μια κωμωδία που φέρνει δάκρυα; Ή ένα δράμα όπου χαμογελάς; Ένα σπουδαίο κλασσικό έργο για τα πάθη, τα λάθη και τις γλυκόπικρες πλάνες της ζωής. Ο Μυσσέ είναι ελάχιστα παιγμένος στην Ελλάδα και ενώ στην εποχή του τα έργα του θεωρήθηκαν κατάλληλα μόνο για ανάγνωση, αποδεικνύεται πολύ πιο σύγχρονος από πολλούς ομότεχνούς του, οι οποίοι, ενώ ξεσήκωσαν θύελλες στη θεατρική σκηνή της εποχής τους, σήμερα αργοσβήνουν στην αφάνεια.
Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Με τους: Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο
Στο κλείσιμο της θεατρικής σαιζόν, ακριβώς μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, το Πόρτα θα παρουσιάσει «Το καινούριο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.
Η κλασσική κωμωδία του Γκολντόνι επιστρέφει στην ελληνική σκηνή είκοσι χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά της. Μια ξεκαρδιστική ιστορία μιας κοινωνίας που πνίγεται στα χρέη και αδυνατεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Η ενοικίαση ενός καινούργιου πολυτελούς σπιτιού από έναν χρεοκοπημένο μεσοαστό, θα σταθεί η αφορμή για το ξεμασκάρεμα ενός ελαφρόμυαλου κόσμου που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και πασχίζει να κρύψει με κάθε τρόπο το πραγματικό πρόσωπό του. Μια ιταλική κωμωδία ηλικίας τριών αιώνων, η οποία, φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα του σήμερα.
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Με τους: Μάνο Βαβαδάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Θανάση Δήμου, Όλγα Ιωσηφίδου, Θύμιο Κούκιο, Ιωάννα Παγιατάκη, Ερατώ Πίσση, Μαρία Τσιμά κ.ά.
«Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», η νουβέλα του Ρόμπερτ Μούζιλ, συγγραφέα του «Ανθρώπου χωρίς ιδιότητες» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η νουβέλα γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα παραμένει όμως, ακόμη και σήμερα, επικίνδυνα επίκαιρη.
«...όσον αφορά τον Μπαζίνι, δε θα πω "κρίμα το παιδί" ό,τι και να γίνει. Ακόμα κι αν τον καταγγείλουμε, αν τον πλακώσουμε στο ξύλο ή αν έτσι για το κέφι μας τον βασανίσουμε μέχρι θανάτου, δε θα το πω. Γιατί δε μπορώ να φανταστώ, ότι ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να έχει κάποια σημασία στο θαυμαστό μηχανισμό του κόσμου...αξίζει όσο κι ένα σκουλίκι στο δρόμο...».
Τρεις τρόφιμοι μιας στρατιωτικής σχολής, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των «καλύτερων» οικογενειών της Αυστρίας, θα βουτήξουν στην πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους, τιμωρώντας βάναυσα τον «παραστρατημένο» συμμαθητή- εραστή τους. Ανάμεσά τους ο νεαρός Τέρλες, συνένοχος- παρατηρητής, θα νιώσει το αιφνίδιο και αναπότρεπτο ξύπνημα της σεξουαλικότητάς του. Μέσα στο ημίφως, στα μικρά καμαράκια αυτού του «αξιοπρεπούς κτιρίου», θα αποχαιρετήσει για πάντα την αθωότητα, θα αναρωτηθεί για την ηθική του και θα γνωρίσει την επικίνδυνη ηδονή του κακού. Του κακού που- αναπόφευκτα κάνει κανείς την αναγωγή- θα γενικευτεί στην Αυστρία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη κάποια χρόνια αργότερα, όταν οι τρόφιμοι της στρατιωτικής σχολής θα είναι πλέον ενήλικοι αξιωματούχοι.
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία- Ομάδα Χάπι-Εντ
Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη Γεωργία
... και τι θα γινόταν αν ξέραμε το δολοφόνο από την αρχή;
Πόσο θα απολαμβάναμε μια αστυνομική ιστορία, αν ήταν γυρισμένη ανάποδα σαν γάντι; Αν ο μηχανισμός του θρίλερ ήταν προβλέψιμος και ολοφάνερος μπροστά στα μάτια μας; Αν ξέραμε το δολοφόνο απ' την αρχή; Αν απ' τον κυνισμό έβγαινε γνήσιο αίσθημα, κι απ' τη μαυρίλα έβγαινε γέλιο; Το πολύ γνωστό και επιτυχημένο «ντουέτο» θεατρανθρώπων υπόσχεται πολλές ανατροπές ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την αφήγηση μιας «νουάρ» ιστορίας.
«Νουάρ» είναι ο τίτλος της παράστασης που βασίζεται σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ και θα παρουσιάσουν οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος.
Η Μικρή Πόρτα παραμένει ορθάνοιχτη
Φωτογραφία από την παιδική παράσταση Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν που θα επαναληφθεί τη σαιζόν 2015-16. |
Την επόμενη σαιζόν θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις:
ΜΙΚΡΟ-ΜΙΚΡΟ, ΜΕΓΑΛΟ-ΜΕΓΑΛΟ
(Από 1-3 ετών)
Ένα σκηνικό παιχνίδι για δύο με αναφορά στις τόσο σχετικές έννοιες που ο τίτλος εμφανώς περιγράφει. Ακόμη μια παράσταση βρεφικού θεάτρου μετά το πολύ επιτυχημένο «Άκου».
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος/Χρήστος Παπαδόπουλος
ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ
(Από 4 μέχρι 104 ετών)
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.
Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα μουσικό όργανο που μετατρέπεται σε «πατάρι» και στη συνέχεια μετατρέπουν κολοκύθες σε άμαξες, ποντίκια σε άλογα, παλιά παπούτσια σε γυάλινα γοβάκια, το χορό σε αφήγηση, αφηγήσεις σε κοντσέρτα, ανήλικους σε ενήλικους και ενήλικους σε παιδιά, χωρίς μαγικά ραβδιά και άλλες τέτοιες ροζ μπούρδες, παρά μόνο με το σώμα τους, τη φωνή τους και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.
Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ
Ντέιβιντ Γκρέγκ
Το υπέροχο έργο του γνωστού Σκωτσέζου συγγραφέα έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε όλον τον κόσμο. Ένα συγκινητικό έργο που ευαισθητοποιεί και προβληματίζει χωρίς να διστάζει να γίνεται τολμηρό όπου χρειάζεται, καθώς αφηγείται την συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του πολύ σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και κυρίως παιδαγωγού, που τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Σήμερα ο Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς. Πίστευε ότι η «Μεταρρύθμιση του κόσμου σημαίνει μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης». Στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989.
Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Γιάννη Καραούλη, Γιάννη Κλίνη, Άλκη Μπακογιάννη