1-spring-books-680-big

Νέες εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίων είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τον ελεύθερο χρόνο μας και να μας χαρίσουν στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε εδώ ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ελληνική πεζογραφία

alt
   Η Ρέα Γαλανάκη
 

Η Ρέα Γαλανάκη έχει ετοιμάσει νέο μυθιστόρημα με τίτλο Η άκρα ταπείνωση (εκδ. Καστανιώτη), το οποίο εστιάζει στα εμβληματικά γεγονότα της Αθήνας, τον Φλεβάρη του 2012. Με λοξή και αμείλικτη ματιά εισδύει στην ταπείνωση και στον θυμό, θέτει σε διάλογο την αποχωρούσα γενιά του Πολυτεχνείου με τους εξεγερμένους νέους, χαρτογραφεί το καινούργιο καλό και το καινούργιο κακό, αναρωτιέται τι έρμα έχει πια κάθε ζωή.

Νουβέλα από τον βραβευμένο συγγραφέα Γιώργο Συμπάρδη με τίτλο Μεγάλες Γυναίκες (εκδ. Μεταίχμιο). Σ’ αυτήν ο συγγραφέας αποτυπώνει τον κόσμο μιας μοναχικής γυναίκας στην πλατεία Βικτωρίας. Γύρω της, η ξαδέλφη της η Μίνα και οι υπόλοιπες γυναίκες μιας ενορίας κάπου στο Ρουφ, μαζί με τον παπα-Ιωάννη. Οι Κυριακές της είναι γεμάτες, λειτουργία και μετά συσσίτια στους απόρους… Μέχρι που και οι υπόλοιπες μέρες αποκτούν νόημα με την εμφάνιση του νεαρού Σταύρου.

Νέα μυθιστορήματα επίσης για τον Γιώργο Δενδρινό, Πάει η μουστάρδα στην κρεμ μπρουλέ; και τη Μαίρη Μαγουλά, Κύματα του Βοσπόρου. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 alt
    Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης
 

Νέο μυθιστόρημα από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, με τίτλο Ζωή μεθόρια (εκδ. Πατάκη). Η εικοσιπεντάχρονη Ζωή από την Θεσσαλονίκη, πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας, κάνει μια καινούργια αρχή με τον διορισμό της σε ένα μακρινό γυμνάσιο του νομού Έβρου. Αυτό, όμως, που φοβάται περισσότερο μοιάζει να επαναλαμβάνεται σαν κακή φάρσα: οι λιγοστοί άντρες, που εμπλέκονται μαζί της, δεν έχουν καλό τέλος. Η Ζωή μεθόρια αποτελεί μια ανεξάρτητη συνέχεια από Το Παρτάλι (2001) αφού εκεί η Ζωή ήταν μία από τις βασικές του ηρωίδες.

Νέο μυθιστόρημα και για τον Βασίλη Γκουρογιάννη, με τίτλο Σενάριο αθανασίας (εκδ. Μεταίχμιο). Ένας μεσήλικας μπροστά στο δίλημμα: «έζησα ή δεν έζησα». Η διαταραχή ανάμεσα στο ένστικτο και τη λογική. Ένα όργιο φαντασίας. Μια ζούγκλα στο μυαλό και στο σώμα ενός ανθρώπου. Η ώριμη ματιά του ήρωα διεισδυτική, τρυφερή και παραιτημένη, φιλοσοφημένη αλλά προπάντων στηριγμένη στη φαντασία.

cover piompinosΜικρά πεζά για τον Τίτο Πατρίκιο, Ο πειρασμός της νοσταλγίας. Σημειώσεις καθημερινότητας και διηγήματα για τον Φοίβο Πιομπίνο με τίτλο Επίσκεψη σε μια έκθεση και άλλα διηγήματα. Και τα δύο από τις εκδόσεις Κίχλη.

Νέο μυθιστόρημα και για τον Κώστα Καβανόζη, Το χαρτόκουτο (εκδ. Πατάκη). Δείγμα γραφής: Από τις αμυγδαλιές μας μπροστά στο σπίτι μας στο χωριό, ζωντανή δεν έχει μείνει ούτε μία. Κάνα δυο κορμοί μονάχα υψώνονται ακόμα, ξεροί όμως. Διχάλες κούφιες μαυριδερές, την Ελενίτσα από κάτω τους μου ’τυχε να την αγαπήσω. Έφτυσα μια πέτρα πλακουτσωτή, την πέταξα στριφογυριστή προς τα πάνω κι ό,τι έβγαινε. Άμα μου τύχαινε η άφτυστη πλευρά, θα αγαπούσα τη Ρούλα.

Νέο βιβλίο και για τον Θανάση Τριαρίδη με τίτλο Η Αληθινή Ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές (εκδ. Gutenberg).

Μυθιστορήματα από την Άντζελα Δημητρακάκη, Αεροπλάστ, την Ελένη Λαδιά, Οι Θεές και τον Δημήτρη Φύσσα, Η νουλιφέρ στα χρόνια της κρίσης, από την Κατερίνα Δασκαλάκη, Τριάντα αποσιωπήσεις και μια κραυγή, και τη Λίνα Φυτιλή, Παράξενο Καλοκαίρι. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Θάνος Κάππας συστήνεται με τη συλλογή ιδιοσυγκρασιακών και αναστοχαστικών κειμένων, Πικρούτσικα-πικρούτσικα. Όλα από τις Εκδόσεις της Εστίας.

 alt
    Η Λένα Κιτσοπούλου
 

Την τρίτη της συλλογή διηγημάτων, Το μάτι του ψαριού (εκδ. Μεταίχμιο) πρόκειται να κυκλοφορήσει η Λένα Κιτσοπούλου. Mε τον δικό της ιδιόμορφο τρόπο, ξεδιπλώνει τις πιο μαύρες πτυχές και τα πιο σκοτεινά ένστικτα των ηρώων της αναδεικνύοντας τις καλά κρυμμένες πληγές τους. Συλλογή διηγημάτων και από τον Κώστα Κατσουλάρη, με τίτλο Νυχτερινό ρεύμα (εκδ. Πόλις). Τέσσερις ιστορίες της Αθήνας, στα χρόνια της έξαψης και της πτώσης, σε αναζήτηση μιας καινούργιας σπίθας.

Διηγήματα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του πρόωρα χαμένου Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, και όπως φαίνεται ήταν στην τελική τους μορφή, συγκεντρώνονται στον τόμο Δρόμοι (εκδ. Πατάκη). Την εισαγωγή έχει γράψει ο Σπύρος Γιανναράς. Η συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Γιανναρά με τίτλο Ο βασιλιάς έρχεται όποτε του καπνίσει θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις της Άγρας. Κατεξοχήν διηγηματογράφος, ο Ηλίας Παπαμόσχος επανέρχεται με τη συλλογή Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες (εκδ. Κίχλη).

Συλλογή διηγημάτων και για τον Τεύκρο Μιχαηλίδη με τίτλο Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπότιτλο Επτά φωτογραφίες της κρίσης (εκδ. Πόλις). Στις επτά αυτοτελείς ιστορίες αυτού του τόμου, η νεαρή υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με δολοφόνους, εκβιαστές και τοκογλύφους, αλλά –κυρίως– μ’ έναν βαθιά διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό.

Στη θεματική συλλογή διηγημάτων Δανεικός ήρωας (εκδ. Κίχλη), διαφορετικοί συγγραφείς γράφουν ένα διήγημα με ήρωα “δανεισμένο” από ένα άλλο βιβλίο από την ελληνική ή την ξένη πεζογραφία. Την επιμέλεια του τόμου έχει ο Κώστας Αγοραστός.

Συλλογικός τόμος με τίτλο Ερωτικά εγκλήματα (εκδ. Πατάκη) σε επιμέλεια Μισέλ Φάις. Οκτώ Έλληνες συγγραφείς αφηγούνται εγκλήματα πάθους, εξιχνιάζουν ιστορίες ερωτικής απόγνωσης.

Διηγήματα επίσης για τον Παναγιώτη Γούτα, Τζαζ, παθήσεις και άλλα τινά (εκδ. Κέδρος), τον Σωτήρη Παστάκα, Ο δόκτωρ Ψ και οι ασθενείς του (εκδ. Μελάνι), τη Δώρα Κασκάλη, Παροπλισμένοι (εκδ. Οκτώ), την Μαρία Ιωάννου, Καζάνι (εκδ. Νεφέλη), τη Βίκυ Κλεφτογιάννη, Δεκατέσσερις ζωές στη Σαλονίκη (εκδ. Κέδρος) και τον πρωτοεμφανιζόμενο Κωνσταντίνο Τζήκα, Κομμένα (εκδ. Νεφέλη). Συλλογή διηγημάτων και για την Έλενα Μαρούτσου με τίτλο Οι χυδαίες ορχιδέες (εκδ. Κίχλη). Πρόκειται για μια σειρά από διηγήματα που το καθένα τους «συνδιαλέγεται» με ένα βιβλίο.

Αποφθεγματικές ρήσεις για τη συγγραφή και την ανάγνωση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, την ποίηση και την πρόζα, την κριτική αξιολόγηση, τη μετάφραση και το πρωτότυπο, τη λογοτεχνία και την ιστορία της λογοτεχνίας καταγράφονται στο νέο βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη, Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας (εκδ. Κίχλη).

alt
   Ο Θωμάς Κοροβίνης
 

Νέα νουβέλα από τον Γιάννη Μακριδάκη, με τίτλο Αντί στεφάνου (εκδ. της Εστίας). Επανέκδοση για την επιστολική νουβέλα της Σώτης Τριανταφύλλου, Γράμμα από την Αλάσκα (εκδ. Πατάκη). Αφήγημα από τον Θωμά Κοροβίνη με τίτλο Το πρώτο φιλί – Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ (εκδ. Άγρα).

Νέα μυθιστορήματα από την Ελένη Πριοβόλου, Υδάτινες ιστορίες (εκδ. Καστανιώτη), την Ιφιγένεια Θεοδώρου, Μελέκ (εκδ. Πατάκη), τον Δημήτρη Οικονόμου, Δάχτυλα στη σελίδα (εκδ. Μελάνι) και τον Μάνο Κοντολέων, Δάχτυλα πάνω στο σώμα της (εκδ. Πατάκη).

altΜυθιστορήματα, επίσης, για τον Γιάννη Γρηγοράκη, Κόκκινο και γυμνό, τον Βλάσση Τρεχλή, Hotel New York, τη Σωτηρία Περβανά, Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο, τον Τάκη Γεράρδη, Τα κομπολόγια, τον Γιάννη Καμπουράκη, Το φως αναλύεται σε χρώματα και τον Βαγγέλη Ντελή, Ο καλλιτέχνης. Όλα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πρωτοεμφανιζόμενη η Δέσποινα Μπάτρη συστήνεται με τη συλλογή διηγημάτων Ή όλοι ή κανείς (εκδ. Μεταίχμιο). Πέντε άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της θυσίας για χάρη του άλλου. Πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις σε ισάριθμα διηγήματα. Πρωτοεμφανιζόμενος και ο Άγης Πετάλας με το βιβλίο του Η δύναμη του κυρίου Δ* (εκδ. Αντίποδες). Μια ελληνική διαβολιάδα που αποκαλύπτει ότι πίσω από όλα τα κακά, φαύλα, γελοία, αηδιαστικά και κακόγουστα πράγματα που μας περιβάλλουν δεν κρύβεται παρά η αυτού εξοχότης, ο άρχων του κακού, ο κύριος Δ* αυτοπροσώπως.

Σχολιασμένη έκδοση της Κάδμως, του μυθιστορήματος που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη, της μεγάλης κυρίας του νεοελληνικού λογοτεχνικού μοντερνισμού. Έργο συγκινητικό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, Η Κάδμω είναι ένα κείμενο-απολογισμός ζωής, ένα είδος νέκυιας στην οποία τα περισσότερα πρόσωπα που εμφανίζονται στα προηγούμενα βιβλία της Μέλπως Αξιώτη συντροφεύουν την ηρωίδα στη μοναξιά της. Σε φιλολογική επιμέλεια της Μαρία Κακαβούλια, από τις εκδόσεις Κέδρος.

altΜαρτυρία χαρακτηρίζει το πρώτο του βιβλίο ο Μιχάλης Μητσός, Ένα ημερολόγιο του 2014 (εκδ. Πόλις). Το βιβλίο παρακολουθεί την επικαιρότητα, αλλά μοιάζει περισσότερο με φόρο τιμής. Μαρτυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το βιβλίο Έλλη Αλεξίου - Ένας αιώνας ζωής (εκδ. Καστανιώτη). Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση της Έλλης Αλεξίου (1894), το βιβλίο αυτό είναι μια ευκαιρία να τη θυμηθούμε. Μάθημα ζωής από μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων, σε μια βαθιά εξομολόγησή της στη δημοσιογράφο Εύα Νικολαΐδου.

Αστυνομικά μυθιστορήματα από τους Μαρλένα Πολιτοπούλου, Η Πηνελόπη των τρένων και Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου, Έγκλημα χωρίς δολοφόνο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Graphic novel με τίτλο Η Μεγάλη Εβδομάδα του πρεζάκη (εκδ. Τόπος), βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση. Γραμμένο τη δεκαετία του ’30, και με θέμα έναν άνθρωπο εθισμένο στα ναρκωτικά που περιφέρεται χαμένος μέσα στην πένθιμη ατμόσφαιρα των Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρις ότου απέλθει προς άλλους κόσμους, άγνωστους, για να βρει τη λύτρωση. Ο Θανάσης Πέτρου έκανε την εικονογράφηση και ο Δημήτρης Βανέλλης το σενάριο αυτής της ιστορίας.

Ποίηση

altΣυγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της Μαρίας Λαϊνά με τίτλο Σε τόπο ξερό. Ποιήματα 1970-2012 (εκδ. Πατάκη).

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η έκδοση Κ.Π. Καβάφης: Λεξικό σε επιμέλεια Μιχάλη Πιερή (εκδ. Ίκαρος). Το λεξικό που συνέταξε ο Αλεξανδρινός ποιητής αποτελείται από 561 λήμματα και αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της καβαφικής ποίησης και γενικότερα για την προώθηση των καβαφικών σπουδών σε ποικίλους τομείς. Η έκδοση περιλαμβάνει πέρα από τα λήμματα, εισαγωγή, κατάλογο βραχυγραφιών, εκτενή βιβλιογραφία, κατάλογο πηγών του Καβαφικού λεξικού, και παραρτήματα.

Άλλη μια συγκεντρωτική έκδοση με τα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Τα ποιήματα (εκδ. Gutenberg) σε επιμέλεια του Δημήτρη Δημητρούλη. Η ταξινόμηση θα γίνει σε Δημοσιευμένα: Αναγνωρισμένα και αποκηρυγμένα και σε Αδημοσίευτα: Ολοκληρωμένα και ανολοκλήρωτα.

Δώδεκα μονόφυλλα (εκδ. Νεφέλη) του Μανόλη Αναγνωστάκη σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου.

altΝέες ποιητικές συλλογές από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Με δίχτυ τον άνεμο (εκδ. Κίχλη), τη Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Δανεικά αγύριστα (εκδ. Κίχλη), τη Βέρα Βασιλείου-Πέτσα, Βορεινό παράθυρο (εκδ. Μετρονόμος), την Ανθή Μαρωνίτη, Η μόνη της περιουσία (εκδ. Άγρα), τον Δημήτρη Λέντζο, Βάραγκα (εκδ. Μετρονόμος), τη Ζωή Σαμαρά, Είδα τις λέξεις να χορεύουν (εκδ. Γκοβόστη), τον Μάρκο Μέσκο, Συνηγορία ποιήσεως (εκδ. Κίχλη) και τον Δημήτρη Καλοκύρη, Ισαύρων (εκδ. Άγρα), την Μαρία Τοπάλη, Οι λέξεις μου – Ορατόριο για χορωδία και φωνές στο κέντρο της Αθήνας (εκδ. Νεφέλη).

Επίσης, Jules Laforgue, Η Μονωδία του Φεγγαριού και Άλλα Ποιήματα (μτφρ. Γιώργος Κοροπούλης, εκδ. Gutenberg) και Rupert Brooke, Τα ποιήματα, ο ποιητής και η Σκύρος (μτφρ. Ηλίας Γκρης, Κερασία Καραλή, εκδ. Γκοβόστη). Τέλος, ποιητική συλλογή του Michel Houellebecq με τίτλο Μορφολογία της τελευταίας όχθης (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, Εκδόσεις της Εστίας.)

Μεταφρασμένη Πεζογραφία

altΚαινούργια βιβλία για την Alice Munro και τον Paul Auster. Η συλλογή διηγημάτων Απόδραση (μτφρ. Σοφία Σκουλικάρη) της Munro, εστιάζει στη δύναμη της αγάπης και στην προδοσία, στις χαμένες ευκαιρίες και στις παγιδευμένες ζωές, στα ασφυκτικά πάθη και στην ανάγκη για φυγή. Η επινόηση της μοναξιάς (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου) του Paul Auster είναι ένας συγκινητικός στοχασμός πάνω στην πατρότητα. Διαρθρωμένο σε δύο μέρη, το βιβλίο αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο ο Auster επέλεξε να διαχειριστεί το πένθος του για την απώλεια του πατέρα του, αλλά και τον δικό του πατρικό ρόλο. Και τα δύο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

paolodipaolo coverΔεύτερο βιβλίο του Paolo di Paolo σε μετάφραση του Ανταίου Χρυσοστομίδη και πάλι. Τίτλος του Δώσε μου λίγη ζωή (εκδ. Ίκαρος). Φεβρουάριος του 1926, καρναβάλι. Ο ιδιαίτερα οξύθυμος Moralo φτάνει στο κρύο, σκοτεινό και υγρό Τορίνο για να δώσει εξετάσεις. Ανακαλύπτει ότι έχει πάρει κατά λάθος την βαλίτσα κάποιου άλλου· από το περιεχόμενό της υποθέτει ότι είναι φωτογράφος. Την προσοχή του τραβά ένας συμφοιτητής του…

Στο μυθιστόρημα του Graham Greene Η δύναμη και η δόξα (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πόλις) η ιστορία έχει ως εξής: Με το επιχείρημα ότι ο καθολικός κλήρος είναι διεφθαρμένος και οπισθοδρομικός, η επαναστατική κυβέρνηση του Μεξικού εξαπολύει ευρείας κλίμακας διώξεις εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ένας κληρικός που συγκεντρώνει όλα τα μειονεκτήματα: αλκοολικός, πατέρας εξώγαμου παιδιού που το έχει εγκαταλείψει, ολιγόπιστος, χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε και το νέο μυθιστόρημα του Michel Houellebecq, Υποταγή (μτφρ. Λίνα Σιπητάνου), όπου το μουσουλμανικό κόμμα καταλαμβάνει την εξουσία στη Γαλλία ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.

altΤο μυθιστόρημα του Gaito Gazdanow, Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ, σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου και επίμετρο του Χρήστου Αστερίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες. Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου, ένας νεαρός στρατιώτης των Λευκών σκοτώνει στην ουκρανική στέπα έναν καβαλάρη. Χρόνια αργότερα, εξόριστος στο Παρίσι, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος, θα διαβάσει τυχαία ένα διήγημα, γραμμένο από κάποιον Αλεξάντρ Βολφ, όπου περιγράφεται το περιστατικό που τον σημάδεψε από τη σκοπιά του θύματος.

altΤο κλασικό μυθιστόρημα του Oscar Wilde, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι (μτφρ. Άρης Αλεξάνδρου, εκδ. Γκοβόστη) σε νέα έκδοση. Η προσωπικότητα του Ντόριαν Γκρέι είναι ένας συνδυασμός τόσων αντιθέσεων που μετά βίας μπορούμε να τις καταλάβουμε. Είναι καλός και συγχρόνως κακός· όμορφος και συγχρόνως απεχθής· αψεγάδιαστος και συγχρόνως τρομερά επιλήψιμος.

Το χρονικό της φιλίας της με τη Μίλενα Γιέσενσκα μέσα στο ζοφερό κλίμα του γυναικείου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ, όπου βρέθηκαν και οι δύο έγκλειστες, περιγράφει η Margarete Buber-Neumann, στο βιβλίο Μίλενα από την Πράγα (εκδ. Κίχλη - Τα πράγματα), σε μετάφραση Τούλας Σιετή και με επιμέλεια-επίμετρο Αδριανής Δημακοπούλου. Μεταξύ στρατοπεδικής λογοτεχνίας και βιογραφίας, το βιβλίο ζωντανεύει, επίσης, έναν σπουδαίο πολιτισμό που χάθηκε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πολιτισμό της Κεντρικής Ευρώπης.

Νέα βιβλία από τον Pascal Quignar, Το μάθημα μουσικής (μτφρ. Ιωάννης Κατσάνος) και την Claude Pujade-Renaud, Αγαπημένοι απόντες (μτφρ. Ηρώ Τσαρνά). Και τα δύο από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επίσης, το βιβλίο του E.M. Forster, Η μηχανή σταματά (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Οκτώ).

Δύο νέες εκδόσεις βιβλίων του Fyodor Dostoyefsky πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Ο παίχτης (μτφρ. Αθηνά Σαραντίδη) και Οι φτωχοί (μτφρ. Άρης Αλεξάνδρου). Δύο ιδιαιτέρως σημαντικά κείμενα γύρω από πάθη, αδυναμίες, καθώς και την δύναμη της αγάπης. Από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Νέο μυθιστόρημα και για τον Philip Kerr, Η φλόγα που σιγοκαίει (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδ. Κέδρος). Το πρώτο βιβλίο από μια άτυπη τριλογία μυθιστορημάτων με ήρωα τον περίφημο Μπέρνι Γκούντερ που, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, διαδραματίζονται στη Λατινική Αμερική.

altΕπίσης, μυθιστορήματα από τον Rafael Chirbes, Στην άκρη του γκρεμού (μτφρ. Βασιλική Κνήτου), τον José LuíPeixoto, Βιβλίο (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά) και τον Jonathan Lethem, Οι κόκκινες βασίλισσες (μτφρ. Ελένη Ηλιοπούλου). Όλα από τον Κέδρο.

Νέα μετάφραση για τον Κόμη Μόντε-Χρίστο του Αλέξανδρου Δουμά από τη Σοφία Αυγερινού, σε επιμέλεια του Θεόδωρου Κατσικάρου για τις Εκδόσεις της Εστίας.

Το κλασικό μυθιστόρημα Ο κύριος Νόρις αλλάζει τρένα (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο) του Christopher Isherwood, αποτελεί μια από τις γλαφυρότερες αποτυπώσεις της ατμόσφαιρας ανόδου του ναζισμού στη λογοτεχνία.

Νέο μυθιστόρημα για τον Colum McCann, Υπερατλαντικός (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), Ali Smith, Πώς να είσαι δύο (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης), Leonardo Padura, Οι αιρετικοί (μτφρ. Κώστας Αθανασίου), Manes Sperber, Δάκρυ στον ωκεανό Γ - Χωρίς τέλος (μτφρ. Έμη Βαϊκούση) καθώς και του Ernest Hemingway, Τα νησιά της Καραϊβικής (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης). Όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το νέο μυθιστόρημα του Mathew QuickΚαλή τύχη εδώ και τώρα (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Ίκαρος) είναι μια ιστορία για τον ρυθμό της ζωής και την μαγική δύναμη της ευγένειας και της αγάπης. Για σαράντα οκτώ χρόνια ο Bartholomew Neil ζει με τη μητέρα του. Όταν εκείνη πεθαίνει, η κοκκινομάλλα σύμβουλός του, τον παροτρύνει να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Αλλά πως μπορεί ένας άνδρας που επί τόσα χρόνια ζούσε ανάμεσα στο σπίτι, την εκκλησία και τη βιβλιοθήκη να κάνει μια νέα αρχή;

Νέο μυθιστόρημα και για τον Stephen King, Revival (εκδ. Bell).

lszl krasznahorkai
   Ο László Krasznahorkai
 

Στο μυθιστόρημα του László Krasznahorkai με τίτλο Πόλεμος και πόλεμος (μτφρ. Ιωάννα Αβραμίδου, εκδ. Πόλις), ο Κόριμ, ιστορικός που εργάζεται σε ένα σκονισμένο αρχειοφυλάκιο, διακόσια είκοσι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, βασανίζεται από βαθιά λύπη . Μια μέρα ανακαλύπτει στο αρχειοφυλάκιο ένα χειρόγραφο το οποίο επί δεκαετίες δεν έχει αγγίξει κανείς. Το συγκλονιστικής ποιητικής ομορφιάς κείμενο εξιστορεί την αιώνια περιπλάνηση τεσσάρων αγγελικών προσώπων που διώκονται επί γης και διαμέσου της Ιστορίας από την αμείλικτη επέκταση του βασιλείου της βίας.

Η συλλογή διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ίκαρος) του πολυβραβευμένου George Saunders περιλαμβάνει διηγήματα που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά από το 1995 έως το 2009. Το ομότιτλο διήγημα ήταν στη βραχεία λίστα για το Bram Stoker Award. O συγγραφέας, γράφει για το σεξ, την αγάπη, την απώλεια, τη δουλειά, την απόγνωση και τον πόλεμο, θέτοντας τα μεγάλα ερωτήματα που ορίζουν την σύγχρονη ζωή και ηθική.

Συλλογή διηγημάτων και για τον Italo Calvino, Τα κοσμοκωμικά (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Καστανιώτη). Μαγευτικές ιστορίες για τη δημιουργία του σύμπαντος με πρωταγωνιστές χαρακτήρες καμωμένους από μαθηματικές εξισώσεις και κυτταρικές δομές.

Διηγήματα, επίσης, και από τον Sergi Pamies, Τραγούδια του έρωτα και της βροχής (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Πάπυρος). Είκοσι έξι ιστορίες που δομούνται σαν ένα ρεσιτάλ συναισθημάτων και στοχασμών γύρω από την αίσθηση του ευάλωτου και τις παράλογες τελετουργίες της ώριμης ηλικίας.

altΣυλλογή διηγημάτων για τον Junot Díaz με τίτλο Να πώς χάνεις μια γυναίκα (μτφρ. Νίνα Μπούρη, εκδ. Πατάκη). Με γραφή γεμάτη ενέργεια, πρωτότυπη, τρυφερή και αστεία, φανερώνουν την απέραντη λαχτάρα και την αναπόφευκτη αδυναμία της ανθρώπινης καρδιάς.

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες ανθολογίες διηγημάτων, του Stefan Zweig, σε μετάφραση και εισαγωγή της Γιώτας Λαγουδάκου, Ο ονειροπόλος κύριος Τσβάιχ και του Anton Chehov, σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου, Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ, πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

altΕπίσης, Alfred de Musset, Αναμνήσεις ενός τέκνου του αιώνα (μτφρ. Βασίλης Πουλάκος, επιμέλεια-επίμετρο Μαρία Σπυριδοπούλου), Benjamin Constant, Αντόλφ (μτφρ.-επίμετρο Μαρία Σπυριδοπούλου), από τις εκδόσεις Printa, και Joseph Roth, Ο Τσίππερ και ο πατέρας του (μτφρ.-επίμετρο Πελαγία Τσινάρη), από τις εκδόσεις Ροές.

Στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Charles Bukowski, Pulp (εκδ. Μεταίχμιο) σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, πρωταγωνιστής είναι ο Νίκι Μπιλέιν, ένας αλκοολικός ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας βασανισμένος άνθρωπος. Η υπόθεση που αναλαμβάνει είναι να εντοπίσει τον κλασικό Γάλλο συγγραφέα Σελίν, ο οποίος υποτίθεται πως είναι νεκρός, καθώς και τον Ρεντ Σπάροου ο οποίος μπορεί να είναι αληθινό πρόσωπο μπορεί και όχι. Σουρεαλιστικό και ευρηματικό.

Δοκίμια/Μελέτες

Το δοκίμιο του Τάκη Παππά Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα (εκδ. Ίκαρος) βασίζεται σε μια πρωτότυπη εννοιολόγηση του λαϊκιστικού φαινομένου, στη λεπτομερή εξέταση των μικρο-μηχανισμών που συνέβαλαν στην επικράτησή του, και σε πληθώρα πρωτογενούς εμπειρικού υλικού.

Νέα έκδοση για τις Σκέψεις του αδικοχαμένου Wolinski καθώς και τους Αφορισμούς του Oscar Wilde (μτφρ. Αλέξανδρος Βέλιος). Από τις εκδόσεις Ροές.

 alt
    Ο Amartya Sen
 

Η Ιδέα της Δικαιοσύνης (μτφρ. Γιώργος Χρηστίδης, εκδ. Πόλις) του Amartya Sen είναι ένα βιβλίο που διαφοροποιείται από τα μεγάλα πρότυπά του τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο ύφος. Το βιβλίο είναι γραμμένο γλαφυρά, χωρίς τεχνική γλώσσα και ιδιορρυθμίες, ανοίγει εύκολα τα μυστικά του στον μορφωμένο αναγνώστη και είναι διάστικτο από προσωπικές αφηγήσεις αλλά και αναφορές σε μεγάλους προγόνους που εκπροσωπούν ένα ευρύτατο φάσμα ιδεών και πολιτισμών. Η Ιδέα της δικαιοσύνης είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά γόνιμο στις ιδέες και ιδιαίτερα επίκαιρο στην ηθική και πολιτική του στόχευση.

Στο δοκίμιο Ποιος τραγουδά το έθνος-κράτος; (εκδ. Τόπος) της Judith Butler και Gayatri Spivak συναντώνται δύο από τις πιο σημαντικές θεωρητικούς της τελευταίας δεκαετίας και μαζί εξερευνούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η μετάφραση έγινε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας του ΕΚΠΑ από τις Άννα Μαγγίνα, Αιμιλία Παπαδοπούλου, Βασιλική Κάση, Ουρανία Τσιάκαλου και Βάσια Τζανακάρη, με επιμέλεια της επικ. καθηγήτριας Ασημίνας Καραβαντά.

Στο δοκίμιο Occupy. Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, την επανάσταση και την αλληλεγγύη (μτφρ. Κατερίνα Χαλμούκου, εκδ. Κέδρος), ο Noam Chomsky ασχολείται με ένα άκρως επίκαιρο θέμα: αναλύοντας τα ζητήματα που έθεσε το κίνημα Occupy και περιγράφοντας τον τρόπο συγκρότησής του, ο Τσόμσκι εξετάζει τα κινήματα βάσης, τα οποία επιδιώκουν να επιφέρουν αλλαγές στον πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι, χρησιμοποιώντας την αυτοοργάνωση και τις δομές αλληλεγγύης.

altΤο βιβλίο του Βασίλη Μαραβίτσα Β’ Βαλκανικός πόλεμος (1913), Ο διασυμμαχικός πόλεμος, Πρώην σύμμαχοι, νυν εχθροί (εκδ. Γκοβόστη). Χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου ήταν η προσπάθεια εξόντωσης και τρομοκράτησης του ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας, με μία εκτεταμένη και οργανωμένη επιχείρηση Εθνοκάθαρσης που διέταξε η ίδια η βουλγαρική στρατιωτική ηγεσία. Σε αυτήν την ιστορική μελέτη γίνεται περιγραφή όλων των γεγονότων που οδήγησαν στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όπως και αναλυτική παρουσίαση των επιχειρήσεων στα Μέτωπα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Επίσης τα δοκίμια Υπόθεση Μπελογιάννη (Μέσα από το προανακριτικό υλικό της ασφάλειας), Έρευνα-Εισαγωγή Γιώργος Πετρόπουλος, Νίκος Χατζηδημητράτος και Το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη Μεταπολίτευση του Γιώργου Κασιμέρη (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης). Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πολλοί συγγραφείς έχουν γράψει τι πιστεύουν ότι συνέβη -ή τι θα έπρεπε να είχε συμβεί- στο Βιετνάμ, αλλά ο Henry Kissinger ήταν εκεί, στο επίκεντρο των γεγονότων, συμμετείχε στη λήψη όλων των αποφάσεων, από τις εκτενείς και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπία των Βορειοβιετναμέζων, μέχρι και την οριστική απεμπλοκή της Αμερικής από τον πόλεμο. Για πρώτη φορά, ο Kissinger μας δίνει μια ενδελεχή, εκ των έσω εικόνα του Πολέμου στο Βιετνάμ στο βιβλίο Ο πόλεμος του Βιετνάμ (μτφρ. Σμαράγδα Γκέτσου, Κατερίνα Χαλμούκου, εκδ. Γκοβόστη).

Δοκίμιο και της Barbara Cassin με τίτλο Νοσταλγία (μτφρ. Σεσίλ Μαργέλλου - Ιγγλέση, εκδ. Μελάνι). Η νοσταλγία είναι ελληνική επινόηση, αλλά ελβετική λέξη! Η Cassin, λαμπρή και λαμπερή εκπρόσωπος τόσο του σύγχρονου γαλλικού όσο και του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, υπογράφει ένα σαγηνευτικό δοκίμιο για τη νοσταλγία. Με αφορμή τη νοσταλγία του Οδυσσέα, του Αινεία, της Χάνα Άρεντ, τη δική της, τη δική μου, τη δική μας, η φιλόσοφος ανιχνεύει τη σχέση πατρίδας, εξορίας και μητρικής γλώσσας και δίνει ένα μεγάλο μάθημα ανθρωπισμού. «Ρίζωμα και ξεριζωμός: να τι είναι η νοσταλγία».

altΤο Περί βάθους. Μια πραγματεία του Μαρτίνους Σκρίμπλερους για την τέχνη της βύθισης στην ποίηση (μτφρ. Θοδωρής Δρίτσας-Κώστας Σπαθαράκης, εκδ. Αντίποδες) του Alexander Pope είναι μια ανατρεπτική πραγματεία, στην οποία επανέρχονται πολλά από τα θέματα των έμμετρων έργων του συγγραφέα. Επίσης, δυο σημαντικά δοκίμια-μελέτες από τις εκδόσεις Gutenberg: Μέγας Αλέξανδρος - Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών, με εισαγωγή, κείμενα, μετάφραση, σχόλια, γενική επιμέλεια του Ήρκου και του Στάντη Αποστολίδη, και Σωκράτης: Βίος και Πολιτεία του Πάνου Αποστολίδη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το δοκίμιο των Richard Askay-Jensen Farguhan, Περί φιλοσόφων και τρέλας. Ένα ψυχογράφημα για τους Μάρτιν Χάιντεγκερ, Μένταρντ Μπος και Σίγκμουντ Φρόυντ (μτφρ. Χλόη Κολλύρη, εκδ. Μελάνι). Tην άνοιξη του 1946 ο Μάρτιν Χάιντεγκερ υπέστη νευρικό κλονισμό κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του στην Επιτροπή Αποναζιστικοποιήσης που ασχολείτο με τη φύση και το εύρος της εμπλοκής του με το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα χρόνια αμέσως πριν. Τη στιγμή της πτώσης αναδύεται στο μεγαλείο του, του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί τις ιδέες του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ιστορική στιγμή ―μέσα από τη μείξη τρέλας και φιλοσοφίας— έδωσε στον Χάιντεγκερ άμεση εμπειρία για μια φιλοσοφική άποψη «του πάσχειν» που καθόρισε σημαντικά την εξέλιξη της Ψυχανάλυσης.

Κείμενα του Αναστάση Βιστωνίτη, με πλήθος αναφορές στην Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία που συνδυάζουν τη δοκιμιακή γραφή, το ερευνητικό ρεπορτάζ και τη σύγχρονη ταξιδιογραφία συγκεντρώνονται στον τόμο Κάτω από την ίδια στέγη (εκδ. Κίχλη).

Είκοσι τρία δοκίμια της ποιήτριας Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, με τίτλο Πέραν της γραφής. Δοκίμια για την ποίηση (εκδ. Κέδρος), τα οποία αναφέρονται στο έργο ισάριθμων ποιητών – από τη γενιά του ’30 μέχρι και τη γενιά του ’70. Επίσης, θα κυκλοφορήσει η μελέτη του Γιώργου Γεωργή Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα - Γιώργου Σεφέρη (εκδ. Καστανιώτη). Νέο δοκίμιο και από τον Χρήστο Χρυσόπουλο, Ο δανεισμένος λόγος: Δοκίμιο για την επιτελεστικότητα της λογοτεχνίας (εκδ. Οκτώ).

Η μελοποιημένη ποίηση στην Ελλάδα είναι θέμα πολυσυζητημένο, αλλά όχι με επάρκεια και ορθότητα διερευνημένο. Το βιβλίο του Κώστα Μυλωνά Μελοποιημένη ποίηση (εκδ. Κέδρος) εξετάζει ένα φαινόμενο που κυριάρχησε στη μουσική ζωή του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά τη χρονική περίοδο 1960 -1985 στο χώρο του λεγόμενου έντεχνου-λαϊκού τραγουδιού.

sangmeisterΔοκίμια και κριτικές του Δημοσθένη Κούρτοβικ, από το 2002 έως και το 2013, θα περιλαμβάνει ο τόμος με τον χαρακτηριστικό τίτλο Η νοσταλγία της πραγματικότητας (Εκδ. της Εστίας).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το βιβλίο Ταξίδι, γραφή, αναπαράσταση. Μελέτες για την ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα, σε επιμέλεια Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Πώς πρέπει να τρέφεται, να παρατηρεί και να γράφει ένας ταξιδιώτης του 18ου αιώνα; Πόσο κοστίζει την εποχή του Διαφωτισμού μία διανυκτέρευση σε μοναστήρι και ποιος ξεναγεί τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους; Ποιος είναι ο μυστηριώδης Αθανάσιος που προσλαμβάνει ως γραμματέα τον 19χρονο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ; Τι γνωρίζει ένας Γάλλος έμπορος για τον Σταυράκη, τη μαντάμ Τυανίτη και τον οπιομανή γιατρό Σκαρλάτο Καρατζά; Ο τόμος διερευνά το ταξίδι ως φαινόμενο, τις υλικές συνθήκες της διεξαγωγής του και τις προσπάθειες κανονικοποίησής του. Αξιοποιεί τα περιηγητικά κείμενα ως πηγή για την πολιτισμική ιστορία, την ιστορία των εννοιών και των ιδεών, για την ιστορία του καθημερινού βίου, την ιστορική δημογραφία και την αρχαιολογία.

Συναρπαστικό ανάγνωσμα είναι και το δοκίμιο του H. G. Wells, Σύντομη ιστορία του Κόσμου (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος). Ξεκινώντας από την καταγωγή της Γης και καταλήγοντας στα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, η Σύντομη Ιστορία του κόσμου είναι ένας ευφυής απολογισμός της εξέλιξης της ζωής και της ανάπτυξης της ανθρώπινης φυλής.

Επίσης, σε δύο τόμους, μια εκτενής συλλογή από Δοκίμια του David Hume (εκδ. Printa) και σε νέα μετάφραση το βιβλίο του Sigmund Freud για τη θρησκεία, Το μέλλον μιας αυταπάτης (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη, εκδ. Ροές).

Τρεις βιογραφίες, εμπλουτισμένες με εικονογραφικό υλικό, θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Άρθουρ Σοπενχάουερ του Peter B.Lewis (μτφρ. Βασίλης Μανουσάκης), όπου αποτυπώνονται η ζωή και η εξέλιξη του γερμανού φιλοσόφου από μαθητευόμενο έμπορο σε πολυπράγμονα φιλόσοφο. Έντγκαρ Άλαν Πόε του Kevin J.Haynes (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), όπου παρουσιάζονται η ζωή και το έργο του μεγάλου αμερικανού λογοτέχνη καθώς και η καθοριστική επιρροή που άσκησε σε όλες τις επόμενες γενιές δημιουργών, από όλους τους χώρους της τέχνης, σε όλο τον κόσμο. Βλαντίμιρ Λένιν του Lars T.Lih (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής), μια νέα ερμηνεία των πολιτικών πεποιθήσεων και των στρατηγικών του, από έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους ιστορικούς του μαρξισμού. 

vasileiouΤέλος, η μελέτη της Αρετής ΒασιλείουΤρυγών η φιλέρημος. Το θέατρο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και η αναζήτηση εθνικοθρησκευτικής ταυτότητας στο τελευταίο τέταρτο του 19ου και στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Αρκούντως λησμονημένος ως διηγηματογράφος και παντελώς ανεξερεύνητος ως δραματουργός, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης παραμένει έως και σήμερα ένας εν πολλοίς γνωστός-άγνωστος της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καλυμμένος κάτω από τη βαριά σκιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του τρίτου του εξαδέλφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το παρόν βιβλίο δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει αυτή τη λογοτεχνική αδικία, η οποία έχει άλλωστε επισημανθεί ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες από αρκετούς μελετητές του διηγηματογραφικού του έργου. Αντιθέτως, επιχειρεί να μελετήσει νηφάλια το έργο του, κυρίως το θεατρικό, εντάσσοντάς το μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο της εποχής του, δηλαδή κυρίως του τελευταίου τέταρτου του 19ου αιώνα, αλλά και του πρώτου τέταρτου του 20ού.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ