
Στην βρετανική πρωτεύουσα δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τις αμφιλεγόμενες επιλογές σχετικά με την αυριανή κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι οποίες ξεσηκώνουν μεγάλες αντιδράσεις και διαφωνίες, όπως άλλωστε όλος ο βίος και το έργο της θανούσης. Ούτε καν γύρω από τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, μετά και την τραγωδία στη Βοστώνη. Εδώ και ένα 24ωρο έχει ανοίξει τις πόρτες της στο Earls’ Court η ετήσια Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου.
Όλοι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του βιβλίου είναι εκεί. Νέα βιβλία, συγγραφείς, τάσεις αλλά και μόδες, ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια για όλα τα γούστα, παρουσιάσεις, συζητήσεις για το ηλεκτρονικό βιβλίο και τη νέα εποχή, η οποία είναι ήδη εδώ.
Μια νέα τάση, ή καλύτερα μια εγκαταστημένη πραγματικότητα για την οποία στην Ελλάδα γνωρίζουμε ουκ ολίγα, είναι η αυτοέκδοση και οι πρακτικές (αυτο)προώθησης των συγγραφέων μέσω των νέων μέσων. Στο Λονδίνο δίνονται δωρεάν συμβουλές για το πώς μπορεί ο επίδοξος συγγραφέας να «τυπωθεί» και κυρίως πώς να βρει το κοινό του. Το Independent Publishers Guild, η Ανεξάρτητη Ένωση Εκδοτών, είναι εκεί και συμβουλεύει. Οι εκδότες όμως είναι εκεί για να πουλήσουν και όχι τόσο για να αναζητήσουν νέες χρυσές "κότες".
Μία μέρα πριν την έναρξη της έκθεσης, οι επαγγελματίες των εκδόσεων συμμετείχαν στο 5o Digital Minds Conference για να συζητήσουν το μέλλον του ηλεκτρονικού περιεχομένου και όλα τα περί αυτό θέματα: νέοι τρόποι γραφής και αφήγησης, αναζήτηση και διαμόρφωση του νέου αναγνώστη, νέες αγορές, δικαιώματα.
Η έκθεση είναι ένα εμπορικό παζάρι με τα όλα του και η θέση των συγγραφέων σε αυτή είναι συγκεκριμένη: Όσοι βρίσκονται εκεί γνωρίζουν πως συμμετέχουν σε ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός. Η Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου είναι πραγματικά διεθνής με 25.000 εκδότες και ανθρώπους του εκδοτικού χώρου να συναντούνται προκειμένου να κάνουν μπίζνες.
Η χώρα που έχει την τιμητική της και προνομιακή θέση στο εμπορικό κομμάτι είναι η Τουρκία, που συμμετέχει με 23 εκθέτες. Η δημοφιλέστατη και πολυμεταφρασμένη Τουρκάλα συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ, η οποία ζει στις ΗΠΑ, είναι το σημερινό πρόσωπο τηε 2ης μέρας της έκθεσης (λίγα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά) και προσελκύει κοινό και αγοραστές.
Την πρώτη μέρα της έκθεσης, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Γουίλιαμ Μπόιντ, ο οποίος υπογράφει το νέο βιβλίο με ήρωα τον Τζέημς Μποντ, με τίτλο Solo. Η τρίτη μέρα είναι αφιερωμένη στην Βρετανή βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων Λιζ Πίτσον.
Πάνω από 1.500 εκθέτες από 55 χώρες έχουν παρουσία στο Λονδίνο. Μετά τους 556 Βρετανούς εκθέτες, οι χώρες με την μεγαλύτερη παρουσία αριθμητικά είναι οι ΗΠΑ με 183 και η Γαλλία με 136.
Από ελληνικής πλευράς, δύο είναι οι επίσημες συμμετοχές: η ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών) και η εταιρεία ηλεκτρονικών εφαρμογών digibooks4all.
Ορισμένοι Έλληνες εκδότες, λίγοι είναι η αλήθεια, περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους της Έκθεσης αναζητώντας το επόμενο Gray. Πόσες γκρίζες ζώνες της λογοτεχνίας μπορούν όμως να αποβούν τόσο χρυσοφόρες;