alt

Tου Κώστα Αγοραστού

Επιλογές από τις νέες εκδόσεις ελληνικής πεζογραφίας

Αρκετοί οι νέοι τίτλοι που έχουν προγραμματίσει οι εκδοτικοί οίκοι για τους επόμενους μήνες. Επιλέξαμε ορισμένους από τους πιο ενδιαφέροντες από το χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας.

Με ηχηρή μεταγραφή στον Πατάκη και νέο μυθιστόρημα επανέρχεται ο Μένης Κουμανταρέας. Τίτλος του «Θάνατος στο Βαλπαραΐζο». Ένα κείμενο του Κουμανταρέα, το οποίο δούλευε χρόνια, τώρα βρήκε το δρόμο προς την έκδοση. Κάτω από τον ανελέητο ουρανό ενός χιλιανού καύσωνα, ένας Έλληνας γιατρός συναντά έναν εξόριστο και ετοιμοθάνατο Ευρωπαίο ηγέτη ενός ήδη νεκρού καθεστώτος. Με τη βοήθεια μιας σαγηνευτικής εταίρας, θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν μια ανερχόμενη νεοναζιστική οργάνωση. Σαν σε οθόνη σινεμασκόπ το θρυλικό λιμάνι, το Βαλπαραΐζο, προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό τρόμου και γοητείας σε μια επιχείρηση που από τη φύση της προσφέρεται στην αποτυχία.

alt

Πολυαναμενόμενη και η νέα νουβέλα της Ζυράννας Ζατέλη «Εγώ η Σέρκα και η γάτα μου η Ζυράννα» (εκδ. Καστανιώτη). Η νουβέλα ταξιδεύει τους αναγνώστες, μέσα από νέα μονοπάτια, στο μαγικό της σύμπαν: σε έναν κόσμο όπου μικρά και μεγάλα πάθη ζώων, ανθρώπων, στοιχείων και στοιχειών της φύσης αποκαλύπτονται ως πολύτιμα και απόρρητα ευρήματα μιας συναρπαστικής ψυχικής ανασκαφής.

Νέο μυθιστόρημα από τον Δημήτρη Νόλλα «Το ταξίδι στην Ελλάδα» (εκδ. Ίκαρος) και τον Βασίλη Αλεξάκη από τον Εξάντα.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε και το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Κουγιουμτζή «Κι αν δεν ξημερώσει;» (εκδ. Καστανιώτη). Το μυθιστόρημα, της διακεκριμένης διηγηματογράφου, είναι προσχηματικά μεν μια σπαρακτική και οργισμένη περιδιάβαση στην Ελλάδα της κρίσης, στην ουσία όμως πρόκειται για μια απότομη καταβύθιση στα έγκατα του ανθρώπινου ψυχισμού. Τρεις άντρες, μέλη της Ακαδημίας Πολέμου, ξαναγυρνούν στα πάτρια εδάφη, για να ξεκαθαρίσει ο καθένας τους δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς: με τους άλλους, με την οικογένειά του, με τις γυναίκες που χάραξαν ή έσβησαν την προηγούμενη ζωή του. Αποκαλυπτική διείσδυση στις αιτίες και τα συμπτώματα της ηθικής κρίσης, που αποδεικνύεται πολύ πιο άγρια και πιο τραυματική από την οικονομική.

Μυθιστόρημα περιμένουμε και από τη Δήμητρα Κολλιάκου με τίτλο «Το πρόσωπο του ουρανού» (εκδ. Πατάκη). Όταν απολύεται απ’ το πανεπιστημιακό του πόστο σε μια πόλη του βρετανικού βορρά, ο Σαμ εγκαταλείπει τα πάντα για να κυνηγήσει το παλιό του όνειρο: να γράψει –αυτή τη φορά μια αλληγορία για τη νέα τάξη πραγμάτων που τόσο εύκολα τον απέβαλε. Η Ελληνίδα γυναίκα του, Νεφέλη, μετακομίζει σε μικρότερο σπίτι μαζί με τον δεκάχρονο γιο τους, ένα σιωπηλό αγόρι που μοιάζει να έχει αποδεχτεί το ψέμα που του σερβίρισαν – ότι οι αλλαγές αυτές στη ζωή του έχουν χαρακτήρα εντελώς προσωρινό. Όμως, ενώ οι αποστάσεις από τη μητέρα μεγαλώνουν, το παιδί πλησιάζει την καινούρια γειτόνισσα, μια γυναίκα όχι πια νέα που δηλώνει «συλλέκτρια νεφών» και ξέρει να διαβάζει το πρόσωπο του ουρανού και τα σημεία των καιρών. Παρά την καχυποψία της για τον μυστήριο δεσμό που η Αγγλίδα έχει δημιουργήσει με τον γιο της, γρήγορα η Νεφέλη γίνεται έμπιστή της και παραλήπτρια ενός χειρογράφου που άφησε ο πατέρας της στο τέλος της ζωής του: οι αναμνήσεις του απ’ την άνοιξη του ’41, όταν, νεαρός στρατιώτης, στάλθηκε με τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει στην Κρήτη.

Πώς θα συνδεθεί η τύχη της αλληγορίας που ολοκληρώνει τελικά ο Σαμ με την ανέκδοτη μαρτυρία του εκλιπόντος χρονικογράφου; Τι είδους συνοχή μπορεί κανείς ν’ αναζητήσει ανάμεσα στον χθεσινό κόσμο και στον σημερινό; Γίνεται να συμβιώσουν αθωότητα και γνώση, αλήθεια και παραμυθία; Πώς φτάνει η στιγμή που η ύπαρξη ανοίγει τα πέταλά της κι αφήνει να την τρυγήσουν;

alt

Έπειτα από κάποια χρόνια απουσίας η Ζέφη Κόλια επιστρέφει με το μυθιστόρημα «Λώρα, η τελευταία των Μαρξ» (εκδ. Μεταίχμιο). Η ζωή και οι ιδέες της θρυλικής οικογένειας Μαρξ, η βιογραφική μυθιστορία ενός σπουδαίου ζευγαριού επαναστατών, για τους οποίους ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά ως τις μέρες μας. Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1911. Ο Πωλ Λαφάργκ, πρώην βουλευτής των Σοσιαλιστών και η σύζυγός του Λώρα Μαρξ, κόρη του Καρλ Μαρξ, αυτοκτονούν στα υπνοδωμάτια της οικίας τους στην Ντραβέιγ, μιας αριστοκρατικής έπαυλης αγορασμένης με τα χρήματα της κληρονομιάς του Φρίντριχ Ένγκελς. Η είδηση για τη διπλή αυτοχειρία τους αφήνει άφωνο το διεθνές επαναστατικό κίνημα, εγείροντας μια σειρά από αναπάντητα ερωτηματικά. Η μυθιστορηματική ζωή των τριών τελευταίων ημερών του ζεύγους Λαφάργκ εναλλάσσεται με την ιστορική αφήγηση του παρελθόντος των δύο πρωτοπόρων σοσιαλιστών, με φόντο τα σπουδαιότερα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του σοσιαλιστικού κινήματος από τα μέσα του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στη Βικτοριανή Αγγλία, την Πρωσία, την Ισπανία, την Κούβα, αλλά κυρίως στο Παρίσι: Το Παρίσι του Ναπολέοντα Γ΄, της ανάπλασης του βαρόνου Οσμάν, του γαλλοπρωσικού πολέμου, της Παρισινής Κομμούνας αλλά και της Μπελ Επόκ, των Παγκοσμίων Εκθέσεων, των καλλιτεχνικών σαλονιών, του Μονπαρνάς και της Μονμάρτρης των αρχών του 20ού αιώνα.

Νέο μυθιστόρημα και από τον Μάκη Τσίτα, «Σάκος» (εκδ. Κίχλη). Ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας αφηγείται τα πάθη που υφίσταται στην προσπάθειά του να βρει λίγη αγάπη και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Μέσα από τον εκφραστικό μονόλογό του παρακολουθούμε της προϊούσα ψυχική του κατάρρευση, καθώς όλοι, οι γυναίκες που συναντά στη ζωή του, οι εργοδότες του, ακόμα και η ίδια η οικογένειά του, τον προδίδουν, ενώ γύρω του προβάλλει το σκηνικό μιας χώρας βυθισμένης στην παρακμή.

Μυθιστόρημα θα δώσει και η Έλενα Χουζούρη, «Δυο φορές αθώα» (εκδ. Κέδρος). Το μυθιστόρημα έρχεται να κλείσει τον κύκλο των ερωτημάτων που έθεσε το προηγούμενο βιβλίο της «Πατρίδα από βαμβάκι» ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν άλλο, εξαιρετικά επίκαιρο. Ένα μυθιστόρημα για τον κόσμο που τέλειωσε πριν από 25 χρόνια με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και αυτόν που άρχισε ύστερα από αυτήν έως τις μέρες μας. Ένα μυθιστόρημα για τους ανθρώπους που βρέθηκαν άθελά τους στο μεταίχμιο των δύο κόσμων. Αλλά και για τη νεότερη γενιά, που βιώνει στο έπακρο τη σκληρότητα του σημερινού κόσμου.

Νέο μυθιστόρημα και από τον Γιώργο Μανιώτη, «Αχ, και να 'ξερα γράμματα» (εκδ. Ψυχογιός). Αν ήξερα γράμματα και μπορούσα να τα γράφω και να τα λέω, θα έβαζα το μυαλό μου να δουλέψει και θα έβρισκα τη λύση. Θα έβρισκα γιατί γίνονται όλα αυτά. Από πού ξεκίνησε και πού θα φτάσει αυτό το μαρτύριο που μας φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία. Μια ευκαιρία που κάθε μέρα σαν λυσσασμένο σκυλί τρώει τις σάρκες μας. Πρώτη φορά μάς βάλανε στο κέντρο και μας είπανε ότι αξίζουμε κάτι, πρώτη φορά μάς κάνανε πρώτο θέμα και μας πείσανε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Κι εμείς τα χάψαμε όλα αυτά. Και να ’μαστε τώρα στη μέση της ερημιάς να προσπαθούμε εσαεί μονάχοι μας και απελπισμένοι. Καλύτερα που δεν ξέρω γράμματα, καλύτερα που δεν μπορώ να τα κάνω λέξεις όλα αυτά και να τα βροντοφωνάξω στον κόσμο. Θα τα χαλούσα όλα και θα έφερνα το τέλος πιο κοντά. Τα κουκουλώνω με σιωπή και απραξία και αφήνω τη ζωή να μας σύρει και να μας ρίξει όπου θέλει. 

Με φόντο τη σύγχρονη Ελλάδα, μια γυναίκα παλεύει με ανήμερα θεριά για να επιβιώσει. Δεν ξέρει γράμματα κι αυτός είναι ο καημός της. Διαθέτει, όμως, το απαραίτητο τσαγανό ώστε να καταγγείλει τον υλιστή Νεοέλληνα, και απέραντη αγάπη ώστε να στέκει οπλισμένος φρουρός δίπλα στον άντρα και στο γιο της και να τους θυμίζει ότι δικαιούνται και οφείλουν να απαιτήσουν το μερτικό τους από τη ζωή.

Μυθιστορήματα θα δώσουν επίσης ο Κώστας Αρκουδέας, «Παράφορο πάθος» (εκδ. Καστανιώτη) και ο Παύλος Κάγιος, «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ» (εκδ. Καστανιώτη). Στο μυθιστόρημα του Αρκουδέα ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται, ζουν το απόλυτο παράφορο πάθος και ξαφνικά χωρίζουν. Πολλά χρόνια αργότερα βρίσκονται και οι δύο σε μια εμβληματική παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Η συνάντησή τους φαίνεται αναπόφευκτη, όλα μοιάζουν ανοιχτά, η αγωνία για το τέλος διαρκώς κλιμακώνεται, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης αναβιώνουν σαν θρίλερ οι μέρες της αξέχαστης ερωτικής τους περιπέτειας. Ο Κάγιος στο βιβλίο του ασχολείται με τις έντονες συγκινήσεις και το βαθύ προβληματισμό, όπου συνδυάζονται σε μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από τα σαράντα χρόνια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: από τις αλήθειες και τα ψέματα μιας ολόκληρης γενιάς, από τους έρωτες που ξεχάστηκαν, τους κοινωνικούς αγώνες που εξαργυρώθηκαν, από την πορεία ενός ολόκληρου κόσμου από το όνειρο στην ήττα. Μυθιστόρημα που ανατέμνει ήθη και νοοτροπίες μιας κοινωνίας που οδηγήθηκε σε κρίση, καθώς πούλησε στην απόλαυση τα προτάγματα για επανάσταση και καλύτερη ζωή.

Νέα μυθιστορήματα περιμένουμε και τη Δώρα Μαυραγάνη «Η Αλίκη στη χώρα των αλλόκοτων πλασμάτων» (εκδ. Πόλις) και τη Ντορίνα Παπαλιού «Το απαραίτητο φως» (εκδ. Ίκαρος).

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης επανέρχεται με το μυθιστόρημα «Όταν ήταν ευτυχισμένος» (εκδ. Πατάκη). Η Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα υπάρχει χάρη σ’ έναν θάνατο. Χάρη στον ίδιο θάνατο γεννήθηκε ένας μύθος. Ο μύθος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο 19ος αιώνας πλησιάζει στο τέλος του, η Ελλάδα σπαράσσεται από τα προβλήματα που έχουν αφήσει πίσω τους τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και εβδομήντα χρόνια άθλιων πολιτικών, η Κρήτη παραμένει υπό τουρκική κατοχή, και ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έχει καμία σχέση με τον ηγέτη που σήμερα γνωρίζουμε – και δεν θέλει να έχει.

Γιατί το κέντρο της ζωής του δεν είναι ούτε η δικηγορία, ούτε η πολιτική, ούτε ο πρωτότοκος νεογέννητος γιος του. Το κέντρο της ζωής του είναι ο μεγάλος, απόλυτος έρωτάς του για τη γυναίκα του, τη Μαρία – κι όταν τη χάσει, θα τρελαθεί, θα κόψει κάθε επικοινωνία με την οικογένειά του, θα περνάει μέρες και νύχτες στο νεκροταφείο και θα φυτέψει κυπαρίσσια εκεί για να μπορεί να τη βλέπει από μακριά, θα γυρίζει στους δρόμους των Χανίων παραμιλώντας.

Αυτή είναι μια ιστορία για το πώς ένας γονατισμένος άνθρωπος μπορεί να σηκωθεί ξανά. Και μετά να σηκώσει μια χώρα στα χέρια του, χωρίς να λογαριάζει τίποτα και κανέναν προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Έναν στόχο που μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που όλοι σήμερα νομίζουν πως καταλαβαίνουν.

alt

Η Λουκία Δέρβη επανέρχεται, έπειτα από μια συλλογή διηγημάτων και μια νουβέλα, με ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Group Therapy» (εκδ. Μελάνι). Το βιβλίο έχει για ήρωες τα μέλη ενός group therapy μέσα στο οποίο προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν, συνδέονται και επιδρούν ο ένας στη ζωή του άλλου με αναπάντεχους τρόπους.

Το πρώτο της μυθιστόρημα δίνει η Κατερίνα Μέρμηγκα, «Συγγενής» (εκδ. Μελάνι). Ένας άντρας ερωτεύεται μια κοπέλα που, είναι ή δεν είναι, κόρη του. Μια μητέρα προσπαθεί να φέρει στη ζωή το κατεψυγμένο έμβρυο της νεκρής κόρης της. Μια γυναίκα δεν θα μάθει ποτέ ότι είναι υιοθετημένη. Φίλοι έντιμοι και ανέντιμοι προδίδουν και στηρίζουν. Συγγένειες των κυττάρων, των συμβάσεων, του γάμου, του έρωτα και της φιλίας, σε μια αφήγηση που τυλίγεται σαν διπλή έλικα γύρω από κωδικούς τόσο πολύτιμους όσο και απατηλούς.

Δύο βιβλία και από τον Δημήτρη Καλοκύρη από τις εκδόσεις Άγρα. «Τα σύνεργα της πλοιαρχίας ήτοι Η άλλη όχθη του Ανδρέα Εμπειρίκου» και «Παρασάγγες».

Μια ερωτική ιστορία τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών ανάμεσα σ’ έναν Έλληνα συγγραφέα και μια Αμερικανίδα είναι το θέμα του νέου μυθιστορήματος του Μιχάλη Μοδινού, «Άγρια Δύση-Μια ερωτική ιστορία» (εκδ. Καστανιώτη). Παράλληλα με την ιστορία όμως αποκαλύπτεται μια εύληπτη τοιχογραφία των αμερικάνικων σίξτις, ενώ εγείρονται και κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τους μύθους της ανάπτυξης και της προόδου. Μυθιστόρημα όπου οι άνθρωποι και οι τόποι είναι ισότιμοι λογοτεχνικοί ήρωες.

«Ζούμε τις τελευταίες μέρες» υποστηρίζει ο Θανάσης Χειμωνάς με το νέο του μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει από τον Πατάκη. Η Αθήνα της κρίσης. Διαδηλώσεις, επεισόδια, μαγαζιά που κλείνουν. «Αγανακτισμένοι» και «δόγμα του σοκ». Μια νεαρή γυναίκα, η Κατερίνα, προσπαθεί να αφουγκραστεί τον εαυτό της, γίνεται δέκτης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, επιχειρεί αποδράσεις που μένουν ανολοκλήρωτες και ρίχνεται, με όλη τη δύναμη της ύπαρξής της, στον έρωτά της για τον Παύλο, έναν άνδρα μυστηριώδη και ανεξιχνίαστο. Ερωτηματικά που αναζητούν απαντήσεις, συναισθήματα που ψάχνουν τρόπους σε έναν κόσμο που καταρρέει με πάταγο. Όλα σπαράγματα των «τελευταίων ημερών μας».

Από τη σειρά Ψ των εκδόσεων Ψυχογιός το νέο μυθιστόρημα του Κυριάκου Μαργαρίτη με τίτλο «Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φίλησέ με». Αξίζει να χαθείς στο δάσος αφήνοντας στο δρόμο μόνο ψίχουλα για να χορτάσουν τα αποδημητικά πουλιά, για να ακούσεις τη νοσταλγία να τραγουδά στο πέταγμά τους. Μάιος, Ιούνιος 2011. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία ενός εφήβου, η Αθήνα είναι έτοιμη να δοθεί πάλι στις φλόγες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει σκληρά οικονομικά μέτρα, η αγανάκτηση του λαού ξεχειλίζει, η πλατεία γίνεται αρένα. Στο βάθος, ο βρυχηθμός των θηρίων. Ο Πέτρος αναζητά τη Σοφία μέσα στα πρόσωπα νεκρών αγαπημένων γυναικών, μέσα σε μια ιστορία αγάπης που αφηγείται ο αινιγματικός σπιτονοικοκύρης του, μέσα στις άγριες αναμνήσεις και τη νύχτα του μυαλού του. Η Σοφία θέλει να ψάξει για τον Πέτρο μα δεν την αφήνουν οι ενοχές, δεν την αφήνει η πόλη που καίγεται, η ατέλειωτη βία, ο καιρός της αράχνης που την έχει πείσει ότι δεν είναι τώρα καιρός για έρωτες. Γύρω τους, νέοι άνθρωποι, φίλοι κι εχθροί, εναγωνίως διεκδικούν ένα κάλπικο, πλαστό πεπρωμένο. Πώς καταργείται η Ιστορία; Πώς καταργείται ο Θάνατος; Πώς γράφεται μια ιστορία αγάπης την ώρα του πιο μεγάλου μακελειού; Ένα παράξενο μυθιστόρημα για τη λαχτάρα μιας γενιάς να ζήσει αυθεντικά και δίχως απάτες και, ταυτόχρονα, ένα υπαρξιακό μανιφέστο για τον επικίνδυνο ρεαλισμό της ζωής ενάντια στον ασφαλή ρομαντισμό του θανάτου.

Μετά τις «Ιστορίες του Χαλ» ο Γιώργος Μητάς θα επανέλθει αρχές καλοκαιριού με μια νουβέλα, «Το σπίτι» (εκδ. Κίχλη). O νεαρός Νίκος Βελισάρης αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Ένας μυστηριώδης λάτρης της λογοτεχνίας και συνάμα εκκεντρικὸς συλλέκτης προσφέρει, εν είδει υποτροφίας, δωρεὰν διαμονὴ στο αρχοντικό του στην Ύδρα σε νέους λογοτέχνες. Θα ξεκινήσει έτσι η περιπέτεια της επταήμερης επίσκεψης του Βελισάρη στο Σπίτι της Γραφής, με τον όρο να διαγωνισθεί συγγράφοντας επιτόπου μια ιστορία και έπαθλο την τρίμηνη παραμονὴ στο νησί. Πού είναι όμως οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Και τι σχέση συνδέει τον πανύψηλο, ιδιόρρυθμο οικονόμο του Σπιτιού, με τον ιδιοκτήτη του Οίκου; Τι προσδοκά απὸ τον επίδοξο συγγραφέα ο μυστηριώδης κύριος Κάλφογλου παρακολουθώντας τον κρυφὰ την ώρα της δημιουργίας; Και για ποιο πράγμα θα χρειαστεί να παλέψει, την ώρα της τελικής δοκιμασίας, στην Αίθουσα των Ακροάσεων;

Επίσης, η νουβέλα του Νίκου Καχτίτση, «Η ομορφάσχημη» θα επανεκδοθεί από την Κίχλη.

alt

Συλλογή ιστοριών με τίτλο «Το αποτύπωμα της Κρίσης» σε επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη θα κυκλοφορήσει από το Μεταίχμιο. Δεκαεπτά έλληνες συγγραφείς αποτυπώνουν τις διάφορες πτυχές της κρίσης. Οι ιστορίες τους λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός αλλά και ως μαρτυρίες για μια τομή που, όπως όλα δείχνουν, θα αφήσει το αποτύπωμά της στη σύγχρονη κοινωνική ιστορία. Δεν είναι όλες μαύρες. Είναι και αστείες, είναι και σοβαρές, άλλες είναι αισιόδοξες κι έχουν χάπι εντ, άλλες είναι αποκαρδιωτικές, ποτέ όμως βαρετές. Δεν καταγγέλλουν το κακό ούτε βγάζουν χρησμούς. Είναι διηγήματα που έχουν γεννηθεί από την επικαιρότητα και που φωτίζουν από την καλή και απ’ την ανάποδη όσα συμβαίνουν γύρω μας ή και μέσα μας. Ο Κώστας Ακρίβος, ο Χρήστος Αστερίου, η Ελένη Γιαννακάκη, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Τάσος Καλούτσας, ο Κώστας Κατσουλάρης, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Νίκος Κουνενής, ο Μιχάλης Μοδινός, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Κάλλια Παπαδάκη, η Έρση Σωτηροπούλου, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Χρήστος Χρυσόπουλος.

Με τη συλλογή διηγημάτων «Αίθουσα αναμονής» (εκδ. Καστανιώτη) επανέρχεται η Τιτίκα Δανέλλη. Με αυτή τη συλλογή, η συγγραφέας, διευρύνει τη θεματική της στον χώρο και στον χρόνο. Εξαιρετικά, συχνά παράδοξα διηγήματα, με υποδόριο χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, με έντονο ψυχογραφικό περιεχόμενο και με διεισδυτική ματιά όσον αφορά τις ανατομίες των χαρακτήρων, τις σκοτεινές και καλά κρυμμένες εσοχές της ανθρώπινης ψυχής, την τραγική αίσθηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Συλλογή διηγημάτων και από τον Τάσο Γουδέλη, «Το ωραίο ατύχημα» (εκδ. Κέδρος). Τα 19 διηγήματα της συλλογής αφηγούνται με τον τρόπο τους «μικρές ιστορίες», οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ελλειπτικά, χωρίς άσκοπες περιγραφικότητες, περίπου «μετέωρες» καταστάσεις. Το ποιητικό ζητούμενο κυριαρχεί μέσα σε τόνους μινιμαλιστικούς και σκηνικά όπου η λεπτομέρεια μεγεθύνεται ανησυχητικά ή ειρωνικά.

Συλλογή διηγημάτων του εκλιπόντα Αργύρη Χιόνη, «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη. Ορισμένα κείμενα έχουν παρωδιακό χαρακτήρα, άλλα ανήκουν στην κατηγορία του ψευδο-δοκιμίου και συνοδεύονται από παιγνιώδεις σημειώσεις, ενώ άλλα μεταποιούν αυτοβιογραφική ύλη - όλα πάντως μοιράζονται το καταλυτικό χιούμορ και τη λεκτική ευφορία του συγγραφέα.

Επίσης, στο χώρο της μικρής φόρμας θα κινηθούν ο Κάρολος Τσίζεκ, «Η λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής και άλλες ιστορίες» (εκδ. Κίχλη), η Ελισάβετ Χρονοπούλου, «Φοράει κοστούμι» (εκδ. Πόλις), ο Κώστας Καλφόπουλος, «Διηγήματα» (εκδ. Άγρα) και ο Ανδρέας Στάικος, «Νουβέλες και διηγήματα» (εκδ. Άγρα).

Η Χίλντα Παπαδημητρίου βάζει τον ήρωά της Χάρη Νικολόπουλο σε νέα αστυνομική περιπέτεια με τίτλο «Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς» (εκδ. Μεταίχμιο). Καλοκαίρι του 2007. Ύστερα από απανωτές αναποδιές, ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος ξεκινάει επιτέλους τις διακοπές του στα Χανιά. Πριν προλάβει όμως να πιει την πρώτη ρακή, τον ειδοποιούν από την Αθήνα ότι η άδειά του αναστέλλεται. Ο τραγουδιστής Απόστολος Μελισσηνός έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς μετά την τελευταία του συναυλία, στο Κάστρο του Ρεθύμνου. Πού βρίσκεται ο Απόστολος; Κρυμμένος σε κάποια έρημη παραλία; Έχει πέσει θύμα απαγωγής ή μήπως… Ο Χάρης ξεκινάει την έρευνα που θα τον οδηγήσει από την πόλη των Χανίων στα Σφακιά, και στη συνέχεια στην έρημη Αθήνα. Μιλώντας με παλιούς φίλους και συνεργάτες του Απόστολου, θα βουλιάξει μέσα σ’ έναν χείμαρρο πληροφοριών, θα γίνει εξπέρ στην ιστορία των πρώτων ελληνικών ροκ συγκροτημάτων και θα χρειαστεί να υπενθυμίζει διαρκώς στον εαυτό του τους στίχους του τραγουδιού: Μην τους πιστεύεις ό,τι κι αν πουν / Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς.

Νουάρ μυθιστόρημα και από τον Ιερώνυμο Λύκαρη, «Μαύρα κουφέτα» (εκδ. Καστανιώτη). Αστυνομικό θρίλερ που συνδέει την πολιτική διαφθορά της σύγχρονης Ελλάδας με το οργανωμένο έγκλημα, με τη δράση της Μαφίας και με την ιστορία τής μετά τον Μπρέζνιεφ Σοβιετικής Ένωσης. Αφορμή για να ξετυλιχτούν όλα αυτά στέκεται η εξαφάνιση μιας νεαρής Ρωσίδας καλλονής, μια πολύ περίεργη υπόθεση που αναλαμβάνουν να ερευνήσουν ένας Έλληνας δημοσιογράφος και ο καλύτερος φίλος του από τα «παλιά».

Συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Κλέφτες κι αστυνόμοι». Δεκατέσσερις συγγραφείς γράφουν ιστορίες εγκλημάτων. Ο Νεοκλής  Γαλανόπουλος μιλάει για ένα σχεδόν τέλειο έγκλημα από έναν ταλαίπωρο σύζυγο. Η Κυριακή Γεροζήση αφηγείται μια δολοφονία σε πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ο Σέργιος Γκάκας αναφέρεται σε μια υπόθεση με ήρωες Έλληνες και μετανάστες. Η Τιτίνα Δανέλλη δηλώνει πως στο τέλος νικάει πάντα ο Τζον Γουέιν. Ο Βασίλης Δανέλλης μιλάει για το θάνατο μιας πόρνης και για σκοτεινά οικογενειακά μυστικά. Ο Κώστας Κυριακόπουλος αναφέρεται σε ναρκωτικά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως το Ίντερνετ βοηθάει στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εισβάλλει στον κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Δημήτρης Μπούνιας μιλάει για τη δολοφονία ενός αγοριού. Ο Μανώλης Πιμπλής διηγείται μια υπόθεση με ναρκωτικά και αταίριαστους έρωτες. Ο Γιάννης Ράγκος θυμάται την εξέγερση του Πολυτεχνείου και διηγείται τη δολοφονία μιας γυναίκας. Ο Γεράσιμος Ρηγάτος θίγει το καυτό θέμα της ευθανασίας. Η Χρύσα Σπυροπούλου αναφέρεται σε ερωτικά τρίγωνα με κακό τέλος. Ο Φίλιππος Φιλίππου διηγείται μια ληστεία τραπέζης που καταστρέφει μια φιλία.

alt

Με πρώτες ύλες από το ψυχολογικό, το πολιτικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Γιώργος Μπράμος με «Το ψέμα του λύκου» (εκδ. Καστανιώτη) συμπλέκει τα τραγικά διλήμματα της μεταπολεμικής Ελλάδας με τα ακραία ιδιωτικά πάθη, την πολιτική με τον έρωτα, την προδοσία με την εκδίκηση, και τις ζωές δύο φαινομενικά αντίθετων ηρώων (ο ύποπτος μιας δολοφονίας και ο διώκτης του), που γίνονται άλλοτε οι λύκοι κι άλλοτε τα θηράματα της ίδιας πάντα άγριας αγέλης.

Η αλληλογραφία του Άγγλου πεζογράφου E.M. Forster με τον Αλεξανδρινο ποιητή, στο βιβλίο «Φίλοι σε ελαφριά απόκλιση» (εκδ. Ίκαρος) σε επιμέλεια: Peter Jeffreys, αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση τους καθώς και την επιμονή του E.M.Forster να κάνει γνωστό τον Κ.Π.Καβάφη μέσω της αγγλικής μετάφρασης των ποιημάτων του.

Την αλληλογραφία της σπουδαίας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου με τον Ανδρέα Εμπειρίκο θα εκδόσει η Άγρα με τίτλο «Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρικο (1946-1947) και 4 ανέκδοτα ποιήματα της ἰδιας περιόδου με επιμέλεια του Χρήστου Δανιήλ.

Δύο νέες εκδόσεις για τον Ανδρέα Εμπειρίκο από την Άγρα. «Τα “Παραλειπόμενα” του βιβλίου “Γραπτά ή Προσωπική μυθολογία”» σε εισαγωγή και επιμέλεια του Γιώργη Γιατρομανωλάκη και «Τα τεκταινόμενα» με επίμετρο του Λεωνίδα Α. Εμπειρίκου.

Από την Άγρα επίσης η «Πραγματογνωσία» του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη.

Ποίηση

Στον αχανή χώρο των νέων ποιητικών εκδόσεων (και επανεκδόσεων) να επισημάνουμε τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αλέξανδρου Ίσαρη, «Εγώ ένας ξένος. Ποιήματα 1967-2011» (εκδ. Κίχλη). Την ανέκδοτη ποιητική συλλογή του εκλιπόντα Γιάννη Βαρβέρη, «Ζώα στα σύννεφα» (εκδ. Κέδρος). Καθώς και τις ποιητικές συλλογές του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, «Παιδικό κουρείο» (εκδ. Κέδρος), Σάκη Σερέφα, «Γιάννης Μαρία Χένριξ» (εκδ. Ίκαρος), Νίνου Φένεκ Μικελίδη, «Κάθαρση» (εκδ. Κέδρος), Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη «Αστικά ερείπια» (εκδ. Πόλις), Γιάννη Λειβαδά, «La Chope Daguerre και ποιήματα κελύφους» (εκδ. Κέδρος).

Επίσης, «Ο Κρητικός» (εκδ. Κίχλη) του Διονυσίου Σολωμού σε επιμέλεια-επιλόγισμα-σημειώσεις του Στυλιανού Αλεξίου και «Οιδίπους τυραννούμενος» (εκδ. Ίκαρος) του Νίκου Καρούζου, σε επιμέλεια Μαρίας Αλμύρα. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται οι πρώτες ποιητικές συλλογές του Καρούζου, που δεν έχουν ενταχθεί στα άπαντα, ποιήματα που είχαν δημοσιευτεί στον τύπο αλλά δεν είχαν ενταχθεί σε ποιητικές συλλογές, καθώς και αδημοσίευτα ποιήματα.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε την κυκλοφορία ενός συγκεντρωτικού τόμου με όλα τα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου με τίτλο «Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε. Ποιήματα 1978-2002» (εκδ. Καστανιώτη). Περιλαμβάνει κατά σειρά τα Τρία κλικ αριστερά, Ιδιώνυμο, Το ξύλινο παλτό, Απόντες, Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών, Νόστος και Με λένε Οδύσσεια.

 

 

 


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Aπό την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη κι από τη Λάρισα έως την Κοζάνη, η χώρα για κάποιες ημέρες (19-22 Μαρτίου) θα αναπνεύσει ποιητικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου). Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Παγκόσμια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ