kavafis250

Της Έλενας Χουζούρη

Εκατόν πενήντα χρόνια από την γέννησή του και ογδόντα από τον θάνατό του πιο πολυμεταφρασμένου και πολυδιαβασμένου, ανά την υφήλιο, Έλληνα ποιητή συμπληρώνονται το 2013. Του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Δικαίως το 2013 θα είναι Έτος Καβάφη.

Σ’αυτό το πλαίσιο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε ένα βαρυσύμαντο γεγονός για τα ελληνικά γράμματα και προπαντός για την ελληνική ποίηση: Την απόκτηση ολόκληρου του Αρχείου Καβάφη το οποίο έως σήμερα ήταν διάσπαρτο. Η συγκέντρωση ολόκληρου του μεγάλου σε όγκο και σπουδαιότητα Αρχείου το οποίο ο ίδιος ο Καβάφης είχε οργανώσει, σε ένα μόνον χώρο θα διευκολύνει ιδιαιτέρως τις καβαφικές σπουδές και έρευνες των απανταχού καβαφιστών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν αναγκασμένοι να χάνουν τον πολύτιμο ερευνητικό τους χρόνο σε άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να συλλέξουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και να μελετήσουν το διάσπαρτο αρχειακό υλικό.

Το συγκεντρωμένο πλέον Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει αφενός ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα αφετέρου προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: α) ποιήματα [πρωτότυπα, μεταφράσεις ποιημάτων, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ] β) πεζά, λογοτεχνικά και φιλολογικά γ) ιδιωτικά [αλληλογραφία, ημερολόγια, άλλα χειρόγραφα που αφορούν τον δημόσιο και κοινωνικό βίο δ) Αρχείο της «Αλεξανδρινής Τέχνης» του περιοδικού το οποίο εξέδωσε ο Καβάφης τον Δεκέμβριο του 1926 –το διεύθυνε ο ίδιος- και χάρη στο οποίο δυνάμωσε η κίνηση γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού. ε) Αρχείο Σεγκόπουλου [αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με το έργο του Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου].

kavafis-diavatirio250Ένα αρχείο οργανωμένο από τον ίδιο τον Αλεξανδρινό ποιητή 

Το αρχείο οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης για να καθοδηγήσει την μελλοντική έρευνα του έργου του και να διασφαλίσει την επαφή αυτού με όλον τον κόσμο. Το 1963 ο Αλέκος Σεγκόπουλος εμπιστεύθηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του αρχείου στον μελετητή του καβαφικού έργου Γ.Π. Σαββίδη. Ο Γ.Π. Σαββίδης επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο την έκδοση των «Ανέκδοτων» ποιημάτων από το Αρχείο Καβάφη, το 1968 και στη συνέχεια έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς φιλολόγους και μελετητές να δημοσιεύσουν ανέκδοτο υλικό, όπως η έκδοση των «Ατελών» ποιημάτων του Κ.Π.Καβάφη από την Ιταλίδα μελετήτρια και ελληνίστρια Renata Lavagnini, το 1999. Μετά το θάνατο του Γ.Π Σαββίδη, την σκυτάλη περιέλαβε ο γιος του Μανόλης Σαββίδης αλλά και άλλοι μελετητές του ανέκδοτου καβαφικού έργου, όπως ο Μιχάλης Πιερής που εξέδωσε τον πρώτο τόμο των «Πεζών» του Αλεξανδρινού, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Μαρία Στασινοπούλου οι οποίοι συνέγραψαν τον εξαιρετικά κατατοπιστικό και προσεγμένο τόμο «Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη» (εκδ. Μεταίχμιο) το 2001, και η Μιχαήλα Καραμπίνα-Ιατρού που μελέτησε και εξέδωσε σχετικά με την «Βιβλιοθήκη Κ.Π. Καβάφη», το 2003.

Η απόκτηση του συνόλου του Αρχείου Καβάφη από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έχει ως στόχους, αφενός να αποτελέσει αυτό σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό και αφετέρου να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω την Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων που είχε εκδοθεί, το 2000, από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με επιμέλεια του Νάσου Βαγενά, και περιελάμβανε 153 ποιήματα γραμμένα με τον τρόπο του Καβάφη η υπογείως επηρεασμένα από το καβαφικό πνεύμα, 135 ποιητών από 30 χώρες! Μια στιβαρή και αναμφισβήτητη απόδειξη της παγκόσμιας εμβέλειας του έργου του Αλεξανδρινού και της βαθιάς του επίδρασης στην ποίηση του πλανήτη μας. 

kavafis_ateliΗ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τοποθετεί τους στόχους της στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του Καβάφη ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νεότερων γενιών, π.χ με την ψηφιοποίηση νέων μέσων, αλλά και να συνδράμει στην απόκτηση γνώσης και επαφής με το έργο του Καβάφη στους μη μυημένους.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι ήδη οι καβαφικές μελέτες και σπουδές στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μια μικρή παράδοση με εξαιρετικά πονήματα τα οποία εύχομαι και πιστεύω ότι θα βρουν κι αυτά την θέση τους στην προσπάθεια της ευρύτερης διάδοσης του καβαφικού έργου.

Στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Κ. Π. Καβάφη. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται και ο τρόπος της παρουσίασής τους θα απαντά στις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις. Επίσης θα σχεδιαστούν επιμορφωτικά προγράμματα για το κοινό όλων των ηλικιών ενώ στο πλαίσιο του επερχόμενου «Έτους Καβάφη» θα οργανωθούν μια σειρά δράσεις.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ