
Όσα θα παρακολουθήσουμε στο Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο τον φετινό Δεκέμβριο. Παρουσιάσεις, ξεναγήσεις, αναγνώσεις.
Επιμέλεια: Book Press
Το Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο θα φιλοξενήσει τρεις εκδηλώσεις τον μήνα Δεκέμβριο: μία παρουσίαση βιβλίου, μία ειδική ξενάγηση και μία μουσική ανάγνωση παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες.
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις 19:00
Παρουσίαση βιβλίου
Οι Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις και το Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο παρουσιάζουν μια ξεχωριστή βιβλιοφιλική έκδοση Οδυσσέας Ελύτης-Ο ζωγράφος Θεόφιλος.
Πρόκειται για μία τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) που περιλαμβάνει το κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο ζωγράφος Θεόφιλος» μαζί με τα ογδόντα έξι έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που βρίσκονται στο Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο εκδότης Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου.
Θα παίξει πιάνο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης.
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 στις 12:30
Ξενάγηση κοινού
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 12:30, ξεναγεί το κοινό στο Σπίτι του Ελύτη.

Εισιτήριο ξενάγησης: 9€
Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στις 17:00 και Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025 στις 12:00
Η συνέλευση των ζώων: Μουσικό Παραμύθι του Γιώργου Κουρουπού σε κείμενο Περικλή Κοροβέση για μικρούς και μεγάλους.
Κάποτε, σε μια μυθική στιγμή του χρόνου, τα ζώα, για να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους, αναζήτησαν έναν αρχηγό. Επιθυμία τους ο αρχηγός να έχει κάτι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του κάθε ζώου. Έτσι δημιουργήθηκε ο άνθρωπος...Ήταν σωστή η εκλογή; Ο άνθρωπος βοήθησε τα ζώα; Καλυτέρεψε την καθημερινή ζωή; Τους έφερε ειρήνη;
Το αλληγορικό παραμύθι του Περικλή Κοροβέση με τον χαρούμενο τρόπο της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, αλλά και με ευαισθησία κοινωνική, μιλά για τη φύση και τη ζωή ανθρώπων και ζώων μέσα από ένα μεγάλο πολύχρωμο τραγούδι.

Μαζί με τη Συνέλευση των ζώων τα «Έξι τραγούδια για ποντίκια» σε στίχους και μουσική Γιώργου Κουρουπού θα μπουν… στον χορό της αλλαγής του χρόνου!
Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και ενήλικες. Γενική είσοδος ανά άτομο: 10€. Διάρκεια: 60'.
Το Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο στεγάζεται σε οίκημα του Υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργεί με τη στήριξή του.






















