la comics festival poster

Το LAComicsFestival, το διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλίας για τα κόμικς και τη street art, επιστρέφει από τις 5 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα, με ελεύθερη είσοδο και πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες. Επίσημος καλεσμένος ο Mattias Adolfsson (κεντρική εικόνα).

Επιμέλεια: Book Press

Το LAComicsFestival επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, μετατρέποντας τη Λάρισα σε σημείο συνάντησης της σύγχρονης underground εικονογραφικής -και όχι μόνο- δημιουργίας. Από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025, ο Μύλος του Παππά θα φιλοξενήσει ένα τριήμερο αφιερωμένο στις τέχνες των κόμικς, της εικονογράφησης, τη μεταξοτυπίας, του animation, της μουσικής και της street art, πάντα με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του. Το επίσημο εικαστικό σχεδίασε ο καλεσμένος του Φεστιβάλ, Σουηδός εικονογράφος Mattias Adolfsson.

(...) μια πολυσυλλεκτική εμπειρία για κάθε ηλικία, που ενώνει το τοπικό με το διεθνές και την αυθεντική ενέργεια της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής.

Το φετινό φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, τον Σύλλογο Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚου και τον οργανισμό Project ΙππόΚαμπος, αποτελεί πολλά περισσότερα από ένα φεστιβάλ comics. Είναι μια γιορτή για την εικονογραφική τέχνη, την πολιτιστική έκφραση και την ανεξάρτητη δημιουργικότητα, μια πολυσυλλεκτική εμπειρία για κάθε ηλικία, που ενώνει το τοπικό με το διεθνές και την αυθεντική ενέργεια της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι 

Ο Σουηδός Mattias Adolfsson έχει μεταπτυχιακό στο graphic design και εργάστηκε για τουλάχιστον μια δεκαετία στα computer games και το 3D modelling, πριν στραφεί το 2007 στην εικονογράφηση.

matthias adolfson

Έκτοτε έχει συνεργαστεί με παγκοσμίως αναγνωρισμένα brands όπως οι New York Times, the New Yorker, Disney, Dreamworks, Google, IBM, Nickelodeon, Cartoon Network, Universal, και Warner Brothers, μεταξύ πολλών άλλων. Σχέδια του έχουν φιλοξενηθεί επίσης σε πρωτότυπα έργα και βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στη χώρα του και το εξωτερικό.

Γεννημένος το 1983 στο Στσετσίν της Πολωνίας, ο Taxis (Δημήτρης Τριμίντζιος) σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ξεκίνησε να δημιουργεί graffiti μόλις στα 14 του χρόνια. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό κόμικς νέων ταλέντων του «9» της Ελευθεροτυπίας και δρα ως street artist από το 2005. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές σε διαγωνισμούς κόμικς και συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία ως εικονογράφος.

taxis lacomics festival

Σημείο αναφοράς του Taxis είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. H καλλιτεχνική υπογραφή του Taxis είναι αναγνωρίσιμη τόσο από το μοναδικό τρόπο που χρησιμοποιεί τις γραμμές του στις συνθέσεις του όσο και από τα πολιτικά στοιχεία που μπορεί κανείς να δει στα έργα του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο LAComicsFestival, ο Taxis θα δημιουργήσει για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας, ένα μεγάλο mural, αφήνοντας και σε αυτή τον καλλιτεχνικό αποτύπωμά του, όπως και σε πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών το Μπέλφαστ (Ιρλανδία) το Πορ-ντε-Μπουκ (Γαλλία), το Ραμπάτ (Μαρόκο), το Στσέτσιν (Πολωνία), το Μπρίντιζι (Ιταλία), η Σαραγόσα (Ισπανία), το Λέλυσταντ (Ολλανδία) και η Αθήνα.

Ο Rob Snow είναι βραβευμένος Βρετανός εικονογράφος με περισσότερα από 30 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Η παραδοσιακή τεχνική της χρήσης του μολυβιού, του μελανιού και του χαρτιού εξακολουθεί να αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργικής του διαδικασίας μέχρι σήμερα. Πολλά από τα έργα του ξεκινούν ως χειροποίητα σκίτσα και στη συνέχεια εξελίσσονται ψηφιακά.

rob snow

Δίδαξε για 15 χρόνια ως λέκτορας, καθοδηγώντας νέους δημιουργούς και μεταδίδοντας τη βαθιά του γνώση στην εικονογράφηση, την οπτική αφήγηση και την τεχνική. Έχει συνεργαστεί με γνωστές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, χτίζοντας ένα portfolio που συνδυάζει καλλιτεχνική δεξιοτεχνία με επαγγελματική ευελιξία. Ζει και εργάζεται σήμερα στη βόρεια Ελλάδα.

noah bexte

Ο Γερμανός Noah Bexte είναι 2D και 3D designer. Σπούδασε επικοινωνιακό σχεδιασμό και έκτοτε, για περισσότερα από 3 χρόνια τώρα, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με εξειδίκευση στη συσκευασία τροφίμων και την οπτικοποίηση προϊόντων. Παράλληλα, παραδίδει δημιουργικά εργαστήρια σε παιδιά με στόχο την ανάπτυξη της διαισθητικής δημιουργικής σκέψης.

Οι καλλιτέχνες

Το Artist Alley θα φιλοξενήσει περισσότερους από 120 δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το Local Artist Alley θα αναδείξει για ακόμη μία χρονιά τα -συχνά παραγνωρισμένα- ταλέντα της Θεσσαλίας.

Οι εκθέσεις

• Noir et Blanc: μια ομαδική έκθεση comics που φέρνει στο προσκήνιο τους σεναριογράφους, παίζοντας με τη θεματική του λευκού και του μαύρου, μέσα από τα έργα 15 σεναριογράφων και ισάριθμων καλλιτεχνών. (σε συνεργασία με το Comicdom CON Athens)

• Mattias Adolfsson | It's not that complicated: 40 έργα του καταξιωμένου Σουηδού εικονογράφου και επίσημου προσκεκλημένου του φεστιβάλ, με έμφαση στα φανταστικά του σύμπαντα, τα ημερολόγια και τις προσωπικές του αφηγήσεις.

• LGBTQIA+ Art - Η Άνθηση της Εγχώριας Queer Εικονογράφησης: 14 εικονογραφήσεις από queer δημιουργούς, αλλά και συμμάχους, που εξερευνούν ζητήματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου. (σε συνεργασία με το Queer Con)

• Nikoliiis | Patience: έκθεση του ταλαντούχου street artist, με επίκεντρο το αυθόρμητο σχέδιο, τις σημειώσεις της καθημερινότητας και την underground γραμμή του.

Το πρόγραμμα

Εργαστήρια και masterclasses, προβολές animation και θεματικά αφιερώματα σε συνεργασία με το Thessaloniki Animation Festival (TAF), επιτραπέζια RPG, DJ sets, lives όπως το καθιερωμένο ετήσιο EτK Raps Live με τους Sadomas & DJ Waif (2ΚΓ), Andri J Univers, 1x1 Records και Hikae, καθώς και ομιλίες/σεμινάρια μεταξοτυπίας στο 1ο Mini Fest Μεταξοτυπίας και λοιπών Γραφικών Τεχνών, σε συνεργασία με τις ομάδες Wellness Press (Μιλάνο), Mow Press Studio (Τρίκαλα) και Art & Design (Λάρισα).

Τέλος, η πόλη της Λάρισας θα «γεμίσει» με νέες τοιχογραφίες και graffiti, σε συνεργασία με την ομάδα ΕΤουΚρου και τους διεθνείς καλεσμένους μας, μεταμορφώνοντας το αστικό τοπίο σε μια ανοιχτή γκαλερί σύγχρονης τέχνης.

Όπως στα ισπανικά La Risa σημαίνει το «Γέλιο» έτσι και φέτος τον Σεπτέμβριο, η πόλη της Λάρισας θα φορέσει για άλλη μια φορά το χαμόγελό της και θα υποδεχτεί στο LAComicsFestival καλλιτέχνες και επισκέπτες, ντόπιους και διεθνείς για ένα ολόκληρο τριήμερο.

la comics festival poster full

Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου

18:00 - 22:00 Artist Alley / Καλωσόρισμα
18:00 - 19:00 Live Act / Welcome Silkscreen / Mow Press Studio
18:00 - 20:00 Παιδικές Προβολές Animation / TAF
19:00 - 20:00 Ομιλία / Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων Θ. Ρετσιάνης
20:00 - 21:30 Ομιλία / Αναπηρία στην 9η Τέχνη: Εντάσσοντας τη Συμπερίληψη στα Κόμικς / Σοφία Γεωργιάδη
22:00 - 23:00 Live / FAGUS

Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου

10:00 - 22:00 Artist Alley
10:00 - 22:00 Βαψιματικές στον Αύλειο Χώρο, Καθώς και Πέριξ, του Μύλου του Παππά / ΕΤουΚρου
11:00 - 21:00 SkinScreen Prints / Mow Press Studio
11:00 - 21:00 GameSpot / Game-a-Lot (Βόλος), Tin Punk Games (Κατερίνη), Dracon Rules Design Studio, Σύλλογος Φίλων Επιτραπέζιων Καρδίτσας
11:00 - 12:30 Ομιλία / Λάρισα και Κόμικς / Γεώργιος Σούλτης
11:00 - 12:00 Παιδικές Προβολές Animation / TAF
13:00 - 14:30 Ομιλία / “Η Διέξοδος από το Δημιουργικό Τέλμα!” Ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας Εικονογράφος Πρέπει να Συνεχίσει / Rob Snow
13:00 - 14:30 Παιδικό Εργαστήριο / Doodles / Νίκος Κουτσόπουλος
15:00 - 16:30 Εργαστήριο / Bring Your Ideas to Life / Noah Bexte
15:00 - 16:30 Sketch Event / Πλάτη Πλάτη / Αποστόλης Κεντρόπουλος, Μέλανδρος Γκανάς, Μαρία-Αντωνία Λαχανά
17:00 - 18:30 Εργαστήριο / Πώς Μεταφράζεται το Lettering στα Ελληνικά / Βασίλης Γεωργίου
17:00 - 18:30 Παιδικό Εργαστήριο / Πρόσωπα και Εκφράσεις / Νίνα Τσοπάνογλου
19:00 - 20:30 Εργαστήριο / Childsplay / Mattias Adolfsson
19:00 - 21:00 Παιδικές Προβολές Animation / TAF
21:00 - 23:00 Live / ETK RAPS vol.4 / Hikae, 1x1 Records, AndriJ Univers, Sadomas & DJ Waif (2ΚΓ)

Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου

10:00 - 22:00 Artist Alley
10:00 - 22:00 Βαψιματικές στον Αύλειο Χώρο, Καθώς και Πέριξ, του Μύλου του Παππά / ΕΤουΚρου
11:00 - 21:00 SkinScreen Prints / Mow Press Studio
11:00 - 21:00 GameSpot / Game-a-Lot (Βόλος), Tin Punk Games (Κατερίνη), Dracon Rules Design Studio, Σύλλογος Φίλων Επιτραπέζιων Καρδίτσας
11:00 - 14:00 1ο Mini Fest Μεταξοτυπίας & Λοιπών Γραφικών Τεχνών / Wellness Press (Μιλάνο), Mow Press Studio (Τρίκαλα), Art & Design (Λάρισα)
11:00 - 14:00 Παρουσίαση - Ομιλία / Project "Σεισμοπλημμύρα" / Φορέας Υλοποίησης: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας (ΕΟΔ Καρδίτσας), Αποστόλης Κεντρόπουλος, Γιάννης Τότσικας
11:00 - 12:30 Παιδικό Εργαστήριο / Απεικόνιση Συναισθημάτων σε Χαρακτήρες Κόμικς / Αποστόλης Ιωάννου
13:00 - 14:30 Παιδικές Προβολές Animation / TAF
15:00 - 16:30 Εργαστήριο / Το Ενυδρείο / Νίκος Κουτσόπουλος
15:00 - 16:30 Παιδικό Εργαστήριο / Love Graffiti : Μάθε να Κάνεις την Ταγκιά σου με Μαρκαδόρους / Ρεζώ
17:00 - 18:30 Εργαστήριο / Τεχνολογία Παραγωγής Comics, από τη Σχεδίαση στην Εκτύπωση / Νικόλας Κουνινιώτης
17:00 - 18:30 Παρουσίαση / “Μελίανδρος και Ντέπυ 1 & 2” / Ιωάννης Σενκό, Αποστόλης Κεντρόπουλος
19:00 - 20:30 Εργαστήριο / The Art of Interactive Narratives : Storytelling στα Video Games / Γιώργος Γκαραρίζος
19:00 - 21:00 Παιδικές Προβολές Animation / TAF
19:00 - 23:00 Closing Party / DJ Sets / DJ Antonis Batzias (Καρδίτσα), DJ Blue Lagoon (Αθήνα), T.Aboner (Ιταλία)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνει...

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

«Τα Βαλκάνια έχουν φωνή»: 3 βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία βιβλία από Βαλκάνιους συγγραφείς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, ένα για εφήβους και μια συλλογή διηγημάτων. Εικόνα: Από την...

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου 2026: Η Αρουντάτι Ρόι στη βραχεία λίστα

Στη βραχεία λίστα για το Γυναικείο Βραβείο Δοκιμίου (Women's Prize for non fiction) 2026 είναι, μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Μπούκερ Αρουντάτι Ρόι (Arundhati Roy). 

Επιμέλεια: Book Press

Η μυθιστοριογράφος κ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνει...

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

«Μπορείς, κατά κάποιον τρόπο, να προκαλέσεις μια ολόκληρη “επανάσταση” στις δημιουργικές τέχνες, αν πραγματικά στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις τους καλλιτέχνες, ώστε να παράγουν το καλύτερο δυνατό έργο» μας είπε ο Πολ Λιντς, που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στη ...

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Για τη συλλογική έκδοση «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» σε επιμέλεια του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη (εκδ. Διόπτρα). Έντεκα πεζογράφοι και ο ανθολόγος γράφουν διηγήματα στα οποία προσπαθούν να συλλάβουν τον νέο κόσμο που έρχεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ