
Ο ΟΣΔΕΛ παρουσίασε πρόσφατα τα δεδομένα του για την Ελληνική Βιβλιοπαραγωγή 2024, βασισμένα στην BookPoint, τη δική του βιβλιογραφική βάση.
Επιμέλεια: Book Press
Ο ΟΣΔΕΛ στο πλαίσιο του κοινωνικού, πολιτιστικού και ερευνητικού του έργου, παρουσιάζει την ετήσια έρευνα για την Ελληνική Βιβλιοπαραγωγή 2024, βασισμένη στα έγκυρα και επικαιροποιημένα δεδομένα του BookPoint, της βιβλιογραφικής του βάσης.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στις 9 Μαΐου στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Η πλειονότητα των εκδόσεων (94.6%) παραμένει έντυπη, ενώ οι μορφές e-book (112 τίτλοι) και audiobook (376 τίτλοι) συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη παρουσία.
Τα δεδομένα παρουσίασε η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη bookpoint.gr. Σχολίασαν οι Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης και Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού oanagnostis.gr. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «To BookPoint είχε ως κύρια στόχευση τις εσωτερικές ανάγκες του ΟΣΔΕΛ -όπως η διανομή δικαιωμάτων- όμως οι δυνατότητες του είναι πολυάριθμες και γι’ αυτό στοχεύσαμε στην κάλυψη των αναγκών του κλάδου του βιβλίου, των βιβλιοπωλών, των εκδοτών, των βιβλιοθηκών, στη διακίνηση του βιβλίου, στη διαθεσιμότητα, τις τιμές κ.ά.».
Η φετινή έρευνα καταγράφει 11.312 νέους τίτλους για το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής πάνω από τους 11.000 τίτλους ετησίως. Η πλειονότητα των εκδόσεων (94.6%) παραμένει έντυπη, ενώ οι μορφές e-book (112 τίτλοι) και audiobook (376 τίτλοι) συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη παρουσία. Παράλληλα, η μέση τιμή του βιβλίου ανήλθε στα 17.63€, σημειώνοντας αύξηση 2.73%, κυρίως σε κατηγορίες όπως τα παιδικά, τα επιστημονικά και τα εκπαιδευτικά.
Από θεματικής άποψης, κυριάρχησαν οι εξής κατηγορίες:
• Λογοτεχνία: 4.133 τίτλοι
• Παιδικά-εφηβικά βιβλία: 2.769 τίτλοι
• Θεωρητικές επιστήμες: 2.248 τίτλοι
• Μη λογοτεχνική πεζογραφία: 498 τίτλοι
• Επιστήμες, τέχνες, εκπαιδευτικά & λοιπά: 1.662 τίτλοι
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι το 45.78% της παραγωγής προήλθε από μόλις 38 εκδότες, γεγονός που αναδεικνύει τη συγκέντρωση της εκδοτικής δραστηριότητας.
Η μεταφρασμένη βιβλιοπαραγωγή σημείωσε μικρή αύξηση, φτάνοντας τους 3.579 τίτλους (31% της συνολικής παραγωγής), με την αγγλική να παραμένει η βασική γλώσσα μεταφράσεων, ενώ παρατηρείται και ενίσχυση τίτλων από άλλες περιφερειακές γλώσσες.
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι το 45.78% της παραγωγής προήλθε από μόλις 38 εκδότες, γεγονός που αναδεικνύει τη συγκέντρωση της εκδοτικής δραστηριότητας.
Η βάση δεδομένων BookPoint, με περισσότερες από 330.000 εγγραφές τίτλων, αποτελεί εργαλείο τεκμηρίωσης της έρευνας. Τα δεδομένα της επικαιροποιούνται διαρκώς από τους εκδότες και την ερευνητική ομάδα του BookPoint, καλύπτοντας την πλειονότητα της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, με ορισμένες εξαιρέσεις (αυτοεκδόσεις, περιοδική δραστηριότητα δήμων, Οργανισμών κ.λπ.), που ωστόσο δεν επηρεάζουν την αντιπροσωπευτικότητα των ευρημάτων.
Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση για την παρουσίαση των στοιχείων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής 2024 εδώ.
Συντελεστές της έρευνας:
Άντληση και επεξεργασία δεδομένων του BookPoint: Σπύρος Ζαχαράκης, Υπεύθυνος Τμήματος ΙΤ
Επιλογή-κείμενα-γραφιστική επιμέλεια: Μιρέλλα Μπατζιανιά, Υπεύθυνη Τμήματος Bookpoint