han kang nobel million books

Έξι μέρες μετά την ανακοίνωση ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 θα απονεμηθεί στη Χαν Γκανγκ, οι πωλήσεις των βιβλίων της έχουν εκτοξευθεί στη Νότια Κορέα. Το πόσο, είναι εντυπωσιακό... 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Εκτός από το υψηλό χρηματικό έπαθλο των 11 εκατομμυρίων κορωνών που αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ο βραβευμένος ή η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας κάθε χρονιάς έχει να προσδοκά και σε αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του, στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή βραβευθείσα, η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ, πόσο άραγε να περίμενε ότι θα πουλούσε στη χώρα της μέσα σε μόλις έξι ημέρες από τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο και της ανακοινώθηκε η σπουδαία διάκριση;

Μόνο στη Νότια Κορέα πουλήθηκαν ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα βιβλίων!

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μόνο στη Νότια Κορέα πουλήθηκαν ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα βιβλίων της Χαν Κανγκ. 

Η Γκανγκ, διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος, είναι περισσότερο γνωστή εκτός των συνόρων της χώρας της για το βραβευμένο με το international Man Booker Η Χορτοφάγος, το πρώτο της μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στα αγγλικά (και στα ελληνικά, ακολούθως), για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ κριτική της Εύας Στάμου.

Η 53χρονη συγγραφέας, που δεν συζητιόταν ως φαβορί λόγω του ότι θεωρείτο νέα για αυτή τη βράβευση, είναι η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα αλλά και η πρώτη Ασιάτισσα συγγραφέας που βραβεύεται με Νόμπελ. Ίσως αυτό να εξηγεί τη φρενίτιδα που επικράτησε με τα βιβλία της. Η αίσθηση που προκάλεσε η είδηση για το Νόμπελ ήταν τόσο έντονη που ιστοσελίδες μεγάλων βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών της οίκων κατέρρευσαν λίγο μετά την ανακοίνωση καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν να παραγγείλουν βιβλία της. 

han kang kastanioti

1.060.000 αντίτυπα σε έξι μέρες

Από το βράδυ (τοπική ώρα Σεούλ) της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου μέχρι το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, είχαν πουληθεί τουλάχιστον 1.060.000 αντίτυπα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-book) όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπεύθυνοι των τριών μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων, φυσικών και διαδικτυακών, της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για τα Kyobo, Aladin και YES24. 

«Τα βιβλία της Χαν Γκανγκ γνωρίζουν άνευ προηγουμένου πωλήσεις. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Kyobo, Κιμ Χιουν-τζουνγκ.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Aladin ανέφερε επίσης ότι η νίκη της Γκανγκ όχι μόνο οδήγησε σε μια εκπληκτική αύξηση 1.200% στις πωλήσεις των βιβλίων της σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις της νοτιοκορεατικής λογοτεχνίας στο σύνολό της.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της βράβευσής της, «οι συνολικές πωλήσεις κορεατικής λογοτεχνίας αυξήθηκαν περισσότερο από 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», ανέφερε σε ανακοίνωση του Aladin. 

Αύξηση ακόμη και των βιβλίων που... διαβάζει η νομπελίστρια

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις δύο βιβλίων για τα οποία η Γκανγκ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τα διαβάζει αυτό τον καιρό. Πρόκειται για τα Κατάλογος απολεσθέντων της Γιούντιτ Σαλάνσκυ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες) και Atlas de botanique élémentaire του Ζαν-Ζακ Ρουσό. 

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο απασχολημένος από τότε που μπήκα στην εταιρεία το 2006», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος της Aladin και πρόσθεσε «αλλά είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ορισμένα τυπογραφεία λειτούργησαν αυτό το Σαββατοκύριακο με πλήρη δυναμικότητα για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση για βιβλία της Γκανγκ.

Πέρα από την εκτίναξη των πωλήσεων, ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος σε όλη τη Νότια Κορέα. Από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, από το οποίο έχει αποφοιτήσει η Γκανγκ, που πλέον διαφημίζεται ως το πανεπιστήμιο της νομπελίστριας, ως τη γενέτειρά της, την πόλη Γκουάνγκτζου, σε ιστορικό κτίριο της οποίας έχει αναρτηθεί συγχαρητήριο πανό.

Το κτίριο δεν είναι ασύνδετο με τη συγγραφέα. Εκεί συνέβη το 1980 η σφαγή δεκάδων αντιφρονούντων που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά της δικτατορίας του στρατηγού Τσουν Ντου-Χουάν που είχε αναλάβει την εξουσία το 1979 με πραξικόπημα. Στα βίαια επεισόδια είχαν σκοτωθεί και πολλοί ένστολοι, στρατιώτες και αστυνομικοί. Από το 1987, που οι πραξικοπηματίες επέτρεψαν ελεύθερες εκλογές και ο Τσουν έχασε την εξουσία, η Νότια Κορέα τιμά τους νεκρούς αυτής της εξέγερσης. Τα γεγονότα αυτά, ενέπνευσαν την Γκανγκ για να γράψει το (αμετάφραστο στα ελληνικά) βιβλίο της με τίτλο Human Acts

politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ