ogotechniko festival tinos

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (25-27 Ιουλίου) θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς για το σύνολο του έργου τους. Φέτος θα βραβευτεί η Έρση Σωτηροπούλου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Η Τήνος πρωτοπορεί. Σε αντίθεση με τα περισσότερα βραβεία που δίδονται στην Ελλάδα και τα οποία δεν περιλαμβάνουν κάποιο χρηματικό ποσό ή το ποσό είναι πολύ μικρό, το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής, θεσπίζει για πρώτη φορά βραβείο ύψους 12.000 δολαρίων (10.000 ευρώ).

Το βραβείο θα δίδεται κάθε χρόνο σε Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Υπό αυτό το πρίσμα η φετινή, πρώτη, βραβευθείσα, θα είναι η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου.

Το βραβείο θα δίδεται κάθε χρόνο σε Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Υπό αυτό το πρίσμα η φετινή, πρώτη βραβευθείσα, θα είναι η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου.

Ο χορηγός

Τα χρήματα του βραβείου, όπως σημείωσε σήμερα (09/07) ο δημιουργός του φεστιβάλ, ποιητής Ντίνος Σιώτης, δόθηκαν από Ελληνοαμερικανό ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Πάντως, συνολικά τα δέκα χρόνια αποτελούν ορόσημο για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, καθώς ήρθε η ώρα για αλλαγή σκυτάλης. Ο εμπνευστής του, Ντίνος Σιώτης, στέκεται, πλέον, πιο πίσω και παραδίδει τη συνέχιση του έργου στον ποιητή και δημοσιογράφο Βασίλη Ρούβαλη, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στην Τήνο.

ersi sotiropoulou

Η Έρση Σωτηροπούλου. 

Η φετινή διοργάνωση (25-27 Ιουλίου) έχει κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές. Η πρώτη είναι ότι το Φεστιβάλ γίνεται τετραήμερο (Ιουλίου) από τριήμερο που ήταν ως τώρα. Η επιπλέον ημέρα ονομάστηκε «προφεστιβαλιακή» και θα περιλαμβάνει αφιέρωμα σε Τηνιακούς συγγραφείς.

Παράλληλες δράσεις 

Η δεύτερη αλλαγή (επί τα βελτίω) είναι ότι υπάρχει παρουσίαση και προβολή ταινιών ποιητικού κινηματογράφου, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές με έντεχνη και κλασική μουσική, ενώ σχεδιάζονται μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους (ειδικά τον χειμώνα) στη λογική του «Μετά-Το-Φεστιβάλ», σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστήμια.

Στόχος, όπως σημείωσε ο Βασίλης Ρούβαλης: «Να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια το Φεστιβάλ και να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία, αλλά και ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία αν το καταφέρουμε».

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Είναι, πάντως, ένα Φεστιβάλ που δεν συντηρείται με κρατικά χρήματα, καθώς όπως σημείωσε ο Ντίνος Σιώτης: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ κρατικά χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να κάνω το Φεστιβάλ. Έχουμε τους χορηγούς μας που μας βοηθούν».

Φέτος υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από νέους σε ηλικία επιχειρηματίες για τις δράσεις του Φεστιβάλ. 

Μάλιστα φέτος υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από νέους σε ηλικία επιχειρηματίες, καθώς όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Ρούβαλης: «Αρχίζουν να κατανοούν τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τη λεγόμενη πολιτιστική οικονομία».

Οι συμμετέχοντες 

Στο φετινό 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου μετέχουν 15 συγγραφείς και ποιητές από έξι χώρες. Συγκεκριμένα από την Ελλάδα μετέχουν οι: Ελίνα Αφεντάκη, Κώστας Βούλγαρης, Θοδωρής Γκόνης, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης και Έρση Σωτηροπούλου. Από την Κύπρο μετέχει η Μαρία Καντ (Καντωνίδου), από τη Γερμανία η Έλενα Μπέη, από την Ισπανία η Πιλάρ Τένα, από τις ΗΠΑ ο Νταν Σκόφιλντ και από την Αλβανία ο Λουάν Τζούλις.

Οι χώροι που θα γίνουν οι αναγνώσεις είναι η Χώρα της Τήνου και τα χωριά Αρνάδος και Βώλαξ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Εκδόσεις Ρίζες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένοχος – Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974», των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ