200 xronia ellinikis oikonomias metaksy kratous kai agoras stournaras

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «200 χρόνια ελληνικής οικονομίας: μεταξύ κράτους και αγοράς», που εκδόθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η επιμέλεια του βιβλίου ανήκει στον επιστημονικό υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος και επίκουρο καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας και Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρέα Κακριδή. Στην κεντρική εικόνα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Επιμέλεια Book Press

Αφετηρία για την έκδοση του βιβλίου αποτέλεσε η επιστημονική συνάντηση με τίτλο «200 χρόνια ελληνικής οικονομίας: μεταξύ κράτους και αγοράς», που συνδιοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ναύπλιο από τα Ιστορικά Αρχεία της Alpha Bank και της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη συνάντηση πήραν μέρος σημαντικοί οικονομολόγοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους μετέχουν στον συλλογικό τόμο. Κεντρικοί ομιλητές στη συνάντηση ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος.

trapeza tis elladas 200 xronia ellinikis oikonomias metaksy kratous kai agoras

Περιεχόμενα του βιβλίου:

1. «Μια σύντομη επισκόπηση της δημογραφικής ιστορίας της Ελλάδας» από τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, τ. καθηγητή Δημογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2. «Γυναίκες εν κινήσει: ο μακρύς δρόμος προς την ισότητα» από την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.
3. «Κράτος και οικονομία στη νεότερη Ελλάδα: κρίσιμες αλληλεπιδράσεις από το 1821 έως σήμερα» από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ομότιμο καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
4. «Μακροχρόνια δημόσια οικονομικά και δημοσιονομική ικανότητα του ελληνικού κράτους» από τους Παντελή Καμμά, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Φραγκίσκο Κουτεντάκη, επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
5. «Εξωοικονομικοί αναπτυξιακοί παράγοντες: η θεσμοποίηση της επαγγελματικής διοίκησης» από την Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6. «Ελληνική γεωργία, 19ος-20ός αιώνας: από την αυτοκατανάλωση στην αγορά, από την αγορά στην κρατική ρύθμιση» από τον Αλέξη Φραγκιάδη, οικονομικό ιστορικό, διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.
7. «Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής εκβιομηχάνισης» από τον Ανδρέα Κακριδή.
8. «Εσωτερικοί και διεθνείς παράγοντες που επηρέασαν τη βιομηχανική ανάπτυξη στη μεταπολεμική Ελλάδα» από τον Τάσο Γιαννίτση, ομότιμο καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
9. «H εξέλιξη του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος: από τον ηλεκτρικό φανοστάτη στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο» από τη Δανάη Διακουλάκη, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
10. «Βιομηχανική ανάπτυξη και τεχνολογική εξέλιξη: προκλήσεις, μετασχηματισμοί, δημόσιες πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές» από τον Γιάννη Καλογήρου, ομότιμο καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
11. «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους» από τη Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, ιστορικό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

200 xronia ellinikis oikonomias metaksy kratous kai agoras synedroi

Περισσότερα για το βιβλίο

Παρά τις δοκιμασίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις που διαγράφονταν στο μέλλον, η απόσταση που έχει διανύσει η ελληνική οικονομία στη μακρά διάρκεια είναι εντυπωσιακή. Μια φτωχή, αγροτική οικονομία κατάφερε μέσα σε δύο αιώνες να δεκαπλασιάσει το βιοτικό επίπεδο και να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της, με αποτέλεσμα σήμερα – και παρά το βαθύ τραύμα της πρόσφατης κρίσης – να συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Η πορεία αυτή δεν υπήρξε ούτε γραμμική ούτε προδιαγεγραμμένη. Επιτυχίες και ανατροπές, άλματα και πισωγυρίσματα χαρακτηρίζουν τον σταδιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σε πολλά σταυροδρόμια, η αλληλεπίδραση της κρατικής πολιτικής και των δυνάμεων της αγοράς υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της τελικής κατεύθυνσης. Εξίσου καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του διεθνούς περιβάλλοντος, καθώς και η σύνθεση ιδεών και συμφερόντων. Οι ποικίλες αυτές επιδράσεις συνθέτουν τον ιστορικό καμβά από τον οποίο αντλούν τα θέματά τους οι συντελεστές του βιβλίου, που αποτιμούν διαφορετικές πτυχές της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου ξεφεύγουν από τη συνήθη θεματολογία της οικονομικής ιστορίας και επεκτείνονται στη δημογραφία, την τεχνολογία, τις έμφυλες σχέσεις και τη συγκρότηση της διοίκησης. Άλλα πάλι φιλοδοξούν να προσφέρουν ασυνήθιστες αναγνώσεις σε πιο συνηθισμένα θέματα, κομίζοντας νέα δεδομένα ή αμφισβητώντας κατεστημένες ερμηνείες. Καθένα προσπαθεί να συμπυκνώσει, σε λίγες σελίδες, τη σύγχρονη επιστημονική συζήτηση γύρω από το εκάστοτε θέμα.

epanekdoseis 12

Ο επιμελητής του τόμου Ανδρέας Κακριδής

INFO
Τίτλος: 200 χρόνια ελληνικής οικονομίας: μεταξύ κράτους και αγοράς
Επιμέλεια: Ανδρέας Κακριδής
Εκδότης: Τράπεζα της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης)
Έτος έκδοσης: 2024
Αριθμός σελίδων: 436
Διάσταση: 24 x 17 εκ.
Εξώφυλλο: Μαλακό
Είδος βιβλίου: Οικονομική Ιστορία
ISBN: 978-618-5536-53-4
Κεντρική διάθεση:
α. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα (Αμερικής 13, τηλ.: 210 3614143) και τη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11, τηλ.: 2310 288036)
β. Εταιρία «Ι. Νικολόπουλος & Σία ΕΕ – Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου» (Ζαλόγγου 9, 106 78 Αθήνα, τηλ.: 210 3800520).

politeia deite to vivlio 250X102

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, από τις 19:30 έως τις 22:30, ο γραφίστας και εικαστικός Πάρις Κούτσικος θα παρουσιάσει τρία μικρά, χειροποίητα βιβλία του σε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι.

...
Bloomsday: Τρία βιβλία για την ημέρα του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις

Bloomsday: Τρία βιβλία για την ημέρα του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις

Οι εκδόσεις Τόπος προσφέρουν τους τρεις απολαυστικούς τόμους του Άρη Μαραγκόπουλου για τον Τζέιμς Τζόις (James Joyce) σε προνομιακή έκπτωση, με αφορμή την Bloomsday στις 16 Ιουνίου, την ημέρα που εκτυλίσσεται το εμβληματικό μυθιστόρημα «Οδυσσέας». © Wikipedia

Επιμέλεια: Book Press ...

«Stay Awake»: Η Στέγη στο Athens Pride 2026

«Stay Awake»: Η Στέγη στο Athens Pride 2026

Στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία, στη μισαλλοδοξία, συνεχίζουμε να μην κλείνουμε τα μάτια. Ακόμα και αν δεν μας αφορά, μας αφορά. Δείτε το βραβευμένο βίντεο της καμπάνιας «Stay Awake».

Επιμέλεια: Book Press 

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

«Θάλασσα, παραλία, ουρανός – Ένα ποίημα, δύο όνειρα, τρία βιβλία» του Πάρι Κούτσικου στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, από τις 19:30 έως τις 22:30, ο γραφίστας και εικαστικός Πάρις Κούτσικος θα παρουσιάσει τρία μικρά, χειροποίητα βιβλία του σε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο Λεμόνι.

...
«Ο βομβιστής του Παρθενώνα»: 1996 – 2026, ένας απολογισμός, ένα βλέμμα στην πόλη

«Ο βομβιστής του Παρθενώνα»: 1996 – 2026, ένας απολογισμός, ένα βλέμμα στην πόλη

Σκέψεις του συγγραφέα με αφορμή την οριστική έκδοση του βιβλίου του «Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» από τις εκδόσεις Έρμα, τριάντα χρόνια έπειτα από την πρώτη κυκλοφορία του.

Γράφει ο Χρήστος Χρυσόπουλος

Η οριστική επανέκδοση του «βομβιστή» (όπως τον αποκα...

«Όλα τα δέντρα» της Μαρίας Φακίνου (κριτική)  – Μια ερωτική ιστορία που γίνεται κυκλώνας

«Όλα τα δέντρα» της Μαρίας Φακίνου (κριτική) – Μια ερωτική ιστορία που γίνεται κυκλώνας

Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Φακίνου «Όλα τα δέντρα» (εκδ. Αντίποδες). Εικόνα: Από την ταινία «Ο αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Ας το παραδεχτούμε, μας ενδιαφέρουν οι ερωτικές ιστορίες παρό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το μπλε του μεσονυχτίου» του Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το μπλε του μεσονυχτίου» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ρέμπους ένιωσε ότι...

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάργα (ΙΙ) ...

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

«Πλανήτες, ύδατα και νήσοι» του Γιώργου Μητά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μητά «Πλανήτες, ύδατα και νήσοι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στη γιορτή...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερα μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν στο Βυζάντιο

Έρωτες, συνωμοσίες, πόλεμοι: τέσσερα πρόσφατα μυθιστορήματα με γνωστούς πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες της βυζαντινής Ιστορίας.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Εκστρατείες, εικονομαχίες, απαγορευμένες σχέσεις και ...

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Μήνας Υπερηφάνειας: Διαβάζοντας για το μη δυαδικό φύλο

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας, περίοδο ορατότητας και διεκδικήσεων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αναζητούμε πρόσφατες και σημαντικές εκδόσεις βιβλίων. ©istock

...

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: Πέντε έργα μεγάλων δημιουργών

Παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο: πέντε πρόσφατες εκδόσεις με έργα σημαντικών συγγραφέων. Εικόνα: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

Πέντε πρόσφατες εκδόσεις με θεατρικά έργα από σημαντι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ