Κάθε Μάρτιο, τα μέλη του National Book Critics Circle απονέμουν βραβεία για τα καλύτερα βιβλία που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ (στην αγγλική γλώσσα) κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ δίνουν και τιμητικές βραβεύσεις σε οργανισμούς και πρόσωπα που προωθούν τη λογοτεχνία. Φέτος τιμήθηκε η εικονιζόμενη Lorrie Moore για το μυθιστόρημά της Ι am homeless if this is not my home. Kεντρική εικόνα: η Lorrie Moore © The Short Story Project.
Επιμέλεια: Book Press
Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που ο Εθνικός Κύκλος Κριτικών Βιβλίων (National Book Critics Cιrcle) απονέμει τα δικά του βραβεία. Κάτι που συμβαίνει από το 1974, οπότε και ιδρύθηκε.
Συγκεκριμένα, τα βραβεία που απονέμουν τα μέλη της (κριτικοί λογοτεχνίας από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ) βασίζονται σε βιβλία που εκδόθηκαν στα αγγλικά στη χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Φέτος το μεγάλο βραβείο μυθοπλασίας έλαβε η Lorrie Moore για το μυθιστόρημά της Ι Am Homeless if This Is Not My Home (αν και είναι περισσότερο γνωστή ως διηγηματογράφος).
Ο πρόεδρος της επιτροπής David Varno είπε σε μια δήλωση ότι το βιβλίο είναι μια συγκλονιστική και ξεκαρδιστική ιστορία φαντασμάτων για έναν άνθρωπο που σκέφτεται τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο που έχει μολυνθεί από, όπως το θέτει η Moore, «εθελοντική παραφροσύνη».
Η συγγραφέας Judy Blume ήταν ο αποδέκτης του Βραβείου Ivan Sandrof Lifetime Achievement Award. Η επιτροπή ανέφερε τον τρόπο που τα μυθιστορήματά της, συμπεριλαμβανομένου του Are You There God? It's Me, Margaret έχουν «εμπνεύσει γενιές νεαρών αναγνωστών αντιμετωπίζοντας τη συναισθηματική αναταραχή της εφηβείας με αυθεντικότητα, ειλικρίνεια και θάρρος».
Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών έλαβε το Toni Morrison Achievement Award, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει ιδρύματα για τη συμβολή τους στην κουλτούρα του βιβλίου.
Επαίνεσε επίσης τον ρόλο της ως «μια αδυσώπητη αντίπαλο της λογοκρισίας και ως εμβληματική υπέρμαχος της λογοτεχνικής ελευθερίας».
Η Blume, η οποία έλαβε το βραβείο της εξ αποστάσεως από ένα βιβλιοπωλείο που διευθύνει στο Key West της Φλόριντα, ευχαρίστησε την επιτροπή για την «ακούραστη δουλειά της στην προστασία των πνευματικών μας ελευθεριών».
Τα άλλα βραβεία
Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών έλαβε το Toni Morrison Achievement Award, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει ιδρύματα για τη συμβολή τους στην κουλτούρα του βιβλίου.
Η επιτροπή είπε ότι η ομάδα «τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ισότητας, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών του 20ου αιώνα κατά του διαχωρισμού των βιβλιοθηκών, για τη λογοτεχνία LGBT+, και τη διαρκή στάση της ως προπύργιο ενάντια σε αυτούς τους οπισθοδρομικούς και ανελεύθερους υποστηρικτές της απαγόρευσης βιβλίων».
Άλλοι νικητές ήταν η ποιήτρια Safiya Sinclair, η οποία κέρδισε το βραβείο αυτοβιογραφίας για τα περίφημα απομνημονεύματά της How to Say Babylon, σχετικά με τα παιδικά της χρόνια από την Τζαμάικα και την αυστηρή ανατροφή των Ρασταφάριων.
Ο Jonny Steinberg κέρδισε το βραβείο βιογραφίας για το Winnie and Nelson: Portrait of a Marriage, για τον Nelson και τη Winnie Mandela.
Η Kim Hyesoon από τη Νότια Κορέα κέρδισε το βραβείο ποίησης για τα Phantom Pain Wings. Για τo βραβείο μετάφρασης, ένα βραβείο που τιμά τόσο τη μεταφράστρια όσο και το βιβλίο, νικήτρια ήταν η Maureen Freely για τη μετάφρασή της από τα τουρκικά του βιβλλίου του Tezer Özlü, Cold Nights of Childhood.
Ο Tahir Hamut Izgil κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου (John Leonard) για το βιβλίο του Waiting to Be Arrested at Night: : A Uyghur Poet's Memoir of China's Genocide.
Το βραβείο κριτικής πήγε στην Tina Post για το Deadpan: The Aesthetics of Black Inexpression και η Roxanna Asgarian κέρδισε το βραβείο για βιβλία non fiction για το βιβλίο της Were Once a Family: A Story of Love, Death, and Child Removal in America.
Επίσης, τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στην κριτικό της Washington Post, Becca Rothfield για την αριστεία στην κριτική και στη Marion Winik του NPR για την μακρόχρονη υπηρεσία της στη λογοτεχνική κοινότητα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή στο New School στη Νέα Υόρκη.