Στο 28ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον πεζογράφο, ποιητή, στιχουργό και μουσικό Θωμά Κοροβίνη, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Ποιήματα και τραγούδια» (εκδ. Άγρα). Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, στις 7μμ.
Επιμέλεια: Book Press
Βίος και Πολιτεία
Το «νέο εγχείρημα» του βιβλιοπωλείου Πολιτεία είναι μια σειρά συνομιλιών με ανθρώπους του βιβλίου, για πρώτη φορά σε «απευθείας μετάδοση» από το τμήμα λογοτεχνίας της Πολιτείας, το εμβληματικό «υπόγειο» της Ασκληπιού. Τους προσκεκλημμένους υποδέχεται και συζητά μαζί τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.
Η εκπομπή στο σύνολό της, καθώς και παραλειπόμενα και μικρά θεματικά αποσπάσματα, θα αναμεταδίδονται σε διαφορετικά φορμά και διάρκεια σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (YouTube, Spotify, TikTok, Facebook, Instagram). Ακολουθήστε την Πολιτεία και γραφτείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, κάνοντας κλικ εδώ.
Το Βίος και Πολιτεία ξεκίνησε την Παρασκευή 2/6, με πρώτο καλεσμένο τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο. Κι ακολούθησαν οι Αλεξάνδρα Κ*, Ηλίας Μαγκλίνης, Χρήστος Οικονόμου, Αμάντα Μιχαλοποπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη κι η επιμελήτρια εκδόσεων Άννα Μαράντη με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Γιάννης Καλπούζος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ξανθούλης, Πέτρος Μάρκαρης, Σπύρος Γιανναράς, Θάνος Ψυχογιός, Ολύμπιος Δαφέρμος, Soloup, Γιώργος Συμπάρδης, Ισίδωρος Ζουργός και οι Βίκυ Κατσάρου και Φιλήμονας Πατσάκης, με αφορμή τις νέες εκδόσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα, ήταν οι καλεσμένοι της φθινοπωρινής σεζόν, μέχρι σήμερα.
Πρώτη καλεσμένη του νέου έτους, η Έρση Σωτηροπούλου. Ακολούθησαν: ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο), η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης, οι συγγραφείς Βαγγέλης Μπέκας και Αλέξης Σταμάτης.
Πρόσφατα, με την Έρση Σωτηροπούλου |
Δυο λόγια για τον Θωμά Κοροβίνη
Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης. Έγραψε τα βιβλία: "Τουρκικές παροιμίες", "Κανάλ ντ' Αμούρ", "Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου", "Φαχισέ Τσίκα", "Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες", "Κωνσταντινούπολη, λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη", "Ο Μάρκος στο χαρέμι", "Το χτικιό της Άνω Τούμπας", "Οι ασίκηδες", "Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας", "Όμορφη νύχτα", "Σμύρνη: μια πόλη στη λογοτεχνία", "Ο γύρος του θανάτου", "Το αγγελόκρουσμα", κ.ά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του "Ο γύρος του θανάτου", με θέμα την υπόθεση του "Δράκου του Σέιχ-Σου", Αριστείδη Παγκρατίδη.
Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Ποιήματα και τραγούδια" κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023.
Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έχει συνεργαστεί με τα συγκροτήματα "Βόσπορος", "Εν χορδαίς" και "Λωξάντρα". Το 2002 δημιούργησε, μαζί με την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς, το συγκρότημα παραδοσιακής ελληνικής και τουρκικής μουσικής "Ανατολίτικος Σεβντάς" και έχει συμμετάσχει ως στιχουργός σε δίσκους των Νίκου Παπάζογλου, Λιζέτας Καλημέρη, Χρήστου Τσιαμούλη, Βούλας Σαββίδη, Ελένης Βιτάλη, Δημήτρη Κοντογιάννη, κ.ά. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Από το 2009, στις αρχές του καλοκαιριού, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια Πηλίου μια βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δείτε τη συνομιλία εδώ: