filies-paidion

«Ιστορίες (γεμάτες συναισθήματα) από τις πατρίδες μας»

Ενθουσιώδες σημείωμα για το εφημεριδοπεριοδικό «Οι φιλίες των παιδιών» της ΣΤ΄ τάξης του 35ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Της Παυλίνας Μάρβιν 

Το τέταρτο τεύχος του εφημεριδοπεριοδικού «οι Φιλίες των παιδιών», κυκλοφόρησε τον Ιούνιο που μας πέρασε. Ήλθε στα χέρια μου αναπάντεχα ως δώρο (δώρο, μεταφορικά και κυριολεκτικά) για να μου θυμίσει αυτό που δεν θέλω να ξεχνάω: ότι αυτό που λέμε «μαγεία και λογοτεχνία» δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες, στα σπουδαστήρια των επιστημόνων, αλλά επίσης άφθονo στην καθημερινή πράξη και πολλάκις αθησαύριστo στην παιδική γραφή και σκέψη. 

Πάνω από δεκαπέντε παιδιά συντάσσουν, επιμελούνται, κάνουν ρεπορτάζ και εν γένει συνεργάζονται προκειμένου να δουν τυπωμένο το μικρό τους, καλόγουστο ασπρόμαυρο έντυπο, με κείμενα επί παντός επιστητού: (φιλο)λογικό καφενείο, περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, διηγήσεις με και για λύκους, ποιήματα, ιστορίες από μακρινές πατρίδες, σχόλια για τον κινηματογράφο, συνέντευξη, γράμματα στην Υπουργό παιδείας και πολιτική από (και για) τα παιδιά, χώρεσαν σε 17 πλούσιες σελίδες.

Γ ι α τ η ζ ω image_miniή σ τ η ν Π ο λ ω ν ί α / Α λ ε ξ ά ν δ ρ α Ζ ί μ ν ι α κ

Ρώτησα τη μαμά για την χώρα την Πολωνία, πώς ήταν η καθημερινή της ζωή και μου είπε διάφορα. Ξυπνούσε στις 7 η ώρα από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο. Το σχολείο ξεκινούσε 8 η ώρα αλλά επειδή ήταν μακριά ξυπνούσε νωρίς. Το Σάββατο όταν ήταν 17 και 18 χρονών πήγαινε στη δουλειά και έφτιαχνε βιβλία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Μετά πήγαινε σπίτι, έτρωγε φαγητό, ξεκουραζόταν και πήγαινε μια μεγάλη βόλτα με το σκύλο της. Επειδή οι άνθρωποι μες στην εβδομάδα δουλεύουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι είναι κουρασμένοι και πηγαίνουν για μια βόλτα ή για ψώνια. Μετά πηγαίνουν σπίτι. Όμως την Κυριακή έβγαιναν για μια μεγάλη βόλτα στα καφενεία ή στις ταβέρνες. Τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνούσαν μαζί. Πήγαιναν εκδρομές, έβλεπαν τηλεόραση και πήγαιναν μαζί με την οικογένειά τους στα πάρκα. Αυτό που της άρεσε πιο πολύ ήταν ότι είχε πάρα πολλά πάρκα και πολλή πρασινάδα. Είχε και βουνά και μπορούσες να πας να κάνεις σκι. Αυτό που δεν της άρεσε είναι ότι μόνο στη βόρεια Πολωνία είχε θάλασσα ενώ εκεί που έμενε ήταν πολύ μακριά από τη θάλασσα. Αυτό που θα ήθελε να αλλάξει είναι το κλίμα, να είναι πιο ζεστό και να είναι πιο κοντά στη θάλασσα. Θυμάται τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, ότι δεν υπήρχαν αμάξια, μόνο οι πλούσιοι είχαν αμάξια κι ότι η ζωή ήταν πιο χαλαρή.

Με χιούμορ και φαντασία είναι γραμμένα τα κείμενα για καλούς και για κακούς λύκους, όλα από μαθητές της Β΄ τάξης. Οι περιπλανήσεις τους στα παιδικά βιβλία, οι φόβοι, οι μύθοι που φέρουν, αποτυπώνονται στις σύντομες ιστορίες και τα ποιήματα.

Φ υ λ ά ξ ο υ α π ό τ ο υ ς λ ύ κ ο υ ς / Ι λ λ ί α ς Β έ ρ μ π ε ν ε τ ς

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Μαρία και μία μέρα, άνοιξε ένα βιβλίο που είχε μέσα στην ιστορία του έναν λύκο. Καθώς διάβαζε την ιστορία τρόμαζε όλο και πιο πολύ. Όμως, ξαφνικά άκουσε ένα θόρυβο αλλά δεν έδωσε σημασία. Ο ήχος δυνάμωνε όλο και περισσότερο κι έλεγε στη Μαρία να κλείσει το βιβλίο αλλιώς θα πάθαινε κακό. Έτσι το έκλεισε και γλίτωσε από το κακό της.

Ο λ ύ κ ο ς σ τ ο χ ω ρ ι ό / Η λ ι ά ν α Τ ζ ό τ ζ α

Ένας λύκος μπήκε στο χωριό
Κι έψαχνε για φαγητό
Πήρε δυο τρία αυγά
κι έφυγε τρέχοντας.
Και τον είδαν οι χωρικοί
και του είπαν κάτσε κει.
Αναλόγως εξελίσσονται και οι «ιστορίες (γρήγορες και αργές) με ποδήλατα».

Η τ α β έ ρ ν α «Τ ο μ ι κ ρ ό π ο δ ή λ α τ ο» / Ά ρ η ς Σ α μ π ά ν η ς

Ήταν ένας άνθρωπος, ο Δημήτρης. Πήγε βόλτα με το ποδήλατό του σ’ένα φίλο του, τον Νικόλα. Μετά έκαναν μαζί ποδήλατο μέχρι που πείνασαν και πήγαν να φάνε σε μια ταβέρνα, «Το μικρό ποδήλατο».

Ά τ ι τ λ ο / Π έ τ ρ ο ς Σ ό λ η ς

Μια μέρα ήταν ένα παιδί που ήθελε να πάρει ένα ποδήλατο και η μάνα του δεν το άφηνε να το αγοράσει. Ο Κώστας, ένας φίλος του παιδιού, του είπε «θα σου δανείσω εγώ το δικό μου». Μόλις πήγε στο σπίτι και είπε τα νέα στη μητέρα του, η μητέρα του πάλι δεν τον άφησε. μετά από λίγες μέρες το μικρό παιδί, ο Σάκης, έβγαλε το δόντι του. Το βράδυ το έβαλε κάτω από το μαξιλάρι του.

Μόλις νύχτωσε μια νεράιδα-η νεράιδα των δοντιών-άκουσε τα παρακάλια του Σάκη και του έγραψε σ’ ένα χαρτί «έλα να με δεις στο πηγάδι του κήπου σου». Μόλις το διάβασε ο Σάκης πήγε αμέσως να δει τη νεράιδα. Μόλις τον είδε η νεράιδα του είπε το σχέδιό της και αρχίσανε. Έβαλε στο νου της μάνας του να του αγοράσει ποδήλατο. Κι έτσι η μάνα του Σάκη του αγόρασε το ποδήλατο.

Ιδιαίτερα αισθήματα προκύπτουν από την ανάγνωση των σύντομων συνεντεύξεων που συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του εφημεριδοπεριοδικού. Τα θέματα των διαλόγων, άκρως «ενήλικα» (μετανάστευση, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων, οικονομικές περιπέτειες, φιλόζωοι και μισάνθρωποι) σκηνοθετούνται με τρόπο απλό, που όμως προκαλεί την έκπληξη και τη συγκίνηση, ακριβώς επειδή προϋποθέτει άλλους δρόμους ευαισθητοποίησης, άμεσους, με μάτια που δεν έχουν ήδη δει αλλά μόλις βλέπουν, με αυτιά που δεν προσποιούνται ότι ακούνε: πράγματι ακούνε.

Π ώ ς π ά ε ι η α ν α κ ύ κ λ ω σ η σ τ ο σ χ ο λ ε ί ο μ α ς;

(Αλεξάνδρα Ζίμνιακ: Έκανα μια συνέντεξη για να καταλάβω πως σκέφτονται τα παιδιά. Και να τι βγήκε!)
- Γεια σου. Θέλω να μάθω αν κάνετε ανακύκλωση στο σχολείο. Κάνετε;
- Στο σχολείο μας έχουμε κάδους ανακύκλωσης. Εγώ κάνω ανακύκλωση αλλά τα άλλα παιδιά μερικές φορές βαριούνται να πάνε να πετάξουν στο μπλε κάδο και τα πετάνε στα σκουπίδια.
- Δηλαδή, θέλεις να μου πεις ότι δεν κάνετε ανακύκλωση;
- Όχι, κάνουμε, αλλά μερικές φορές βαριόμαστε να κάνουμε!
Α! Εντάξει! Να το θέσουμε έτσι, μερικά παιδιά κάνουν ανακύκλωση και μερικά όχι!
- Μπορούμε να το πούμε κι έτσι.
- Οι δάσκαλοι όταν βλέπουν παιδιά που πετάνε χαρτιά κι άλλα στα σκουπίδια, δεν αντιδρούν;
-  Δεν έχω δει ή ακούσει τέτοιο πράγμα αλλά νομίζω πως αντιδρούν.
- Εσύ κάνεις ανακύκλωση στο σπίτι σου ή στο σχολείο;
- Ναι, κάνω και στο σπίτι και εδώ στο σχολείο.
- Οι φίλοι σου κάνουν;
- Από αυτό που βλέπω νομίζω πως κάνουν!
Αν κάποιος πετάει πολλά χαρτιά στα σκουπίδια κι είναι δίπλα ένας κάδος ανακύκλωσης αντιδράς;
- Μερικές φορές ναι, μερικές φορές όχι.
- Εντάξει, ευχαριστώ.
- Παρακαλώ.
- Γεια σου.
- Γεια.

Όταν στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου οι μαθητές εξετάζονται σε μια κάθε άλλο παρά δημιουργική σκέψη, μικρές ομάδες μαθητών δημοτικού (οπωσδήποτε, έκτος από τις «Φιλίες», αρκετές ακόμη προσπάθειες υπάρχουν), με την ανεκτίμητη υποστήριξη των δασκάλων τους, προωθούν την έκφραση χωρίς τυποποιήσεις. Και είμαι σίγουρη πως τους τρόπους αυτούς θα τους θυμούνται, γιατί (παραφράζοντας μια, πιθανώς, ιησουϊτική άποψη) «δώσε μου τα δώδεκα πρώτα χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου, και σου χαρίζω τα υπόλοιπα».

Ο λ ύ κ ο ς π ά ε ι σ τ ο ε σ τ ι α τ ό ρ ι ο / Κ α ί τ η Κ α ζ ά κ ο υ

Μια φορά ζούσε ένας λύκος που τον ’λεγαν Πονηρό λύκο. Μια μέρα πήγε στο δάσος και συνάντησε την Κοκκινοσκουφίτσα και τον ρώτησε.:
- Πώς σε λένε;
- Με λένε Πονηρό λύκο. Εσένα;
- Εμένα με λένε Κοκκινοσκουφίτσα. Αντίο φεύγω!
Ο λύκος συνέχισε τον δρόμο του και πήγε σ’ ένα εστιατόριο.
Και ρωτάει την κυρία Κατσίκα:
- Πού να κάτσω κυρία;
- Να λύκε πήγαινε σ’ αυτό το τραπέζι.
Κυρία Κατσίκα! Εγώ θα παραγγείλω ένα βραστό κοτόπουλο και ένα ποτήρι κρασί.
- Σας τα φέρνω αμέσως!

 


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ