Ανακοίνωση για τον θάνατο της ποιήτριας Ολυμπίας Καράγιωργα εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων. Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της.
Επιμέλεια: Book Press
Η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα που πέθανε στα 90 της χρόνια, κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στη Λέρο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, Σοφίας Αγγέλου. Γεννημένη το 1934 στην Αλεξάνδρεια, είχε καταγωγή από την Αρκαδία και τη Λέρο καθώς ο πατέρας της καταγόταν από το Ροεινό της ορεινής Αρκαδίας και η μητέρα της ήταν Αλεξανδρινή με καταγωγή από τη Λέρο.
«Αγαπώ τους ανθρώπους που πεθαίνουν μπροστά
στη θάλασσα»
Εκφραστικότητα, λιτότητα, αισθαντικότητα
Ανακοίνωση για τον θάνατό της, που περιλαμβάνει και τα βασικά βιογραφικά της στοιχεία, εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων, μέλος της οποίας ήταν η Ολυμπία Καράγιωργα. Στην ανακοίνωση παρατίθεται κι ένα δείγμα του ποιητικού της έργου:
Αγαπώ τους ανθρώπους που πεθαίνουν μπροστά
στη θάλασσα
έτσι όπως σκύβουν το κεφάλι πίσω, ψηλά, πολύ ψηλά,
να δουν πώς σβήνει το πέταγμα ενός γλάρου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η Ολυμπία Καράγιωργα, σημαντική ποιήτρια και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου 2024 στην πατρίδα της μητέρας της Λέρο. Η Ολυμπία Καράγιωργα γεννήθηκε το 1934 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Με σπουδές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (A.U.C.), στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στη Σχολή Θεάτρου Χρήστου Βαχλιώτη στην Αθήνα δίδαξε για χρόνια στο Αμερικανικό Κολλέγιο και στη Σχολή Μωραΐτη. Το 1961 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο Χιλιάδες πρόσωπα της τύχης. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ, το 2010 με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της Χειμώνας στη Λέρο και το 2011 με το βραβείο «Όμηρος» του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Ποίησης.
Ενθάρρυνε πολλούς συγγραφείς να προχωρήσουν στη γραφή και εργάστηκε επίμονα για την προστασία της φύσης.
»Εκφραστική λιτότητα και αισθαντικότητα, μελαγχολία και υπερβατικότητα χαρακτήριζαν την ποίησή της, ενώ η ίδια δόθηκε στην Τέχνη με πολλές μορφές δημιουργώντας αλλά και ζώντας ποιητικά. Την διέκρινε η γενναιοδωρία της και η ευγένεια της. Ενθάρρυνε πολλούς συγγραφείς να προχωρήσουν στη γραφή και εργάστηκε επίμονα για την προστασία της φύσης. Αγαπούσε τη Λέρο και την αγαπούσαν οι συντοπίτες της».
Επί σειρά ετών δίδαξε στη μέση εκπαίδευση αγγλικά: στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων του Ελληνικού, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Αμερικανικό Κολλέγιο του Παλαιού Ψυχικού και της Κάντζας. Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών.
Η κηδεία της Ολυμπίας Καράγιωργα θα γίνει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου στη Λέρο.
Το παρακάτω ποιημά της περιλαμβάνεται στην ομότιτλη συλλογή Χειμώνας στη Λέρο (2009, εκδ. Μελάνι, εξαντλημένο).
Χειμώνας στη Λέρο
Και ξαφνικά ήμουν εγώ κι ο Χειμώνας
Εγώ κι η θάλασσα του Χειμώνα
Εγώ και τα φύλλα που είχαν πέσει
Εγώ και τα φύλλα που συνέχιζαν να πέφτουν
Εγώ κι ο Ουρανός με τους κατοίκους του Χειμώνα του,
Τα Σύννεφα – οντότητες τρομακτικές σε στιγμές,
άλλοτε παρουσίες γαλήνιες που θυμίζουν την
ανθρώπινη τρυφερότητα που έλειπε, που είχε
σκεπασθεί κάτω από βαρειές κουβέρτες
Εγώ κι ο άξαφνος λόγος ο Λέρικος ο ποιητικός
Εγώ κι η ψυχή μου
Εγώ κι αναπόφευκτα η Ποίηση
Κι ένα βιβλίο που γεννιέται και λέγεται
“ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ”
και που γραφόταν μόνο του ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2005 και το φθινόπωρο του 2008.