michalopoulou 728

Στο 7ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει o συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας. Πού συναντιέται το δημοτικό τραγούδι με τον Καραϊσκάκη και τον Ταρκόφσκι; Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος και Πολιτεία

Το «νέο εγχείρημα» του βιβλιοπωλείου Πολιτεία είναι μια σειρά συνομιλιών με ανθρώπους του βιβλίου, για πρώτη φορά σε «απευθείας μετάδοση» από το τμήμα λογοτεχνίας της Πολιτείας, το εμβληματικό «υπόγειο» της Ασκληπιού. Τους προσκεκλημμένους υποδέχεται και συζητά μαζί τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.

Η εκπομπή στο σύνολό της, καθώς και παραλειπόμενα και μικρά θεματικά αποσπάσματα, θα αναμεταδίδονται σε διαφορετικά φορμά και διάρκεια σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (YouTube, Spotify, TikTok, Facebook, Instagram). Ακολουθήστε την Πολιτεία και γραφτείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, κάνοντας κλικ εδώ.

vios banner bp 728

Το Βίος και Πολιτεία ξεκίνησε την Παρασκευή 2/6, με πρώτο καλεσμένο τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο. Κι ακολούθησαν οι συγγραφείς Αλεξάνδρα Κ*, Ηλίας Μαγκλίνης, Χρήστος Οικονόμου, Αμάντα Μιχαλοποπούλου, κι η επιμελήτρια εκδόσεων Άννα Μαράντη με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

vios kai politeia epeisodio 1

Με την Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Δημοσιογραφεί και αρθογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης «Αλγόρυθμος» (1980), «Η εκδρομή της ευδοκίας», «Ο μέσα πάνθηρας», «Σήματα λυγρά», «Ο μάντης», «Οπόταν πλάτανος», «Ρήματα» (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010) και «Μηλιά μου αμίλητη» (2019). Επίσης έναν τόμο με βιβλιοκριτικές υπό τον τίτλο «Ενδεχομένως –Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου», δύο τόμους υπό τον τίτλο «Υποθέσεις», με επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής, και τους τρεις πρώτους τόμους της σειράς « Πιάνω γραφή να γράψω... : Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι » («Όταν το ρήμα γίνεται όνομα : Η αγαπώ και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών», Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017, «Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση» και «Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα: Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή», 2019) κ.ά.

Έχει μεταφράσει τον Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος –Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Έχει επίσης μεταφράσει τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005), τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη (Εθνικό Θέατρο, 2005), τις Τρωάδες του Ευριπίδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2010), τον Κύκλωπα του Ευριπίδη και το ομότιτλο ειδύλλιο του Θεόκριτου (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2017), τις Θεσμοφοριάζουσες (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2018), την Ιφιγένεια την εν Αυλίδι του Ευριπίδη (ΚΘΒΕ, 2019) και την Ελένη του Ευριπίδη (ΚΘΒΕ, 2021). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά (αφιέρωμα του περιοδικού Poesia του Μιλάνου, Νοέμβριος 2014), στα πολωνικά (η μετάφραση των Ρημάτων εκδόθηκε στο Γκντανσκ το 2014), τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά (στον τόμο La busqueda del Sur, Βαρκελώνη, 2016), τα γαλλικά (στον τόμο Poètes grecs du 21e siècle, Παρίσι, 2017) και τα ρωσικά. Το 2018 έγινε διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τελευταία του βιβλία, «Ο έρως και το έθνος – Οι φυλές, οι θρησκείες και η δημοτική ποίηση της αγάπης» (Άγρα, 2022) και «Ο Χριστός στα χιόνια – Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι» (Άγρα, 2023). 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Εκδόσεις Ρίζες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένοχος – Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974», των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ομοφοβικές αντιδράσεις ακύρωσαν προβολή της «Αρκουδότρυπας»: Τι λένε οι δημιουργοί της ταινίας

Ομοφοβικές αντιδράσεις ακύρωσαν προβολή της «Αρκουδότρυπας»: Τι λένε οι δημιουργοί της ταινίας

Τι λένε οι δημιουργοί της «Αρκουδότρυπας» η προβολή της οποίας ακυρώθηκε σε ορεινό οικισμό της Αιγιαλείας έπειτα από ομοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις. «Καμία θρησκευτική γιορτή δεν απειλείται από μια κινηματογραφική ιστορία αγάπης» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες της ταινίας Στέργιος Ντινόπουλος ...

LITHOS - Η πέτρινη φορεσιά της Κέας: Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση για τις ξερολιθιές του νησιού

LITHOS - Η πέτρινη φορεσιά της Κέας: Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση για τις ξερολιθιές του νησιού

Παρουσίαση Βιβλίου και Εικαστική Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» στην Κέα. Ένα πολυσύνθετο πολιτιστικό γεγονός που συνδυάζει τον γραπτό λόγο, τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες παρουσιάζεται φέτος τον Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», στο λιμάνι της Κορησίας στην Κέα. Εικόνα: ©Ά...

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ