baladeur

Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τα 25 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου 1998) με δύο εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αρχική έμπνευση εορτασμού στην Ελλάδα μίας «Ημέρας για την Ποίηση» ανήκει στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτόν.

Επιμέλεια: Book Press

Αθήνα

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 20:00 στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) – είσοδος ελεύθερη

«Ποίηση και Κινηματογράφος»

Μια συνομιλία ποίησης και κινηματογράφου μέσα από την οποία αναδεικνύεται η επιδραστικότητα της ποίησης αλλά και η δυνατότητά της να αγγίζει όλους τους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Γκέλια, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Θεσσαλονίκη

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 12:00, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Χώρος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – είσοδος ελεύθερη)

Με τη συνεργασία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

«Ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών. Ποιήματα για τον Εαυτό και τον Άλλο».

Με ποιήματα και κείμενα αντλημένα από τα Ημερολόγια έτους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Επιλογή και επιμέλεια κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη, Σταύρος Ζαφειρίου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. (αλφαβητικά): Έφη Δρόσου, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Άννυ Τσολακίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο).

25 χρόνια από την καθιέρωση της 21ης Μαρτίου, ως Ημέρας Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων

Η αρχική έμπνευση εορτασμού στην Ελλάδα μίας «Ημέρας για την Ποίηση» ανήκει στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της Ημέρας ποίησης και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτόν. Το Δ.Σ. υπό την Προεδρία του Κώστα Στεργιόπουλου ψήφισε ομοφώνως την πρόταση του Μ. Μήτρα όπως και την εισήγηση της ποιήτριας και μέλους του Δ.Σ. Λύντιας Στεφάνου να καθιερωθεί ως Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, με το εξής -προφητικό όπως το διαβάζουμε σήμερα- σκεπτικό.

«Καθιερώνοντας την Ημέρα της Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινάει μια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποδώσει.[…] Η Εαρινή Ισημερία, αρχή ζωής και σημείο σταθερό στην επανάληψή του: υπόμνηση του μόνιμου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο, μας φέρνει να αναλογιστούμε τα παντοτινά και τα πρώτα πράγματα, την αρχή της ποίησης στα πρώτα σκιρτήματα της ομαδικής συνείδησης, στις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων και την πορεία της ποίησης μέσα στον χρόνο.[…] Το θέμα της ταυτότητας και της ετερότητας, που συζητάμε εξαντλητικά, είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβει διαστάσεις απρόσμενες στον 21ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η «πολιτισμική παγκοσμιοποίηση» σαν συναίρεση στη χαμηλότερη βάση, που είναι τα πολυπλόκαμα προϊόντα της υποκουλτούρας.[…] Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Η καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης είναι ένα πρώτο βήμα.[…] Με την καθιέρωση της Ημέρας της Ποίησης επιδιώκουμε να περάσουμε στην επόμενη χιλιετία το μήνυμα ότι η «Ποίηση είναι για Πάντα». Για όλους τους καιρούς.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1998 και ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά.

Το μήνυμα αυτό μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τους ποιητές της ελληνικής γλώσσας. Οι ποιητές της αρχαιότερης λογοτεχνικής γλώσσας της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιδιώξουν, στην αυγή του 21ου αιώνα, την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ημέρας Ποίησης σ’ ολόκληρο αυτό τον χώρο όπου, κατά κύριο λόγο, παίζεται σήμερα για να κερδηθεί ή να χαθεί το στοίχημα ενός ολόκληρου πολιτισμού απέναντι στην εκβαρβάρωση.»

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1998 και ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, το παλιό ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε βελόνα. Όσοι αγαπούσαν την ποίηση ήταν εκεί» θυμόταν η Λύντια Στεφάνου αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, μετέφερε την πρόταση στην UNESCO και στην 30η Γενική Διάσκεψή της η 21η Μαρτίου υπερψηφίστηκε ως Παγκόσμια πλέον Ημέρα Ποίησης (15-11-1999) με εισήγηση μάλιστα ο πρώτος διεθνής εορτασμός του Millenium να γίνει στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στους Δελφούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας της UNESCO για το αν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και η επιλογή της 21η Μαρτίου είχαν κοινή αποδοχή σε «διαφορετικές γεωπολιτισμικές περιοχές του κόσμου» -καθώς υπήρχε και μια επιφύλαξη διότι η 21η Μαρτίου ήταν ήδη θεσμοθετημένη Ημέρα κατά του Ρατσισμού- η Εταιρεία Συγγραφέων, από την πλευρά της, προέβη σε μια σειρά ενεργειών έτσι ώστε η απόφαση να είναι τελικά θετική. Ο Πρόεδρός της Κώστας Στεργιόπουλος έστειλε σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για την τελική έκβαση της απόφασης (08-11-1999) λίγες μέρες πριν την τελική ψηφοφορία τόσο προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO όσο και προς το Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού στην Αθήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πραγματική κινητοποίηση, πρέπει τα σύμβολα να αντιστοιχούν με κάποια πράγματα».

«Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε ήδη από το 1998 την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης. Στις 21 Μαρτίου 1998 γιορτάσαμε την πρώτη Ημέρα Ποίησης με πολλαπλές εκδηλώσεις. Ακολούθησε με περισσότερες ακόμη εκδηλώσεις, η δεύτερη Ημέρα Ποίησης κατά την Εαρινή Ισημερία 1999. Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει ήδη προτείνει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (E.W.C.) την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Ποίησης.[…] Από τα έγγραφα της UNESCO προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση -μόνο γνωμάτευση της αρμόδιας Διεύθυνσης και διορισμός Συντονιστή για το θέμα- και ότι η 21η Μαρτίου είναι ήδη και η Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων. Οπότε γίνονται σκέψεις για άλλες μέρες, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που θα αλλοίωναν το νόημα, αφού θα κατέστρεφαν τον συμβολισμό της επιλογής. Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πραγματική κινητοποίηση, πρέπει τα σύμβολα να αντιστοιχούν με κάποια πράγματα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο αντίκρυσμα είναι εκ προοιμίου νεκρά. Εξάλλου, κατά τα ίδια έγγραφα, υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση δεύτερης Ημέρας Ποίησης για το Νότιο Ημισφαίριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει τελικά. Γι’ αυτό προτείνουμε: Να ενισχύσει και το Υπουργείο Πολιτισμού με κάθε τρόπο την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Εταιρεία Συγγραφέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να αντιπροτείνει στην UNESCO την ενίσχυση του προγράμματος που ήδη υπάρχει κι εφαρμόζεται στην Ελλάδα […] Να κοινοποιήσει το σκεπτικό της Εταιρείας Συγγραφέων (επισυνάπτεται μεταφρασμένη η Εισήγηση του 1998) στα αρμόδια όργανα, ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και παρερμηνείες.[…]»

Ευτυχώς η έκβαση ήταν θετική και η πρόταση έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία. Το όραμα έγινε πραγματικότητα και το σύνθημα Η Ποίηση είναι για Πάντα: για όλους τους καιρούς ακούγεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Συγγραφέων

Etaireia SyggrafeonΗ Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς.

Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Κική Δημουλά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Σέιμους Χίνι κ.ά. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής, διάδοσης και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην Ελλάδα ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέλη της.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της.

Πληροφορίες για τη δράση της Εταιρείας Συγγραφέων και τα τακτικά, επίτιμα & αντεπιστέλλοντα μέλη της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπό της (www.authors.gr). Οι δράσεις της Εταιρείας προάγουν την πνευματική ζωή του τόπου και την ακτινοβολία της διεθνώς. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Όλες οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) στην κεντρική σκηνή του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Κεντρική Σκηνή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

...
Βραβείο Γκονκούρ: Τα 16 μυθιστορήματα του 2024 που μπήκαν στη μακρά λίστα

Βραβείο Γκονκούρ: Τα 16 μυθιστορήματα του 2024 που μπήκαν στη μακρά λίστα

Η πρώτη επιλογή μυθιστορημάτων για το Βραβείο Γκονκούρ [Prix Goncourt] που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει δεκάξι τίτλους. Μεταξύ αυτών, συναντάμε έναν συγγραφέα που έχει τιμηθεί ξανά στο παρελθόν με το Γκονκούρ.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Νεολαία και ανάγνωση» – Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει τις πύλες του

«Νεολαία και ανάγνωση» – Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει τις πύλες του

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες. 200 εκδοτικοί οίκοι, 280 περίπτερα, 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και π...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ