Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης, στήνει νέο ΕΚΕΒΙ ερήμην εκδοτών και συγγραφέων. Τα σωματεία των εκδοτών καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους για συνάντηση και ζητούν από το υπουργείο, την ύστατη ώρα, να κληθούν για να συνεργαστούν. Φωτογραφία: Το κτίριο που στέγαζε το ΕΚΕΒΙ.
Επιμέλεια: Book Press
Δέκα χρόνια μετά το λουκέτο που μπήκε στο ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο ΒΙβλίου) ως συνέπεια μιας σειράς σπασμωδικών και αναιτιολόγητων αποφάσεων της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, η σημερινή ηγεσία του αποπειράται στο παρά ένα των εκλογών να κλείσει το θέμα δημιουργίας νέου φορέα για τη χάραξη «εθνικής πολιτικής για το βιβλίο».
Όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΛΒΙ (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου), τα σωματεία των εκδοτών «πληροφορήθηκαν μέσω του Τύπου ότι στη χθεσινή (02/02) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου, ήτοι τη δημιουργία του φορέα που θα έχει την ευθύνη της χάραξης και υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο», χωρίς να έχει προηγηθεί «καμία πρότερη συζήτηση με συγγραφείς και εκδότες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ
«Τα σωματεία των εκδοτών πληροφορήθηκαν μέσω του Τύπου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου, ήτοι τη δημιουργία του φορέα που θα έχει την ευθύνη της χάραξης και υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο».
Έχουμε βιώσει σε καθημερινή βάση την άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να συνεργαστεί –δημιουργικά και όχι προσχηματικά– με τους εκδότες και τους συγγραφείς, αλλά στην περίπτωση αυτή η υπουργός και ο υφυπουργός υπερέβησαν κάθε όριο αλαζονείας και ασέβειας προς τον πνευματικό κόσμο της χώρας.
Το επιχειρεί, στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, χωρίς καμία πρότερη συζήτηση με συγγραφείς και εκδότες, ωσάν να αφορά τη διευθέτηση κάποιας προσωπικής της υπόθεσης και όχι το σύνολο των πνευματικών δημιουργών και των πολιτών αυτής της χώρας.
Στις 13 Ιανουαρίου 2023 απευθύναμε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα. Μας αγνόησε παντελώς και προχωρεί στη σύσταση νέου εθνικού φορέα για το βιβλίο –δέκα χρόνια μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ– χωρίς να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκδότες και οι συγγραφείς! Αποφασίζεται δηλαδή ερήμην τους η σύσταση του οργάνου που θα έχει την ευθύνη της χάραξης και υλοποίησης εθνικής πολιτικής για το βιβλίο! Η σύσταση όμως ενός τέτοιου κομβικού φορέα δεν είναι έργο γραφειοκρατών, αλλά αποτέλεσμα συνεργασίας με τους ανθρώπους που δημιουργούν τα βιβλία: συγγραφείς και εκδότες.
(...) χωρίς καμία πρότερη συζήτηση με συγγραφείς και εκδότες, ωσάν να αφορά τη διευθέτηση κάποιας προσωπικής της υπόθεσης (...)
Η κυρία Μενδώνη είχε τέσσερα χρόνια στη διάθεσή της -σύμφωνα με την απάντησή της σε επίκαιρη ερώτηση για την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο στις 30 Σεπτεμβρίου 2019- να προχωρήσει στην ίδρυση εθνικού φορέα για το βιβλίο. Το επιχειρεί, στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, χωρίς καμία πρότερη συζήτηση με συγγραφείς και εκδότες, ωσάν να αφορά τη διευθέτηση κάποιας προσωπικής της υπόθεσης και όχι το σύνολο των πνευματικών δημιουργών και των πολιτών αυτής της χώρας.
Την καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να συνεργαστεί άμεσα με τον πνευματικό κόσμο, ώστε ο φορέας για το βιβλίο να δομηθεί με τρόπο που να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του, την οικονομική αυτοτέλειά του και την ικανότητά του να αναβαθμίσει το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία στη χώρα μας».