eip 1

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στον αναγεννημένο χώρο της οικίας Μποδοσάκη, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του ΕΙΠ (1992-2022). Κεντρική εικόνα: Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, προλογίζει τη βράβευση της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης αναφέρθηκε στην ιστορία του οργανισμού, στον ιδρυτή Ιωάννη Γεωργάκη, στους διατελέσαντες Προέδρους, μέλη ΔΣ, στελέχη και εργαζομένους αλλά και στην πορεία των 30 ετών κατά τα οποία το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας, με την δράση του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω των παραρτημάτων του αλλά και με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε διεθνή κλίμακα.

Επίσης προχώρησε και σε μία συνοπτική περιγραφή του έργου του παρόντος ΔΣ, την ανακατασκευή και ανάδειξη σε τοπόσημο πολιτισμικών δράσεων των χώρων του ιδρύματος, τη δραστηριότητα στο εξωτερικό με τα προϋπάρχοντα παραρτήματα αλλά και την επέκταση της παρουσίας του ΕΙΠ στην Τιφλίδα, τα Τίρανα, το Σεράγεβο, τη Λευκωσία, το Παρίσι καθώς και στην Απουλία και στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος Νίκος Α. Κούκης αναφέρθηκε στο εκδοτικό πρόγραμμα, τις ημερίδες, τα συνέδρια, τη διαχείριση του βιβλιογραφικού κόμβου της Βιβλιονέτ, το νέο μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit, τη διοργάνωση των 2 ΔΕΒΘ αλλά και την εθνική συμμετοχή σε πέντε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου.

Επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιδρύματος, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην επικείμενη ένταξη του ημιτελούς επί 30 χρόνια «Κτηρίου Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και την αποπεράτωσή του από την Περιφέρεια Αττικής στην εκ βάθρων αναμόρφωση του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, την ένταξη πολλών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση των εκδοτικών επιχειρήσεων με 2.000.000€.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΟΑ Κ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομιλία της τόνισε το θεσμικό ρόλο του ΕΙΠ για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού ενώ επίσης επαίνεσε το έργο που έχει επιτελεστεί κατά τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΕΙΠ.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την λειτουργία του, το ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αποφάσισε τη θεσμοθέτηση των ετήσιων βραβείων του προς διακεκριμένες προσωπικότητες, ιδρύματα και οργανισμούς που με το έργο και τη διαπρεπή διαδρομή τους προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ανάδειξη της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού ενώ επίσης διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτικής προσφοράς.

Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τίμησε στην επετειακή εκδήλωση της 22ης Σεπτεμβρίου:

eip 2 

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της βράβευσης της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ από την Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη.

Την Ελένη Αρβελέρ
Για την Πνευματική της Παρουσία και Προσφορά στον Οικουμενικό Ελληνισμό και Πολιτισμό.
Για την Ελένη Αρβελέρ και το έργο της μίλησε στο κοινό, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, Νίκος Α. Κούκης ενώ το βραβείο της επιδόθηκε από τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΟΑ κ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυρία Αρβελέρ αναφέρθηκε στις σημαντικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη ζωή και το χαρακτήρα της εστιάζοντας στις γονεϊκές επιρροές, στο ρόλο των δασκάλων και των φοιτητών της για τους οποίους τόνισε ότι μαζί με εκείνους δε σταμάτησε ποτέ να έχει απορίες.

Το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο
Για την Προσφορά του στην Ελληνική Ιστορία και την Ανάδειξη του Αγώνα του 1821.
Για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μίλησε η καθηγήτρια ιστορίας και μέλος ΔΣ του ΕΙΠ κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία υπογράμμισε την 140ετή συνεισφορά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Ιστορικού Μουσείου στην μελέτη και προβολή της Νεοελληνικής Ιστορίας καθώς και την ανιδιοτελή αφοσίωση των μελών και των εργαζομένων σε αυτή. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος κ.Φανή Μαλλούχου-Tufano η οποία επεσήμανε ‘Η Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ), ως η  καθ΄ύλην αρμόδια πρωτοστάτησε στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με τον ευρηματικό τίτλο του επετεακού της προγράμματος  «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21» εξακτινώθηκε στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, επανασυστήνοντας τις Συλλογές του Μουσείου  αλλά και την ίδια την Επανάσταση’. Το βραβείο επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πρέσβης κ. Β. Παπαδόπουλος.

Τον Αριστείδη Τζονευράκη
Για τη Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτισμικής Παράδοσης.
Για τη σημασία του έργου του κ. Αριστείδη Τζονευράκη μίλησε ο εκδότης και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ανδρέας Σιδέρης ο οποίος μετέδωσε στους καλεσμένους τη διαχρονικότητα και τη διεθνή διάσταση του έργου του Αριστείδη Τζονευράκη για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και διάδοση της πολύτιμης κληρονομιάς της ελληνικής παράδοσης και λαογραφίας μέσα από το κέντημα των ελληνικών φορεσιών. Ο Αριστείδης Τζονευράκης τόνισε μεταξύ άλλων: ‘Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί αισθάνομαι ότι η επιβράβευσή μου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την Διαφύλαξη, Ανάδειξη και Προβολή της Πολιτισμικής μας Παράδοσης, είναι μία επιβεβαίωση ότι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σημαντικοί άνθρωποι όπως η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου και ο δάσκαλος μου Κωνσταντίνος Γκίκας έπιασε τόπο. Αλλά και συνάμα μία μεγάλη τόνωση αυτοπεποίθησης για να προχωρήσω στους επόμενους στόχους, με σπουδαιότερο αυτόν της δημιουργίας μίας σχολής που θα κρατήσει ζωντανή, αλλά και θα πάει παρακάτω όλη αυτή την προσπάθεια’. Το βραβείο του κ. Τζονευράκη επιδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Γεώργιο Διδασκάλου.

Τα Βραβεία συνοδεύονταν από το Μετάλλιο των 30 χρόνων λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το οποίο φιλοτέχνησε η Γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσιάστηκε επίσης και η «Ωδή στο Βιβλίο», μουσικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις εκδηλώσεις του ΕΙΠ από το συνθέτη Θάνο Γεωργουλά.

Με συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε την εκδήλωση η διεθνούς φήμης Χορωδία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου και τη Συνοδεία στο πιάνο του Θάνου Μαργέτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

eip 10

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και τα αφιερωματικά βίντεο στους βραβευόμενους μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
https://youtu.be/5Y49apTpF4M
https://youtube.com/playlist?list=PLeIz9IsX_vPf3uXNDaDbgI_LdE8d_HWYF

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ