eip 1

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στον αναγεννημένο χώρο της οικίας Μποδοσάκη, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του ΕΙΠ (1992-2022). Κεντρική εικόνα: Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, προλογίζει τη βράβευση της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης αναφέρθηκε στην ιστορία του οργανισμού, στον ιδρυτή Ιωάννη Γεωργάκη, στους διατελέσαντες Προέδρους, μέλη ΔΣ, στελέχη και εργαζομένους αλλά και στην πορεία των 30 ετών κατά τα οποία το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας, με την δράση του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω των παραρτημάτων του αλλά και με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε διεθνή κλίμακα.

Επίσης προχώρησε και σε μία συνοπτική περιγραφή του έργου του παρόντος ΔΣ, την ανακατασκευή και ανάδειξη σε τοπόσημο πολιτισμικών δράσεων των χώρων του ιδρύματος, τη δραστηριότητα στο εξωτερικό με τα προϋπάρχοντα παραρτήματα αλλά και την επέκταση της παρουσίας του ΕΙΠ στην Τιφλίδα, τα Τίρανα, το Σεράγεβο, τη Λευκωσία, το Παρίσι καθώς και στην Απουλία και στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος Νίκος Α. Κούκης αναφέρθηκε στο εκδοτικό πρόγραμμα, τις ημερίδες, τα συνέδρια, τη διαχείριση του βιβλιογραφικού κόμβου της Βιβλιονέτ, το νέο μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit, τη διοργάνωση των 2 ΔΕΒΘ αλλά και την εθνική συμμετοχή σε πέντε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου.

Επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιδρύματος, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην επικείμενη ένταξη του ημιτελούς επί 30 χρόνια «Κτηρίου Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και την αποπεράτωσή του από την Περιφέρεια Αττικής στην εκ βάθρων αναμόρφωση του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, την ένταξη πολλών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση των εκδοτικών επιχειρήσεων με 2.000.000€.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΟΑ Κ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομιλία της τόνισε το θεσμικό ρόλο του ΕΙΠ για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού ενώ επίσης επαίνεσε το έργο που έχει επιτελεστεί κατά τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΕΙΠ.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την λειτουργία του, το ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αποφάσισε τη θεσμοθέτηση των ετήσιων βραβείων του προς διακεκριμένες προσωπικότητες, ιδρύματα και οργανισμούς που με το έργο και τη διαπρεπή διαδρομή τους προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ανάδειξη της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού ενώ επίσης διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτικής προσφοράς.

Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τίμησε στην επετειακή εκδήλωση της 22ης Σεπτεμβρίου:

eip 2 

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της βράβευσης της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ από την Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη, Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη.

Την Ελένη Αρβελέρ
Για την Πνευματική της Παρουσία και Προσφορά στον Οικουμενικό Ελληνισμό και Πολιτισμό.
Για την Ελένη Αρβελέρ και το έργο της μίλησε στο κοινό, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, Νίκος Α. Κούκης ενώ το βραβείο της επιδόθηκε από τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΟΑ κ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυρία Αρβελέρ αναφέρθηκε στις σημαντικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη ζωή και το χαρακτήρα της εστιάζοντας στις γονεϊκές επιρροές, στο ρόλο των δασκάλων και των φοιτητών της για τους οποίους τόνισε ότι μαζί με εκείνους δε σταμάτησε ποτέ να έχει απορίες.

Το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο
Για την Προσφορά του στην Ελληνική Ιστορία και την Ανάδειξη του Αγώνα του 1821.
Για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μίλησε η καθηγήτρια ιστορίας και μέλος ΔΣ του ΕΙΠ κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία υπογράμμισε την 140ετή συνεισφορά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Ιστορικού Μουσείου στην μελέτη και προβολή της Νεοελληνικής Ιστορίας καθώς και την ανιδιοτελή αφοσίωση των μελών και των εργαζομένων σε αυτή. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος κ.Φανή Μαλλούχου-Tufano η οποία επεσήμανε ‘Η Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ), ως η  καθ΄ύλην αρμόδια πρωτοστάτησε στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με τον ευρηματικό τίτλο του επετεακού της προγράμματος  «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21» εξακτινώθηκε στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, επανασυστήνοντας τις Συλλογές του Μουσείου  αλλά και την ίδια την Επανάσταση’. Το βραβείο επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πρέσβης κ. Β. Παπαδόπουλος.

Τον Αριστείδη Τζονευράκη
Για τη Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτισμικής Παράδοσης.
Για τη σημασία του έργου του κ. Αριστείδη Τζονευράκη μίλησε ο εκδότης και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ανδρέας Σιδέρης ο οποίος μετέδωσε στους καλεσμένους τη διαχρονικότητα και τη διεθνή διάσταση του έργου του Αριστείδη Τζονευράκη για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και διάδοση της πολύτιμης κληρονομιάς της ελληνικής παράδοσης και λαογραφίας μέσα από το κέντημα των ελληνικών φορεσιών. Ο Αριστείδης Τζονευράκης τόνισε μεταξύ άλλων: ‘Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί αισθάνομαι ότι η επιβράβευσή μου από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για την Διαφύλαξη, Ανάδειξη και Προβολή της Πολιτισμικής μας Παράδοσης, είναι μία επιβεβαίωση ότι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σημαντικοί άνθρωποι όπως η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου και ο δάσκαλος μου Κωνσταντίνος Γκίκας έπιασε τόπο. Αλλά και συνάμα μία μεγάλη τόνωση αυτοπεποίθησης για να προχωρήσω στους επόμενους στόχους, με σπουδαιότερο αυτόν της δημιουργίας μίας σχολής που θα κρατήσει ζωντανή, αλλά και θα πάει παρακάτω όλη αυτή την προσπάθεια’. Το βραβείο του κ. Τζονευράκη επιδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Γεώργιο Διδασκάλου.

Τα Βραβεία συνοδεύονταν από το Μετάλλιο των 30 χρόνων λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το οποίο φιλοτέχνησε η Γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσιάστηκε επίσης και η «Ωδή στο Βιβλίο», μουσικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις εκδηλώσεις του ΕΙΠ από το συνθέτη Θάνο Γεωργουλά.

Με συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε την εκδήλωση η διεθνούς φήμης Χορωδία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου και τη Συνοδεία στο πιάνο του Θάνου Μαργέτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

eip 10

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και τα αφιερωματικά βίντεο στους βραβευόμενους μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
https://youtu.be/5Y49apTpF4M
https://youtube.com/playlist?list=PLeIz9IsX_vPf3uXNDaDbgI_LdE8d_HWYF

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Εκδόσεις Ρίζες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένοχος – Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974», των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ