Andrey Kurkov 728

Σε μια σύντομη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Ουκρανός συγγραφέας μίλησε στον Guardian για τους λόγους που δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα του, για τα ανάμεικτα συναισθήματά του για τον Zelenskyy, για την πολεμοχαρή στάση του Vladimir Putin.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Κούρκοφ είναι ίσως ο σημαντικότερος Ουκρανός συγγραφέας των καιρών μας. Το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο Γκρίζες μέλισσες (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, μτφ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης) εκτυλίσσεται στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο συνταξιούχος αξιωματούχος και νυν μελισσοκόμος Σεργκέι προσπαθεί να μεταφέρει τις κυψέλες του μακριά από τον πόλεμο.

Andrey Kurkov exofΣε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian, ο Κουρκόφ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα του. Η οικογένειά του βρίσκεται ακόμα εκεί• ο ίδιος και η Βρετανίδα σύζυγός του οργανώνουν, εθελοντικά, μαθήματα αγγλικών σε πρόσφυγες.

«Στην αρχή είσαι σε κατάσταση σοκ. Αλλά τότε απλώς προσαρμόζεσαι ψυχολογικά. Δεν φοβάμαι πια τον πόλεμο. Απλώς νιώθεις αυτή την αίσθηση της μοιρολατρίας. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Πρέπει απλώς να συνεχίσεις να ζεις και να κάνεις ό,τι μπορείς υπό αυτές τις συνθήκες. Σου δίνει αυτό το είδος ενέργειας. Και την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να πολεμήσεις ενάντια σε μια δύναμη του κακού που είναι μεγαλύτερη από εσένα.

»Νόμιζα ότι είχα χάσει την αίσθηση του χιούμορ μου, αλλά βρέθηκα σε μια δημόσια εκδήλωση χθες το βράδυ και άρχισα να αυτοσχεδιάζω λέγοντας πεσιμιστικά αστεία… Μόλις η αδρεναλίνη ανέβει, ξαναβρίσκεις το χιούμορ σου».

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό Zelesnkyy, και τη δράση του στην Ουκρανία, ο Κουρκόφ σχολίασε:

«Για μένα υπάρχουν δύο Zelesnkyy. Η πρώτη εκδοχή -ο προπολεμικός Zelesnkyy- δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν τον ψήφισα. Δεν μου άρεσε που περιβαλλόταν από τους φίλους του από την προηγούμενη καριέρα του, όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα για την πολιτική ή για οτιδήποτε άλλο, πραγματικά. Αλλά ο ρόλος του ως ήρωα πολέμου… Αυτός είναι ένας ρόλος που πραγματικά διαπρέπει. Η κυβέρνηση λειτουργεί. Όλα γύρω του λειτουργούν ακριβώς όπως θα έπρεπε να λειτουργούν. Το θαυμάζω αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσει αυτά που κάνει και να παραμείνει στο Κίεβο. Ο μόνος μου φόβος είναι πως, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα επιστρέψει στον παλιό προπολεμικό Zelesnkyy.

»Ήταν πάντα δημοφιλής στους ανθρώπους που έχουν απαίσια αίσθηση του χιούμορ, που έχουν κακή μόρφωση. Το χιούμορ του μοιάζει με ένα είδος πολιτικής εκδοχής του Μπένι Χιλ – αν ο Μπένι Χιλ πληρωνόταν για να κάνει αστεία με τους πολιτικούς της εποχής του».

Στη συνέχεια, ο Κουρκόφ μίλησε και για τον πρόεδρο Πούτιν:

«Ο Πούτιν είναι γέρος. Δεν σκέφτεται λογικά. Έζησε σε μια υπόγεια βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για περίπου δύο χρόνια. Είναι παρανοϊκός. Δεν του αρέσει να μιλά σε κανέναν σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων. Φοβάται μήπως δηλητηριαστεί, φοβάται τις ιώσεις. Κάθεται στο καταφύγιό του και σκέφτεται ποια θα είναι η κληρονομιά του. Του έχει γίνει έμμονη ιδέα. Έχει εμμονή με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Θεωρεί πως ήταν μια τρομερή τραγωδία, η οποία πρέπει να ανατραπεί. Κι ότι αυτή είναι η αποστολή του. Δεν είναι λογικό. Όμως, έτσι είναι».

Όταν ρωτήθηκε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η πρώτη του σκέψη ήταν να προτείνει μερικά βιβλία.

«Να μάθετε περισσότερα για την Ουκρανία. Διαβάστε για την ιστορία μας: διαβάστε το The Gates of Europe του Serhii Plokhy• το Ο κόκκινος λιμός της Anne Applebaum• τις Αιματοβαμμένες χώρες του Timothy Snyder. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αν θέλετε πραγματικά να μάθετε για την ιστορία της Ουκρανίας και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, διαβάστε αυτά τα βιβλία».

Το να προτείνεις Ουκρανούς συγγραφείς είναι πιο δύσκολο, λέει.

«Η λογοτεχνία μας είναι πολύ εσωστρεφής, κοιτά προς τα μέσα. Απευθύνεται σε όσους ήδη καταλαβαίνουν την εσωτερική συζήτηση. Η ανοιχτή, εξωστρεφής λογοτεχνία, με ένα παγκόσμιο μήνυμα, είναι δυσεύρετη. Αυτή τη λογοτεχνία προσπαθώ να γράψω εγώ».

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο και η γραφή στην εποχή των νέων μέσων»: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

«Το βιβλίο και η γραφή στην εποχή των νέων μέσων»: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026, στις 4.00 μ.μ., το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το βιβλίο και η γραφή στην εποχή των νέων μέσων» στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλά...

Εταιρεία Συγγραφέων: Εκδήλωση για τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της νόσου και της αναπηρίας

Εταιρεία Συγγραφέων: Εκδήλωση για τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της νόσου και της αναπηρίας

Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, στις 19:00, η Εταιρεία Συγγραφέων και το ψηφιακό περιοδικό «στίγμαΛόγου» συνδιοργανώνουν στο Έναστρον βιβλιοκαφέ εκδήλωση που εξετάζει τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της νόσου και της αναπηρίας από την πλευρά των φροντιστών και των οικείων. Εικόνα: Από παλαιότερη εκδήλωση στο Έ...

Ποιήτρια, μητέρα τριών παιδιών: Οργή στις ΗΠΑ για τη δολοφονία της Ρενέ Νικόλ Γκουντ από την ICE

Ποιήτρια, μητέρα τριών παιδιών: Οργή στις ΗΠΑ για τη δολοφονία της Ρενέ Νικόλ Γκουντ από την ICE

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει ο θάνατος της βραβευμένης ποιήτριας Ρενέ Νικόλ Γκουντ (Renee Nicole Good), που πυροβολήθηκε από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε το βραβευμένο «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους (κριτική) – Αναζητώντας τον ομφάλιο λώρο μετά την ενηλικίωση

Είδαμε το βραβευμένο «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους (κριτική) – Αναζητώντας τον ομφάλιο λώρο μετά την ενηλικίωση

Για την τελευταία και βραβευμένη ταινία του Τζιμ Τζάρμους (Jim Jarmusch) «Father Mother Sister Brother», που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα το «Father Mother Sis...

Διαβάζοντας με τον Αλέξανδρο Σωτηρίου – «Τα αιμάτινα βιβλία του Μπουκόφσκι με έκαναν να αγαπήσω βαθιά τη λογοτεχνία»

Διαβάζοντας με τον Αλέξανδρο Σωτηρίου – «Τα αιμάτινα βιβλία του Μπουκόφσκι με έκαναν να αγαπήσω βαθιά τη λογοτεχνία»

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σωτηρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Επισκεφτήκαμε τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή

«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Επισκεφτήκαμε τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή

Επισκεφτήκαμε την έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ», που χαρτογραφεί την πορεία της ζωγραφικής από την αρχή της νεωτερικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό, ως την pop art. Κάποιες εντυπώσεις. Εικόνα: Το πορτραίτο του Μαν Ρέι από τον Άντι Γουόρχολ στην έκθεση. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα οκτασέλιδα ποίησης του «Μπιλιέτου» – Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά

Τα οκτασέλιδα ποίησης του «Μπιλιέτου» – Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά

Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά των οκτασέλιδων του «Μπιλιέτου» (2023 – 2025). Στο κέντρο της εικόνας, πίνακας του Γιάννη Δημητράκη (1958-2022).

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Οι καλαίσθητες και ποιοτικές εκδόσεις «Μπιλιέτο» συνεχίζουν την τύπωσ...

Καζαντζάκης, γυναίκες που αγωνίζονται, σύγχρονη Ιστορία, διασκευές μυθιστορημάτων: 10 γκράφικ νόβελ του 2025 που ξεχωρίζουν

Καζαντζάκης, γυναίκες που αγωνίζονται, σύγχρονη Ιστορία, διασκευές μυθιστορημάτων: 10 γκράφικ νόβελ του 2025 που ξεχωρίζουν

Γυναίκες που αγωνίζονται ανά τον κόσμο, η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, διασκευές μυθιστορημάτων και μια ιδιότυπη δίτομη βιογραφία του Καζαντζάκη: 10 γκράφικ νόβελ από τη σοδειά του 2025 που ξεχωρίζουν. Εικόνα: Σχέδιο του Antonin από το «Καζαντζάκης – Ο πολύβουος κόσμος, 1921-1957» (μτφρ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, ...

Μυστήριο, αγωνία, τρόμος: 15 θρίλερ του 2025 που μας καθήλωσαν

Μυστήριο, αγωνία, τρόμος: 15 θρίλερ του 2025 που μας καθήλωσαν

Μυστήριο, αγωνία, ανατριχίλες, ατμόσφαιρα που ανεβάζει τους σφυγμούς και προκαλεί πολλές φορές μέχρι και τρόμο. 15 θρίλερ που μας καθήλωσαν αυτή τη χρονιά.

Γράφει η Φανή Χατζή

Τα θρίλερ είναι από τα πλέον αγαπημένα είδη του αναγνωστικού κοινού και...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ