
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βρετανός συγγραφέας Julian Barnes μίλησε για το νέο μυθιστόρημά του, με τίτλο Elizabeth Finch, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Penguin. Μεταξύ άλλων είπε: «Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πιθανώς προσβλητικό για τους περισσότερους χριστιανούς στον κόσμο».
Επιμέλεια: Book Press
Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά με τον θάνατο της Ελίζαμπεθ Φιντς, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια σε νυχτερινό σχολείο. Ένας από τους πρώην μαθητές της αποκτά τα ημερολόγιά της και αναζητά στοιχεία για τη ζωή της.
Από ένα σημείο και μετά, η μυθιστορηματική αφήγηση διακόπτεται, και δίνει προσωρινά τη θέση της στην εξιστόρηση της ζωής του Ιουλιανού του Αποστάτη, του τελευταίου παγανιστή Ρωμαίου αυτοκράτορα. Η προσωπικότητα και η θρησκευτική πολιτική του Ιουλιανού απασχόλησαν διάφορους ιστορικούς, συγγραφείς και διανοούμενος μέσα στα χρόνια, από τον Τζων Μίλτον μέχρι τον Ερρίκο Ίψεν.
Ο χαρακτήρας της Ελίζαμπεθ Φιντς ισχυρίζεται πως η μεταστροφή της Ευρώπης προς τον Χριστιανισμό ήταν ένα τεράστιο σφάλμα
Στο μυθιστόρημα του Μπαρνς, ο χαρακτήρας της Ελίζαμπεθ Φιντς ισχυρίζεται πως η μεταστροφή της Ευρώπης προς τον Χριστιανισμό ήταν ένα τεράστιο σφάλμα. Η Ελίζαμπεθ εκφράζει την άποψή της σε μια δημόσια διάλεξη και γελοιοποιείται από μια εφημερίδα ταμπλόιντ, η οποία συντάσσει έναν λίβελο με τον τίτλο «Τρελή καθηγήτρια ισχυρίζεται πως ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας κατέστρεψε τη σεξουαλική ζωή μας».
Στη συνέντευξή του, ο Μπαρνς (τα βιβλία του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) δήλωσε πως δεν φοβάται ότι θα «ακυρωθεί». Ομολόγησε μάλιστα πως συμμερίζεται την άποψη της πρωταγωνίστριάς του. «Οι θρησκείες που λατρεύουν μόνο έναν θεό είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς διαστρεβλώνουν έντονα τις καταστάσεις. Επιτάσσουν, δίχως σταματημό, το κυνήγι των αιρετικών», δήλωσε.
Κατά τον Μπαρνς, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι υπήρξαν πιο ανοιχτόμυαλοι, καθώς έρχονταν συνέχεια σε επαφή με ξένες θεότητες, τις οποία συχνά ενέτασσαν στη δική τους θρησκεία. Αντιθέτως, ο Χριστιανισμός δημιούργησε τους ιεραποστόλους, που ταξίδευαν στις φτωχές χώρες για να προσηλυτίσουν τους ιθαγενείς, πότε με πειθώ και πότε με ωμή βία. Ο Μπαρνς ανέφερε πως το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Metroland, απαγορεύτηκε στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, γεγονός που τον έκανε πολύ περήφανο. «Ήταν υπέροχο. Πούλησα μόνο 100 αντίτυπα, αλλά τουλάχιστον κατάφερα κάτι».
Ο Μπαρνς αποκάλυψε πως στέλνει κάθε βιβλίο του, προτού δημοσιευτεί, στην επιστήθια φίλη του και βιογράφο Hermione Lee. «[Αν μου έλεγε πως το βιβλίο μου ήταν προσβλητικό], θα το σκεφτόμουν, προφανώς. Αλλά… προσβλητικό προς ποιον; Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πιθανώς προσβλητικό για τους περισσότερους χριστιανούς στον κόσμο. Ή μάλλον, για έναν μεγάλο αριθμό χριστιανών».
Κλείνοντας, δήλωσε πως καταθέτει κάθε βιβλίο του σε ειδικούς νομικούς, ώστε να λάβει συμβουλές για τις πιθανές μηνύσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει εξαιτίας των γραπτών του. Αναφερόμενος στον Σκαντζόχοιρο, στο μυθιστόρημά του που εκτυλίσσεται σε μια φανταστική σοβιετική χώρα, σχολίασε: «Μου είπαν πως μόνο τέσσερα άτομα μπορούσαν να μου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση: ο Γκορμπατσόφ, ο Πάπας, η Νάνσυ Ρήγκαν και, από όσο θυμάμαι, ο Φρανκ Σινάτρα. Το να με μήνυε ο Πάπας θα ήταν τέλειο. Ωστόσο, δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν θα μου άρεσε να με μηνύσει ο Φρανκ Σινάτρα - μπορεί και να έστελνε τα ‘’αγόρια’’ του να με βρουν».