rowling putin

Ο Vladimir Putin πρόσφατα παρομοίασε τις κυρώσεις και τις «ακυρώσεις» που δέχεται η Ρωσία με τη δημόσια κατακραυγή που αντιμετώπισε η J.K. Rowling. H συγγραφέας του Harry Potter του απάντησε αναλόγως.

Επιμέλεια: Book Press

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του, ο πρόεδρος Πούτιν παραπονέθηκε για τη λεγόμενη «κουλτούρα ακύρωσης» που πλήττει τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η Δύση προσπαθεί να «ακυρώσει» τη χώρα του. Συνέκρινε, μάλιστα, τη μεταχείριση της Ρωσίας με τη δημόσια κατακραυγή που αντιμετώπισε πρόσφατα η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για τις απόψεις της, που θεωρήθηκαν από ορισμένους τρανσφοβικές.

Ο Πούτιν, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των πατροπαράδοτων αξιών, έχει ταχθεί κατά των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και των ομοφυλόφιλων.

Ο Πούτιν έχει ταχθεί κατά των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και των ομοφυλόφιλων. 

«Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ακυρώθηκε πρόσφατα επειδή... δεν ικανοποιούσε τους φαν της για τα θέματα περί φυλετικών δικαιωμάτων», είπε ο Πούτιν, συνομιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν μια ολόκληρη χώρα 1.000 ετών, τον λαό μας. Μιλάω για τις αυξανόμενες διακρίσεις ενάντια σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, για αυτήν τη νέα μόδα που εξαπλώνεται στα δυτικά κράτη. Τα ονόματα των Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Ραχμάνινοφ σβήνονται από τις αφίσες, οι Ρώσοι συγγραφείς και τα βιβλία τους απαγορεύονται. Η τελευταία φορά που διοργανώθηκε μια τόσο μαζική εκστρατεία για την καταστροφή της λογοτεχνίας που προκαλεί, πραγματοποιήθηκε από τους Ναζί στη Γερμανία πριν από σχεδόν 90 χρόνια».

Η Ρόουλινγκ δημοσίευσε έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο του BBC σχετικά με τον φυλακισμένο ακτιβιστή Alexei Navalny, ο οποίος μαχόταν κατά της διαφθοράς στη Ρωσία.

Σε ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό της στο Twitter, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ σχολίασε πως ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να κάνει κριτική περί «κουλτούρας ακύρωσης» και τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας, κατακρίνοντας την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρόουλινγκ δημοσίευσε έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο του BBC σχετικά με τον φυλακισμένο ακτιβιστή Alexei Navalny, ο οποίος μαχόταν κατά της διαφθοράς στη Ρωσία.

«Οι κριτικές για τη δυτική ‘’κουλτούρα ακύρωσης’’ καλό είναι να μην γίνονται από αυτούς που σφάζουν αμάχους για το έγκλημα της αντίστασης, από αυτούς που φυλακίζουν και δηλητηριάζουν τους επικριτές τους», έγραψε στους ακολούθους της στο Twitter, μαζί με το hashtag #IStandWithUkraine.

Η Ρόουλινγκ σχολίασε ότι η Lumos, η φιλανθρωπική της οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού, συνεργαζόταν με την ουκρανική κυβέρνηση από το 2013. Η ίδια είχε κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων, την ημέρα μετά από τη ρωσική εισβολή, για να βοηθήσει «τα χιλιάδες παιδιά που παγιδεύτηκαν από τις μάχες στα ορφανοτροφεία της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ