akadimia 728

Τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 ανακοινώθηκαν κατά την πανηγυρική, ετήσια συνεδρία της, που και φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Επιμέλεια: Book Press

Στη συνεδρία, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Γ. Χριστοφόρου, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Το χαμηλής κινητικής ενέργειας ηλεκτρόνιο και η σύγχρονη επιστημονική τεχνολογία». Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Στ. Ζερεφός, ανέγνωσε των έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2021, ανακοίνωσε τις τιμητικές διακρίσεις και ανήγγειλε την προκήρυξη νέων βραβείων.

Α΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, απονέμεται στον καθηγητή Σεραφείμ Πούλο για την εργασία του «Το θαλάσσιο σύστημα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας: Επισκόπηση των φυσικογεωγραφικών και ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών».

2. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία, απονέμεται στον αριστούχο πτυχιούχο του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Τσικούρα.

3. Βραβείο Πραξιτέλους Αργυροπούλου, απονέμεται στους Βασίλειο Μπέλλο, Ιωάννη Ναλμπάντη και Γεώργιο Τσακίρη για την εργασία τους «Εκτίμηση τριβών πυθμένα στο πλαίσιο της προσομοίωσης πλημμύρας».

4. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, απονέμεται στην Χρυσοθέμιδα Παρασκευοπούλου, για την εργασία της «Ανάλυση της χρονικά εξαρτώμενης συμπεριφοράς (της βραχόμαζας) γύρω από υπόγεια ανοίγματα (σήραγγες) χρησιμοποιώντας την μέθοδο σύγκλισης-αποτόνωσης».

5. Λυκούργειο Βραβείο, απονέμεται στον Κοσμά Τσακμακίδη, για την εργασία του «Κβαντικά καθοδηγούμενη αυτο-οργανωμένη κρισιμότητα και χωρο-εντοπισμός φωτός εκτός ισορροπίας».

6. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, απονέμεται στους Βασίλειο Κυριάκου, Ιωάννη Γκαραγκούνη και Μιχαήλ Στουκίδη, για την εργασία τους «Ηλεκτροχημική Διεργασία Haber-Bosch».

7. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, απονέμεται στον Πλάτωνα Μαγκριώτη, για την εργασία του «Πρόοδος στην Ασύμμετρη Σύνθεση Υποκατεστημένων σε άνθρακα Πιπεραζινικών Φαρμακοφορικών Ενώσεων και οξειδωτικά σχετιζόμενων Ετεροκυκλικών Ενώσεων».

8. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, απονέμεται στον Αδάμ Γ. Στεφανάδη, για το δίτομο έργο του «Το Ελληνικό Κράτος της Θάλασσας – Η ιστορία του Σύγχρονου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Τόμος Α΄1897-1941, Τόμος Β΄ 1941-2017».

9. Βραβείο Αντιναυάρχου Δημητρίου Φωκά και της συζύγου του Έλλης Φωκά, απονέμεται στον Δημήτριο Γκαλών για το βιβλίο του «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου. Η δράση και η βύθιση του υποβρυχίου Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) ιδωμένη μέσα από τα ιστορικά αρχεία και τα ημερολόγια πολέμου όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων μερών».

10. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στους Γεώργιο Ζάκκα (προϊστάμενο), Σπυρίδωνα Πετράκο, Κωνσταντίνο Σαμαρτζή, Νικόλαο Σουρλή και Κωνσταντίνο Τσαγκαρούλη, για την προσφορά τους στα ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ).

11. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απονέμεται στον Δρα Ραφαήλ Μωυσή, σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας.

12. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον αρχιτέκτονα, ιστορικό βιβλιοθηκών και εκδότη Κωνσταντίνο Στάικο, για το σύνολο του διακεκριμένου εκδοτικού του έργου.

13. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον ομότιμο καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο (Κίτσο) Λούη, για το βιβλίο του «Ιστορίες Γενετικής (στην……..καθομιλουμένη)».

14. Βραβείο της Ακαδημίας, απονέμεται στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νήσου Θήρας, σε επιβράβευση της 30ετούς και συνεχώς αυξανόμενης πολύτιμης συνεισφοράς τους στον τομέα της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος, της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

15. Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται στην συγγραφέα – ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για το βιβλίο της «Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Β΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1. Βραβείο Γ. Αθάνα, απονέμεται στην ‘Αννα Γρίβα για την συλλογή της «Δαιμόνιοι».

2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, απονέμεται στην Χρύσα Αλεξοπούλου, για την συλλογή της «Πορείες Κατάδυσης».

3. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, απονέμεται στην Χρύσα Κοντογεωργοπούλου για την συλλογή της «Λύπη Ένα Φτερό».

4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, απονέμεται στον Νικόλαο Βέννερ.

5. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά – Μοτσενίγου, απονέμεται στον ερευνητή, μελετητή και καθηγητή Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Λάμπρο Λιάβα.

6. Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, απονέμεται στον Νικόλα Σφήκα, οίκοθεν, για το βιβλίο του με τίτλο «Αλεξάνδρεια, από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο. Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο ελληνικά τετράγωνα».

7. Λυκούργειο Βραβείο, απονέμεται στην κυρία Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου – Γκενάκου, για το βιβλίο της με τίτλο «Εκ Θεμελίων».

8. Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, απονέμεται στον Δημήτριο Μακρίδη για την ανέκδοτη συλλογή του με τίτλο «Το Γλωσσικό Ιδίωμα της Μυστής Καππαδοκίας» και ένδειξη «Λάθε βιώσας».

9. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου απονέμεται οίκοθεν στην Δέσποινα Παπακωνσταντίνου – Διαμαντούρου (μετά θάνατον) και την Elena Martín González -Πεφάνη, συντελεστές της έκδοσης του 2ου Τόμου του Συμπληρώματος των Επιγραφών της Θεσσαλονίκης, «Inscriptiones Graecae, IG X 2,1s Supplementum Alterum».

10. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, απονέμεται στον Κωνσταντίνο Γ. Σταλίδη για το έργο του «Λεξικό του γλωσσικού πολιτισμού των κατοίκων από τη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας».

11. Βραβείο Σίμωνος Σίνα, απονεμόμενο οίκοθεν στον Αναστάσιο Π. Λεβέντη, με την ευκαιρία της έκδοσης του τρίτομου έργου του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη με τίτλο «Θρησκευτικές εικόνες της Κύπρου».

12. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Φραγκίσκο Μαρτίνο για την δίγλωσση έκδοση «’Αγιον Όρος, Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια και Υδραγωγεία – Holy Mountain, Stone Arched Bridges and Aqueducts» (Αθήνα 2019).

13. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελευθερία Ζέη για το βιβλίο της «Καλλίνικος Κυριάκος Κριτοβουλίδης, Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος Πολέμου των Κρητών».

14. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Ιωάννη Βαμβακά, παραγωγό – σκηνοθέτη – σεναριογράφο βραβευμένων ταινιών σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

15. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον επιγραφολόγο ‘Αγγελο Π. Ματθαίου, θεράποντα της επιγραφικής επιστήμης.

16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ετήσια Πολιτιστική Έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» (1991) που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Γαλαίο, διευθύνεται από τον Τάκη Βλαστό και σκοπό έχει σκοπό τον απολογισμό των πεπραγμένων εκάστου παρερχόμενου έτους στις Τέχνες και τα Γράμματα, υπό μορφή καταλόγων τίτλων έργων και συντελεστών κλπ.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

1. Βραβείο Ποιήσεως, απονέμεται στην Ανθή Μαρωνίτη, για την ποιητική της συλλογή «Αναπόδραστη μνήμη».

2. Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου, απονέμεται στον Γιώργο Δενδρινό για το βιβλίο του «Είδες να μαδάνε την κότα. Ιστορία μιας οικογένειας κι ενός αιώνα».

3. Βραβείο Δοκιμίου, απονέμεται στον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο για το βιβλίο του «Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες».

4. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, απονέμεται στην Σοφία Ζαραμπούκα για το βιβλίο της «1821, Επανάσταση».

5. Εύφημος μνεία απονέμεται στον ποιητή Σπύρο Κοκκινάκη, ως ένδειξη αναγνώρισης για το σύνολο του έργου του.

Γ΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Βραβείο Αργυρίου και Πολυξένης Αγγελετοπούλου, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «O θεσμός της “τριμοιρίας” στο Μεταβυζαντινό Δίκαιο», απονέμεται στον Βασίλειο – Αλέξανδρο Κόλλια για ομότιτλη μελέτη του.

2. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, για σύγγραμμα αναφερόμενο σε πρωτότυπη έρευνα ή συνθετική εργασία με θέμα «Ο δανεισμός με ενέχυρο το σώμα στην Αρχαιότητα – Αθήνα, Ρώμη, Γόρτυνα», απονέμεται στον Αθανάσιο Δέλιο για ομότιτλη μελέτη του.

3. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, απονέμεται στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος (1990), που έχει ως αποστολή την προσέγγιση και υποστήριξη των ατόμων με σύνδρομο Down.

4. Βραβείο Ευθυμίας-Μιμίκας Μιχαηλίδου-Νουάρου, εις μνήμην του συζύγου της ακαδημαϊκού Γεωργίου Μιχαηλίδου – Νουάρου, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική-νομική μελέτη με θέμα «Η άσκηση συνεπιμέλειας του τέκνου από τους γονείς – Ισχύον δίκαιο και συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Ανδρέα -Νικόλαο Κουκούλη για ομότιτλη μελέτη του.

5. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, απονέμεται στον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδεισίου – Ρόδου «Αγία Μαρίνα» (2007) για την προσφορά του σε ακριτικές περιοχές της χώρας καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, με την αρωγή της σουηδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Human Bridge.

6. Βραβείο Παναγιώτου Π. Οικονόμου, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης Γεωργίου Π. Οικονόμου, απονέμεται στον Παναγιώτη Ι. Ηλιόπουλο για τη μονογραφία του «Η Ειμαρμένη στην Αρχαία Φιλοσοφία».

7. Βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη, για πρωτότυπη αδημοσίευτη επιστημονική μελέτη με θέμα «Η ελεύθερη συμβίωση (εκτός γάμου και συμφώνου συμβίωσης) σε συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Βασίλειο Α. Σωτηρόπουλο για ομότιτλη μελέτη του.

8. Βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη, απονέμεται στον Ηλία Κουβαρά, για την μελέτη του «Το παραδεκτό στη διοικητική δίκη – Η πρόσβαση στο δικαστή υπό το φως των άρθρων 20 παρ.1 του Συντάγματος και 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ».

9. Βραβείο Κωνσταντίνου Φουρκιώτη, για επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη, με θέμα «Η ικανοποίηση της ηθικής βλάβης σε συγκριτική εξέταση», απονέμεται στον Γεώργιο Τσουλούφα για ομότιτλη μελέτη του.

10. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» (2005) και την Πρόεδρό του Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτών και αρμόδιων φορέων σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

11. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στους Εμμανουήλ Μαρκόπουλο και Εμμανουήλ Γάτη, που υπηρετούν αντίστοιχα στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα της Μεγίστης Καστελορίζου, για πράξη υψηλής ανθρωπιστικής αξίας.

12. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στον Βασίλειο Ν. Πάππα, πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, για την εν γένει προσφορά του στη μελέτη και προώθηση των αριστοτελικών ερευνών.

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νομπελίστρια Λουίζ Γκλικ υπογράφει το πρώτο της βιβλίο πεζογραφίας για παιδιά

Η νομπελίστρια Λουίζ Γκλικ υπογράφει το πρώτο της βιβλίο πεζογραφίας για παιδιά

Η Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020. Έχοντας γράψει περισσότερες από δέκα ποιητικές συλλογές και δύο βιβλία με δοκίμια, η 79χρονη ποιήτρια ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρώτο της πεζογραφικό βιβλίο· ένα βιβλίο για παιδιά το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο. Στα...

Με το Παγκόσμιο Βραβείο Cino Del Duca 2022 τιμήθηκε ο Χαρούκι Μουρακάμι

Με το Παγκόσμιο Βραβείο Cino Del Duca 2022 τιμήθηκε ο Χαρούκι Μουρακάμι

Ο Χαρούκι Μουρακάμι τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Cino Del Duca για το σύνολο του έργου του από το Ίδρυμα Simone και Cino Del Duca, στη Γαλλία. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας θα παραλάβει το βραβείο συνοδευόμενο από το ποσό των 200.000 € τ...

Μάργκαρετ Άτγουντ: «Η υποχρεωτική γέννα είναι σκλαβιά»

Μάργκαρετ Άτγουντ: «Η υποχρεωτική γέννα είναι σκλαβιά»

Σε άρθρο της στον Guardian, η Μάργκαρετ Άτγουντ (Margaret Atwood) επέκρινε σφοδρά τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στις πολιτείες της Αμερικής το δικαίωμα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθεί το άρθρο της συγγ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ