propoet_flyer250

Του Γιώργου Χαντζή

Σε μια ασυνήθιστη και διαδραστική ποιητική παράσταση, βασισμένη στην σκηνοθεσία και τον αυτοσχεδιασμό σύγχρονων ποιητών από την Βαρκελώνη και την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όσοι παραβρεθούν στις 11 και 12 Μαρτίου 2011 στον πολυχώρο Dasein στα Εξάρχεια.

Το Prostibulo Poetico αποσκοπεί σε ένα παιχνίδι σωματοποίησης του κειμένου και διαπραγματεύεται με αρκετή δόση χιούμορ τον εγγενή ερωτισμό που περιέχει η πράξη της ανάγνωσης. Δοκιμάζει να σπάσει (ή τουλάχιστον να ραγίσει) το μόνιμο πάγο ανάμεσα στον ποιητή και το κοινό του στις δημόσιες εκδηλώσεις. 

Πώς λειτουργεί όμως κάτι τέτοιο; Οι «εκδιδόμενοι» ποιητές έχουν επινοήσει ο καθένας τους από ένα προσωποποιημένο ψευδώνυμο, μία περσόνα με δικό της παρελθόν και κωδικό συμπεριφοράς, με την φωνή της οποίας έχουν δημιουργήσει τα ποιήματα που απαγγέλλονται στο Prostibulo Poetico. Τα ποιήματα με την σειρά τους εγγράφουν κι ως έναν βαθμό χαρτογραφούν τον γράφοντα. To εγχείρημα θυμίζει έντονα τους ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσσόα: Αλβάρο ντε Κάμπος, Ρικάρντο Ρέις, Αλεξάντερ Σερτς, Αλμπέρτο Καέιρο. Στην περίπτωση όμως του Prostibulo Poetico οι ετερώνυμοι ποιητές κυκλοφορούν ανάμεσά μας, η επαφή με τον αναγνώστη είναι πρόσωπο με πρόσωπο, το κείμενο είναι φωνή και ζωντανή παρουσία. Οι επισκέπτες-πελάτες-ακροατές καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στα προσφερόμενα ονόματα, σύντομα βιογραφικά-ιστορίες και δελεαστικά δείγματα στίχων και να παραγγείλουν μια ιδιωτική ανάγνωση. Οι αναγνώσεις γίνονται πάντα "ένας προς έναν", ο ποιητής έχει την ελευθερία να προσελκύσει το «προσωπικό» του κοινό, χρησιμοποιώντας όλη τη γοητεία του λόγου του, ο ακροατής μπορεί να ρωτήσει, να σχολιάσει, να ειρωνευτεί ή να επιδοκιμάσει ανεμπόδιστα. Κάθε συνάντηση είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια, ένας εκ νέου αυτοσχεδιασμός που εμπλέκει και τους δύο... ίσως και τον μεταφραστή! 

Ιστορικό

Η ιδέα του Prostibulo Poetico ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη, ενώ πλέον πραγματοποιείται στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο. Εδώ και δύο χρόνια μια ομάδα αγγλόφωνων και ισπανόφωνων ποιητών με καταγωγή από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην Βαρκελώνη, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία το Prostibulo Poetico σε μπαρ και ανεξάρτητους χώρους της πόλης τους.

Οι πραγματικοί ποιητές πίσω από τους ετερώνυμούς τους, διαθέτουν συγγραφικό έργο – ποιητικές συλλογές, δημοσιεύσεις, αναγνώσεις. Επιπλέον, τρία βιβλία με ποιήματα των ετερώνυμών τους από το κοινό έργο Prostibulo Poetico, κυκλοφορούν στην αγορά. Η μεταλαμπάδευση της ετερωνυμίας και του παιχνιδιού σε διαφορετικούς ποιητές διαφορετικών πόλεων και η πολυπολιτισμική ένωση αυτών των ποιητών κάτω από την σκέπη της ίδιας ιδέας, του Prostibulo Poetico, φέρνει κοντά μας την ομάδα της Βαρκελώνης μαζί με έλληνες ομοτέχνους τους από την πλατφόρμα Poetry Now, σε μια τρίγλωσση ποιητική αποπλάνηση.

propoet_flyerΣυμμετέχοντες

(αποσπάσματα βιογραφικών)

itHer (Ιταμό Χερουβίμ;)

Η ποίησή του δεν έχει μεταφραστεί –και ούτε πρόκειται– σε καμία γλώσσα. Βασικά της θέματα: χαμόγελα, άψυχα αντικείμενα, Θεός, φυτά, κεραυνοί, ο χρόνος, ιερές εγκυμοσύνες, ηλεκτροπληξία κ.ά., έχει δε χαρακτηριστεί ως ένα ιδιότυπο κράμα προσβολών, κακίας, τολμηρών λογοπαιγνίων και αδυσώπητης τρυφερότητας. Σε κάθε του ποίημα, υιοθετεί διαφορετική περσόνα, η οποία κάθε φορά απευθύνεται σε διαφορετικό άνθρωπο. Βασικός του κανόνας: δεν γράφουμε δεύτερο ποίημα με την ίδια περσόνα, ούτε για τον ίδιο άνθρωπο.

Oliver Reorden

Τα ποιητικά του κ. Ρηόρνταν είναι λιγάκι στρυφνά και δύσκολα στο στόμα, είναι πολιτικά και ακραιφνή, με σαν παιδική αφέλεια, ολίγον χειμαρρρώδη κι αλυσιτελή. Αλλά αξίζει που επιμένει και περιμένει το ταίρι του, με τα σπαστά Ελληνικά, καμιά φοιτητριούλα με κάρτα στο Ιντερέιλ, ……………κι ύστερα πάλι από την αρχή, χειμώνας, αποθυμιές, ψυχανεμίσματα – δε βαριέσαι, παρά να φέρνεις κάρβουνα στο Νιουκάσλ, καλύτερα να κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας.

Μαντάμ Εύα

Έχω την δύναμη να αιχμαλωτίζω τις πέντε αισθήσεις με τους στίχους μου και να εξάπτω τους πόθους σας με πένα και χαρτί. Η ποίηση με ορίζει και το Prostibulo Poetico είναι ο τόπος που την εκδίδω. Στη Νέα Υόρκη δούλεψα στην υπηρεσία της Μαντάμ. Αργότερα, πήρα την απόφαση να ταξιδέψω στην Ευρώπη, και η Μαντάμ μου πρόσφερε την ευκαιρία να ανοίξω το δικό μου σπίτι στην Βαρκελώνη. Τώρα μπορείτε να με βρείτε, ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων μου, να σας διηγούμαι ιστορίες για έρωτες και ταξίδια, με μια καινούρια οικογένεια συγγραφέων

Ραμόν Μερκαντέρ

Μεγάλωσε σε ένα τεράστιο σπίτι στο Μεξικό και η πρώτη του γλώσσα ήταν τα αγγλικά. Ισπανικά μιλούσε με τις υπηρέτριες. Ο πρώτος του έρωτας ήταν η δασκάλα του των μαθηματικών. Έκτοτε έκανε καριέρα ως εραστής ώριμων γυναικών. Η εμμονή του αφορά την σχέση του με τον Ramón Mercader τον δολοφόνο του Τρότσκι. Την σχέση του με αυτό το πρόσωπο προσπαθεί διακαώς να διερευνήσει.

Μίλενα

Η σλαβική καταγωγή της εξασφαλίζει μια πλούσια σχέση με τον πόνο. Αγαπάει το μαύρο: το μέρος που καταλήγουν όλα τα χρώματα μετά από τη συνεύρεσή τους με άλλα χρώματα. Την ερεθίζουν οι απότομες αλήθειες, τα λουριά ακόμα και των τυχαίων σχέσεων, οι διαταγές των ονομάτων. Αγαπημένα μέρη για έρωτα: υπόγεια, διασταυρώσεις, λαβύρινθοι δια αλληλογραφίας. Ντύνεται δικαστικός κατόπιν παραγγελίας, χωρίς να αποχωρίζεται την καλτσοδέτα της. Κάνει έκπτωση σε όλους που το όνομά τους αρχίζει από Κ.

Σίσσυ Σβορώνος

Αφού περιπλανήθηκε για χρόνια στις ΗΠΑ, στον Καναδά αλλά και στη Λατινική Αμερική, η Σίσσυ Σβορώνος ζει εδώ και λίγο καιρό στην Αθήνα. Αρχαιολόγος με ειδικότητα στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, έχει τη φήμη της μανιώδους συλλέκτριας. Παντός είδους αντικείμενα, αλλά και φυτά, ζώα και άνθρωποι (ζωντανοί και νεκροί) συγκαταλλέγονται στα ενδιαφέροντά της. Το Prostibulo Poetico αποτελεί κομμάτι της συλλογής της από επαγγέλματα.

Στο σπίτι των ηδονών, που στην Αθήνα διευθύνει ο χαϊντεγκεριανός φιλόσοφος κύριος V, στεγάζονται ακόμα: η χυμώδης Miss Middle, η Ρόζα Λούξενμπουργκ σε καινούργιο αστρικό σώμα, η κτητική Λόλα Σελίδα από την Βαρκελώνη, ο φευγάτος Scardanelli, η hot υπομονετική σαρκοφάγος Μανούλα, η ονειρική Φρύνη Αφρός, ο μυστηριώδης πράκτορας W, μια μετενσάρκωση του Nick the Greek και άλλοι.

Πλήρη λίστα συμμετοχών, «βιογραφικά», στίχους-δόλωμα και περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ μπορείτε να βρείτε στο: www.athensprostibulopoetico.wordpress.com


Στοιχεία της παράστασης

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, έναρξη 8 μ.μ.

Πολυχώρος Dasein, Σολωμού 12 Εξάρχεια, τηλ.: 210.3841857

Είσοδος ελεύθερη.

Υλικό στο διαδίκτυο

www.athensprositbulopoetico.wordpress.com

www.thepoetrybrothel.com/

http://www.dasein.gr/content.php?id=1418

Για το poetry now,

Γιώργος Χαντζής

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεργασία των εκδόσεων Τόπος με το Ινστιτούτο mέta: Τα δύο πρώτα βιβλία κυκλοφορούν

Συνεργασία των εκδόσεων Τόπος με το Ινστιτούτο mέta: Τα δύο πρώτα βιβλία κυκλοφορούν

Την νέα εκδοτική σειρά, την οποία πρόσφατα εγκαινίασαν από κοινού, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) και οι Εκδόσεις Τόπος. Προϊόν της συνεργασίας αυτής αποτελούν δύο βιβλία που ήδη κυκλοφορούν: «Χωρίς αφεντικά» του Michael Albert και «Το Πρεκαριάτ...

Παρουσίαση του βιβλίου του Μελέτη Η. Μελετόπουλου «Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του» στην Παλιά Βουλή

Παρουσίαση του βιβλίου του Μελέτη Η. Μελετόπουλου «Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του» στην Παλιά Βουλή

Οι Εκδόσεις Καπόν σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μελέτη Η. Μελετόπουλου «Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του», το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, Αθήνα. 

Επιμέλεια: ...

Εκδήλωση με τον Κώστα Μ. Σταματόπουλο για το βιβλίο του «Σπίτια και άνθρωποι»

Εκδήλωση με τον Κώστα Μ. Σταματόπουλο για το βιβλίο του «Σπίτια και άνθρωποι»

Οι Εκδόσεις Καπόν σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μ. Σταματόπουλου «Σπίτια και άνθρωποι» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:30 στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ, Πλουτάρχου 22, Αθήνα. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

Για το βιβλίο των Στίβεν Νάντλερ και Λόρενς Σαπίρο [Steven Nadler, Lawrence Shapiro] «Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» (μτφρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου, εκδ.Διόπτρα) –  ένα βιβλίο για το τι κάνει πολλούς καλοπροέραιτους ανθρώπους να σκέφτονται εντελώς λάθος και πώς μπορούμε (αν μπορούμε) να τους αλλάξ...

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Πρόσφατα ο Ηλίας Μπιστολάς μας συστήθηκε με το μυθιστόρημα «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» (εκδ. Τόπος), «ένα σχετικά μικρό σε έκταση βιβλίο το οποίο καταπιάνεται με μεγάλα θέματα».

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ