propoet_flyer250

Του Γιώργου Χαντζή

Σε μια ασυνήθιστη και διαδραστική ποιητική παράσταση, βασισμένη στην σκηνοθεσία και τον αυτοσχεδιασμό σύγχρονων ποιητών από την Βαρκελώνη και την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όσοι παραβρεθούν στις 11 και 12 Μαρτίου 2011 στον πολυχώρο Dasein στα Εξάρχεια.

Το Prostibulo Poetico αποσκοπεί σε ένα παιχνίδι σωματοποίησης του κειμένου και διαπραγματεύεται με αρκετή δόση χιούμορ τον εγγενή ερωτισμό που περιέχει η πράξη της ανάγνωσης. Δοκιμάζει να σπάσει (ή τουλάχιστον να ραγίσει) το μόνιμο πάγο ανάμεσα στον ποιητή και το κοινό του στις δημόσιες εκδηλώσεις. 

Πώς λειτουργεί όμως κάτι τέτοιο; Οι «εκδιδόμενοι» ποιητές έχουν επινοήσει ο καθένας τους από ένα προσωποποιημένο ψευδώνυμο, μία περσόνα με δικό της παρελθόν και κωδικό συμπεριφοράς, με την φωνή της οποίας έχουν δημιουργήσει τα ποιήματα που απαγγέλλονται στο Prostibulo Poetico. Τα ποιήματα με την σειρά τους εγγράφουν κι ως έναν βαθμό χαρτογραφούν τον γράφοντα. To εγχείρημα θυμίζει έντονα τους ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσσόα: Αλβάρο ντε Κάμπος, Ρικάρντο Ρέις, Αλεξάντερ Σερτς, Αλμπέρτο Καέιρο. Στην περίπτωση όμως του Prostibulo Poetico οι ετερώνυμοι ποιητές κυκλοφορούν ανάμεσά μας, η επαφή με τον αναγνώστη είναι πρόσωπο με πρόσωπο, το κείμενο είναι φωνή και ζωντανή παρουσία. Οι επισκέπτες-πελάτες-ακροατές καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στα προσφερόμενα ονόματα, σύντομα βιογραφικά-ιστορίες και δελεαστικά δείγματα στίχων και να παραγγείλουν μια ιδιωτική ανάγνωση. Οι αναγνώσεις γίνονται πάντα "ένας προς έναν", ο ποιητής έχει την ελευθερία να προσελκύσει το «προσωπικό» του κοινό, χρησιμοποιώντας όλη τη γοητεία του λόγου του, ο ακροατής μπορεί να ρωτήσει, να σχολιάσει, να ειρωνευτεί ή να επιδοκιμάσει ανεμπόδιστα. Κάθε συνάντηση είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια, ένας εκ νέου αυτοσχεδιασμός που εμπλέκει και τους δύο... ίσως και τον μεταφραστή! 

Ιστορικό

Η ιδέα του Prostibulo Poetico ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη, ενώ πλέον πραγματοποιείται στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο. Εδώ και δύο χρόνια μια ομάδα αγγλόφωνων και ισπανόφωνων ποιητών με καταγωγή από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην Βαρκελώνη, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία το Prostibulo Poetico σε μπαρ και ανεξάρτητους χώρους της πόλης τους.

Οι πραγματικοί ποιητές πίσω από τους ετερώνυμούς τους, διαθέτουν συγγραφικό έργο – ποιητικές συλλογές, δημοσιεύσεις, αναγνώσεις. Επιπλέον, τρία βιβλία με ποιήματα των ετερώνυμών τους από το κοινό έργο Prostibulo Poetico, κυκλοφορούν στην αγορά. Η μεταλαμπάδευση της ετερωνυμίας και του παιχνιδιού σε διαφορετικούς ποιητές διαφορετικών πόλεων και η πολυπολιτισμική ένωση αυτών των ποιητών κάτω από την σκέπη της ίδιας ιδέας, του Prostibulo Poetico, φέρνει κοντά μας την ομάδα της Βαρκελώνης μαζί με έλληνες ομοτέχνους τους από την πλατφόρμα Poetry Now, σε μια τρίγλωσση ποιητική αποπλάνηση.

propoet_flyerΣυμμετέχοντες

(αποσπάσματα βιογραφικών)

itHer (Ιταμό Χερουβίμ;)

Η ποίησή του δεν έχει μεταφραστεί –και ούτε πρόκειται– σε καμία γλώσσα. Βασικά της θέματα: χαμόγελα, άψυχα αντικείμενα, Θεός, φυτά, κεραυνοί, ο χρόνος, ιερές εγκυμοσύνες, ηλεκτροπληξία κ.ά., έχει δε χαρακτηριστεί ως ένα ιδιότυπο κράμα προσβολών, κακίας, τολμηρών λογοπαιγνίων και αδυσώπητης τρυφερότητας. Σε κάθε του ποίημα, υιοθετεί διαφορετική περσόνα, η οποία κάθε φορά απευθύνεται σε διαφορετικό άνθρωπο. Βασικός του κανόνας: δεν γράφουμε δεύτερο ποίημα με την ίδια περσόνα, ούτε για τον ίδιο άνθρωπο.

Oliver Reorden

Τα ποιητικά του κ. Ρηόρνταν είναι λιγάκι στρυφνά και δύσκολα στο στόμα, είναι πολιτικά και ακραιφνή, με σαν παιδική αφέλεια, ολίγον χειμαρρρώδη κι αλυσιτελή. Αλλά αξίζει που επιμένει και περιμένει το ταίρι του, με τα σπαστά Ελληνικά, καμιά φοιτητριούλα με κάρτα στο Ιντερέιλ, ……………κι ύστερα πάλι από την αρχή, χειμώνας, αποθυμιές, ψυχανεμίσματα – δε βαριέσαι, παρά να φέρνεις κάρβουνα στο Νιουκάσλ, καλύτερα να κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας.

Μαντάμ Εύα

Έχω την δύναμη να αιχμαλωτίζω τις πέντε αισθήσεις με τους στίχους μου και να εξάπτω τους πόθους σας με πένα και χαρτί. Η ποίηση με ορίζει και το Prostibulo Poetico είναι ο τόπος που την εκδίδω. Στη Νέα Υόρκη δούλεψα στην υπηρεσία της Μαντάμ. Αργότερα, πήρα την απόφαση να ταξιδέψω στην Ευρώπη, και η Μαντάμ μου πρόσφερε την ευκαιρία να ανοίξω το δικό μου σπίτι στην Βαρκελώνη. Τώρα μπορείτε να με βρείτε, ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων μου, να σας διηγούμαι ιστορίες για έρωτες και ταξίδια, με μια καινούρια οικογένεια συγγραφέων

Ραμόν Μερκαντέρ

Μεγάλωσε σε ένα τεράστιο σπίτι στο Μεξικό και η πρώτη του γλώσσα ήταν τα αγγλικά. Ισπανικά μιλούσε με τις υπηρέτριες. Ο πρώτος του έρωτας ήταν η δασκάλα του των μαθηματικών. Έκτοτε έκανε καριέρα ως εραστής ώριμων γυναικών. Η εμμονή του αφορά την σχέση του με τον Ramón Mercader τον δολοφόνο του Τρότσκι. Την σχέση του με αυτό το πρόσωπο προσπαθεί διακαώς να διερευνήσει.

Μίλενα

Η σλαβική καταγωγή της εξασφαλίζει μια πλούσια σχέση με τον πόνο. Αγαπάει το μαύρο: το μέρος που καταλήγουν όλα τα χρώματα μετά από τη συνεύρεσή τους με άλλα χρώματα. Την ερεθίζουν οι απότομες αλήθειες, τα λουριά ακόμα και των τυχαίων σχέσεων, οι διαταγές των ονομάτων. Αγαπημένα μέρη για έρωτα: υπόγεια, διασταυρώσεις, λαβύρινθοι δια αλληλογραφίας. Ντύνεται δικαστικός κατόπιν παραγγελίας, χωρίς να αποχωρίζεται την καλτσοδέτα της. Κάνει έκπτωση σε όλους που το όνομά τους αρχίζει από Κ.

Σίσσυ Σβορώνος

Αφού περιπλανήθηκε για χρόνια στις ΗΠΑ, στον Καναδά αλλά και στη Λατινική Αμερική, η Σίσσυ Σβορώνος ζει εδώ και λίγο καιρό στην Αθήνα. Αρχαιολόγος με ειδικότητα στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, έχει τη φήμη της μανιώδους συλλέκτριας. Παντός είδους αντικείμενα, αλλά και φυτά, ζώα και άνθρωποι (ζωντανοί και νεκροί) συγκαταλλέγονται στα ενδιαφέροντά της. Το Prostibulo Poetico αποτελεί κομμάτι της συλλογής της από επαγγέλματα.

Στο σπίτι των ηδονών, που στην Αθήνα διευθύνει ο χαϊντεγκεριανός φιλόσοφος κύριος V, στεγάζονται ακόμα: η χυμώδης Miss Middle, η Ρόζα Λούξενμπουργκ σε καινούργιο αστρικό σώμα, η κτητική Λόλα Σελίδα από την Βαρκελώνη, ο φευγάτος Scardanelli, η hot υπομονετική σαρκοφάγος Μανούλα, η ονειρική Φρύνη Αφρός, ο μυστηριώδης πράκτορας W, μια μετενσάρκωση του Nick the Greek και άλλοι.

Πλήρη λίστα συμμετοχών, «βιογραφικά», στίχους-δόλωμα και περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ μπορείτε να βρείτε στο: www.athensprostibulopoetico.wordpress.com


Στοιχεία της παράστασης

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, έναρξη 8 μ.μ.

Πολυχώρος Dasein, Σολωμού 12 Εξάρχεια, τηλ.: 210.3841857

Είσοδος ελεύθερη.

Υλικό στο διαδίκτυο

www.athensprositbulopoetico.wordpress.com

www.thepoetrybrothel.com/

http://www.dasein.gr/content.php?id=1418

Για το poetry now,

Γιώργος Χαντζής

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων

Αυτό είναι αναλυτικά το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αλλά και θεματικών συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των πέντε ημερών, 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου, στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. 

Επιμέλεια: Book Press

Πρόγραμμα Εκ...

«Μην βασίζεστε σε κόλπα και σε συγγραφικά ευρήματα»: Οι δεκατρείς συγγραφικές συμβουλές του Ρέιμοντ Κάρβερ

«Μην βασίζεστε σε κόλπα και σε συγγραφικά ευρήματα»: Οι δεκατρείς συγγραφικές συμβουλές του Ρέιμοντ Κάρβερ

Ο Raymond Carver ήταν Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής. Ο Carver, «ο Αμερικανός Τσέχωφ», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, άνοιξε νέους δρόμους στο είδος του διηγήματος, αφήνοντας το στίγμα του στη σύγχρονη πεζογραφία. Οι ήρωές του είναι μοναχικοί, συχνά αλκοολικοί και περιθωριοποιημένοι, πρώην σύζυγοι, πρώην εργαζόμενο...

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: με επίκεντρο τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις επιστήμες, μια νέα ομάδα έρχεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή των Ανωγείων διευρύνοντας παράλληλα τον προβληματισμό σε θέματα γενικότερης απήχησης και ενδιαφέροντος.

Της Ιωάννας Σπηλιοπούλου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Ο Μάνος Κοντολέων θυμάται...

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Ο Μάνος Κοντολέων θυμάται...

Ένα πορτρέτο του βιβλιοπωλείου «Πολιτεία» πολυπρισματικό, φιλοτεχνημένο από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες συγγραφέων και μεταφραστών. Σήμερα, ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σχέση όλων μας με την ανάγνω...

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων

Αυτό είναι αναλυτικά το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αλλά και θεματικών συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των πέντε ημερών, 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου, στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. 

Επιμέλεια: Book Press

Πρόγραμμα Εκ...

«Ίνκουμπους» του Βαγγέλη Γιαννίση – Θρίλερ για γερά στομάχια

«Ίνκουμπους» του Βαγγέλη Γιαννίση – Θρίλερ για γερά στομάχια

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ίνκουμπους», του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδ. Διόπτρα).

Της Κατερίνα Σιδέρη

Το Ίνκουμπους του Βαγγέλη Γιαννίση αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς βιβλίων μυστηρίου και θρίλερ του συγγραφέα, με κεντρικό ήρωά τους τον επιθεωρητή Άντερς. Τούτη τη φορά ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...
«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charmian Clift «Το τραγούδι της γοργόνας» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Κάλυμνος μας αποκαλύφθηκε σταδιακά. Εκ π...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 30 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ