France Grece 200 ans IFG

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Επιμέλεια: Book Press

Εκθέσεις, αφιερώματα, διαγωνισμοί, παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, κινηματογραφικές συναντήσεις που περιλαμβάνουν και την απεικόνιση της Ελλάδας στον γαλλικό κινηματογράφο. 

Ελληνικοί φορείς (περιφέρειες, πόλεις, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.α.) συμπράττουν σε πολλές από αυτές τις δράσεις, τις εμπλουτίζουν, τις διαχέουν στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα και συμβάλλουν έτσι στη διατήρηση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και της ελληνογαλλικής φιλίας, στο διηνεκές.

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς μας.

Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, όπως υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων. 

Με τις λέξεις του Ουγκώ και τις εικόνες του Ντελακρουά

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς μας. Διακαής πόθος των Γάλλων φιλελλήνων, η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ή ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης. Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, και αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη « Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι το 1824. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.

Αν οι έννοιες του διαλόγου και των ανταλλαγών χαρακτήριζαν τις ελληνογαλλικές σχέσεις το 1821, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι 200 χρόνια αργότερα, οι έννοιες αυτές είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαδικτυακή Έκθεση « Για την Ελλάδα από αγάπη!»
Στο διαδίκτυο από τις 18 Μαρτίου 2021

Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική ιστοσελίδα της BNF RetroNews.

Μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή εικονική έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Retronews ξεκινούν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανατρέχουν σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα αρχεία της ΒNF, την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη, τη συστράτευση και την έκφραση του μεγάλου φιλελληνικού ρεύματος στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.

Παραχωρώντας τις συλλογές λογοτεχνικών, θεατρικών, μουσικών έργων ή ακόμη και διαφημιστικών καταχωρήσεων της εποχής, η BNF συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προτείνοντας στο κοινό των δύο χωρών μας μία πρωτοποριακή έκθεση, αποτελούμενη από μία σειρά θεματικών βίντεο γύρω από διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αποτέλεσμα της εργασίας της κοινής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών, καθώς και από μία ιστοσελίδα ειδικά κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό. Πιστή στην παράδοση της διεπιστημονικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη γαλλική ιστοριογραφία, η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων μαχών και αγώνων, και νέων θεματικών πεδίων, όπως η θέση των γυναικών και η κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Διαγωνισμός Κόμικς 1821
Ευρύ κοινό: 15 Μαΐου - 15 Νοεμβρίου
Σχολεία : 27 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την ανάδειξη νέων ταλέντων! Καθώς η εξιστόρηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να δημιουργήσει πρωτότυπα κόμικς αφιερωμένα στο 1821, μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή BDnF, la fabrique à BD. Με λίγα μόνο κλικ, οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν μία σελίδα κόμικς στα γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), με τη βοήθεια αυτής της δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστή, smartphone ή τάμπλετ.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα λάβουν το βραβείο σχολείων και το βραβείο κοινού, τα οποία θα απονέμει μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων ειδικών. Οι βραβευμένες δημιουργίες θα εκτεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Ανακαλύψτε την εφαρμογή : https://vimeo.com/387383287

Δείτε τους όρους συμμετοχής στο www.ifg.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου από τον Μάιο 2021.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Οι μαθητές λυκείου, αληθινοί μελλοντικοί ιστορικοί, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα συλλογικής εκπαίδευσης στα μίντια και ανταλλαγές γνώσεων στο διαδίκτυο που αφορούν τους ελληνογαλλικούς πολιτιστικούς δεσμούς από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με Έλληνες και Γάλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των CLEMI και Wikipedia France.

Ελλάδα – Γαλλία : κινηματογραφικές συναντήσεις
Από τον Απρίλιο 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με την διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.

Από τη γαλλική εμπειρία των Ελλήνων σκηνοθετών μέχρι την αμοιβαία αγάπη του γαλλικού και του ελληνικού κοινού για τις κινηματογραφικές παραγωγές των δύο χωρών, ο κινηματογράφος αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του αδιάκοπου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα αυτό θα ξεκινήσει επίσημα στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, τον Απρίλιο, οπού καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τη σκυτάλη του αφιερώματος θα παραλάβει μετά η Ταινιοθήκη η οποία θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα παρουσιάσει ταινίες σταθμούς που σημάδεψαν την σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης, από τον Λανγκλουά στον Γαβρά. Η δεύτερη θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Και αντίστοιχα η τρίτη ενότητα θα παρουσιάσει την απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στον γαλλικό κινηματογράφο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, ενώ το πλήρες πρόγραμμα δράσεων του αφιερώματος «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις» θα παρουσιαστεί σύντομα στην ιστοσελίδα και σε δελτίο Τύπου της Ταινιοθήκης.

Η Γαλλία προσκεκλημένη του Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ της Πάτρας
5-15 Μάϊου 2021

Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Zabou, διάσημη για τα graffiti που κοσμούν τους δρόμους πολλών πόλεων ανά τον κόσμο, θα συμμετάσχει στο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας. Μία ακόμη αφορμή για την ανάδειξη του επίκαιρου και διαχρονικού μηνύματος της Ελληνικής Επανάστασης και της ελληνογαλλικής φιλίας.

Το 1821 ως αφορμή για την επιβεβαίωση της ελληνογαλλικής φιλίας

Το δελτίο Τύπου της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος καταλήγει με την σκέψη ότι «ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εορτασμός ενός γεγονότος του παρελθόντος, θα δώσει πνοή, καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, στις εξαιρετικές σχέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες, στηριζόμενες στην αμοιβαία φιλία και αλληλεγγύη. Μία φιλία που εξελίσσεται και διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς ωστόσο να παύει να ενισχύεται».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή για την queer τέχνη, αισθητική και ορατότητα

Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή για την queer τέχνη, αισθητική και ορατότητα

Tο φεστιβάλ για την queer Tέχνη, επιστρέφει την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU), Μασσαλίας 22 στην Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια: Book Press

...

Ο Τζέιμς Νέστορ στην Αθήνα: Μια βιωματική εκδήλωση για τη δύναμη της αναπνοής με τον συγγραφέα του «Ανάσα»

Ο Τζέιμς Νέστορ στην Αθήνα: Μια βιωματική εκδήλωση για τη δύναμη της αναπνοής με τον συγγραφέα του «Ανάσα»

Ο Τζέιμς Νέστορ (James Nestor), συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ «Ανάσα: Πώς η ξεχασμένη επιστήμη της αναπνοής θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα) θα επισκεφτεί την Αθήνα για ένα βιωματικό σεμινάριο στις 3 Οκτωβρίου 2026. © BBC Maestro

...
Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) τιμήθηκε με το 32ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας Ζαν Μονέ για το μυθιστόρημά του «Ο κηπουρός και ο θάνατος» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος). © Louisiana Channel

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ