baladeur

«Για την αλάθητη ποιητική φωνή της που με λιτή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη καθολική». Όσα θέλετε να ξέρετε για την συγγραφέα, για την ιστορία των Νόμπελ Λογοτεχνίας καθώς και ένας πλήρης κατάλογος των βραβευμένων συγγραφέων από το 1901 μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Book Press

Η αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ γεννήθηκε το 1943 στην Νέα Υόρκη. Έχει τιμηθεί με όλα τα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στις ΗΠΑ (Πούλιτζερ, Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων), ενώ το 2003-2004 ήταν «επίσημη ποιήτρια των ΗΠΑ» (Poet Laureate of the United States). Ως έφηβη υπέφερε από νευρική ανορεξία. Σπούδασε σε πανεπιστήμια της ΝΥ (Sarah Lawrence College, Columbia), χωρίς όμως να πάρει πτυχίο. Έκτοτε, έχει η ίδια διδάξει σε πολλά ιδρύματα ποίηση και λογοτεχνία. 

Περισσότερα

Η Λουίζ Γκλικ ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Γέηλ. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1968 σε ηλικία 25 ετών με την ποιητική συλλογή της Firstborn. Το 1993 βραβεύτηκε με Pulitzer και το 2014 με το National Book Award.

Έχει εκδώσει 12 ποιητικές συλλογές καθώς και δοκίμια για την ποίηση. Η ποιησή της χαρακτηρίζεται από διάθεση για σαφήνεια. Η παιδική ηλικία, η οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση με τους γονείς και τα αδέλφια είναι οι κεντρικές θεματικές που διατρέχουν όλο το έργο της.

Στα ποιημάτά της, το άτομο ακούει τι έχει απομείνει από τα όνειρα και τις αυταπάτες του και κανείς δεν μπορεί να υπάρξει πιο σκληρός από ό,τι η ίδια στην αντιμετώπιση των ψευδαισθήσεων του εαυτού.

Ακόμη κι αν η Γκλικ δεν θα αρνιόταν ποτέ τη σημασία του αυτοβιογραφικού υπόβαθρου, η ποίησή της δεν θεωρείται εξομολογητική. Η Γκλικ αναζητεί το παγκόσμιο και εμπνέεται από τους μύθους και τα κλασικά μοτίβα, παρόντα σε όλο το έργο της.

«Averno» (2006) είναι ο τίτλος της κορυφαίας ποιητικής συλλογής της, που σχετίζεται με τον μύθο της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο.

Η τελευταία συλλογή της έχει τίτλο «Πιστή κι ενάρετη νύχτα». Δύο χρόνια μετά την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, η Λουίζ Γκλικ είναι η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στη χώρα μας δεν έχει κυκλοφορήσει συλλογή με ποιήματά της. Ωστόσο, από την άνοιξη του 2020 η ποιήτρια ανήκει στους συγγραφείς των Εκδόσεων Στερέωμα. Τα έργα της μεταφράζονται από τον Χάρη Βλαβιανό και τη Δήμητρα Κωτούλα και θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Ποίημα της Louise Glück έχει μεταφραστεί από τον Χρήστο Δ. Τσιάμη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Η Λέξη.

Ο θρίαμβος του Αχιλλέα 
(1985)

Στην ιστορία του Πατρόκλου
κανένας δε γλιτώνει, ούτε κι ο Αχιλλέας
που ήταν σχεδόν θεός.
Του έμοιαζε ο Πάτροκλος,
φορούσαν την ίδια πανοπλία.

Πάντα σ’ αυτές τις φιλίες
ο ένας είν’ υποτελής, έρχεται δεύτερος:
η ιεραρχία
είναι πάντα φανερή, μόλο που δε μπορεί κανείς
να δώσει πίστη στους θρύλους —
πηγή τους είναι αυτός που επιζεί,
αυτός που τον έχουν εγκαταλείψει.

Τί ήταν η φωτιά στα πλοία των Ελλήνων
μπροστά σε τούτη την απώλεια;

Στη σκηνή του ο Αχιλλέας
πενθούσε ολόψυχα
και οι θεοί είδαν

πως ήταν άνθρωπος κιόλας νεκρός, θύμα
του μέρους εκείνου που αγαπούσε,
του μέρους του που ήταν θνητό.

Louise Glück. 1987. "Ο θρίαμβος του Αχιλλέα". Μετ. Χρήστος Δ. Τσιάμης. Η λέξη 68: 792.

louisegluck3

Louise Glück Louise Glück circa 1977

 

Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή συγγραφέα για το σύνολο του έργου του ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το «εξαιρετικότερο έργο στην κατεύθυνση της προαγωγής ενός ιδεώδους». Περισσότερα, εδώ: https://www.nobelprize.org/ 

Από τον Πρυντόμ στον Ισιγκούρο: ο αιώνας των ανδρών

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί συνολικά 114 φορές. Πρώτος βραβευθείς ήταν ο γάλλος ποιητής και δοκιμιογράφος Συλί Πρυντόμ. Σύμφωνα με το σκεπτικό εκείνης της πρώτης Επιτροπής που είχε αναλάβει να εκτελέσει τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ το βραβείο του δόθηκε ως «αναγνώριση της ιδιαίτερης ποιητικής σύνθεσής του, η οποία αποδεικνύει τον υψηλό ιδεαλισμό, την καλλιτεχνική τελειότητα και έναν σπάνιο συνδυασμό των ιδιοτήτων τόσο της καρδιάς όσο και του μυαλού». Ήδη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1881, ο Πρυντόμ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έλαβε από το Νόμπελ στην δημιουργία ενός Βραβείου Ποίησης που απονέμεται από την Société des gens de lettres. Το 1902, στα 100χρονα από τη γέννηση του Βικτόρ Ουγκό, μαζί με τους επίσης ποιητές και ακαδημαϊκούς Jose-Maria de Heredia και Leon Dierx, ίδρυσε την Société des poètes français που παραμένει ενεργή και δραστήρια μέχρι σήμερα. 

Το 2017, ένα χρόνο με την επιλογή του αμερικανού βάρδου Μπομπ Ντίλαν που προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, η Επιτροπή άφησε τους πειραματισμούς και βράβευσε τον σημαντικό Βρετανό λογοτέχνη ιαπωνικής καταγωγής Κάζουο Ισιγκούρο.

Το 2017, ένα χρόνο με την επιλογή του αμερικανού βάρδου Μπόμπ Ντίλαν που προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, η Επιτροπή άφησε τους πειραματισμούς και βράβευσε τον σημαντικό Βρετανό λογοτέχνη ιαπωνικής καταγωγής Κάζουο Ισιγκούρο. «Αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», απεφάνθη η Επιτροπή στο σκεπτικό της και ο λογοτεχνικός κόσμος χειροκρότησε. 

Από τους βραβευθέντες, μόλις 15 ήταν γυναίκες (6 τα τελευταία είκοσι χρόνια). Πρόκειται για τις: Σέλμα Λάγκερλεφ από τη Σουηδία (1909), Γκράτσια Ντελέντα από την Ιταλία (1926), Σίγκριντ Ούντσετ από τη Νορβηγία (1928), Περλ Μπακ από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1938), Γκαμπριέλα Mιστράλ από τη Χιλή (1945), Νέλλυ Ζαχς από τη Γερμανία (1966), Nαντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική (1991), Τόνι Μόρισον από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1993), Βισλάβα Συμπόρσκα από την Πολωνία (1996), Ελφρίντε Γέλινεκ από την Αυστρία (2004), Ντόρις Λέσινγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο (2007), Χέρτα Μίλερ από τη Γερμανία (2009), Άλις Μονρό από τον Καναδά (2013) και Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Ουκρανία (2015) και Όλγκα Τοκάρτσουκ το 2018. 

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το «εξαιρετικότερο έργο στην κατεύθυνση της προαγωγής ενός ιδεώδους».

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά τα σκάνδαλα

Ο Άντερς Όλσον, πρόεδρος της επιτροπής το βραβείου, έχει πρόσφατα τονίσει τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που ισχύουν από φέτος. Πιστεύει ότι έτσι θα αποφευχθούν η «ανδροκεντρική» και η «ευρωκεντρική» προσέγγιση που είδαμε στις επιλογές του παρελθόντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νόμπελ πιστεύει πως οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και άλλες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η Σουηδική Ακαδημία, και αφορούν στην οργανωτική δομή, θα επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και τροποποιήσεις στη μεθοδολογία, και ευελπιστεί πως θα δημιουργήσουν καλές ευκαιρίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ακαδημία ως θεσμό. Η επιλογή των υποψηφίων για το Βραβείο Λογοτεχνίας γίνεται μεταξύ προτάσεων που υποβάλλονται προς εξέταση από εξειδικευμένους μελετητές.

Υπεύθυνη για τη διαδικασία είναι η Επιτροπή Λογοτεχνίας Νόμπελ, η οποία απαρτίζεται από τους Anders Olsson, Πρόεδρος, Per Wästberg, συγγραφέας, Kristina Lugn, συγγραφέας και Jesper Svenbro, συγγραφέας. Για την περίοδο 2019-2020, η επιτροπή ενισχύθηκε με πέντε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, τους: Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen και Gun-Britt Sundström.

Λεπτομέρειες, αριθμοί και... αρνήσεις

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από το 1901 δεν απονεμήθηκε συνολικά δεκατέσσερις φορές: Έξι φορές κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (το 1914, το 1918, το 1940, το 1941, το 1942 και το 1943), μία για αδιευκρίνιστους λόγους (το 1935) και άλλες επτά λόγω «έλλειψης κατάλληλου προς βράβευση» (το 1915, το 1919, το 1925, το 1926, το 1927, το 1936 και το 1949). Μόνο τέσσερις φορές έχει δοθεί εξ ημισείας (1904, 1917, 1966 και 1974). 

Ο νεαρότερος σε ηλικία συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ ήταν ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, το 1907, στα 41 του χρόνια. Εκατό χρόνια αργότερα, το 2007, η επίσης Βρετανή Ντόρις Λέσινγκ βραβεύτηκε με Νόμπελ, στα 88 της. Αστειευόμενη, είχε τότε δηλώσει πως «επί τριάντα χρόνια φερόμουν ως υποψήφια, η αναμονή άξιζε τον κόπο».

Εν έτει 2019, το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ήτοι περίπου 800.000 ευρώ.

Στη μακρά λίστα των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ υπάρχουν δύο που δεν το αποδέχθηκαν: Το 1958 ο Ρώσος φουτουριστής ποιητής Μπόρις Παστερνάκ και το 1964 ο Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος και λογοτέχνης Ζαν-Πολ Σαρτρ. Ο πρώτος επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους, ενώ ο δεύτερος δήλωσε ότι «ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό».

Κι επειδή οι κανόνες είναι και για να παρακάμπτονται, έχουν δοθεί μετά θάνατον βραβεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η Επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία στο σκεπτικό της σε συγκεκριμένο βιβλίο του τιμηθέντος. 

Tα ονόματα των υποψηφίων και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις υποψηφιότητες για τη διαδικασία ανάδειξης του νικητή κάθε χρονιάς γίνονται διαθέσιμα στο κοινό πενήντα χρόνια μετά την κάθε βράβευση. Εν έτει 2019, το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ήτοι περίπου 800.000 ευρώ. 

Οι κάτοχοι του Νόμπελ Λογοτεχνίας από το 1901 έως το 2019

2019       Πέτερ Χάντκε - Γερμανία
2018       Όλγκα Τοκάρτσουκ - Πολωνία
2017       Κάζουο Ισιγκούρο - Ηνωμένο Βασίλειο1 munro 2
2016       Μπομπ Ντίλαν - ΗΠΑ
2015       Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς - Ουκρανία
2014       Πατρίκ Μοντιανό - Γαλλία
2013       Άλις Μονρό - Καναδάς
2012       Μο Γιάν - Κίνα   
2011       Tούμας Τράνστρεμερ - Σουηδία  

2010       Μάριο Βάργκας Γιόσα - Περού 
2009       Χέρτα Μίλλερ - Γερμανία
2008       Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό - Γαλλία   
2007       Ντόρις Λέσινγκ - Ηνωμένο Βασίλειο   
2006       Ορχάν Παμούκ - Τουρκία  
2005       Χάρολντ Πίντερ - Ηνωμένο Βασίλειο  
2004       Ελφρίντε Γέλινεκ - Αυστρία 
2003       Τζον Μ. Κουτσί - Νότια Αφρική alt  
2002       Ίμρε Κέρτες - Ουγγαρία  
2001       Β.Σ. Νάιπολ - Τρινιντάντ και Τομπάγκο  
2000       Γκάο Σιντζιάν - Κίνα, Γαλλία
1999       Γκίντερ Γκρας - Γερμανία   
1998       Ζοζέ Σαραμάνγκου - Πορτογαλία 
1997       Ντάριο Φο - Ιταλία 
1996       Βυσλάβα Συμπόρσκα - Πολωνία   
1995       Σέιμους Χίνι - Ιρλανδία  
1994       Κενζαμπούρο Όε - Ιαπωνία
1993       Τόνι Μόρισον - ΗΠΑ   
1992       Ντέρεκ Γουόλκοτ - Αγία Λουκία  
1991       Ναντίν Γκόρντιμερ - Νότια Αφρική alt 

1990       Οκτάβιο Πας - Μεξικό
1989       Καμίλο Χοσέ Θέλα - Ισπανία   
1988       Ναγκίμπ Μαχφούζ - Αίγυπτος  
1987       Γιόζεφ Μπρόντσκι - Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ  
1986       Ουόλε Σογίνκα - Νιγηρία   
1985       Κλοντ Σιμόν - Γαλλία  
1984       Γιάροσλαβ Σάιφερτ - Τσεχία  
1983       Ουίλλιαμ Γκόλντινγκ - Ηνωμένο Βασίλειο  
1982       Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - Κολομβία
1981       Ελίας Κανέτι - Ιταλία
1980       Τσέσλαφ Μίλος - Πολωνία
1979       Οδυσσέας Ελύτης - Ελλάδαalt
1977       Βιθέντε Αλεχάιντρε - Ισπανία 
1976       Σολ Μπέλοου - ΗΠΑ, Καναδάς   
1975       Εουτζένιο Μοντάλε - Ιταλία 
1974       Έιβιντ Γιόνσον, Χάρι Μάρτινσον - Σουηδία  
1973       Πάτρικ Γουάιτ - Αυστραλία  
1972       Χάινριχ Μπελ - Γερμανία
1971       Πάμπλο Νερούδα - Χιλή

1970       Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν - Σοβιετική Ένωση  
1969       Σάμιουελ Μπέκετ - Ιρλανδία  
1968       Γιασουνάρι Καβαμπάτα - Ιαπωνία  
1967       Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας - Γουατεμάλα
1966       Σαμουήλ Ιωσήφ Άγκνον - Ισραήλ & Νέλλυ Σαχς - Γερμνία 
1965       Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Σόλοχοφ - Σοβιετική Ένωση
1964       Ζαν-Πολ Σαρτρ - Γαλλία alt
1963       Γιώργος Σεφέρης - Ελλάδα
1962       Τζον Στάινμπεκ - ΗΠΑ
1961       Ίβο Άντριτς- Γιουγκοσλαβία
1960       Σεν-Τζον Περς - Γαλλία
1959       Σαλβατόρε Κουαζιμόντο - Ιταλία  
1958       Μπορίς Παστερνάκ - Σοβιετική Ένωση  
1957       Αλμπέρ Καμύ - Γαλλία
1956       Χουάν Ραμόν Χιμένεθ - Ισπανία 
1955       Χάλντορ Λάξνες - Ισλανδία
1954       Έρνεστ Χέμινγουεϊ- ΗΠΑ  
1953       Ουίνστον Τσώρτσιλ - Ηνωμένο Βασίλειο  
1952       Φρανσουά Μωριάκ - Γαλλία 
1951       Περ Λάγκερκβιστ - Σουηδία 
1950       Μπέρτραντ Ράσελ - Ηνωμένο Βασίλειο
1949       Ουίλιαμ Φώκνερ - ΗΠΑ
1948       Τ.Σ.Έλιοτ - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο
1947       Αντρέ Ζιντ - Γαλλία
1946       Χέρμαν Έσσε - Ελβετία  
1945       Γκαμπριέλα Μιστράλ - Χιλή
1944       Γιοχάνες Γένσεν - Δανία
1939       Φρανς Έμιλ Σίλανπαα - Φινλανδία
1938       Περλ Μπακ - ΗΠΑ  
1937       Ροζέ-Μαρτέν ντι Γκαρ - Γαλλία  
1936       Ευγένιος Ο'Νηλ - ΗΠΑ  
1934       Λουίτζι Πιραντέλο - Ιταλία 
1933       Ιβάν Μπούνιν - Σοβιετική Ένωση 
1932       Τζον Γκάλσγουορθυ - Ηνωμένο Βασίλειο
1931       Έρικ Άξελ Kάρλφελντ - Σουηδία
1930       Σινκλαίρ Λιούις - ΗΠΑ  alt
1929       Τόμας Μαν - Γερμανία 
1928      Ζίγκριτ Ούντσετ - Νορβηγία
1927       Ανρί Μπεργκσόν - Γαλλία  
1926       Γκράτσια Ντελέντα - Ιταλία 
1925       Τζορτ Μπέρναρντ Σω - Ηνωμένο Βασίλειο  
1924       Βλαντισλάβ Ρέυμοντ - Πολωνία
1923       Ουίλλιαμ Γέιτς - Ιρλανδία 
1922       Χαθίντο Μπεναβέντε - Ισπανία  
1921       Ανατόλ Φρανς - Γαλλία
1920       Κνούτ Χάμσουν - Νορβηγία
1919       Καρλ Σπίτελερ - Ελβετία
1917       Καρλ Άντολφ Γκιελερούπ - Σουηδία & Χένρικ Ποντοπιντάν - Δανία
1916       Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ - Σουηδία
1915       Ρομέν Ρολάν - Γαλλία
1912       Γκέρχαρτ Χάουπτμαν - Γερμανία
1911       Μωρίς Μαίτερλινκ - Βέλγιο 
1910       Πάουλ φον Χάιζε - Γερμανίαalt
1909       Σέλμα Λάγκερλεφ - Σουηδία
1908       Ρούντολφ Όικεν - Γερμανία
1907       Ράντγιαρντ Κίπλινγκ - Ηνωμένο Βασίλειο 
1906       Τζοζουέ Καρντούτσι - Ιταλία
1905       Χένρικ Σιένκεβιτς - Πολωνία
1904       Φρεντερίκ Μιστράλ - Γαλλία
               & Χοσέ Eτσεγαράι ι Eϊθαγίρρε - Ισπανία
1903       Μπιέρνστιερνε Μαρτίνους Μπιέρνσον - Νορβηγία
1902       Τεοντόρ Μόμσεν - Γερμανία
1901       Συλί Πρυντόμ - Γαλλία
 
 
 
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Aπό την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη κι από τη Λάρισα έως την Κοζάνη, η χώρα για κάποιες ημέρες (19-22 Μαρτίου) θα αναπνεύσει ποιητικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου). Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Παγκόσμια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ