Νέος Κύκλος για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκινάει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά όρους και προϋποθέσεις.
Εργαστήρι ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ: Δημιουργική γραφή & τεχνικές της αφήγησης
Το Εργαστήριο αφορά τη μελέτη και τη συγγραφή πεζογραφίας (διηγήματα, νουβέλες κ.λπ). Μέσα από αναγνώσεις, ασκήσεις, επισημάνσεις, αλλά πρωτίστως μέσα από τη δημιουργική διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και του διδάσκοντα, διερευνούνται με πρακτικό τρόπο ποικίλα ερωτήματα.
Κάποια από αυτά είναι πιο «τεχνικά»:
- Ποιος ή τι «μιλάει» μέσα σε μια αφήγηση;
- Γιατί είναι προτιμότερο «να δείχνεις και να μη λες» (show, don't tell) παρά «να λες χωρίς να δείχνεις»; (ή μήπως δεν είναι πάντα έτσι;)
- Πότε ολοκληρώνεται μια ιστορία και πότε απλώς... σταματάει; Ποια είναι η διαφορά;
- Τι πρέπει να κάνουμε ώστε οι αφηγήσεις μας να είναι ζωντανές και παλλόμενες και όχι… «ψόφια κουνέλια»;
Ενώ άλλα είναι γενικότερα:
- Τι είναι το καλό γράψιμο και γιατί δεν είναι «σχετικό»;
- Είναι ο εαυτός μας προϊόν μυθοπλασίας;
- Πώς οι αγαπημένοι μας συγγραφείς γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας και γιατί είναι καλό να έχουμε παραπάνω από έναν;
Στη διάρκεια των δέκα (10) εβδομάδων που διαρκεί αυτός ο κύκλος, κάθε ενδιαφερόμενος/η συμμετέχει με ασκήσεις-διηγήματα, μικρότερης έκτασης στην αρχή, εκτενέστερες στη συνέχεια, καθεμιά από τις οποίες αποσκοπεί στην «απορρόφηση» μιας αφηγηματικής τεχνικής ή ενός «τρόπου» θεάσης της γραφής ή μιας θεματικής. Επίσης, υποχρεούται να διαβάζει προσεκτικά στο σπίτι τις ασκήσεις-διηγήματα των λοιπών συμμετεχόντων και να συνεισφέρει δημιουργικά στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης.
Γενικότερα: «Θα μελετήσουμε διαφορετικά στιλ γραφής, θα δοκιμάσουμε τεχνοτροπίες· θα δούμε πώς η επιλογή μιας φόρμας μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο ενός λογοτεχνικού έργου και πώς, αντίστροφα, ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο έλκει τη δική του φόρμα. Πάντοτε έχοντας επίγνωση ότι η συγγραφή είναι αγώνας μεγάλων αποστάσεων, άσκηση επιμονής και υπομονής, έκφραση πίστης στη δύναμη των λέξεων και αγάπης για τους ανθρώπους».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το προηγούμενο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων Νυχτερινό ρεύμα (Πόλις, 2015), τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το μυθιστόρημα Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά (Μεταίχμιο 2018), ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της χρονιάς στα βραβεία του «Αναγνώστη», του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα», καθώς και για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Τα τελευταία 15 χρόνια εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής ή ανάγνωσης (στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο Κολλέγιο της Ελλάδας, στις εκδόσεις Πατάκη, στις εκδόσεις Μεταίχμιο και αλλού), ενώ είναι καθηγητής-σύμβουλος για τον Πεζό Λόγο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων Μαθαίνοντας ποδήλατο, με διηγήματα μαθητών του, ενώ έκτοτε αρκετοί έχουν εκδώσει βιβλίο με προσωπική δουλειά τους. Μεταφράζει, αρθρογραφεί, παρέχει υπηρεσίες ως σύμβουλος κινηματογραφικών σεναρίων. Το 2009 συνίδρυσε –κι έκτοτε διευθύνει– τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο και τον πολιτισμό Bookpress.gr.
Περισσότερα για τον συγγραφέα θα βρείτε ΕΔΩ.
Πρακτικά:
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: την 1η Τρίτη του Οκτωβρίου (6 Οκτωβρίου), απογευματινές ώρες (18:00 - 21:00)
Τελευταία συνάντηση: την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ με αποστολή: α. Αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος β. Ευσύνοπτου δείγματος γραφής (κείμενο μυθοπλασίας) στο e-mail workshops@bookpress.gr
Διάρκεια: 30 ώρες / δέκα 3ωρες συναντήσεις μέσω Τηλεδιάσκεψης.
Το Εργαστήριο λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ με χρήση της πλατφόρμας ZOOM (δωρεάν για τους μαθητές). Για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο απαιτείται υπολογιστής με κάμερα (ή τάμπλετ) με σύνδεση στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή με κινητό δεν ενδείκνυται, παρά μόνον σε έκτακτη περίπτωση. Για περισσότερες πληροφορίες (κόστος συμμετοχής, κ.ά.), στείλτε μέιλ στο workshops@bookpress.gr.
Σημειώστε: Έχει οριστεί ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ με τον Διδάσκοντα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ. Για να συμμετάσχετε απαιτείται να το δηλώσετε εγκαίρως στο workshops@bookpress.gr, ώστε να σας σταλούν οι σχετικοί κωδικοί πρόσβασης. Η συμμετοχή στη Συνάντηση Γνωριμίας δεν είναι δεσμευτική για τον συμμετέχοντα ούτε του εξασφαλίζει θέση στο Εργαστήριο.