
Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) καταδικάζει την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο σε βάρος της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και του Συντονιστικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας.
Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης
Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων ζητεί να επανέλθουν συνθήκες ειρήνης στη Λευκορωσία που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες την ελεύθερη και δημοκρατική συμμετοχή στα κοινά. Το ΣΕΣ υποστηρίζει την Ένωση Λευκορώσων Συγγραφέων, που είναι μέλος του, στις προσπάθειές της για δημοκρατία, ελευθερία του λόγου και για να διεξαχθούν νέες δίκαιες εκλογές.
Βρυξέλλες, 24 Αυγούστου 2020
Το ΣΕΣ καλεί τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρο της Λευκορωσίας, να παύσει τη δίωξη κατά του Συντονιστικού Συμβουλίου της Αντιπολίτευσης και αντί για αυτό να αποδεχθεί το κάλεσμα του δημοκρατικού κινήματος προκειμένου να διευκολύνει την ειρηνική μετάβαση εξουσίας μέσω διαλόγου και με νέες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Το Συντονιστικό Συμβούλιο ιδρύθηκε από την υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και αποτελείται από 70 μέλη – συγγραφείς, καλλιτέχνες, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, μέλος της Ένωσης Λευκορώσων Συγγραφέων.
Στις 20 Αυγούστου, ο γενικός εισαγγελέας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Συντονιστικού Συμβουλίου κρίνοντας πως η ολομέλειά του «συνιστά εθνική απειλή». Τα μέλη του κατηγορούνται για «παράνομη κατάληψη εξουσίας». Οι κατηγορίες αυτές, στη Λευκορωσία, επισείουν ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ο Μαξίμ Ζνακ, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου, δήλωσε στο BBC ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το νεοσύστατο όργανο. Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, που ασκεί έντονη κριτική στο Αλεξάντερ Λουκασένκο, παραμένει στο προεδρείο. Σε συνέντευξή της στην Deutschlandfunk, η κα Αλεξίεβιτς δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, η κρατική εξουσία κήρυξε τον πόλεμο στον ίδιο της το λαό».
«Ο ελεύθερος διάλογος είναι η βάση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής», δήλωσε και η Νίνα Τζορτζ, συγγραφέας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων. «Καταδικάζουμε την απειλητική ενέργεια του Λουκασένκο που τάσσεται κατά της βούλησης για ελευθερία και δικαιοσύνη όπως εκφράζεται από την αντιπολίτευση που είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο και τον καλεί να παύσει τη δίωξη κατά του Συντονιστικού Συμβουλίου και να απελευθερώσει τα δυο συλληφθέντα μέλη του Συμβουλίου, Σεργκέι Ντιλέφσκι και Όλγκα Κοβάλκοβα. Στηρίζουμε το μέλος του ΣΕΣ, την Ένωση Λευκορώσων Συγγραφέων, στις προσπάθειές της για διεξαγωγή δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών και την προσήλωσή της στην ελευθερία του λόγου».
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του European Writers’ Council
Myriam Diocaretz, Γενική Γραμματέας
***
Η ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε επίσης αλληλεγγύη της:
«Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ένωση Συγγραφέων και το λαό της Λευκορωσίας, αλλά και προς την βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, σε ανταπόκριση προς την έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη υπέρ της κατάπαυσης της βίας εναντίον ειρηνικών διαμαρτυριών και υπέρ της διενέργειας ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».