Innovation future technology artificial intelligence 700

Αθήνα, 09 Μαρτίου 2020

Αναβολή - Νέα Ημερομηνία Διεξαγωγής του Συνεδρίου Me and AI 2020

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης και η DIRECTION BUSINESS NETWORK, ανακοινώνουν την αναβολή των εργασιών του Συνεδρίου και την μετάθεση της ημερομηνίας τον Οκτώβριο. 

Λόγω της έκτακτης κατάστασης και ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως προς τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας την Κυριακή 8/3, η αναβολή ήταν επιβεβλημένη.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου (www.meandai.gr), θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε για όλες τις αποφάσεις και δράσεις, καθώς και για το ανανεωμένο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ευχαριστούμε τους ομιλητές, τους συνέδρους, τους συνεργάτες και τους χορηγούς μας για τη στήριξη και κατανόηση.

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

 

****

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας [1] του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης [2], διοργανώνει το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την Τεχνητή και Ενισχυμένη Νοημοσύνη και τους τρόπους που αναμένεται να μας επηρεάσει στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με τις ηθικές, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (Πειραιώς 100) στις 30 και 31 Μαρτίου 2020, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και στις 1 - 2 Απριλίου 2020 στον ίδιο χώρο στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2020[3].

Το συνέδριο απευθύνεται σε όλο το φάσμα της ακαδημαϊκής κοινότητας που σχετίζεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και τις επιδράσεις της σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο, μέσω επιστημονικών πεδίων, όπως αναφέρονται  ενδεικτικά: πολυτεχνικές σπουδές και πληροφορική, ηθική και πρακτική φιλοσοφία, νομική, κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές, σπουδές υγείας, κ.λπ.  Ταυτόχρονα, το συνέδριο απευθύνεται και στο ευρύτερο, μη ειδικό κοινό που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο χώρο της ΤΝ, αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου που εργάζονται σε προγράμματα ή στην προώθηση εφαρμογών και οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά ερωτήματα διλημματικού χαρακτήρα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.

Παράλληλα με το συνέδριο θα υλοποιηθούν δράσεις διάχυσης σε κεντρικούς Δήμους της Αττικής.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ & ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

 1. Επιχειρηματικότητα - Οικονομία - Εργασιακές σχέσεις: Στο άμεσο μέλλον η ΤΝ θα συμβάλλει στην υποκατάσταση επαγγελματικών ειδικοτήτων, για παράδειγμα εργατών, δασκάλων, γιατρών, δικηγόρων και χρηματιστών. Η προοπτική αυτή αποτελεί αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό της επαγγελματικής ταυτότητας και των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και αλλάζει  ραγδαία το οικονομικό και το εμπορικό περιβάλλον, καθώς και το περιβάλλον εργασίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ευκαιρίες και Απειλές , Ανάγκη για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
 2. Παιδεία-Εκπαίδευση: Καθώς βελτιώνονται οι δυνατότητες των μηχανών, τόσο μεγαλώνει η αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους. Οι μηχανές αναζήτησης και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα είναι μόνο η αρχή. Νέες προοπτικές ανοίγονται καθημερινά για τη γνώση, την εκπαίδευση, την έρευνα, τον αθλητισμό, κλπ.
 3. Υγεία: καθημερινά ολοένα και περισσότερο η ΤΝ εμπλέκεται ενεργά στη διαδικασία της διάγνωσης ασθενειών,  επεμβατικά σε χειρουργικό επίπεδο και τέλος σε ζητήματα αποκατάστασης. Ποιες είναι οι συνέπειες και ποιες οι προοπτικές των σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της υγείας;
 4. Internet of things – Έξυπνες Οικιακές συσκευές: Στο άμεσο μέλλον έξυπνες οικιακές και επαγγελματικές συσκευές θα αλλάζουν την καθημερινότητά μας, κερδίζοντας για μας χρόνο και χρήμα. Ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί θα διεκπεραιώνουν πληθώρα εργασιών ρουτίνας. Απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχος συσκευών θα δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουμε την καθημερινή μας παραγωγικότητα. Υπάρχουν, όμως, παράλληλα  ζητήματα που αναδύονται και σχετίζονται με τη δικτύωση, την ιδιωτικότητα και τη συμπεριφορά, την προσωπική ασφάλεια, κ.α.
 5. Ασφάλεια – Πόλεμος – Επιτήρηση: Ήδη μεγάλο μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων γίνεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drone. Οι εξελίξεις στον τομέα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης, ιδιωτικής ασφάλειας, κλπ. είναι ραγδαίες και το ζήτημα απασχολεί σημαντικά την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα κράτη και τις βιομηχανίες.
 6. Μεταφορές – Μη επανδρωμένα – Αυτόνομα Οχήματα: Ήδη αυτόνομα οχήματα κυκλοφορούν σε ελληνικούς δρόμους (πχ. λεωφορείο στα Τρίκαλα) και οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει όλο το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα σε εμπορικό, θεσμικό και καθημερνό επίπεδο (πχ. στις μετακινήσεις) μέσα στα επόμενα χρόνια. Από τις ασφάλειες και την οδική και αστική ευθύνη, μέχρι τους K.O.K., τα διπλώματα οδήγησης, κλπ.
 7. Ψυχαγωγία – GamingPersonalCare: Η έννοια του παιχνιδιού αλλάζει. Νέα εικονικά περιβάλλοντα, ψηφιακοί αντίπαλοι, προπονητές, βοηθήματα, κλπ. Το ίδιο αλλάζει και η έννοια της ψυχαγωγίας, της συντροφικότητας, της περίθαλψης στο σπίτι, του σεξ, κ.α. Πόσο κοντά και πόσο μακριά βρισκόμαστε από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και τις ταινίες τύπου Westworld;
 8. Τέχνες – Πολιτισμός – Δημιουργικότητα: Τεχνητή νοημοσύνη γράφει και παίζει μουσική, συμμετέχει σε ορχήστρες, ζωγραφίζει και αξιολογεί πίνακες, γράφει σενάρια, διαφημίσεις, κ.α. Νέα ζητήματα, όπως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθορισμού της δημιουργικότητας, αισθητικής αξίας, κλπ. ζητούν εννοιολογικό επανακαθορισμό.

SIDE EVENTS

Στο πλαίσιο του Me and AI 2020 έχουν προγραμματιστεί πέντε (5) παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν λεπτομερώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

 1. Βιωματική Εμπειρία Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΤΝ.
 2. Προβολή Ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Do You Trust This Computer[4]». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή του κοινού.
 3. Workshop Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας με θέμα «Η Λήψη Ηθικών Αποφάσεων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» που θα πραγματοποιηθεί στο Innovathens.
 4. Βιωματική Εμπειρία και Διεξαγωγή Μουσικού Δρώμενου με την συμμετοχή ΤΝ.
 5. Debate the Robot: Φιλοσοφική συζήτηση και αλληλεπίδραση με ένα έξυπνο και φιλικό ρομπότ.

artificial intelligence fourth industrial revolution

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας είναι το μακροβιότερο και πιο δραστήριο Εργαστήριο Φιλοσοφίας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1999 ως "Φιλοσοφικό και Τεχνολογικό Εργαστήριο Εφαρμοσμένης και Οικολογικής Φιλοσοφίας" (Φ.Ε.Κ. 92/11.5.1999) και έλαβε την σημερινή του ονομασία το 2017 (Φ.Ε.Κ. 3756/25.10.2017). Ανήκει στο  Τμήμα Φιλοσοφίας, του οποίου αποτελεί ανεξάρτητη δομή. Σκοπός του είναι η κάλυψη των ερευνητικών και διδακτικών αναγκών του Τμήματος Φιλοσοφίας, ιδίως στην περιοχή της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας. Το Εργαστήριο αποβλέπει στην κάθε μορφής συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και διακρατικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό από το 2016 φιλοξενεί το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (University of Haifa). Στους στόχους του εντάσσεται, επίσης, η συνεργασία με αντίστοιχα Εργαστήρια, Ερευνητικά Κέντρα, συναφείς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ελληνικά και της αλλοδαπής. Στις κύριες επιδιώξεις του ανήκουν, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων (ημερίδων και συνεδρίων), η  έκδοση επίτομων έργων, επιστημονικών σειρών και επιστημονικού περιοδικού, καθώς και η πρόσκληση σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης.

Για πληροφορίες σχετικά με ακαδημαϊκά θέματα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δρ. Άλκη Γούναρη στο alkisg@philosophy.uoa.gr

Για πληροφορίες σχετικά με ζητήματα δημοσιότητας και χορηγιών μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κύριο Γιώργο Σακελλόπουλο, DIRECTION στο gsak@direction.grΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Γιώργου Κακουλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του καταξιωμένου ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Συγγραφέας αλλά και ζωγράφος, ο Γιώργος Κακουλίδης υιοθέτησε από νέος, έναν τρόπο ζωή...

Τι θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Τι θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Το νέο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Καστανιώτη για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πρόσφατα. Με σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, νέες αναγνωστικές προτάσεις που συνδυάζουν την πολυφωνία με την ποιοτική γραφή, δοκίμια και μελέτες που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς της εποχής, βιβλία γι...

Διάλεξη του Ρόντρικ Μπίτον στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Διάλεξη του Ρόντρικ Μπίτον στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Διάλεξη του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Roderick Beaton με θέμα «Το '21 και ο Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός» θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από μακρά διακ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Για την ταινία «Η τελευταία μονομαχία» σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, η οποία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Του Θόδωρου Σούμα

«Η τελευταία μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι μια θεαματική, δραματική και περιπετειώδης...

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Γιώργου Κακουλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του καταξιωμένου ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Συγγραφέας αλλά και ζωγράφος, ο Γιώργος Κακουλίδης υιοθέτησε από νέος, έναν τρόπο ζωή...

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή των αρχαίων ημών – και όχι μόνο.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Συγγενής και σύντροφος του Αλκιβιάδη, ο Αξίοχος (γράφει ο Λυσίας) τον ακολούθησε στην Άβυδο. Εκεί και οι δυο τους νυμφεύθηκαν τη Μεδοντιάδα. Όταν από τον γάμο των τριών γεννήθηκ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...
Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Τα χρόνια» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σε τούτη την ασπρόμαυρη φωτογραφ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων πρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ